Munakoiso-kikhernesalaatti sisältää paljon kasviproteiinia ja hitaita hiilihydraatteja.

1 iso munakoiso
2 paprikaa
3 kiinteää tomaattia
1 tl kuminansiemeniä
1 tl murskattuja korianterinsiemeniä
1/2 tl suolaa
ripaus vastarouhittua mustapippuria
2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä

Lisäksi
1 prk (380 g / 230 g) säilöttyjä isoja valkoisia papuja (esim. go green)
1 prk (380 g / 230 g) säilöttyjä kikherneitä
2 rkl silputtua tuoretta timjamia
2-3 rkl silputtua tuoretta basilikaa
150 g fetajuustoa

1. Huuhtele munakoiso ja leikkaa se noin 1 cm paksuiksi viipaleiksi. Huuhtele ja halkaise paprikat, poista siemenet ja paloittele pienemmiksi lohkoiksi. Huuhtele ja halkaise tomaatit.

2. Nosta paloitellut kasvikset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Mausta kuminan- ja korianterinsiemenillä, suolalla, sekä pippurilla. Valuta lopuksi päälle öljy.

3. Grillaa kasviksia 225-asteisen uunin ylätasolla grillivastuksen alla, noin 20 minuuttia tai kunnes ne pehmenevät ja saavat kauniin värin. Halutessasi voit kääntää kasvikset kerran grillaamisen aikana.

4. Huuhtele säilötyt pavut ja kikherneet siivilässä runsaan juoksevan veden alla. Valuta hyvin.

5. Yhdistä kulhossa vastagrillatut kasvikset ja pavut. Mausta tuoreyrteillä. Jaa lautasille ja murenna päälle fetajuusto.

4 annosta
Valmistusaika 35 min
Gluteeniton, munaton
Yhdessä annoksessa:
energiaa 385 kcal
hiilihydraattia 29 g
rasvaa 18 g (tyydyttynyt 14 %, yksittäistyydyttymätön 14 %, monityydyttymätön 8%)
proteiinia 18 g
kuitua 6 %
suolaa 0,4 %

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Suu kaipaa makeaa, mutta onko se viisaampaa nauttia vanhana kunnon sokerina vai uusina makeutusaineina?

Jokainen on varmasti törmännyt kaupan hyllyllä herkulliselta näyttävään tuotteeseen, jonka kyljessä komeilee teksti “sokeriton”.  Millä nämä tuotteet makeutetaan ja onko makeutusaineiden käytöllä samanlaisia terveyshaittoja kuin sokerilla? Kokosimme keskeisiä faktoja makeutusaineiden ja sokerin eroista.

Millä aineilla sokeri korvataan “sokerittomissa” tuotteissa?

Yleisimpiä elintarvikkeissa käytettyjä keinotekoisia makeutusaineita ovat aspartaami, asesulfaami-K, sakariini ja syklamaatti. Lisäksi makeuttamiseen käytetään luonnollisia sokerialkoholeja, kuten ksylitolia.

Sisältävätkö makeutusaineet vähemmän kaloreita kuin sokeri?

Useat makeutusaineet sisältävät hyvin vähän, jos lainkaan kaloreita. Kalorimäärä pysyy alhaisena myös siksi, että makeutusainetta tarvitaan usein pienempi määrä saman makeuden saavuttamiseksi. Esimerkiksi aspartaami on 200 kertaa makeampaa kuin sokeri, jolloin sen käyttömäärä voidaan pitää hyvin pienenä.

Kumpi on parempi hampaille, sokeri vai makeutusaineet?

Sokeri aiheuttaa happohyökkäyksen ja aiheuttaa näin reikiintymistä. Useimmilla makeutusaineilla ei ole tällaista vaikutusta. Hampaille harmittomia ovat esimerkiksi aspartaami ja asesulfaami K. Makeutuksessa käytetyistä sokerialkoholeista ksylitoli jopa edistää hampaiden terveyttä, sillä se estää reikiintymistä. Sen makeutus teho on yhtä suuri kuin sokerin ja sitä käytetäänkin usein purukumien ja pastillien makeuttamiseen.

 

Onko makeutusaineiden käyttö turvallista?

Makeutusaineiden kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta nykytietämyksen valossa niiden kohtuullinen käyttö on turvallista. Makeutusaineiden runsaalla käytöllä on kuitenkin todettu olevan samoja terveyshaittoja kuin sokerilla. Niiden säännöllinen runsas käyttö kasvattaa riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, sekä aikuisiän diabetekseen.

Kaikille makeutusaineille ei ole asetettu päivittäistä saantisuositusta, mutta esimerkiksi aspartaamin enimmäissuositus vuorokaudessa on 40 mg painokiloa kohti. Esimerkiksi 70-kiloisella henkilöllä määrä täyttyy neljästä litrasta virvoitusjuomia.

 

Kirjoittaja opiskelevat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa terveystieteiden kandidaatti- ja maisteriohjelmassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terveystieteet, liikuntatieteellinen tiedekunta

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on helikobakteerin aiheuttama mahakatarri. Bakteeri on häädetty, mutta oireet eivät tunnu hävinneen. Tarvitsisin luotettavia ruokaohjeita sekä listan tuotteista: mitä saa syödä ja mitä ei. Netistä kun etsii, niin yhdessä sanotaan yhtä ja toisessa toista.

Mikäli oireet jatkuvat hoidon päättymisen jälkeen, on syytä hakeutua lääkärin arvioitavaksi, sillä sairaus voi uusia ja tällöin tarvitaan uusi hoito.

Lääkärin vastaanottoa odotellessa voi kokeilla seuraavia: alkoholijuomien, kahvin sekä rasvaisten, käristettyjen ja mausteisten ruokien välttäminen sekä useimpien hedelmä- ja marjamehujen välttäminen niiden happamuuden vuoksi.

Ruokarytmin säännöllisyys helpottaa useimpia vatsavaivoja eli valveillaoloaikana on hyvä nauttia ruokaa ja juomaa noin kolmen tunnin välein. Annoskokojen kohtuullisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota. Kysymyksestä ei käy ilmi, tupakoiko kysyjä. Tupakoinnin lopettaminen usein helpottaa oireita.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.