Kansanparannuksessa ja luontaislääkinnässä käytetään monia luonnonvaraisia kasveja vaivojen ja sairauksienkin hoitoon. Hyvä Terveys selvitti, mitkä niistä auttavat tutkimustiedon valossa oikeasti.

Hyvän Terveyden väitteisiin rohdoista vastaa lääkäri Anna-Liisa Enkovaara.

Valeriaana eli rohtovirmajuuri rauhoittaa ihmistä niin kuin kissankin.

Totta. Rohtovirmajuuri voi hieman lievittää jännitystä ja helpottaa nukahtamista. Lääkelaitos on hyväksynyt rohtovirmajuuriuutetta sisältävien valmisteiden käyttöaiheeksi lievät jännitystilat ja tilapäiset unensaantivaikeudet. Rohdoksen vähäinen vaikutus alkaa vasta 2–4 viikon säännöllisen käytön jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuusenkerkkäsiirappi auttaa yskään ja keuhkoputkentulehdukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuusenkerkät sisältävät pieniä määriä haihtuvia öljyjä, joiden vaikutusta ei ole tutkittu lääketieteellisesti. Pakkausohjeen mukaan ja lyhyitä aikoja käytettäessä kuusenkerkkävalmisteilla ei ole todettu merkittäviä haittoja.

Tahnaksi hierottuja piharatamon lehtiä kannattaa laittaa parantamaan esimerkiksi kengän hankaamaa hiertymää.

Piharatamon lehtiä on perinteisesti laitettu haavojen ja hiertymien päälle. Tutkittua tietoa ratamon lehtien tehosta ei kuitenkaan ole. Toisaalta ihotautilääkärit ovat nähneet tapauksia, joissa ratamon lehti on aiheuttanut allergisen kosketusihottuman.

Reumaan auttaa vihtominen haudutetulla vastalla, jossa on myös nokkosen oksia.

Tutkimustietoa nokkosen vaikutuksista reumaan on vähän. Erään uuden tutkimuksen mukaan nivelten hierominen nokkosen lehdillä lievittää nivelrikkokipua viikon hoidon jälkeen. Nokkosen poltinkarvojen sisältämä histamiini ärsyttää ihoa ja aiheuttaa nokkosihottumaa, joka näkyy punoittavina ja kutiavina paukamina.

Koivun mahla on terveellinen virvoitusjuoma.

Totta ja tarua. Koivunmahlassa 99 prosenttia on vettä, loppu on rypäle- ja hedelmäsokeria, omenahappoa ja kivennäisaineita. Sitä voitaneen pitää terveellisempänä vaihtoehtona kuin tavallisia virvoitusjuomia, mutta merkittäviä terveysvaikutuksia sillä ei ole todettu. Mahla pilaantuu nopeasti. Jääkaapissakin se säilyy vain pari päivää. Koivuallergikoille koivunmahla voi aiheuttaa yliherkkyysreaktioita.

Desi tai pari mustikoita päivässä parantaa näköä.

Tarua. Tutkimuksissa mustikoiden sellaisenaan tai luontaistuotteina ei ole todettu parantavan hämäränäköä. Sen sijaan mustikat, kuten muutkin flavonoideja sisältävät marjat, hedelmät ja kasvikset, ovat osa terveellistä ruokavaliota, joka edistää hyvinvointia.

Kuivattu ja jauhettu pajunkuori on hyvä kipu- ja kuumelääke.

Totta ja tarua. Pajunkuori sisältää 5–10 prosenttia salisiinia, joka muuttuu elimistössä salisyylihapoksi. Salisyylihapolla on asetyylisalisyylihapon eli aspiriinin kaltainen kipua lievittävä ja kuumetta alentava vaikutus. Kivun hoitoon suositettu pajunkuoriannos sisältää 250 milligrammaa salisiinia, joka vastaa 50 grammaa asetyylisalisyylihappoa. Tämä on vain kymmenesosa asetyylisalisyylihapon tavanomaisesta kipua lievittävästä annoksesta. Salisyylihappo ärsyttää vatsan limakalvoja ja voi aiheuttaa allergiaa.

Pallovammaan ja hiertymiin kannattaa sivellä kuusen pihkaa.

Totta ja tarua. Tieteellistä tutkimusta on vähän, mutta yksittäisissä tapauksissa pihkavoiteella on saatu hyviä tuloksia vaikeasti parannettavien makuuhaavojen hoidossa. Palovammoihin pihkaa ei ole syytä laittaa, mutta hiertymissä siitä voi olla apua.

Siankärsämöuute estää haavoja tulehtumista.

Totta ja tarua. Lääketieteellistä tutkimusta ei ole tehty, mutta laboratoriokokeissa siankärsämöuutteella on todettu vähäistä bakteereita tappavaa vaikutusta. Asterikasveille, kuten pujolle ja marunoille allergisten ei tule käyttää siankärsämöä.

Kamomillatee rauhoittaa ja auttaa illalla juotuna unettomuuteen.

Tarua. Vaikka kamomillateetä käytetään tähän tarkoitukseen paljon, sillä ei ole tutkimuksissa todettua rauhoittavaa vaikutusta. Tosin kuuman juoman nauttiminen sinällään saattaa auttaa nukahtamista. Kamomilla voi aiheuttaa yliherkkyysreaktioita ja jopa anafylaktisia eli äkillisiä ja vaarallisia koko elimistön allergisia reaktioita.

Koivunlehtitee lisää virtsan eritystä ja siksi sitä voi käyttää nesteenpoistolääkkeen sijasta.

Tarua. Lääketieteellisissä tutkimuksissa tehoa ei ole todettu. Koivunlehtiteetä voi halutessaan kokeilla, mutta nesteenpoistolääkkeitä ei tule lopettaa.

Kultapiiskutee auttaa virtsatie- ja munuaisvaivoihin.

Tarua. Lääketieteellisiä tutkimuksia ei ole tehty, eikä tee korvaa virtsatie- ja munuaistulehduksissa tarvittavia antibiootteja. Lyhyitä aikoja käytettäessä kultapiiskutee ei ole haitallista, joskin yliherkkyysreaktiot ovat mahdollisia.

Puolukka- ja karpalomehu estävät virtsatietulehduksia.

Totta. Suomalaistutkimuksessa virtsatieinfektion sairastaneet naiset joivat vuoden ajan tiivistettyä karpalo-puolukkamehua puoli desilitraa päivässä. Virtsatieinfektion uusiutuminen väheni heillä puoleen hoitamattomaan ryhmään verrattuna. Akuuttia virtsatietulehdusta mehu ei paranna.

Kielonmarjat ovat hyvin myrkyllisiä. Lapsia pitää neuvoa, ettei niitä saa syödä.

Totta. Kielon kaikki osat ovat myrkyllisiä. Kasvi sisältää glykosideja, jotka saattavat vaikuttaa sydämen toimintaan. 1–3 marjan tai kukan syöminen ei yleensä vielä aiheuta oireita. Lapsille on syytä kertoa, ettei kielonmarjoja saa syödä. Useamman marjan tai kukan syöminen saattaa aiheuttaa vakavan myrkytyksen.

Juurikin näin! Autoimmuunitaudit ovat kaikki ravinnolla parannettavissa. Kehitys ravintolisien tutkimisessa etenee huimaa vauhtia. Onneksi! 

  • ylös 17
  • alas 18

"lääketieteellisiä tutkimuksia ei ole tehty" ei kerro kultapiiskusta muuta kuin että niitä tutkimuksia ei ole tehty. Lääkkeiden vaikutuksia on toki tutkittu ja sivuvaikutuksia vähätelty. Itse jouduin erään lääkärin määräämän lääkkeen vuoksi ensiapuun vaarallisen sivuvaikutuksen vuoksi. Uskomatonta miten lähes hengenvaarallisia lääkkeitä edelleen pidetään turvallisina, kun kerran lääketiede on tutkinunut niitä! Vieläpä minulle tuo lääke määrättiin vaikka tautia ei löytynyt mutta löytyi perimästä alttius taudille. Vaikka kerroin lääkärille huonontuneista veriarvoista, niin edelleen hän tyrkytti reseptiä samalla tavalla hengenvaarallisesti vaikuttavalle lääkkeelle! Käsittämätöntä edesvastuuttomuutta. Onneksi on yrttilääkintä ja lääketieteen myrkyt voi jättää apteekin hyllylle! Lääketieteellisesti tutkitut lääkkeet ovat väärin määrättynä todella paljon vaarallisempia kuin esim. joku yrttitee.  Suoliston tasapainoisesta bakteerikannasta lääkärit ovat hyvin hiljaa, vaikka sieltä koko ihmisen terveys lähtee. Onneksi se on vihdoin tajuttu ja antibioottiusko laantunut. Vanhat kansanviisaudet uuteen nousuun vaan ilolla toivotan! Lääketiede on jäänyt jälkeen: lääkehoito tekee vain liitännäissairauksia eikä tervehdytä! Reumalääkärit vaikenevat ravinnon ja suoliston merkityksestä vaikka tutkimustietoa on maailmalla siitä, kuinka vaarallisia  lääkkeet voivat olla vs. kuinka tuloksellista ruokavaliohoito on todistetusti.

  • ylös 15
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla