Voinko ryhtyä kasvissyöjäksi vaikka minulla on pähkinä­allergia? Mistä saisin sitten proteiineja tarpeeksi, jos hylkään myös kananmunat ja kalat? Maitotuotteita ajattelin kuitenkin käyttää.

Maitotuotteita sisältävä kasvisruokavalio eli laktovegetaarinen ruokavalio on monipuolisesti koostettuna ravitsemuksellisesti riittävä. Maitotuotteita on hyvä käyttää noin 6 dl päivässä nestemäisinä maitovalmisteina eli maitoa, piimää, viiliä, jogurttia ja lisäksi 2–3 viipaletta juustoa. Myös kasvissyöjälle suositellaan rasvattomia ja vähärasvaisia vaihtoehtoja. Mikäli maito on D-vitaminoitua, ei 18–60-vuotias terve ihminen tarvitse D-vitamiinivalmistetta.

Soija on proteiinin laadultaan lähes eläinkunnan proteiinin veroista, joten sitä kannattaa käyttää, jos se sopii. Soijatuotteiden valikoima on hyvin monipuolinen. Sopiva määrä soijatuotteita tai vaihtoehtoisesti papuja, linssejä ja herneitä aterialla on noin 1 dl. Täysjyväviljatuotteet monipuolisesti käytettyinä kuuluvat myös olennaisena osana kasvisruokavalioon ja omalta osaltaan turvaavat proteiinin saanti. Sopiva määrä on keskimäärin 6–9 annosta päivässä. Yksi annos on ½ lautasellista puuroa tai 1 viipale leipää. Kannattaa muistaa perinteisesti Suomessa viljeltyjen viljojen lisäksi myös hieman vieraammat vaihtoehdot, kuten kvinoa, joka on ravintosisällöltään erinomainen.

Pähkinäallergisena kysyjä voi käyttää niiden tilalla siemeniä monipuolisesti eli esim. pinjan-, seesamin-, auringonkukan- ja kurpitsan siemeniä. Sopiva määrä on noin 1 dl päivässä. Rasvan lähteinä siementen lisäksi suositeltavia ovat kasviöljyt ja niistä tehdyt tuotteet. Omega-3-sarjan rasvahappoja sisältävät rypsi-, soija-, pellavasiemen- ja camelinaöljyt, joten niitä kannattaa suosia rasvojen monipuolisen saannin turvaamiseksi. Kasviksista avokado sisältää mukavasti pehmeää rasvaa. Muita kasviksia on hyvä käyttää mahdollisimman monipuolisesti, samoin marjoja ja hedelmiä.

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Pähkinäallergisen ruokavalio?

Miten tämä D-vitamiini imeytyy näiden vähärasvaisten tuotteiden kanssa, kun kuitenkin D-vitamiini on rasvaliukoinen. Entä eikö näissä "vähärasvaisissa" tuotteissa ole paljon enemmän sokeria, E-aineita jne. Kuin oikeissa tuotteissa, eli kumpi menee edelle hyöty vai haitta.? Kuitenkin vähärasvaisia tuoteita on syöty jo -80 luvulta saakka ja ihmiskunnan elo on vain kääntynyt kurjempaan suuntaan, eli kannattaisikohan alkaa jo pikkuhiljaa ajattelemaan, eikä vaan kuuntelemaan näitä "asiantuntijoita"...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Suu kaipaa makeaa, mutta onko se viisaampaa nauttia vanhana kunnon sokerina vai uusina makeutusaineina?

Jokainen on varmasti törmännyt kaupan hyllyllä herkulliselta näyttävään tuotteeseen, jonka kyljessä komeilee teksti “sokeriton”.  Millä nämä tuotteet makeutetaan ja onko makeutusaineiden käytöllä samanlaisia terveyshaittoja kuin sokerilla? Kokosimme keskeisiä faktoja makeutusaineiden ja sokerin eroista.

Millä aineilla sokeri korvataan “sokerittomissa” tuotteissa?

Yleisimpiä elintarvikkeissa käytettyjä keinotekoisia makeutusaineita ovat aspartaami, asesulfaami-K, sakariini ja syklamaatti. Lisäksi makeuttamiseen käytetään luonnollisia sokerialkoholeja, kuten ksylitolia.

Sisältävätkö makeutusaineet vähemmän kaloreita kuin sokeri?

Useat makeutusaineet sisältävät hyvin vähän, jos lainkaan kaloreita. Kalorimäärä pysyy alhaisena myös siksi, että makeutusainetta tarvitaan usein pienempi määrä saman makeuden saavuttamiseksi. Esimerkiksi aspartaami on 200 kertaa makeampaa kuin sokeri, jolloin sen käyttömäärä voidaan pitää hyvin pienenä.

Kumpi on parempi hampaille, sokeri vai makeutusaineet?

Sokeri aiheuttaa happohyökkäyksen ja aiheuttaa näin reikiintymistä. Useimmilla makeutusaineilla ei ole tällaista vaikutusta. Hampaille harmittomia ovat esimerkiksi aspartaami ja asesulfaami K. Makeutuksessa käytetyistä sokerialkoholeista ksylitoli jopa edistää hampaiden terveyttä, sillä se estää reikiintymistä. Sen makeutus teho on yhtä suuri kuin sokerin ja sitä käytetäänkin usein purukumien ja pastillien makeuttamiseen.

 

Onko makeutusaineiden käyttö turvallista?

Makeutusaineiden kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta nykytietämyksen valossa niiden kohtuullinen käyttö on turvallista. Makeutusaineiden runsaalla käytöllä on kuitenkin todettu olevan samoja terveyshaittoja kuin sokerilla. Niiden säännöllinen runsas käyttö kasvattaa riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, sekä aikuisiän diabetekseen.

Kaikille makeutusaineille ei ole asetettu päivittäistä saantisuositusta, mutta esimerkiksi aspartaamin enimmäissuositus vuorokaudessa on 40 mg painokiloa kohti. Esimerkiksi 70-kiloisella henkilöllä määrä täyttyy neljästä litrasta virvoitusjuomia.

 

Kirjoittaja opiskelevat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa terveystieteiden kandidaatti- ja maisteriohjelmassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terveystieteet, liikuntatieteellinen tiedekunta

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on helikobakteerin aiheuttama mahakatarri. Bakteeri on häädetty, mutta oireet eivät tunnu hävinneen. Tarvitsisin luotettavia ruokaohjeita sekä listan tuotteista: mitä saa syödä ja mitä ei. Netistä kun etsii, niin yhdessä sanotaan yhtä ja toisessa toista.

Mikäli oireet jatkuvat hoidon päättymisen jälkeen, on syytä hakeutua lääkärin arvioitavaksi, sillä sairaus voi uusia ja tällöin tarvitaan uusi hoito.

Lääkärin vastaanottoa odotellessa voi kokeilla seuraavia: alkoholijuomien, kahvin sekä rasvaisten, käristettyjen ja mausteisten ruokien välttäminen sekä useimpien hedelmä- ja marjamehujen välttäminen niiden happamuuden vuoksi.

Ruokarytmin säännöllisyys helpottaa useimpia vatsavaivoja eli valveillaoloaikana on hyvä nauttia ruokaa ja juomaa noin kolmen tunnin välein. Annoskokojen kohtuullisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota. Kysymyksestä ei käy ilmi, tupakoiko kysyjä. Tupakoinnin lopettaminen usein helpottaa oireita.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.