
Ei kannata. Runsasrasvaisissa kasviöljypohjaisissa levitteissä ei ole sellaisia lisäaineita, mitä ei muutenkin saisi ruoasta.
E-alkuiset säilöntäaineiden numerokoodit voivat säikäyttää luonnonmukaiseen ravintoon pyrkiviä. Niitä ei kuitenkaan tarvitse pelätä.
Esimerkiksi porkkanoissa, sitrushedelmissä, tyrnissä, soijapavuissa ja auringonkukan siemenissä on samoja aineita, joita käytetään lisäaineina vähintään 60 % rasvaa sisältävissä kasvirasvalevitteissä ja margariineissa.
Margariinien valmistusprosessikin on muuttunut, eikä siihen enää vaadita liuottimia ja vetykäsittelyitä.
Lisäaineita tarvitaan kuitenkin rakenteen ja värin parantamiseen.
Levitteen muodossa olevat kasviöljyvalmisteet ovat monelle suomalaiselle luonteva tapa saada välttämättömät rasvahapot. Rasvaisia kasvirasvalevitteitä ja kasvimargariineja tulisi siis käyttää enemmän, ei vähemmän.
VINKKI
Jos margariini ei maistu, tee kuten italialaiset ja dippaa leipää suoraan lautaselle kaadettuun kasviöljyyn.
Leivänpäällisistä voi koota antipastolautasen leivän ja öljyn seuraksi.
Lue lisää sydänystävällisestä ruoanvalmistuksesta.
Asiantuntija: ravitsemusterapian professori Ursula Schwab, Itä-Suomen yliopisto.