Valmistus 1 tunti + taikinan lepääminen
24 pasteijaa. Yksi pasteija 105 kcal

150 g soseutettua kypsää
palsternakkaa
150 g pehmeää margariinia
1 prk (250 g) maitorahkaa
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
(suolaiseen taikinaan myös
¾ tl suolaa ja 2 tl kurkumaa)
Täyte
1 rkl rypsiöljyä
400 g vähärasvaista jauhelihaa
2 tl valkosipulitahnaa (Spice up)
2 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl kanelia
1 rkl tomaattipyreetä
1 tl (tulista) sinappia
1 rkl Worcestershire-kastiketta
1½ rkl vasikkafondia
¾ dl rusinoita
¾ dl viiden hedelmän nektaria (Valio)
½ dl vettä
200 g pakasteherneitä
1 rkl hienonnettua minttua
Voiteluun
kananmunaa

1. Valmista taikina: Kuori ja kuutioi palsternakka. Keitä kypsäksi kiehuvassa vedessä. Soseuta sauvasekoittimella ja anna jäähtyä. Sekoita huoneenlämpöiseen rasvaan rahka, palsternakkasose ja jauhot (ja suolaisia pasteijoita valmistaessasi myös suola ja kurkuma). Älä vaivaa taikinaa. Anna taikinan levätä peitettynä jääkaapissa seuraavaan päivään tai muutama tunti.

2. Valmista sillä aikaa täyte: kuumenna öljy kasarissa. Ruskista liha öljyssä, lisää loppuvaiheessa valkosipulitahna. Lisää mausteet, rusinat, nektari ja vesi. Hauduta ilman kantta noin 10 minuuttia, kunnes neste on haihtunut. Lisää herneet ja anna hautua vielä. Hienonna minttu joukkoon. Anna jäähtyä. Sekoita lopuksi joukkoon kananmuna.

3. Kauli taikina jauhotetulla alustalla levyksi. Paina levystä (isolla) lasilla taikinaympyröitä. Lusikoi täytettä ympyrän puoliskolle ja taita puolikuuksi. Paina reuna kiinni haarukalla. Voitele kananmunalla ja paista
225 asteessa uunin keskitasossa 10–15 minuuttia.

Voit valmista samasta taikinasta
tähtitorttuja. Älä silloin mausta
takinaa. Kauli taikina jauhotetulla
alustalla noin sentin paksuiseksi
levyksi, josta saat veitsellä tai
taikinapyörällä neliöitä.