Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Ei kannata. Runsasrasvaisissa kasviöljypohjaisissa levitteissä ei ole sellaisia lisäaineita, mitä ei muutenkin saisi ruoasta.

E-alkuiset säilöntäaineiden numerokoodit voivat säikäyttää luonnonmukaiseen ravintoon pyrkiviä. Niitä ei kuitenkaan tarvitse pelätä.

Esimerkiksi porkkanoissa, sitrushedelmissä, tyrnissä, soijapavuissa ja auringonkukan siemenissä on samoja aineita, joita käytetään lisäaineina vähintään 60 % rasvaa sisältävissä kasvirasvalevitteissä ja margariineissa.

Margariinien valmistusprosessikin on muuttunut, eikä siihen enää vaadita liuottimia ja vetykäsittelyitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lisäaineita tarvitaan kuitenkin rakenteen ja värin parantamiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Levitteen muodossa olevat kasviöljyvalmisteet ovat monelle suomalaiselle luonteva tapa saada välttämättömät rasvahapot. Rasvaisia kasvirasvalevitteitä ja kasvimargariineja tulisi siis käyttää enemmän, ei vähemmän.

 

VINKKI

Jos margariini ei maistu, tee kuten italialaiset ja dippaa leipää suoraan lautaselle kaadettuun kasviöljyyn.

Leivänpäällisistä voi koota antipastolautasen leivän ja öljyn seuraksi.

 

Lue lisää sydänystävällisestä ruoanvalmistuksesta.

 

Asiantuntija: ravitsemusterapian professori Ursula Schwab, Itä-Suomen yliopisto.

 

Vierailija

Margariinia kannattaa välttää ylipäätänsä. Nykyisessä valmistusmenetelmässä, vaihtoesteröinnisä, syntyy sellaisia rasvayhdisteitä, joita ei ole koskaan ollut ihmisravinnossa, eikä niiden vaikutuksesta terveyteen ole mitään tietoa. Sama tilanne siis kuin aikoinaan transrasvamargariinien kanssa. Ja näiden uusien rasvojen koekanineina ovat mm. Schwabbin ansiosta päiväkotien lapset, kun voi on syyttä pannassa.

Lisäksi nuo teolliset rasvat sisältävät aivan liiaksi tulehdusta edistäviä omega-6 (rypsi, auringonkukka ym.) rasvahappoja ja rutkasti jo härskiintyneitä sellaisia.

Keinotekoisesti tehtyjen rasvojen syönti on lisäksi turhaa, sillä ei ole mitään näyttöä siitä, että esim voi aiheuttaisi terveyshaittoja.

Tässä lukutaitoisille vuodelta 2016 massiivinen tutkimus 636,151 osallistujaa. Voilla ei tilastollisesti merkitsevää vaikutusta sydäntauteihin, kuolleisuuteen ym. mutta lievästi vähentää diabetsta. Eipä taidettu tätäkään tutkimusta uutisoida suomessa, ja terveyeliittikin luonnollisesti sivuuttanut tutkimuksen koska tulos ei miellytä.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27355649

  • ylös 29
  • alas 8
nuorekas50v.

Yllätys, yllätys kuka asialla. Kyllä kannattaa pysyä voissa, oliiviöljyssä yms. Muualla maailmassa on jo tultu järkiin ja Suomessa (tälle jo nauretaan) jankataan näitten muovimargariinien puolesta. Teollisuus lobbaa.

  • ylös 23
  • alas 9
Sisältö jatkuu mainoksen alla