Auringonhattua flunssaan, karpaloa virtsavaivoihin - auttaako? Lääkäri Anna-Liisa Enkovaara vastaa luontaislääkkeitä koskeviin väitteisiin.

1. Ginsengjuuri parantaa muistia.

Tarua. Tutkimusten mukaan Ginseng ei paranna muistia. Aasiassa Ginsengjuurta on perinteisesti käytetty voimaa antavana ja virkistävänä rohtona. Suositetuilla annoksilla Ginsengvalmisteet ovat turvallisia, joten halutessa vaikutuksia voi kokeilla.

2. Masentuneen kannattaa käyttää kalaöljykapseleita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Osin totta. Kalaöljykapselit sisältävät omega-3-rasvahappoja, joista tärkeimmät ovat EPA eli eikosapentaeenihappo ja DHA eli dokosaheksaeenihappo. On mahdollista, että EPA ja DHA yhdessä tai EPA:n etyyliesteri eli etyyli-EPA lievittävät masennusoireita. Masennussairauden hoidoksi ne eivät riitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Pihkavoide parantaa haavat.

Totta. Pihkasta on perinteisesti valmistettu haavavoiteita, joita on käytetty etenkin Lapissa. Lääkelaitos on hyväksynyt pihkasalvan haavojen hoitoon. Pihkan sisältämät aineet estävät jonkin verran bakteerien kasvua.

4. Aloe vera -juomat pitävät stressivatsan kurissa.

Tarua. Perinteisesti Aloe vera -kasvia on käytetty ummetuksen hoitoon, koska se sisältää suolen toimintaa voimistavaa aloiinia. Kasvista valmistetuista juomista aloiini pitää poistaa sen voimakkaan vaikutuksen takia. Juomat sisältävät yleensä yli 90 prosenttia vettä ja pieniä määriä polysakkaridi-sokereja sekä muun muassa C- ja E-vitamiineja. Juomilla ei ole merkittäviä vaikutuksia suolistoon, mutta moni kokee niiden säännöllisen nauttimisen rauhoittavan vatsaa.

5. Kasviestrogeenia sisältävät valmisteet lievittävät tehokkaasti vaihdevuosien kuumia aaltoja, ja ne ovat turvallisempia kuin hormonikorvaushoito.

Tarua. Kasviestrogeenit ovat kasveissa, esimerkiksi soijassa, esiintyviä yhdisteitä, joilla on vähäisiä ihmisen estrogeenin eli naishormonin kaltaisia vaikutuksia. Tutkimusten mukaan valmisteet lievittävät vaihdevuosioireita saman verran kuin lumevalmiste ja huomattavasti vähemmän kuin estrogeenilääke. Esimerkiksi rintasyöpäpotilailla kasviestrogeenit eivät ole sen turvallisempia tai haitallisempia kuin estrogeenilääkkeet.

6. Valeriaana eli rohtovirmajuuri rauhoittaa ja helpottaa nukahtamista.

Totta. Euroopan lääkevirasto EMEA on hyväksyt rohtovirmajuurituotteet kasvirohdosvalmisteiksi, jotka on tarkoitettu lieviin jännitystiloihin ja tilapäisiin unensaantivaikeuksiin. Suomessa valmisteita myydään apteekeissa itsehoitotuotteina.

7. Hainrusto on luonnollinen tapa hoitaa nivelrikkoa.

Osin totta. Hainrusto on nimensä mukaisesti hain kuivattua ja jauhettua rustoa. Se sisältää pieniä määriä kondroitiinin ja glukosamiinin kaltaisia aineita. Nämä ovat lääkkeitä, jotka Lääkelaitos on hyväksynyt nivelrikon hoitoon. Yleensä niveloireita lievittävät vaikutukset jäävät silti vähäisiksi.

8. Helokkiöljy auttaa iho-ongelmiin, kuten atooppiseen ihottumaan.

Tarua. Suun kautta otettu tai iholle sivelty helokkiöljy ei tutkimusten mukaan lievitä aikuisten eikä lasten atooppista ihottumaa.

9. Nivelrikkokipuja helpottaa inkivääristä keitetty juoma.

Tarua. Tutkimuksia inkiväärin vaikutuksesta nivelvaivoihin on vähän, ja tulokset ovat ristiriitaisia. Käyttöä ei suositella raskauden aikana, sillä laboratorio- ja rottakokeissa on todettu haitallisia solu- ja sikiövaikutuksia.

10. Karpalovalmisteet estävät virtsatietulehduksia.

Totta. Karpalo sisältää aineita, jotka estävät bakteereita kiinnittymästä virtsateihin ja saattavat näin vähentää toistuvia virtsatulehduksia. Karpalomehut tai -valmisteet eivät paranna virtsatulehduksia.

11. Monet luontaistuotteet vahvistavat lääkkeiden tehoa elimistössä.

Osin totta. Luontaistuotteet sisältävät satoja kemiallisia aineita, jotka voivat teoriassa vahvistaa tai heikentää lääkkeiden tehoa. Masentuneisuuden lievittämiseen käytettyjä mäkikuismavalmisteita ei pidä käyttää samanaikaisesti säännöllisen lääkityksen kanssa, koska mäkikuisma heikentää lähes kaikkien lääkkeiden tehoa. Muiden luontais- tai rohdostuotteiden aiheuttamia yhteisvaikutuksia on todettu harvoin. Yhteisvaikutukset on aina selvitettävä, jos käyttää verenohennus- tai elinsiirtolääkkeitä.

12. Mustikkavalmisteet hidastavat ikänäön kehittymistä.

Tarua. Mustikka sisältää monia aineita, jotka saattavat muun muassa edistää silmän verenkiertoa. Tällä voi teoriassa olla positiivisia vaikutuksia joissakin silmäsairauksissa. Mustikkavalmisteet eivät kuitenkaan vähennä ikänäön kehittymistä.

13. Kamomillatee auttaa nukahtamaan.

Tarua. Vähäisissä kasvilla tehdyissä tutkimuksissa rauhoittavaa vaikutusta ei ole todettu. Lämmin juoma mukavassa ympäristössä voi tosin rauhoittaa ja edistää nukahtamista.

14. Auringonhattu-uute karkottaa vilustumisoireet.

Totta. Eräät punahattuvalmisteet näyttävät lyhentävän ja lievittävän nuhakuumeen oireita, kun niitä alkaa ottaa heti oireiden ilmaannuttua. Lääkelaitos on hyväksynyt punahatun vilustumisoireiden hoitoon.

Lue lisää vaihtoehtohoidoista.

Vierailija

Helokkiöljy on todettu 2000-luvun suurimmaksi lääketieteelliseksi huijaukseksi. Tri Tolonenkin on joutunut myöntämään epäsuorasti asian tämän vuoden blokissaan.

Jotta viisastut ja saat täsmällistä tietoa, lue kirja Simon Flint, Villit vaihtoehdot. Uskomushoitokritriikkiä viisaille, Nordbooks 2014.

 

Oudolta tuntuu sekin, että kevättalvella eri nimimerkit niin kovasti mainostivat kirjaa netin keskustelupalstoilla.

http://aijaa.com/I88b6b

  • ylös 25
  • alas 19

nenäkäs

 

Vierailija 21.03.2014

Voi, voi, voi, miten valikoiva silmä sinulla on. Vilkaisepa tämän palstan reunoja, niin siellä vasta mainoksia on. Niin että kyllä tälle palstalle yksi Flintinkin mainos passaa.

Luin kirjan uteliaana. Ei hassumpi.

  • ylös 23
  • alas 23
Sisältö jatkuu mainoksen alla