Pähkinät ovat pullollaan hyvää rasva ja proteiinia. Uuden tutkimuksen mukaan ne suojaavat syöjäänsä monella tavalla.

Päivittäinen pähkinöiden syöminen saattaa yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan auttaa elämään pitempään ja terveempänä. Pähkinät eivät myöskään lihota, vaikka niissä on runsaasti rasvaa ja energiaa, tulokset osoittavat.

Havainnot perustuvat 16 000 naisen ja 11 000 miehen 30-vuotiseen seurantaan, ja niiden perusteella päivittäin pähkinöitä syövät välttyivät kuolemalta seurannan aikana noin viidenneksen todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka eivät syöneet lainkaan pähkinöitä.

Samanlainen ilmiö todettiin myös osallistujilla, jotka nauttivat pähkinöitä muutaman kerran viikossa, kerran viikossa tai harvemminkin, mutta yhteys oli heikompi. Kun pähkinöiden syöjiä tarkasteltiin yhtenä ryhmänä, heidän kuolleisuutensa seurannan aikana oli seitsemän prosenttia alhaisempi kuin osallistujien, joiden ruokavalioon pähkinät eivät kuuluneet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pähkinöitä nauttivat välttyivät etenkin sydäntautien aiheuttamilta kuolemilta, mutta myös syöpäkuolemat sekä hengityssairauksien aiheuttamat kuolemat olivat heillä harvinaisempia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat pitävät tuloksiaan merkittävinä, sillä vaikka pähkinät ja niiden monet eri ainesosat on tiedetty terveellisiksi tätäkin ennen, niiden vaikutus kuolleisuuteen on jäänyt vähemmälle huomiolle. Tulokset viittaavat myös siihen, etteivät pähkinöitä säännöllisesti syövät ole sen lihavampia kuin muutkaan, vaikka pähkinöissä on runsaasti rasvoja ja energiaa. Pähkinöiden ystävät olivat päinvastoin hieman muita hoikempia.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää Pähkinä on terveyspommi

Sisältö jatkuu mainoksen alla