Käykö syksyinen pakastin lääkekaapista? Viinimarjoja flunssaan, mansikkaa turvotukseen... Mihin kaikkeen marjamme kelpaavatkaan.

1. Mansikka poistaa kehosta nestettä ja vähentää turvotusta.

Tarua. Erikoinen väite, en ole nähnyt tutkimuksia asiasta. Mansikan koostumuksesta 80–90 prosenttia on vettä.

2. Virtsatientulehduksen voi hoitaa karpalo- tai puolukkamehulla.

Tarua. Jo olemassa olevaa virtsatietulehdusta ei voi hoitaa marjamehuilla, siihen tarvitaan antibiootteja. Sen sijaan tulehduksia voidaan mahdollisesti ehkäistä karpalomehulla tai muilla karpalovalmisteilla. Tieteelliset tutkimukset on tehty pääasiassa amerikkalaisella viljellyllä karpalolla, mutta lupaavia tuloksia on saatu myös yhdessä suomalaisella karpalo-puolukkamehulla tehdyssä tutkimuksessa. Pelkällä puolukkamehulla tutkimuksia ei ole tehty, mutta puolukassa on samankaltaisia aineita, joihin amerikkalaisen karpalon tehon uskotaan perustuvan. Jos kärsii toistuvista virtsatietulehduksista, kannattaa kokeilla, olisiko karpalo- tai puolukkatuotteiden säännöllistä käytöstä apua.
 
3. Mustikka parantaa näköä ja suojaa silmäsairauksilta.

Mahdollisesti totta. 1960- ja 1970-luvuilla tehdyissä tutkimuksissa mustikka paransi muun muassa hämärässä näkemistä, mutta uudemmissa ja paremmin tehdyissä tutkimuksissa tällaista vaikutusta ei yleensä ole ollut. Mustikasta saattaisi olla hyötyä ikääntymiseen liittyvien silmäsairauksien, kuten kaihin ja silmänpohjan rappeuman, ehkäisyssä mutta tutkimustietoa ei vielä ole tarpeeksi.
 
4. Viinimarjamehu on hyvä flunssalääke.

Tarua, ainakin siinä mielessä, että tieteellisiä tutkimuksia viinimarjamehun vaikutuksesta flunssaa aiheuttaviin viruksiin tai flunssan oireisiin ei ole. Nesteen nauttiminen on tärkeää kuumeessa.
 
5. Mustikka suojaa helikobakteerilta, joka aiheuttaa pahojakin mahavaivoja.

Mahdollisesti totta. On alustavaa tutkimustietoa siitä, että mustikka ja eräät muut marjat voivat estää helikobakteerin kasvua ja sen kiinnittymistä mahan limakalvolle. On arveltu, että marjoja voitaisiin käyttää helikobakteeri-infektion hoidossa yhdessä antibioottien kanssa, mutta asiasta ei kuitenkaan ole tehty tutkimuksia.
 
6. Vanhojen kannattaa syödä mustikkaa joka päivä, sillä se suojaa muistia.

Mahdollisesti totta. Tämä on osoitettu vakuuttavasti koe-eläimillä tehdyissä tutkimuksissa. Kun rotat söivät koko elämänsä ajan mustikkaa, vanhoina niiden muisti ja oppimiskyky olivat yhtä hyvät kuin nuorilla rotilla. Tutkimustietoa ihmisillä ei toistaiseksi ole.

7. Tyrnimehu vahvistaa vastustuskykyä.

Totta, jos vastustuskyvyllä tarkoitetaan yleistä terveyttä. Tyrnimehussa on paljon erilaisia antioksidantteja ja hyviä rasvahappoja, joten se on siten hyväksi terveydelle. Tyrni, niin kuin muutkin marjat, ovat ravintoa eivät sairauksia parantavia lääkkeitä!

8. Karpalo ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja.

Tarua. Amerikkalaisen karpalon vaikutuksia joihinkin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin on tutkittu, mutta vaikutukset ovat olleet olemattomia. Mikään marja ei yksinään voi ehkäistä tällaisia terveysongelmia, vaan ruokavalion kokonaisuudessaan ja myös muiden elintapojen täytyy olla sellaisia, että ne suojaavat elimistöä riskitekijöiltä. Marjat kuuluvat terveelliseen ja ravitsemussuositusten mukaiseen ruokavalioon ja voivat sitä kautta ylläpitää terveyttä ja ehkäistä sairauksia. Meillä on paljon tietoa marjojen terveellisestä koostumuksesta (vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet, kuitu, hyvät rasvahapot, flavonoidit), mutta ihmisillä tehdyissä tieteellisissä tutkimuksissa saatua vakuuttavaa näyttöä niiden yksittäisistä vaikutuksista elimistön toimintaan tai tiettyjen sairauksien ehkäisyyn ei vielä kovin paljon ole.    
 
9. Marjojen siemenöljyt (kuten lakka ja tyrni) kasvovoiteissa auttavat pitämään ihon nuorekkaana.

Tarua. Tästäkään en ole nähnyt tieteellisiä tutkimuksia.
 
10. Happamat marjat, kuten viinimarjat, kuluttavat hampaan kiillettä.

Totta. Marjat ovat luonnostaan happamia, joten niiden runsas säännöllinen käyttö saattaa olla haitallista hampaan kiilteelle. Happamuudesta on vähemmän haittaa, jos marjat nautitaan muun ruokailun yhteydessä. Hampaita ei kannata harjata heti marjojen syönnin jälkeen, koska kiille on silloin pehmeimmillään. Hampaiden terveyden kannalta haitallista on myös marjatuotteisiin lisätty sokeri, jonka määrä on hyvä pitää kohtuullisena.
 
11. Kaikki hyvät aineet katoavat, jos marjat keittää.

Tarua. Keittäminen vähentää jonkin verran esimerkiksi vitamiineja ja flavonoideja, mutta kyllä niitä on jäljellä keittämisen jälkeenkin. Jotkut aineet ovat herkempiä kuin toiset ja myös keittotapa vaikuttaa asiaan. Tutkittua tietoa tästäkin asiasta on aika vähän. Marjojen pakastaminen kokonaisina on hellävaraisin tapa säilöä ne.

Vastaajana  dosentti Riitta Törrönen Itä-Suomen yliopistosta.

Sokeria marjoille

Pakastin pullistelee marjoja, mutta ne maistuvat aika happamilta ilman sokeria. Itä-Suomen yliopistossa tehdyn kokeen mukaan ei tarvitse tuntea huono omaa tuntoa, vaikka ripauttaakin marjojensa päälle vähän sokeria.

Sakkaroosin eli tavallisen sokerin nauttiminen yhdessä marjojen kanssa tasasi verensokerin vaihtelua terveillä koehenkilöillä. Tutkijoiden mukaan vaikutus johtuu todennäköisesti marjojen sisältämistä polyfenoleista, jotka näyttävät hidastavan ja vähentävän sokerin sulamista ja imeytymistä elimistössä.

Toinen syy miksi marjoilleen voi aivan hyvin lusikoida sokeria on se, että vasta 5–10 prosentin sokerilisällä ne ovat yhtä makeita kuin hedelmät.

Vierailija

Marjatko luonnon lääkkeitä?

Olen lukenut Aronian terveellisyydestä, sisältäisi kuulemma pari-kolme kertaa niin paljon antioksidantteja kuin mustikka, joka ruotsalaisen tiedon mukaan on yksi terveellisimmistä marjoistamme. Olemme kuivattaneet yli 50 litraa aronianmarjoja ja mustikoita noin 50 litraa, joita mixaamme pulveriksi, jota sirotellaan runsaasti aamujogurtin päälle kaura- ja vehnänleseiden lisäksi. Pakasteessa on sitten aroniaa, mustikoita, tyrniä, vadelmia, mansikkaa, karpaloita, puolukoita, pihlajanmarjoja ja...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

FODMAP rajoittaa syömistä, mutta tekee monien elämästä nautittavampaa. Se helpottaa tutkitusti monia vatsaoireita. Mistä siinä on oikein kysymys?

MIKÄ ON FODMAP?

FODMAP on ruokavalio, jossa kartetaan huonosti ohutsuolessa imeytyviä hiilihydraattiyhdisteitä, jotka voivat alkaa käydä eli fermentoitua paksusuolessa. Tällainen käymisreaktio ja sen suolessa aiheuttamat muutokset synnyttävät ärtyvän suolen oireyhtymän tyypilliset oireet: ilmavaivat, turvotuksen, kivut ja muutokset ulosteessa.

MITÄ SIINÄ VÄLTETÄÄN?

FODMAP-nimitys tulee fermentoituvien hiilihydraattiyhdisteiden englanninkielisistä nimistä (Fermentable Oligo-, Di- and Monosaccharides, and Polyols). Suomeksi niitä ovat fruktaanit, galakto-oligosakkaridit, polyolit eli sokerialkoholit, laktoosi sekä fruktoosi, jos sitä on liikaa suhteessa glukoosiin. Ruokavaliossa siis vältetään näitä sisältäviä ruoka-aineita, kuten:

  • makeutusaineista hunajaa, ksylitolia, maltitolia, mannitolia ja sorbitolia
  • hedelmistä kivellisiä hedelmiä sekä omenaa ja päärynää
  • kasviksista erilaisia sipuleita, punajuurta, herneitä, papuja ja linssejä
  • viljoista ruista, vehnää ja ohraa
  • maitotuotteista kaikkia, joissa on laktoosia.

MITÄ SAA SYÖDÄ?

Kaikkea FODMAP-hiilihydraatteja sisältämätöntä ravintoa mahdollisimman monipuolisesti. FODMAP-yhdisteitä sisältävä vilja korvataan muulla täysjyväviljalla, maitotuotteet laktoosittomilla vaihtoehdoilla ja omenan sijaan kannattaa syödä appelsiini. Myös FODMAP-hiilihydraatteja on hyvä syödä jonkin verran, kunhan ensin antaa mahan ja suoliston rauhoittua tiukemmalla ruokavaliolla.

MITEN FODMAP ALOITETAAN?

Vähintään ensimmäiset neljästä kuuteen viikkoa on hyvä karsia kaikki FODMAP-hiilihydraatit lautaselta ja myös kaapeista. Se voi tuntua vaikealta, ja kauppareissut voivat venähtää pitkiksi tuoteselosteita lukiessa, sillä FODMAPeja on yllättävissäkin paikoissa. Käynti ravitsemusterapeutilla voi selkiyttää omia vaihtoehtoja ja antaa muutenkin hyviä vinkkejä ja neuvoja.

Joillakin menee kuukausia, ennen kuin olo helpottuu. Kun oireet ovat rauhoittuneet, voi alkaa testata, mitä FODMAP-ruokia kestää ainakin vähän tai jopa kokonaan. Yleensä kannattaa kokeilla yhtä ruoka-ainetta kerrallaan, jotta voi olla varma mistä mahdolliset vatsaoireet tulivat.

KAUANKO FODMAPILLA VOI OLLA?

Periaatteessa lopun elämää. Siitä pitää kuitenkin saada todella merkittävää apua, jotta näin rajoittavalla ruokavaliolla pitkään jatkaminen olisi mielekästä. Kun vatsa on rauhoittunut, moni voiv onneksi syödä FODMAP-ruokia silloin tällöin, ilman että niistä olisi haittaa.

ONKO SEN TOIMIVUUS TODISTETTU TUTKIMUKSISSA?

Yksittäisten FODMAP-yhdisteiden, kuten laktoosin ja sokerialkoholien, on havaittu aiheuttavan vatsaoireita jo 1960-luvulla. FODMAP-ruokavaliota alettiin kehittää Australiassa vuonna 2005. Sen jälkeen sitä on tutkittu eri puolilla maailmaa Australiasta Pohjoismaihin ja Englannista Meksikoon. Kaikissa eri ruokakulttuureissa siitä on saatu sama apu: oireet helpottuvat suurimmalla osalla.

MITÄ KYSYMYSMERKKEJÄ VIELÄ ON?

Myös hyvät suolistobakteerit käyttävät FODMAP-yhdisteitä ravintonaan. Koska FODMAP on aika uusi ruokavalio, sen pitkän aikavälin vaikutuksia niihin ei vielä tiedetä.

KEILLE SE SOPII?

Elämää häiritsevistä vatsaoireista, etenkin ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville.

KEILLE SE EI SOVI?

Niille, joilla ei ole merkittäviä vatsaongelmia. Ruokavalio vaatii motivaatiota, eikä satunnaisen vatsan turvotuksen takia kannata rajoittaa syömistä näin paljoa.

Asiantuntija: laillistettu ravitsemusterapeutti, terveystieteiden maisteri Leena Putkonen.

Kuuntele vatsaa

Ketä FODMAP-ruokavalio auttaa? Ja ketä ei?

Kauraa kannattaa suosia, sen totesi lääkärinikin. Kauran sisältämä Beetaglukaani estää sydän- ja verisuonitauteja ja parantaa suoliston toimintaa. Itse käytän myös leseitä ja Splettiä. Leipää kannattaa kohtuudella syödä joka päivä. Jos sen tekee itse voi taikinaan lisätä terveellisempiä jauhoja ja lorauksen öljyä. Moni unohtaa että kotimaiset marjat sopivat hyvin ja smoothiessa (rahkan kanssa) maistuvat hyvältä. Vesimelonia suositellaan monissa ruokaohjelmissa esim. laihduttajalle mutta...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Maistuvan salaattikastikkeen pyöräytät helposti lisäämällä hyvään öljyyn vaikkapa tuoreita marjoja ja lempimausteitasi.

Öljypohjaisia salaattikastikkeita kannattaa käyttää päivittäin, sillä niistä saa elimistön tarvitsemaa pehmeää rasvaa. Valmiskastikkeissa pahiksena on usein sokeri, jota on usein liikaa, mutta terveellisen kastikkeen valmistat nopeasti itsekin.

Käytä kylmäpuristettua rypsi- tai oliiviöljyä, maustettuja viinietikoita ja hedelmä- ja marjasoseita. Chili, inkivääri, valkosipuli ja kapris sekä tuoreet yrtit antavat kastikkeeseen kiksiä. Kuivamausteet voi paahtaa pannulla, jolloin niiden aromit irtoavat parhaiten.

SALAATILLE MAKUHUNTUJA

HUNAJAINEN

½ dl rypsi- tai oliiviöljyä
¼ dl valkoviinietikkaa
1 tl hunajaa
1 murskattu valkosipulinkynsi
1 tl väkevää sinappia

 

MARJAINEN

½ dl rypsi- tai oliiviöljyä
¼ dl balsamietikkaa
1 rkl murskattuja vadelmia
1 rkl tuoretta sitruunamelissaa
½ tl ruokosokeria

CHILINEN

½ dl rypsi- tai oliiviöljyä
¼ dl tomaattipyrettä
1 rkl tuoretta basilikaa
½ tl mustapippuria
1 tl makeaa chilikastiketta

HEDELMÄINEN

½ dl rypsi- tai oliiviöljyä
½ dl mangososetta
½ tl soijakastiketta
1 tl raastettua inkivääriä
1 rkl tuoretta korianteria

Artikkeli jatkuu alapuolella
Ruokaisten salaattien parhaat
Ruoka
Ruokaisten salaattien parhaat