Usko pois, voileipäkakku on mainettaan helpompi toteuttaa.

20-22 VIIPALETTA
Yksi annos 160 kcal, laktoositon, munaton

8 isoa viipaletta moniviljapaahtoleipää
8 isoa viipaletta ruispaahtoleipää

KOSTUTUS
2 dl mietoa lihalientä tai rasvatonta maitoa

KURKKUTÄYTE
250 g kurkkua raasteena
1 dl persiljasilppua
150 g laktoositonta tuorejuustoa (13 %)
mustapippuria

PORKKANATÄYTE
300 g porkkanaa erittäin hienona raasteena
2 rkl rypsiöljyä
tilkka sitruunamehua

KYLMÄSAVUPOROTÄYTE
150 g kylmäsavuporoa silputtuna
1 omena raasteena
150 g laktoositonta tuorejuustoa (13 %)

PINNALLE
200 g laktoositonta tuorejuustoa (13 %)
1-2 dl silputtua persiljaa
50-100 g ohuita kylmäsavuporoviipaleita

KORISTELU
Porkkanakiehkuroita, salaatinlehtiä, yrttejä tai herneenversoja ja retiisiä.

1. Sekoita kaikki kolme täytettä valmiiksi.
2. Leikkaa leivistä reunat pois. Levitä iso pala tuorekelmua työlaudalle ja kokoa kakku sen päällä. Puolita pohjalle kaksi viipaletta ruispaahtoleipää ja nosta kelmulle peräkkäin: puolikas viipale, 3 kokonaista ja puolikas. Menettele samalla lailla kolmannen leipäkerroksen kanssa. Silloin saumakohdat eivät osu päällekkäin ja kakku pysyy paremmin kasassa.
3. Kostuta leipäviipaleet lihaliemellä tai maidolla. Levitä ruispaahtoleiville savuporotäyte. Paina päälle moniviljaviipaleet, kostuta ja levitä kurkkutäyte. Seuraavaksi ruispaahtoleivät, kostuta ja levitä porkkanaraastetäyte. Paina päälle moniviljaleivät ja kostuta.
4. Kääri kakku kelmuun ja siirrä työlaudan päälle. Aseta paino kakun päälle ja anna vetäytyä kylmässä seuraavaan päivään.
5. Levitä voileipälastalla kerros kevyttuorejuustoa reunoille ja pinnalle. Peitä reunat persiljasilpulla. Kietaise savuporoviipaleista ruusukkeet kakun päälle. Koristele vielä tarjoiluvati kasviksilla.

VINKKI

• Savuporon tilalle sopii myös kylmäsavuhärkä tai palvikinkku.

• Kalaisan version kakusta teet kylmä- tai lämminsavulohesta.

• Voileipäkakkua tarvitaan 1-1,5 cm/vieras.

• Voileipäkakkua on helpointa leikata sahateräisellä kakkulapiolla tai veitsellä.

OIVALLUS

• Porossa on enemmän kivennäisaineita ja vitamiineja kuin perinteisissä tuotantoeläimissä. Lisäksi se on erittäin vähärasvaista.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Suu kaipaa makeaa, mutta onko se viisaampaa nauttia vanhana kunnon sokerina vai uusina makeutusaineina?

Jokainen on varmasti törmännyt kaupan hyllyllä herkulliselta näyttävään tuotteeseen, jonka kyljessä komeilee teksti “sokeriton”.  Millä nämä tuotteet makeutetaan ja onko makeutusaineiden käytöllä samanlaisia terveyshaittoja kuin sokerilla? Kokosimme keskeisiä faktoja makeutusaineiden ja sokerin eroista.

Millä aineilla sokeri korvataan “sokerittomissa” tuotteissa?

Yleisimpiä elintarvikkeissa käytettyjä keinotekoisia makeutusaineita ovat aspartaami, asesulfaami-K, sakariini ja syklamaatti. Lisäksi makeuttamiseen käytetään luonnollisia sokerialkoholeja, kuten ksylitolia.

Sisältävätkö makeutusaineet vähemmän kaloreita kuin sokeri?

Useat makeutusaineet sisältävät hyvin vähän, jos lainkaan kaloreita. Kalorimäärä pysyy alhaisena myös siksi, että makeutusainetta tarvitaan usein pienempi määrä saman makeuden saavuttamiseksi. Esimerkiksi aspartaami on 200 kertaa makeampaa kuin sokeri, jolloin sen käyttömäärä voidaan pitää hyvin pienenä.

Kumpi on parempi hampaille, sokeri vai makeutusaineet?

Sokeri aiheuttaa happohyökkäyksen ja aiheuttaa näin reikiintymistä. Useimmilla makeutusaineilla ei ole tällaista vaikutusta. Hampaille harmittomia ovat esimerkiksi aspartaami ja asesulfaami K. Makeutuksessa käytetyistä sokerialkoholeista ksylitoli jopa edistää hampaiden terveyttä, sillä se estää reikiintymistä. Sen makeutus teho on yhtä suuri kuin sokerin ja sitä käytetäänkin usein purukumien ja pastillien makeuttamiseen.

 

Onko makeutusaineiden käyttö turvallista?

Makeutusaineiden kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta nykytietämyksen valossa niiden kohtuullinen käyttö on turvallista. Makeutusaineiden runsaalla käytöllä on kuitenkin todettu olevan samoja terveyshaittoja kuin sokerilla. Niiden säännöllinen runsas käyttö kasvattaa riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, sekä aikuisiän diabetekseen.

Kaikille makeutusaineille ei ole asetettu päivittäistä saantisuositusta, mutta esimerkiksi aspartaamin enimmäissuositus vuorokaudessa on 40 mg painokiloa kohti. Esimerkiksi 70-kiloisella henkilöllä määrä täyttyy neljästä litrasta virvoitusjuomia.

 

Kirjoittaja opiskelevat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa terveystieteiden kandidaatti- ja maisteriohjelmassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terveystieteet, liikuntatieteellinen tiedekunta

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on helikobakteerin aiheuttama mahakatarri. Bakteeri on häädetty, mutta oireet eivät tunnu hävinneen. Tarvitsisin luotettavia ruokaohjeita sekä listan tuotteista: mitä saa syödä ja mitä ei. Netistä kun etsii, niin yhdessä sanotaan yhtä ja toisessa toista.

Mikäli oireet jatkuvat hoidon päättymisen jälkeen, on syytä hakeutua lääkärin arvioitavaksi, sillä sairaus voi uusia ja tällöin tarvitaan uusi hoito.

Lääkärin vastaanottoa odotellessa voi kokeilla seuraavia: alkoholijuomien, kahvin sekä rasvaisten, käristettyjen ja mausteisten ruokien välttäminen sekä useimpien hedelmä- ja marjamehujen välttäminen niiden happamuuden vuoksi.

Ruokarytmin säännöllisyys helpottaa useimpia vatsavaivoja eli valveillaoloaikana on hyvä nauttia ruokaa ja juomaa noin kolmen tunnin välein. Annoskokojen kohtuullisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota. Kysymyksestä ei käy ilmi, tupakoiko kysyjä. Tupakoinnin lopettaminen usein helpottaa oireita.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.