Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Mikä on terveellisin leipä – entä leivänpäällinen?

Pääsääntöisesti tummat viljat, esimerkiksi leivässä, ovat terveellisempi valinta kuin vitivalkoiset. Aina valinta ei ole näin helppoa, sillä leivät voivat olla karamellivärjättyjä.

Ruisleivässäkin kolme tärkeintä ainesosaa ovat tyypillisesti puhdistettu valkoinen vehnäjauho, vesi ja puhdistettu ruisjauho. Toisin sanoen ravitsemuksellisesta näkökulmasta tavallinen ruisleipä ei usein edes eroa valkoisesta leivästä.

Kannattaa aina tarkistaa tuotteesta, onko kyseessä ”täysjyvä” vai pelkästään ”tumma”. Täysjyvätuotteissa viljan uloin kuori on säilytetty, jolloin mukana on kuitua, proteiinia sekä B-vitamiineja. Tumma vaihtoehto voi olla sen sijaan valmistettu enimmäkseen hienoksi jauhetusta viljasta, josta ravinteikkaat leseet on siilattu pois.

Viljatuotteiden valinnassa kuitupitoisuus on hyvä valintaperuste: kannattaa suosia vähintään 6 prosenttia kuitua sisältäviä tuotteita.

Mitä leivälle?

Voi on ehkä luonnollista mutta terveellistä se ei ole. Voin maitorasva on kovaa. Jos käyttää voita, terveellisten pehmeiden rasvojen, kuten öljyjen, käyttö jää vähäiseksi. Suositusten mukaan rasvoista tulisi olla kaksi kolmasosaa pehmeää ja enintään kolmasosa kovaa rasvaa. Terveellisintä on laittaa leivälle kasvimargariinia tai -levitettä, jossa on vähintää 60 prosenttia rasvaa.

Lue lisää Kannattaako margariinia karttaa lisäaineiden vuoksi?

Asiantuntija: Jan Verho, laillistettu ravitsemusterapeutti.

Vierailija

Onko valkoinen leipä aina tummaa huonompaa?

Jäteöljyt eli rypsi-, palmu- auringokukka- ja rapsiöljyt kasvirasvavalmisteet ja margariinit ne elimistön tulehdusta aiheuttavat ja ylläpitävät. Liika hiilihydraatti aiheuttaa ylipainoa ja II-tyypin diabetesta. Senhän nämä "kasvirasvamannekiinit" hyvin tietävätkin ja saavat niiden teollisuusjätteiden mainostamisesta hyvät liksat. Voi, kylmäpuristettu neitsyt oliiviöljyn ja luomu kookosöljy, eivät aiheuta tulehduksia kehossa. Täysrasvainen jogurtti ja- juustot ovat parhaita, kaikki...
Lue kommentti
Vierailija

Onko valkoinen leipä aina tummaa huonompaa?

Voin terveyshaittoja ei ole tieteellisesti osoitettu, joten olisi jo aika lopettaa tuo uskomusten jankuttaminen. Täysjyväkän ei ole ongelmatonta, sen runsailla antiravinteilla, kuten lektiininilä, saattaa olla hakalia vaikutuksia suolistoon. Ilman leipääkin ihminen pärjä vallan mainioisti, jopa paremmin, jos tarkastelaan esim. diabetes 2:sta tai lihavuutta.
Lue kommentti
Kuva Tuomas Kolehmainen
Kuva Tuomas Kolehmainen

Einekset helpottavat kasvissyöntiä, mutta vegehyllylläkin kannattaa tutkia tuoteselosteet.

  1. Valitse ruoka, jossa tyydyttyneiden rasvojen osuus on alle kolmannes. Tarkista, mikä rasva on listassa ensimmäisenä, sillä sen osuus on suurin. Kookos ja palmu ovat kovaa rasvaa, rypsistä saa enemmän omegakolmosia kuin auringonkukkaöljystä.
  2. Suolaa saisi olla ateriassa mielellään alle 1,2 g/100 g. Jos tahdot karsia suolaa vielä lisää, käy läpi kuiva-ainehylly. Pavuista, herneistä ja linsseistä saa nopeasti ravinteikasta ruokaa.
  3. Kuitua kertyy kasvisruoasta väkisinkin ekstraa, sillä lihassa ja maitotuotteissa sitä ei ole lainkaan. Kaikki kuitu on plussaa, mutta suosi kuitenkin täysjyvää.
  4. Pikaruokien vegeversiot, kuten soijanakit ja vihikset ovat herkutteluosastoa. Kasvisruoassa pätee sama periaate kuin sekasyöjälläkin: suosi mahdollisimman värikästä, yksinkertaista ja vähäsuolaista ruokaa.
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

 Mitä haittaa on, jos jodia ei saa riittävästi? Olen vegaani, en syö jodilisää ja käytän vain merisuolaa.
 

Jodia tarvitaan kilpirauhashormonien muodostamiseen. Jodin puute aiheuttaa aikuisilla kilpirauhasen suurentumista ja struumaa. Lapsilla puutos aiheuttaa kasvuhäiriöitä ja henkisen kehityksen ongelmia, sillä jodia tarvitaan keskushermoston kehitykseen.

Vegaaniruokavaliossa jodin lähteitä ovat käytännössä jodioitu suola ja merilevä. Suolasta kannattaa siis valita jodioitu vaihtoehto – myös merisuolasta, joka vastoin yleistä käsitystä sisältää jodia luonnostaan hyvin vähän.

Merilevä on ongelmallinen jodin lähde, sillä sen jodipitoisuus vaihtelee huomattavasti, ja voi olla jopa haitallisen korkea.

Lisäksi merilevissä on usein suuria raskasmetallipitoisuuksia, mm. lyijyä, arseenia, kadmiumia.

Vegaaniruokavaliota noudattavalle suositellaan jodilisää. Valmiste, jossa on jodia 150–200 mikrogrammaa, on sopiva.

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.