Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Ei kannata. Runsasrasvaisissa kasviöljypohjaisissa levitteissä ei ole sellaisia lisäaineita, mitä ei muutenkin saisi ruoasta.

E-alkuiset säilöntäaineiden numerokoodit voivat säikäyttää luonnonmukaiseen ravintoon pyrkiviä. Niitä ei kuitenkaan tarvitse pelätä.

Esimerkiksi porkkanoissa, sitrushedelmissä, tyrnissä, soijapavuissa ja auringonkukan siemenissä on samoja aineita, joita käytetään lisäaineina vähintään 60 % rasvaa sisältävissä kasvirasvalevitteissä ja margariineissa.

Margariinien valmistusprosessikin on muuttunut, eikä siihen enää vaadita liuottimia ja vetykäsittelyitä.

Lisäaineita tarvitaan kuitenkin rakenteen ja värin parantamiseen.

Levitteen muodossa olevat kasviöljyvalmisteet ovat monelle suomalaiselle luonteva tapa saada välttämättömät rasvahapot. Rasvaisia kasvirasvalevitteitä ja kasvimargariineja tulisi siis käyttää enemmän, ei vähemmän.

 

VINKKI

Jos margariini ei maistu, tee kuten italialaiset ja dippaa leipää suoraan lautaselle kaadettuun kasviöljyyn.

Leivänpäällisistä voi koota antipastolautasen leivän ja öljyn seuraksi.

 

Lue lisää sydänystävällisestä ruoanvalmistuksesta.

 

Asiantuntija: ravitsemusterapian professori Ursula Schwab, Itä-Suomen yliopisto.

 

Vierailija

Kannattaako margariinia välttää lisäaineiden vuoksi?

Margariinia kannattaa välttää ylipäätänsä. Nykyisessä valmistusmenetelmässä, vaihtoesteröinnisä, syntyy sellaisia rasvayhdisteitä, joita ei ole koskaan ollut ihmisravinnossa, eikä niiden vaikutuksesta terveyteen ole mitään tietoa. Sama tilanne siis kuin aikoinaan transrasvamargariinien kanssa. Ja näiden uusien rasvojen koekanineina ovat mm. Schwabbin ansiosta päiväkotien lapset, kun voi on syyttä pannassa. Lisäksi nuo teolliset rasvat sisältävät aivan liiaksi tulehdusta edistäviä omega-6 (rypsi...
Lue kommentti
Kuva Tuomas Kolehmainen
Kuva Tuomas Kolehmainen

Einekset helpottavat kasvissyöntiä, mutta vegehyllylläkin kannattaa tutkia tuoteselosteet.

  1. Valitse ruoka, jossa tyydyttyneiden rasvojen osuus on alle kolmannes. Tarkista, mikä rasva on listassa ensimmäisenä, sillä sen osuus on suurin. Kookos ja palmu ovat kovaa rasvaa, rypsistä saa enemmän omegakolmosia kuin auringonkukkaöljystä.
  2. Suolaa saisi olla ateriassa mielellään alle 1,2 g/100 g. Jos tahdot karsia suolaa vielä lisää, käy läpi kuiva-ainehylly. Pavuista, herneistä ja linsseistä saa nopeasti ravinteikasta ruokaa.
  3. Kuitua kertyy kasvisruoasta väkisinkin ekstraa, sillä lihassa ja maitotuotteissa sitä ei ole lainkaan. Kaikki kuitu on plussaa, mutta suosi kuitenkin täysjyvää.
  4. Pikaruokien vegeversiot, kuten soijanakit ja vihikset ovat herkutteluosastoa. Kasvisruoassa pätee sama periaate kuin sekasyöjälläkin: suosi mahdollisimman värikästä, yksinkertaista ja vähäsuolaista ruokaa.
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

 Mitä haittaa on, jos jodia ei saa riittävästi? Olen vegaani, en syö jodilisää ja käytän vain merisuolaa.
 

Jodia tarvitaan kilpirauhashormonien muodostamiseen. Jodin puute aiheuttaa aikuisilla kilpirauhasen suurentumista ja struumaa. Lapsilla puutos aiheuttaa kasvuhäiriöitä ja henkisen kehityksen ongelmia, sillä jodia tarvitaan keskushermoston kehitykseen.

Vegaaniruokavaliossa jodin lähteitä ovat käytännössä jodioitu suola ja merilevä. Suolasta kannattaa siis valita jodioitu vaihtoehto – myös merisuolasta, joka vastoin yleistä käsitystä sisältää jodia luonnostaan hyvin vähän.

Merilevä on ongelmallinen jodin lähde, sillä sen jodipitoisuus vaihtelee huomattavasti, ja voi olla jopa haitallisen korkea.

Lisäksi merilevissä on usein suuria raskasmetallipitoisuuksia, mm. lyijyä, arseenia, kadmiumia.

Vegaaniruokavaliota noudattavalle suositellaan jodilisää. Valmiste, jossa on jodia 150–200 mikrogrammaa, on sopiva.

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.