Sienet sopivat sekä arkeen että juhlaan.

Appelsiinimarinoidut herkkusienet

4 annosta

Yksi annos 29 kcal, gluteeniton, maidoton, laktoositon

200 g herkkusieniä
1–2 appelsiinin mehu (1½ dl)
1 tl appelsiininkuorta
ripaus suolaa, mustapippuria
½ tl kuivattua tai 2–3 tl tuoretta silputtua minttua

1. Pese appelsiini hyvin ja raasta vähän kuorta. Purista mehu.

2. Puhdista herkkusienet pullasudilla tai talouspaperilla ja leikkaa sienet kahteen tai neljään osaan tai jätä ne kokonaisiksi.

3. Laita sienet kulhoon ja sekoita joukkoon mehu, kuorisaaste ja mausteet. Anna marinoitua jääkaapissa ½–1 vuorokausi välillä sekoittaen. Tarjoa lisäkkeeksi tai salaattiin sekoitettuna.

Valkosipulimarinoidut herkkusienet

4 annosta
Yksi annos 90 kcal, gluteeniton, laktoositon

200 g herkkusieniä
1 salotti- tai pala punasipulia
1–2 valkosipulinkynttä
½–1 sitruunan mehu (½ dl)
2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
persiljaa tai korianteria

1. Viipaloi puhdistetut herkkusienet ja nosta kulhoon. Sekoita silputtu sipuli, puristettu valkosipuli, ja yrttisilppu sitruunamehun ja öljyn joukkoon. Kaada sienten sekaan.

2. Anna marinoitua puoli tuntia tai pidempään. Tarjoa kuten edellä.

Sienet folionyytissä
Yksi sieni 20 kcal, gluteeniton

200 g (3 kpl) portobelloja tai muita herkkusieniä
50 g vähärasvaista maustettua kasvirasvavalmistetta (tai tuorejuustoa)
1 tl viherpippuria
vähän tuoretta tai kuivattua kirveliä

1. Leikkaa sienten jalat kovertaen irti lakista ja silppua jalat. Paista niitä hetki omassa liemessään niin neste haihtuu.

2. Sekoita tuorejuusto, sienisilppu, murskatut viherpippurit ja yrtit, ja jaa seos sienten päälle.

3. Kietaise folioon (pienempiä sieniä 2-3 yhteen pakettiin) ja kypsennä noin 15 minuuttia uunin keskiosassa 225 asteessa tai miedohkolla grillin lämmöllä.