Auringonhattua flunssaan, karpaloa virtsavaivoihin - auttaako? Lääkäri Anna-Liisa Enkovaara vastaa luontaislääkkeitä koskeviin väitteisiin.

1. Ginsengjuuri parantaa muistia.

Tarua. Tutkimusten mukaan Ginseng ei paranna muistia. Aasiassa Ginsengjuurta on perinteisesti käytetty voimaa antavana ja virkistävänä rohtona. Suositetuilla annoksilla Ginsengvalmisteet ovat turvallisia, joten halutessa vaikutuksia voi kokeilla.

2. Masentuneen kannattaa käyttää kalaöljykapseleita.

Osin totta. Kalaöljykapselit sisältävät omega-3-rasvahappoja, joista tärkeimmät ovat EPA eli eikosapentaeenihappo ja DHA eli dokosaheksaeenihappo. On mahdollista, että EPA ja DHA yhdessä tai EPA:n etyyliesteri eli etyyli-EPA lievittävät masennusoireita. Masennussairauden hoidoksi ne eivät riitä.

3. Pihkavoide parantaa haavat.

Totta. Pihkasta on perinteisesti valmistettu haavavoiteita, joita on käytetty etenkin Lapissa. Lääkelaitos on hyväksynyt pihkasalvan haavojen hoitoon. Pihkan sisältämät aineet estävät jonkin verran bakteerien kasvua.

4. Aloe vera -juomat pitävät stressivatsan kurissa.

Tarua. Perinteisesti Aloe vera -kasvia on käytetty ummetuksen hoitoon, koska se sisältää suolen toimintaa voimistavaa aloiinia. Kasvista valmistetuista juomista aloiini pitää poistaa sen voimakkaan vaikutuksen takia. Juomat sisältävät yleensä yli 90 prosenttia vettä ja pieniä määriä polysakkaridi-sokereja sekä muun muassa C- ja E-vitamiineja. Juomilla ei ole merkittäviä vaikutuksia suolistoon, mutta moni kokee niiden säännöllisen nauttimisen rauhoittavan vatsaa.

5. Kasviestrogeenia sisältävät valmisteet lievittävät tehokkaasti vaihdevuosien kuumia aaltoja, ja ne ovat turvallisempia kuin hormonikorvaushoito.

Tarua. Kasviestrogeenit ovat kasveissa, esimerkiksi soijassa, esiintyviä yhdisteitä, joilla on vähäisiä ihmisen estrogeenin eli naishormonin kaltaisia vaikutuksia. Tutkimusten mukaan valmisteet lievittävät vaihdevuosioireita saman verran kuin lumevalmiste ja huomattavasti vähemmän kuin estrogeenilääke. Esimerkiksi rintasyöpäpotilailla kasviestrogeenit eivät ole sen turvallisempia tai haitallisempia kuin estrogeenilääkkeet.

6. Valeriaana eli rohtovirmajuuri rauhoittaa ja helpottaa nukahtamista.

Totta. Euroopan lääkevirasto EMEA on hyväksyt rohtovirmajuurituotteet kasvirohdosvalmisteiksi, jotka on tarkoitettu lieviin jännitystiloihin ja tilapäisiin unensaantivaikeuksiin. Suomessa valmisteita myydään apteekeissa itsehoitotuotteina.

7. Hainrusto on luonnollinen tapa hoitaa nivelrikkoa.

Osin totta. Hainrusto on nimensä mukaisesti hain kuivattua ja jauhettua rustoa. Se sisältää pieniä määriä kondroitiinin ja glukosamiinin kaltaisia aineita. Nämä ovat lääkkeitä, jotka Lääkelaitos on hyväksynyt nivelrikon hoitoon. Yleensä niveloireita lievittävät vaikutukset jäävät silti vähäisiksi.

8. Helokkiöljy auttaa iho-ongelmiin, kuten atooppiseen ihottumaan.

Tarua. Suun kautta otettu tai iholle sivelty helokkiöljy ei tutkimusten mukaan lievitä aikuisten eikä lasten atooppista ihottumaa.

9. Nivelrikkokipuja helpottaa inkivääristä keitetty juoma.

Tarua. Tutkimuksia inkiväärin vaikutuksesta nivelvaivoihin on vähän, ja tulokset ovat ristiriitaisia. Käyttöä ei suositella raskauden aikana, sillä laboratorio- ja rottakokeissa on todettu haitallisia solu- ja sikiövaikutuksia.

10. Karpalovalmisteet estävät virtsatietulehduksia.

Totta. Karpalo sisältää aineita, jotka estävät bakteereita kiinnittymästä virtsateihin ja saattavat näin vähentää toistuvia virtsatulehduksia. Karpalomehut tai -valmisteet eivät paranna virtsatulehduksia.

11. Monet luontaistuotteet vahvistavat lääkkeiden tehoa elimistössä.

Osin totta. Luontaistuotteet sisältävät satoja kemiallisia aineita, jotka voivat teoriassa vahvistaa tai heikentää lääkkeiden tehoa. Masentuneisuuden lievittämiseen käytettyjä mäkikuismavalmisteita ei pidä käyttää samanaikaisesti säännöllisen lääkityksen kanssa, koska mäkikuisma heikentää lähes kaikkien lääkkeiden tehoa. Muiden luontais- tai rohdostuotteiden aiheuttamia yhteisvaikutuksia on todettu harvoin. Yhteisvaikutukset on aina selvitettävä, jos käyttää verenohennus- tai elinsiirtolääkkeitä.

12. Mustikkavalmisteet hidastavat ikänäön kehittymistä.

Tarua. Mustikka sisältää monia aineita, jotka saattavat muun muassa edistää silmän verenkiertoa. Tällä voi teoriassa olla positiivisia vaikutuksia joissakin silmäsairauksissa. Mustikkavalmisteet eivät kuitenkaan vähennä ikänäön kehittymistä.

13. Kamomillatee auttaa nukahtamaan.

Tarua. Vähäisissä kasvilla tehdyissä tutkimuksissa rauhoittavaa vaikutusta ei ole todettu. Lämmin juoma mukavassa ympäristössä voi tosin rauhoittaa ja edistää nukahtamista.

14. Auringonhattu-uute karkottaa vilustumisoireet.

Totta. Eräät punahattuvalmisteet näyttävät lyhentävän ja lievittävän nuhakuumeen oireita, kun niitä alkaa ottaa heti oireiden ilmaannuttua. Lääkelaitos on hyväksynyt punahatun vilustumisoireiden hoitoon.

Lue lisää vaihtoehtohoidoista.

Vierailija

Luonto lääkitsee vai lääkitseekö?

Vierailija 21.03.2014 klo 02:51 Helokkiöljy on todettu 2000-luvun suurimmaksi lääketieteelliseksi huijaukseksi. Tri Tolonenkin on joutunut myöntämään epäsuorasti asian tämän vuoden blokissaan. Jotta viisastut ja saat täsmällistä tietoa, lue kirja Simon Flint, Villit vaihtoehdot. Uskomushoitokritriikkiä viisaille, Nordbooks 2014. Oudolta tuntuu sekin, että kevättalvella eri nimimerkit niin kovasti mainostivat kirjaa netin keskustelupalstoilla. http://aijaa.com/I88b6b
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Magnesium on keskeinen tekijä sadoissa aineenvaihdunnan tapahtumissa. Puutostilasta kärsivät vain harvat, sillä magnesiumia saa vaikka mistä.

Hivenaine magnesiumin tärkeyttä ei pidä väheksyä. Se osallistuu solujen perusaineenvaihdunnan säätelyyn, aivojen välittäjäaineiden toimintaan, perintötekijöiden rakentumiseen sekä hermojen ja lihasten yhteispelin sujumiseen.

Magnesiumin saantisuositus on miehillä 350 milligrammaa ja naisilla 280 mg päivässä. Puutostila on harvinainen ja johtuu yleensä runsaasta virtsanerityksestä, joka voi liittyä munuaissairauteen, diabetekseen, pitkäaikaiseen nesteenpoistolääkkeiden käyttöön tai alkoholismiin. Ajan kanssa lieväkin puutos voi kuitenkin johtaa ongelmiin. Oireita ovat väsymys, oksentelu, vapina ja lihasten nykiminen.

Magnesiumlisien tehoa suonenvedon estämiseen ei ole todistettu pätevillä tutkimuksilla, mutta niitä voi hyvin käyttää, jos ne tuntuvat auttavan.

Asiantuntija: sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

 

NÄISTÄ SAAT MAGNESIUMIA

Vehnälese 822 mg/100 g

Siemenet 447 mg

Pähkinät 208 mg

Tumma suklaa 130 mg

Banaani 31 mg

Tyrnimarja 30 mg

Kala 30 mg

Kaurapuuro 30 mg

Avokado 29 mg

Jauheliha 25 mg

Vadelma 25 mg

Lähde: Fineli.fi

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Pitääkö superfoodeista pitää taukoa? Käytän macaa, spirulinaa ja chiaa. Voiko superfoodeja ja kanelia käyttää, jos maksa -arvot ovat kohonneet?

Maca eli andienkrassi eli perun ginseng (Lepidium meyenii) on Andeilta peräisin oleva juurikasvi, jota on käytetty jo inkakulttuurissa. Suomessa sitä käytetään kuivattuna, jauhettuna juurena. Juuri sisältää aminohappoja, hiilihydraatteja, hieman rasvaa ja kivennäisistä mm. kalsiumia, kaliumia ja jodia. Macan väitetään lisäävän vireyttä, seksuaalista halua, hedelmällisyyttä ja helpottavan vaihdevuosioireita. Vaikutuksista ei ole tieteellistä näyttöä.

Haittoja ei ole systemaattisesti tutkittu, mutta ei ole toisaalta tietoa siitäkään, että maca aiheuttaisi maksahaittoja.

Spirulina on siniviherlevää, jota käytetään kuivattuna jauheena ja kapseleina. Se sisältää proteiinia, hiilihydraattia, rasvoja, vitamiineja ja mineraaleja. Käyttömäärien pitäisi kuitenkin olla runsaita, jotta spirulinan sisältämillä ravintoaineilla olisi merkitystä ruokavaliossa. Spirulinan on väitetty auttavan mm. pitkittyneeseen väsymykseen, rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin ja tehostavan vastustuskykyä, mutta tieteellistä näyttöä näistä vaikutuksista ei ole. On julkaistu potilastapaus, jossa spirulinan epäiltiin aiheuttaneen maksavaurion. Siniviherlevien sisältämiä myrkkyjä voi olla mukana myös spirulinatuotteissa. Muina haittoina voi esiintyä suolisto-oireita, kuten vatsan turvotusta, ripulia ja ilmavaivoja. Jos maksa-arvot ovat koholla, spirulinavalmiste pitää lopettaa ja kääntyä lääkärin puoleen. Maksa-arvot on tarkistettava muutaman viikon kuluttua valmisteen lopettamisesta. Jos maksa-arvot korjaantuvat spirulinan käytön loputtua, maksahaitta saattaa olla spirulinan aiheuttama. Muut syyt maksa-arvojen koholla oloon on tietysti myös selvitettävä.

Chia (Salvia hispanica L.) on mintulle sukua oleva viljelykasvi, jonka siemeniä ja niistä puristettua öljyä käytetään ravintona. Chia on nyt suosittua FODMAP-ruokavaliossa, koska sen ajatellaan tasapainottavan vatsan toimintaa. Ravintosisältö on tyypillinen siemenille, eli chia sisältää kuitua, pehmeää rasvaa ja proteiineja. Tutkimustietoa chian terveysvaikutuksista tai haitoista on rajallisesti, eikä sen mahdollisista maksavaikutuksista ole mitään tietoa.

Lue lisää FODMAP-ruokavaliosta

Jauhettu kanelipuun kuori, mausteena käytetty kaneli, on tavanomaisina määrinä turvallista. Tavallisemman eli kassiakanelin runsasta käyttöä on syytä välttää sen sisältämän haitallisen kumariinin vuoksi. Ceyloninkanelissa kumariinipitoisuus on huomattavasti pienempi. Kaneliöljy ja kanelipuun kuoriuutteet sisältävät kanelijauheeseen verrattuna moninkertaisia määriä kasvin ainesosia, ja ne ovatkin aiheuttaneet haittavaikutuksia. Paikallisesti käytettynä kaneliöljy voi aiheuttaa allergisia reaktioita ja ihottumaa. Suun kautta nautittu kaneliöljy voi suurina annoksina lamata keskushermostoa.

Kaneliöljyä ja kaneliuutteita on vältettävä, jos sairastaa maksasairautta, koska kanelin sisältämä kinnamaldehydi on maksalle haitallista. Mausteena kanelia voi silti käyttää ruoassa.

Kasveista valmistettuja ravintolisiä olisi parasta käyttää vain kuuriluonteisesti, koska niiden pitkäaikaiskäytön turvallisuutta ei ole yleensä varmistettu.

Mainituista "superfoodeista" ainakin spirulina ja kaneliuutteet voivat aiheuttaa maksavaurion, joten ne on jätettävä kokonaan pois käytöstä, jos maksa-arvot ovat koholla.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

 

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

 

 

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Spiruliinan syöjä

Voiko superfoodeista olla harmia?

Vierailija kirjoitti: Astronautit syö spiruliinaa eikä heillä ole maksavaurioita. Spiruliina on kasvatettua levää eli ruokaa. Liika hiilari rasvoittaa maksa ja siten saa rasvamaksan. Artikkelissa ei sanota että Spiruliina AIHEUTTAA maksavaurion vaan että VOI aiheuttaa maksavaurion, aivan kuten liika hiilarikin VOI. Kiinalaiset ovat kovia riisinsyöjiä, onko heillä kaikilla rasvamaksa?
Lue kommentti