Kansanparannuksessa ja luontaislääkinnässä käytetään monia luonnonvaraisia kasveja vaivojen ja sairauksienkin hoitoon. Hyvä Terveys selvitti, mitkä niistä auttavat tutkimustiedon valossa oikeasti.

Hyvän Terveyden väitteisiin rohdoista vastaa lääkäri Anna-Liisa Enkovaara.

Valeriaana eli rohtovirmajuuri rauhoittaa ihmistä niin kuin kissankin.

Totta. Rohtovirmajuuri voi hieman lievittää jännitystä ja helpottaa nukahtamista. Lääkelaitos on hyväksynyt rohtovirmajuuriuutetta sisältävien valmisteiden käyttöaiheeksi lievät jännitystilat ja tilapäiset unensaantivaikeudet. Rohdoksen vähäinen vaikutus alkaa vasta 2–4 viikon säännöllisen käytön jälkeen.

Kuusenkerkkäsiirappi auttaa yskään ja keuhkoputkentulehdukseen.

Kuusenkerkät sisältävät pieniä määriä haihtuvia öljyjä, joiden vaikutusta ei ole tutkittu lääketieteellisesti. Pakkausohjeen mukaan ja lyhyitä aikoja käytettäessä kuusenkerkkävalmisteilla ei ole todettu merkittäviä haittoja.

Tahnaksi hierottuja piharatamon lehtiä kannattaa laittaa parantamaan esimerkiksi kengän hankaamaa hiertymää.

Piharatamon lehtiä on perinteisesti laitettu haavojen ja hiertymien päälle. Tutkittua tietoa ratamon lehtien tehosta ei kuitenkaan ole. Toisaalta ihotautilääkärit ovat nähneet tapauksia, joissa ratamon lehti on aiheuttanut allergisen kosketusihottuman.

Reumaan auttaa vihtominen haudutetulla vastalla, jossa on myös nokkosen oksia.

Tutkimustietoa nokkosen vaikutuksista reumaan on vähän. Erään uuden tutkimuksen mukaan nivelten hierominen nokkosen lehdillä lievittää nivelrikkokipua viikon hoidon jälkeen. Nokkosen poltinkarvojen sisältämä histamiini ärsyttää ihoa ja aiheuttaa nokkosihottumaa, joka näkyy punoittavina ja kutiavina paukamina.

Koivun mahla on terveellinen virvoitusjuoma.

Totta ja tarua. Koivunmahlassa 99 prosenttia on vettä, loppu on rypäle- ja hedelmäsokeria, omenahappoa ja kivennäisaineita. Sitä voitaneen pitää terveellisempänä vaihtoehtona kuin tavallisia virvoitusjuomia, mutta merkittäviä terveysvaikutuksia sillä ei ole todettu. Mahla pilaantuu nopeasti. Jääkaapissakin se säilyy vain pari päivää. Koivuallergikoille koivunmahla voi aiheuttaa yliherkkyysreaktioita.

Desi tai pari mustikoita päivässä parantaa näköä.

Tarua. Tutkimuksissa mustikoiden sellaisenaan tai luontaistuotteina ei ole todettu parantavan hämäränäköä. Sen sijaan mustikat, kuten muutkin flavonoideja sisältävät marjat, hedelmät ja kasvikset, ovat osa terveellistä ruokavaliota, joka edistää hyvinvointia.

Kuivattu ja jauhettu pajunkuori on hyvä kipu- ja kuumelääke.

Totta ja tarua. Pajunkuori sisältää 5–10 prosenttia salisiinia, joka muuttuu elimistössä salisyylihapoksi. Salisyylihapolla on asetyylisalisyylihapon eli aspiriinin kaltainen kipua lievittävä ja kuumetta alentava vaikutus. Kivun hoitoon suositettu pajunkuoriannos sisältää 250 milligrammaa salisiinia, joka vastaa 50 grammaa asetyylisalisyylihappoa. Tämä on vain kymmenesosa asetyylisalisyylihapon tavanomaisesta kipua lievittävästä annoksesta. Salisyylihappo ärsyttää vatsan limakalvoja ja voi aiheuttaa allergiaa.

Pallovammaan ja hiertymiin kannattaa sivellä kuusen pihkaa.

Totta ja tarua. Tieteellistä tutkimusta on vähän, mutta yksittäisissä tapauksissa pihkavoiteella on saatu hyviä tuloksia vaikeasti parannettavien makuuhaavojen hoidossa. Palovammoihin pihkaa ei ole syytä laittaa, mutta hiertymissä siitä voi olla apua.

Siankärsämöuute estää haavoja tulehtumista.

Totta ja tarua. Lääketieteellistä tutkimusta ei ole tehty, mutta laboratoriokokeissa siankärsämöuutteella on todettu vähäistä bakteereita tappavaa vaikutusta. Asterikasveille, kuten pujolle ja marunoille allergisten ei tule käyttää siankärsämöä.

Kamomillatee rauhoittaa ja auttaa illalla juotuna unettomuuteen.

Tarua. Vaikka kamomillateetä käytetään tähän tarkoitukseen paljon, sillä ei ole tutkimuksissa todettua rauhoittavaa vaikutusta. Tosin kuuman juoman nauttiminen sinällään saattaa auttaa nukahtamista. Kamomilla voi aiheuttaa yliherkkyysreaktioita ja jopa anafylaktisia eli äkillisiä ja vaarallisia koko elimistön allergisia reaktioita.

Koivunlehtitee lisää virtsan eritystä ja siksi sitä voi käyttää nesteenpoistolääkkeen sijasta.

Tarua. Lääketieteellisissä tutkimuksissa tehoa ei ole todettu. Koivunlehtiteetä voi halutessaan kokeilla, mutta nesteenpoistolääkkeitä ei tule lopettaa.

Kultapiiskutee auttaa virtsatie- ja munuaisvaivoihin.

Tarua. Lääketieteellisiä tutkimuksia ei ole tehty, eikä tee korvaa virtsatie- ja munuaistulehduksissa tarvittavia antibiootteja. Lyhyitä aikoja käytettäessä kultapiiskutee ei ole haitallista, joskin yliherkkyysreaktiot ovat mahdollisia.

Puolukka- ja karpalomehu estävät virtsatietulehduksia.

Totta. Suomalaistutkimuksessa virtsatieinfektion sairastaneet naiset joivat vuoden ajan tiivistettyä karpalo-puolukkamehua puoli desilitraa päivässä. Virtsatieinfektion uusiutuminen väheni heillä puoleen hoitamattomaan ryhmään verrattuna. Akuuttia virtsatietulehdusta mehu ei paranna.

Kielonmarjat ovat hyvin myrkyllisiä. Lapsia pitää neuvoa, ettei niitä saa syödä.

Totta. Kielon kaikki osat ovat myrkyllisiä. Kasvi sisältää glykosideja, jotka saattavat vaikuttaa sydämen toimintaan. 1–3 marjan tai kukan syöminen ei yleensä vielä aiheuta oireita. Lapsille on syytä kertoa, ettei kielonmarjoja saa syödä. Useamman marjan tai kukan syöminen saattaa aiheuttaa vakavan myrkytyksen.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

FODMAP rajoittaa syömistä, mutta tekee monien elämästä nautittavampaa. Se helpottaa tutkitusti monia vatsaoireita. Mistä siinä on oikein kysymys?

MIKÄ ON FODMAP?

FODMAP on ruokavalio, jossa kartetaan huonosti ohutsuolessa imeytyviä hiilihydraattiyhdisteitä, jotka voivat alkaa käydä eli fermentoitua paksusuolessa. Tällainen käymisreaktio ja sen suolessa aiheuttamat muutokset synnyttävät ärtyvän suolen oireyhtymän tyypilliset oireet: ilmavaivat, turvotuksen, kivut ja muutokset ulosteessa.

MITÄ SIINÄ VÄLTETÄÄN?

FODMAP-nimitys tulee fermentoituvien hiilihydraattiyhdisteiden englanninkielisistä nimistä (Fermentable Oligo-, Di- and Monosaccharides, and Polyols). Suomeksi niitä ovat fruktaanit, galakto-oligosakkaridit, polyolit eli sokerialkoholit, laktoosi sekä fruktoosi, jos sitä on liikaa suhteessa glukoosiin. Ruokavaliossa siis vältetään näitä sisältäviä ruoka-aineita, kuten:

  • makeutusaineista hunajaa, ksylitolia, maltitolia, mannitolia ja sorbitolia
  • hedelmistä kivellisiä hedelmiä sekä omenaa ja päärynää
  • kasviksista erilaisia sipuleita, punajuurta, herneitä, papuja ja linssejä
  • viljoista ruista, vehnää ja ohraa
  • maitotuotteista kaikkia, joissa on laktoosia.

MITÄ SAA SYÖDÄ?

Kaikkea FODMAP-hiilihydraatteja sisältämätöntä ravintoa mahdollisimman monipuolisesti. FODMAP-yhdisteitä sisältävä vilja korvataan muulla täysjyväviljalla, maitotuotteet laktoosittomilla vaihtoehdoilla ja omenan sijaan kannattaa syödä appelsiini. Myös FODMAP-hiilihydraatteja on hyvä syödä jonkin verran, kunhan ensin antaa mahan ja suoliston rauhoittua tiukemmalla ruokavaliolla.

MITEN FODMAP ALOITETAAN?

Vähintään ensimmäiset neljästä kuuteen viikkoa on hyvä karsia kaikki FODMAP-hiilihydraatit lautaselta ja myös kaapeista. Se voi tuntua vaikealta, ja kauppareissut voivat venähtää pitkiksi tuoteselosteita lukiessa, sillä FODMAPeja on yllättävissäkin paikoissa. Käynti ravitsemusterapeutilla voi selkiyttää omia vaihtoehtoja ja antaa muutenkin hyviä vinkkejä ja neuvoja.

Joillakin menee kuukausia, ennen kuin olo helpottuu. Kun oireet ovat rauhoittuneet, voi alkaa testata, mitä FODMAP-ruokia kestää ainakin vähän tai jopa kokonaan. Yleensä kannattaa kokeilla yhtä ruoka-ainetta kerrallaan, jotta voi olla varma mistä mahdolliset vatsaoireet tulivat.

KAUANKO FODMAPILLA VOI OLLA?

Periaatteessa lopun elämää. Siitä pitää kuitenkin saada todella merkittävää apua, jotta näin rajoittavalla ruokavaliolla pitkään jatkaminen olisi mielekästä. Kun vatsa on rauhoittunut, moni voiv onneksi syödä FODMAP-ruokia silloin tällöin, ilman että niistä olisi haittaa.

ONKO SEN TOIMIVUUS TODISTETTU TUTKIMUKSISSA?

Yksittäisten FODMAP-yhdisteiden, kuten laktoosin ja sokerialkoholien, on havaittu aiheuttavan vatsaoireita jo 1960-luvulla. FODMAP-ruokavaliota alettiin kehittää Australiassa vuonna 2005. Sen jälkeen sitä on tutkittu eri puolilla maailmaa Australiasta Pohjoismaihin ja Englannista Meksikoon. Kaikissa eri ruokakulttuureissa siitä on saatu sama apu: oireet helpottuvat suurimmalla osalla.

MITÄ KYSYMYSMERKKEJÄ VIELÄ ON?

Myös hyvät suolistobakteerit käyttävät FODMAP-yhdisteitä ravintonaan. Koska FODMAP on aika uusi ruokavalio, sen pitkän aikavälin vaikutuksia niihin ei vielä tiedetä.

KEILLE SE SOPII?

Elämää häiritsevistä vatsaoireista, etenkin ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville.

KEILLE SE EI SOVI?

Niille, joilla ei ole merkittäviä vatsaongelmia. Ruokavalio vaatii motivaatiota, eikä satunnaisen vatsan turvotuksen takia kannata rajoittaa syömistä näin paljoa.

Asiantuntija: laillistettu ravitsemusterapeutti, terveystieteiden maisteri Leena Putkonen.

Kuuntele vatsaa

Ketä FODMAP-ruokavalio auttaa? Ja ketä ei?

Kauraa kannattaa suosia, sen totesi lääkärinikin. Kauran sisältämä Beetaglukaani estää sydän- ja verisuonitauteja ja parantaa suoliston toimintaa. Itse käytän myös leseitä ja Splettiä. Leipää kannattaa kohtuudella syödä joka päivä. Jos sen tekee itse voi taikinaan lisätä terveellisempiä jauhoja ja lorauksen öljyä. Moni unohtaa että kotimaiset marjat sopivat hyvin ja smoothiessa (rahkan kanssa) maistuvat hyvältä. Vesimelonia suositellaan monissa ruokaohjelmissa esim. laihduttajalle mutta...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Maistuvan salaattikastikkeen pyöräytät helposti lisäämällä hyvään öljyyn vaikkapa tuoreita marjoja ja lempimausteitasi.

Öljypohjaisia salaattikastikkeita kannattaa käyttää päivittäin, sillä niistä saa elimistön tarvitsemaa pehmeää rasvaa. Valmiskastikkeissa pahiksena on usein sokeri, jota on usein liikaa, mutta terveellisen kastikkeen valmistat nopeasti itsekin.

Käytä kylmäpuristettua rypsi- tai oliiviöljyä, maustettuja viinietikoita ja hedelmä- ja marjasoseita. Chili, inkivääri, valkosipuli ja kapris sekä tuoreet yrtit antavat kastikkeeseen kiksiä. Kuivamausteet voi paahtaa pannulla, jolloin niiden aromit irtoavat parhaiten.

SALAATILLE MAKUHUNTUJA

HUNAJAINEN

½ dl rypsi- tai oliiviöljyä
¼ dl valkoviinietikkaa
1 tl hunajaa
1 murskattu valkosipulinkynsi
1 tl väkevää sinappia

 

MARJAINEN

½ dl rypsi- tai oliiviöljyä
¼ dl balsamietikkaa
1 rkl murskattuja vadelmia
1 rkl tuoretta sitruunamelissaa
½ tl ruokosokeria

CHILINEN

½ dl rypsi- tai oliiviöljyä
¼ dl tomaattipyrettä
1 rkl tuoretta basilikaa
½ tl mustapippuria
1 tl makeaa chilikastiketta

HEDELMÄINEN

½ dl rypsi- tai oliiviöljyä
½ dl mangososetta
½ tl soijakastiketta
1 tl raastettua inkivääriä
1 rkl tuoretta korianteria

Artikkeli jatkuu alapuolella
Ruokaisten salaattien parhaat
Ruoka
Ruokaisten salaattien parhaat