Sienet sopivat sekä arkeen että juhlaan.

Appelsiinimarinoidut herkkusienet

4 annosta

Yksi annos 29 kcal, gluteeniton, maidoton, laktoositon

200 g herkkusieniä
1–2 appelsiinin mehu (1½ dl)
1 tl appelsiininkuorta
ripaus suolaa, mustapippuria
½ tl kuivattua tai 2–3 tl tuoretta silputtua minttua

1. Pese appelsiini hyvin ja raasta vähän kuorta. Purista mehu.

2. Puhdista herkkusienet pullasudilla tai talouspaperilla ja leikkaa sienet kahteen tai neljään osaan tai jätä ne kokonaisiksi.

3. Laita sienet kulhoon ja sekoita joukkoon mehu, kuorisaaste ja mausteet. Anna marinoitua jääkaapissa ½–1 vuorokausi välillä sekoittaen. Tarjoa lisäkkeeksi tai salaattiin sekoitettuna.

Valkosipulimarinoidut herkkusienet

4 annosta
Yksi annos 90 kcal, gluteeniton, laktoositon

200 g herkkusieniä
1 salotti- tai pala punasipulia
1–2 valkosipulinkynttä
½–1 sitruunan mehu (½ dl)
2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
persiljaa tai korianteria

1. Viipaloi puhdistetut herkkusienet ja nosta kulhoon. Sekoita silputtu sipuli, puristettu valkosipuli, ja yrttisilppu sitruunamehun ja öljyn joukkoon. Kaada sienten sekaan.

2. Anna marinoitua puoli tuntia tai pidempään. Tarjoa kuten edellä.

Sienet folionyytissä
Yksi sieni 20 kcal, gluteeniton

200 g (3 kpl) portobelloja tai muita herkkusieniä
50 g vähärasvaista maustettua kasvirasvavalmistetta (tai tuorejuustoa)
1 tl viherpippuria
vähän tuoretta tai kuivattua kirveliä

1. Leikkaa sienten jalat kovertaen irti lakista ja silppua jalat. Paista niitä hetki omassa liemessään niin neste haihtuu.

2. Sekoita tuorejuusto, sienisilppu, murskatut viherpippurit ja yrtit, ja jaa seos sienten päälle.

3. Kietaise folioon (pienempiä sieniä 2-3 yhteen pakettiin) ja kypsennä noin 15 minuuttia uunin keskiosassa 225 asteessa tai miedohkolla grillin lämmöllä.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Suu kaipaa makeaa, mutta onko se viisaampaa nauttia vanhana kunnon sokerina vai uusina makeutusaineina?

Jokainen on varmasti törmännyt kaupan hyllyllä herkulliselta näyttävään tuotteeseen, jonka kyljessä komeilee teksti “sokeriton”.  Millä nämä tuotteet makeutetaan ja onko makeutusaineiden käytöllä samanlaisia terveyshaittoja kuin sokerilla? Kokosimme keskeisiä faktoja makeutusaineiden ja sokerin eroista.

Millä aineilla sokeri korvataan “sokerittomissa” tuotteissa?

Yleisimpiä elintarvikkeissa käytettyjä keinotekoisia makeutusaineita ovat aspartaami, asesulfaami-K, sakariini ja syklamaatti. Lisäksi makeuttamiseen käytetään luonnollisia sokerialkoholeja, kuten ksylitolia.

Sisältävätkö makeutusaineet vähemmän kaloreita kuin sokeri?

Useat makeutusaineet sisältävät hyvin vähän, jos lainkaan kaloreita. Kalorimäärä pysyy alhaisena myös siksi, että makeutusainetta tarvitaan usein pienempi määrä saman makeuden saavuttamiseksi. Esimerkiksi aspartaami on 200 kertaa makeampaa kuin sokeri, jolloin sen käyttömäärä voidaan pitää hyvin pienenä.

Kumpi on parempi hampaille, sokeri vai makeutusaineet?

Sokeri aiheuttaa happohyökkäyksen ja aiheuttaa näin reikiintymistä. Useimmilla makeutusaineilla ei ole tällaista vaikutusta. Hampaille harmittomia ovat esimerkiksi aspartaami ja asesulfaami K. Makeutuksessa käytetyistä sokerialkoholeista ksylitoli jopa edistää hampaiden terveyttä, sillä se estää reikiintymistä. Sen makeutus teho on yhtä suuri kuin sokerin ja sitä käytetäänkin usein purukumien ja pastillien makeuttamiseen.

 

Onko makeutusaineiden käyttö turvallista?

Makeutusaineiden kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta nykytietämyksen valossa niiden kohtuullinen käyttö on turvallista. Makeutusaineiden runsaalla käytöllä on kuitenkin todettu olevan samoja terveyshaittoja kuin sokerilla. Niiden säännöllinen runsas käyttö kasvattaa riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, sekä aikuisiän diabetekseen.

Kaikille makeutusaineille ei ole asetettu päivittäistä saantisuositusta, mutta esimerkiksi aspartaamin enimmäissuositus vuorokaudessa on 40 mg painokiloa kohti. Esimerkiksi 70-kiloisella henkilöllä määrä täyttyy neljästä litrasta virvoitusjuomia.

 

Kirjoittaja opiskelevat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa terveystieteiden kandidaatti- ja maisteriohjelmassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terveystieteet, liikuntatieteellinen tiedekunta

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on helikobakteerin aiheuttama mahakatarri. Bakteeri on häädetty, mutta oireet eivät tunnu hävinneen. Tarvitsisin luotettavia ruokaohjeita sekä listan tuotteista: mitä saa syödä ja mitä ei. Netistä kun etsii, niin yhdessä sanotaan yhtä ja toisessa toista.

Mikäli oireet jatkuvat hoidon päättymisen jälkeen, on syytä hakeutua lääkärin arvioitavaksi, sillä sairaus voi uusia ja tällöin tarvitaan uusi hoito.

Lääkärin vastaanottoa odotellessa voi kokeilla seuraavia: alkoholijuomien, kahvin sekä rasvaisten, käristettyjen ja mausteisten ruokien välttäminen sekä useimpien hedelmä- ja marjamehujen välttäminen niiden happamuuden vuoksi.

Ruokarytmin säännöllisyys helpottaa useimpia vatsavaivoja eli valveillaoloaikana on hyvä nauttia ruokaa ja juomaa noin kolmen tunnin välein. Annoskokojen kohtuullisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota. Kysymyksestä ei käy ilmi, tupakoiko kysyjä. Tupakoinnin lopettaminen usein helpottaa oireita.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.