Miten öljyjen hyvät rasvahapot kestävät ruoanvalmistusta ja leivontaa sekä esimerkiksi pähkinöissä ja manteleissa, jotka myydään rouheena tai jauheena?

Ensin tarkennuksena, mitä hyvät rasvahapot ovat. Ne ovat ns. tyydyttymättömiä rasvahappoja, joissa on kaksoissidoksia. Kaksoissidokset tekevät rasvahaposta ”käppyrän”. Juuri tämä käppyräisyys tekee rasvahaposta hyvän, sillä se on elimistössä mukautuvampi kuin tyydyttynyt eli kova rasvahappo, jossa kaksoissidoksia ei ole. Tyydyttynyt rasvahappo onkin suora ja jäykkä.

Kaksoissidos tekee rasvahaposta myös herkemmän esim. kuumuudelle, joten kysyjän kysymys on hyvin aiheellinen. Hyvät rasvahapot kestävät leivonnassa oikein hyvin. Ruoanvalmistuksessakin niitä voi huoletta käyttää, kunhan ei esim. päästä öljyä savuamaan pannulla. Savuaminen on merkki siitä, että rasvahappojen rakenne on muuttunut.

Pähkinät ja mantelit säilyvät kokonaisina paremmin kuin rouheena. Haistelemalla voi arvioida pähkinöiden ja manteleiden kelvollisuutta, sillä rasva pilaantuessaan eltaantuu ja alkaa tuoksua varsin voimakkaasti. Jos siis pähkinä- tai mantelirouheessa on poikkeava tuoksu, kannattaa tuote jättää syömättä.

Ursula Schwab
Ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Mitä öljyä pannulle?

Voi halutaan osoittaa sydämelle haitalliseksi Lääkärilehdessä 38/2013 (s. 2351-7) julkaistussa voin käytön ja sydäninfarktiriskin yhteyttä selvittäneessä dosentti Voutilaisen ym. alkuperäistutkimuksessa todetaan, että runsas voin käyttö (keskimäärin 73 g/pv) oli yhteydessä lisääntyneeseen sydäninfarktiriskiin. Väärinkäsitysten välttämiseksi todettakoon heti alkuun, että ravitsemuksessa kohtuus aina kannattaa, olipa kysymyksessä luontainen voi, luontaiset ravintoöljyt tai sitten ja erityisesti...
Lue kommentti

Mitä öljyä pannulle?

Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan margariinit ja kevytlevitteet sisältävät valtavasti kemikaaleja ja jopa bensiiniä ja ompelukoneöljyä. Suomalainen elää leivällä, pastalla, puurolla, makaronilla, perunalla, sokerilla, margariinilla ja rasvattomalla maidolla. Ja mikähän on lopputulos? lihavuusepidemia diabetesepidemia osteoporoosin jatkuva kasvu autoimmuunisairauksien jatkuva kasvu vatsa- ja suolisto-ongelmien jatkuva kasvu psyykkisten ongelmien jatkuva kasvu suolistosairauksien jatkuva kasvu...
Lue kommentti