Voinko ryhtyä kasvissyöjäksi vaikka minulla on pähkinä­allergia? Mistä saisin sitten proteiineja tarpeeksi, jos hylkään myös kananmunat ja kalat? Maitotuotteita ajattelin kuitenkin käyttää.

Maitotuotteita sisältävä kasvisruokavalio eli laktovegetaarinen ruokavalio on monipuolisesti koostettuna ravitsemuksellisesti riittävä. Maitotuotteita on hyvä käyttää noin 6 dl päivässä nestemäisinä maitovalmisteina eli maitoa, piimää, viiliä, jogurttia ja lisäksi 2–3 viipaletta juustoa. Myös kasvissyöjälle suositellaan rasvattomia ja vähärasvaisia vaihtoehtoja. Mikäli maito on D-vitaminoitua, ei 18–60-vuotias terve ihminen tarvitse D-vitamiinivalmistetta.

Soija on proteiinin laadultaan lähes eläinkunnan proteiinin veroista, joten sitä kannattaa käyttää, jos se sopii. Soijatuotteiden valikoima on hyvin monipuolinen. Sopiva määrä soijatuotteita tai vaihtoehtoisesti papuja, linssejä ja herneitä aterialla on noin 1 dl. Täysjyväviljatuotteet monipuolisesti käytettyinä kuuluvat myös olennaisena osana kasvisruokavalioon ja omalta osaltaan turvaavat proteiinin saanti. Sopiva määrä on keskimäärin 6–9 annosta päivässä. Yksi annos on ½ lautasellista puuroa tai 1 viipale leipää. Kannattaa muistaa perinteisesti Suomessa viljeltyjen viljojen lisäksi myös hieman vieraammat vaihtoehdot, kuten kvinoa, joka on ravintosisällöltään erinomainen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pähkinäallergisena kysyjä voi käyttää niiden tilalla siemeniä monipuolisesti eli esim. pinjan-, seesamin-, auringonkukan- ja kurpitsan siemeniä. Sopiva määrä on noin 1 dl päivässä. Rasvan lähteinä siementen lisäksi suositeltavia ovat kasviöljyt ja niistä tehdyt tuotteet. Omega-3-sarjan rasvahappoja sisältävät rypsi-, soija-, pellavasiemen- ja camelinaöljyt, joten niitä kannattaa suosia rasvojen monipuolisen saannin turvaamiseksi. Kasviksista avokado sisältää mukavasti pehmeää rasvaa. Muita kasviksia on hyvä käyttää mahdollisimman monipuolisesti, samoin marjoja ja hedelmiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Miten tämä D-vitamiini imeytyy näiden vähärasvaisten tuotteiden kanssa, kun kuitenkin D-vitamiini on rasvaliukoinen.

Entä eikö näissä "vähärasvaisissa" tuotteissa ole paljon enemmän sokeria, E-aineita jne. Kuin oikeissa tuotteissa, eli kumpi menee edelle hyöty vai haitta.?

Kuitenkin vähärasvaisia tuoteita on syöty jo -80 luvulta saakka ja ihmiskunnan elo on vain kääntynyt kurjempaan suuntaan, eli kannattaisikohan alkaa jo pikkuhiljaa ajattelemaan, eikä vaan kuuntelemaan näitä "asiantuntijoita" jotka markkinoivat näitä "kevyt- ja epä-aitoja tuotteita. nämä lisä-aineilla ryyditety tuotteet ovatkin sitten pelastaneet ihmiskunnan..  ;) 

  • ylös 18
  • alas 18
Sisältö jatkuu mainoksen alla