Auringonhattua flunssaan, karpaloa virtsavaivoihin - auttaako? Lääkäri Anna-Liisa Enkovaara vastaa luontaislääkkeitä koskeviin väitteisiin.

1. Ginsengjuuri parantaa muistia.

Tarua. Tutkimusten mukaan Ginseng ei paranna muistia. Aasiassa Ginsengjuurta on perinteisesti käytetty voimaa antavana ja virkistävänä rohtona. Suositetuilla annoksilla Ginsengvalmisteet ovat turvallisia, joten halutessa vaikutuksia voi kokeilla.

2. Masentuneen kannattaa käyttää kalaöljykapseleita.

Osin totta. Kalaöljykapselit sisältävät omega-3-rasvahappoja, joista tärkeimmät ovat EPA eli eikosapentaeenihappo ja DHA eli dokosaheksaeenihappo. On mahdollista, että EPA ja DHA yhdessä tai EPA:n etyyliesteri eli etyyli-EPA lievittävät masennusoireita. Masennussairauden hoidoksi ne eivät riitä.

3. Pihkavoide parantaa haavat.

Totta. Pihkasta on perinteisesti valmistettu haavavoiteita, joita on käytetty etenkin Lapissa. Lääkelaitos on hyväksynyt pihkasalvan haavojen hoitoon. Pihkan sisältämät aineet estävät jonkin verran bakteerien kasvua.

4. Aloe vera -juomat pitävät stressivatsan kurissa.

Tarua. Perinteisesti Aloe vera -kasvia on käytetty ummetuksen hoitoon, koska se sisältää suolen toimintaa voimistavaa aloiinia. Kasvista valmistetuista juomista aloiini pitää poistaa sen voimakkaan vaikutuksen takia. Juomat sisältävät yleensä yli 90 prosenttia vettä ja pieniä määriä polysakkaridi-sokereja sekä muun muassa C- ja E-vitamiineja. Juomilla ei ole merkittäviä vaikutuksia suolistoon, mutta moni kokee niiden säännöllisen nauttimisen rauhoittavan vatsaa.

5. Kasviestrogeenia sisältävät valmisteet lievittävät tehokkaasti vaihdevuosien kuumia aaltoja, ja ne ovat turvallisempia kuin hormonikorvaushoito.

Tarua. Kasviestrogeenit ovat kasveissa, esimerkiksi soijassa, esiintyviä yhdisteitä, joilla on vähäisiä ihmisen estrogeenin eli naishormonin kaltaisia vaikutuksia. Tutkimusten mukaan valmisteet lievittävät vaihdevuosioireita saman verran kuin lumevalmiste ja huomattavasti vähemmän kuin estrogeenilääke. Esimerkiksi rintasyöpäpotilailla kasviestrogeenit eivät ole sen turvallisempia tai haitallisempia kuin estrogeenilääkkeet.

6. Valeriaana eli rohtovirmajuuri rauhoittaa ja helpottaa nukahtamista.

Totta. Euroopan lääkevirasto EMEA on hyväksyt rohtovirmajuurituotteet kasvirohdosvalmisteiksi, jotka on tarkoitettu lieviin jännitystiloihin ja tilapäisiin unensaantivaikeuksiin. Suomessa valmisteita myydään apteekeissa itsehoitotuotteina.

7. Hainrusto on luonnollinen tapa hoitaa nivelrikkoa.

Osin totta. Hainrusto on nimensä mukaisesti hain kuivattua ja jauhettua rustoa. Se sisältää pieniä määriä kondroitiinin ja glukosamiinin kaltaisia aineita. Nämä ovat lääkkeitä, jotka Lääkelaitos on hyväksynyt nivelrikon hoitoon. Yleensä niveloireita lievittävät vaikutukset jäävät silti vähäisiksi.

8. Helokkiöljy auttaa iho-ongelmiin, kuten atooppiseen ihottumaan.

Tarua. Suun kautta otettu tai iholle sivelty helokkiöljy ei tutkimusten mukaan lievitä aikuisten eikä lasten atooppista ihottumaa.

9. Nivelrikkokipuja helpottaa inkivääristä keitetty juoma.

Tarua. Tutkimuksia inkiväärin vaikutuksesta nivelvaivoihin on vähän, ja tulokset ovat ristiriitaisia. Käyttöä ei suositella raskauden aikana, sillä laboratorio- ja rottakokeissa on todettu haitallisia solu- ja sikiövaikutuksia.

10. Karpalovalmisteet estävät virtsatietulehduksia.

Totta. Karpalo sisältää aineita, jotka estävät bakteereita kiinnittymästä virtsateihin ja saattavat näin vähentää toistuvia virtsatulehduksia. Karpalomehut tai -valmisteet eivät paranna virtsatulehduksia.

11. Monet luontaistuotteet vahvistavat lääkkeiden tehoa elimistössä.

Osin totta. Luontaistuotteet sisältävät satoja kemiallisia aineita, jotka voivat teoriassa vahvistaa tai heikentää lääkkeiden tehoa. Masentuneisuuden lievittämiseen käytettyjä mäkikuismavalmisteita ei pidä käyttää samanaikaisesti säännöllisen lääkityksen kanssa, koska mäkikuisma heikentää lähes kaikkien lääkkeiden tehoa. Muiden luontais- tai rohdostuotteiden aiheuttamia yhteisvaikutuksia on todettu harvoin. Yhteisvaikutukset on aina selvitettävä, jos käyttää verenohennus- tai elinsiirtolääkkeitä.

12. Mustikkavalmisteet hidastavat ikänäön kehittymistä.

Tarua. Mustikka sisältää monia aineita, jotka saattavat muun muassa edistää silmän verenkiertoa. Tällä voi teoriassa olla positiivisia vaikutuksia joissakin silmäsairauksissa. Mustikkavalmisteet eivät kuitenkaan vähennä ikänäön kehittymistä.

13. Kamomillatee auttaa nukahtamaan.

Tarua. Vähäisissä kasvilla tehdyissä tutkimuksissa rauhoittavaa vaikutusta ei ole todettu. Lämmin juoma mukavassa ympäristössä voi tosin rauhoittaa ja edistää nukahtamista.

14. Auringonhattu-uute karkottaa vilustumisoireet.

Totta. Eräät punahattuvalmisteet näyttävät lyhentävän ja lievittävän nuhakuumeen oireita, kun niitä alkaa ottaa heti oireiden ilmaannuttua. Lääkelaitos on hyväksynyt punahatun vilustumisoireiden hoitoon.

Lue lisää vaihtoehtohoidoista.

Vierailija

Luonto lääkitsee vai lääkitseekö?

Vierailija 21.03.2014 klo 02:51 Helokkiöljy on todettu 2000-luvun suurimmaksi lääketieteelliseksi huijaukseksi. Tri Tolonenkin on joutunut myöntämään epäsuorasti asian tämän vuoden blokissaan. Jotta viisastut ja saat täsmällistä tietoa, lue kirja Simon Flint, Villit vaihtoehdot. Uskomushoitokritriikkiä viisaille, Nordbooks 2014. Oudolta tuntuu sekin, että kevättalvella eri nimimerkit niin kovasti mainostivat kirjaa netin keskustelupalstoilla. http://aijaa.com/I88b6b
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Suu kaipaa makeaa, mutta onko se viisaampaa nauttia vanhana kunnon sokerina vai uusina makeutusaineina?

Jokainen on varmasti törmännyt kaupan hyllyllä herkulliselta näyttävään tuotteeseen, jonka kyljessä komeilee teksti “sokeriton”.  Millä nämä tuotteet makeutetaan ja onko makeutusaineiden käytöllä samanlaisia terveyshaittoja kuin sokerilla? Kokosimme keskeisiä faktoja makeutusaineiden ja sokerin eroista.

Millä aineilla sokeri korvataan “sokerittomissa” tuotteissa?

Yleisimpiä elintarvikkeissa käytettyjä keinotekoisia makeutusaineita ovat aspartaami, asesulfaami-K, sakariini ja syklamaatti. Lisäksi makeuttamiseen käytetään luonnollisia sokerialkoholeja, kuten ksylitolia.

Sisältävätkö makeutusaineet vähemmän kaloreita kuin sokeri?

Useat makeutusaineet sisältävät hyvin vähän, jos lainkaan kaloreita. Kalorimäärä pysyy alhaisena myös siksi, että makeutusainetta tarvitaan usein pienempi määrä saman makeuden saavuttamiseksi. Esimerkiksi aspartaami on 200 kertaa makeampaa kuin sokeri, jolloin sen käyttömäärä voidaan pitää hyvin pienenä.

Kumpi on parempi hampaille, sokeri vai makeutusaineet?

Sokeri aiheuttaa happohyökkäyksen ja aiheuttaa näin reikiintymistä. Useimmilla makeutusaineilla ei ole tällaista vaikutusta. Hampaille harmittomia ovat esimerkiksi aspartaami ja asesulfaami K. Makeutuksessa käytetyistä sokerialkoholeista ksylitoli jopa edistää hampaiden terveyttä, sillä se estää reikiintymistä. Sen makeutus teho on yhtä suuri kuin sokerin ja sitä käytetäänkin usein purukumien ja pastillien makeuttamiseen.

 

Onko makeutusaineiden käyttö turvallista?

Makeutusaineiden kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta nykytietämyksen valossa niiden kohtuullinen käyttö on turvallista. Makeutusaineiden runsaalla käytöllä on kuitenkin todettu olevan samoja terveyshaittoja kuin sokerilla. Niiden säännöllinen runsas käyttö kasvattaa riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, sekä aikuisiän diabetekseen.

Kaikille makeutusaineille ei ole asetettu päivittäistä saantisuositusta, mutta esimerkiksi aspartaamin enimmäissuositus vuorokaudessa on 40 mg painokiloa kohti. Esimerkiksi 70-kiloisella henkilöllä määrä täyttyy neljästä litrasta virvoitusjuomia.

 

Kirjoittaja opiskelevat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa terveystieteiden kandidaatti- ja maisteriohjelmassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terveystieteet, liikuntatieteellinen tiedekunta

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on helikobakteerin aiheuttama mahakatarri. Bakteeri on häädetty, mutta oireet eivät tunnu hävinneen. Tarvitsisin luotettavia ruokaohjeita sekä listan tuotteista: mitä saa syödä ja mitä ei. Netistä kun etsii, niin yhdessä sanotaan yhtä ja toisessa toista.

Mikäli oireet jatkuvat hoidon päättymisen jälkeen, on syytä hakeutua lääkärin arvioitavaksi, sillä sairaus voi uusia ja tällöin tarvitaan uusi hoito.

Lääkärin vastaanottoa odotellessa voi kokeilla seuraavia: alkoholijuomien, kahvin sekä rasvaisten, käristettyjen ja mausteisten ruokien välttäminen sekä useimpien hedelmä- ja marjamehujen välttäminen niiden happamuuden vuoksi.

Ruokarytmin säännöllisyys helpottaa useimpia vatsavaivoja eli valveillaoloaikana on hyvä nauttia ruokaa ja juomaa noin kolmen tunnin välein. Annoskokojen kohtuullisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota. Kysymyksestä ei käy ilmi, tupakoiko kysyjä. Tupakoinnin lopettaminen usein helpottaa oireita.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.