Juuressose lisää leivän ravintoarvoa, makua ja kuitupitoisuutta.

3 dl porkkanasosetta (3 kpl eli 300–400 g kokonaisia porkkanoita)
5 dl keitinlientä + maitoa tai vettä
50 g tuorehiivaa
1½ tl suolaa
2–3 rkl siirappia
(1 tl kurkumaa)
1 tl aniksen- tai fenkolinsiemeniä
3 dl ruisjauhoja
9–10 dl hiivaleipäjauhoja
½–1 dl rypsiöljyä
Voiteluun
1 kananmuna
(seesaminsiemeniä,
kokonaisia manteleita)

1. Keitä kuoritut ja paloitellut porkkanat kypsiksi vedessä. Valuta porkkanat, mutta ota keitinvesi talteen. Soseuta porkkanat.

2. Mittaa keitinliemi kulhoon. Lisää maitoa tai vettä niin, että kokonaismäärä on 5 dl. Murenna kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Lisää suola, siirappi ja kurkuma ja halutessasi murskatut aniksen- tai fenkolinsiemenet. Sekoita joukkoon jäähtynyt porkkanasose ja vähin erin jauhot. Alusta taikina kimmoisaksi, mutta jätä löysähköksi. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä vedotto­massa paikassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Voit leipoa taikinan kolmeksi pitkänomaiseksi leiväksi ja kohottaa ne leivinliinalla peitettyinä leivinpaperin päällä pelleillä. Tai voit leipoa taikinan pyöreiksi pulliksi ja asetella nämä leivinpaperin päälle pellille vieri viereen kuusen muotoon. Kohota taikinakuusi liinalla peitettynä.

5. Pitkänomaisia leipiä ei tarvitse voidella. Anna niiden kohota hyvin ja paista 200-asteisessa uunissa 40–45 min. Voitele sämpyläkuuset vatkatulla munalla, ripota päälle seesaminsiemeniä ja paina jokaiseen sämpylään manteli. Paista 200-asteisessa uunissa 15 min.

Mausteinen papulevite

kypsistä pavuista soseutettu, maustettu levite on hyvin vähärasvainen, proteiini-pitoinen päällyste leivälle.

peukalonpään kokoinen pala (10 g) inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1 tl kurkumaa
2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
½ tl suolaa
1 tlk (380/230 g) valkoisia säilykepapuja
½ dl tuoretta, hienonnettua korianteria
(tarvittaessa tilkka vettä)

1. Raasta kuorittu inkiväärinpala. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Kuullota öljytilkassa inkivääriä, valkosipulia ja kurkumaa hetken aikaa, jotta aromit heräävät henkiin.

2. Valuta pavut. Mittaa kaikki ainekset korkeaan kulhoon ja soseuta sauva­sekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa vettä, jos seos on liian sakeaa soseutettavaksi.

24 sämpylää tai kolme leipää
Valmistusaika 1 h 35 min

Yhdessä sämpylässä
• energiaa 140 kcal
• hiilihydraatteja 20 g
• rasvaa 3,5 g (tyydyttynyt 0,25 g, yksittäistyydyttymätön 1,7 g, monityydyttymätön 1,2 g)
• proteiinia 4 g
• kuitua 3 g
• suolaa 0,8 %

2–3 dl papulevitettä
Valmistusaika 15 min
Maidoton, munaton, gluteeniton

100 grammassa
• energiaa 170 kcal
• hiilihydraatteja 12 g
• rasvaa 9 g
(tyydyttynyt 0,6 g, yksittäistyydyttymätön 5,3 g, monityydyttymätön 3,3 g)
• proteiinia 7 g
• kuitua 6 g
• suolaa 1 %

Sisältö jatkuu mainoksen alla