Tummasta suklaasta ja viikunoista syntyy jumalainen jäädykekakku.

12 PALAA

Yksi annos 210 kcal, gluteeniton

4 valkuaista
ripaus suolaa
1½ dl hedelmäsokeria
50 g rouhittua pekaanipähkinää

 SUKLAAMOUSSE

150 g tummaa suklaata (50-80 %)
3 kananmunaa
1 rkl vahvaa kahvia
1 tl appelsiinin raastettua kuorta
2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (9 %)

 PINNALLE

tuoreita paloiteltuja viikunoita

1. Vatkaa valkuaiset suolan kanssa kevyeksi vaahdoksi. Lisää sokeri erissä ja vatkaa vaahto kovaksi. Kääntele lopuksi pähkinä­rouhe joukkoon.

2. Kaada valkuaismassa voideltuun, leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuo­kaan. Paista uunin alatasossa 175 asteessa noin 40 mi­nuuttia ja anna jäähtyä.

3. Sulata suklaa vesihau­teessa hyvin miedolla lämmöllä. Varo, ettei vettä tai vesihöyryä pääse joukkoon. Anna jäähtyä hetki.

4. Erottele keltuaiset valkuaisis­ta. Sekoita keltuaiset ja kahvi sulaan suk­laaseen. Raasta appelsiininkuorta jouk­koon. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele suklaa-keltuaisseokseen. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi ja kääntele muun moussen joukkoon.

5. Kaada mousse pohjan päälle vuokaan. Peitä kakku foliolla ja pakasta vähintään 4 tuntia. Koristele viikunoilla ja laita tarjolle heti.

VINKKI

  • Pekaanipähkinät voi korvata cashew-, hassel- tai saksanpähkinöillä, myös mantelirouhe käy.

 

OIVALLUS

  • Viikunassa on runsaasti muun muassa A- ja C-vitamiinia sekä reilusti kuitua.
  • Makea viikuna on kokonaisuudessaan syötävä, kuori ja siemenetkin.
  • Tumma suklaa sisältää runsaasti antioksidantteina toimivia flavonoideja. Hyvässä tummassa suklaassa on vähintään 50 % kaakaota.
  • Pähkinät kannattaa säilyttää jääkaapin vihanneslaatikossa, sillä helposti härskiintyvinä ne pitävät 10-14 asteen lämpötilasta.

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Suu kaipaa makeaa, mutta onko se viisaampaa nauttia vanhana kunnon sokerina vai uusina makeutusaineina?

Jokainen on varmasti törmännyt kaupan hyllyllä herkulliselta näyttävään tuotteeseen, jonka kyljessä komeilee teksti “sokeriton”.  Millä nämä tuotteet makeutetaan ja onko makeutusaineiden käytöllä samanlaisia terveyshaittoja kuin sokerilla? Kokosimme keskeisiä faktoja makeutusaineiden ja sokerin eroista.

Millä aineilla sokeri korvataan “sokerittomissa” tuotteissa?

Yleisimpiä elintarvikkeissa käytettyjä keinotekoisia makeutusaineita ovat aspartaami, asesulfaami-K, sakariini ja syklamaatti. Lisäksi makeuttamiseen käytetään luonnollisia sokerialkoholeja, kuten ksylitolia.

Sisältävätkö makeutusaineet vähemmän kaloreita kuin sokeri?

Useat makeutusaineet sisältävät hyvin vähän, jos lainkaan kaloreita. Kalorimäärä pysyy alhaisena myös siksi, että makeutusainetta tarvitaan usein pienempi määrä saman makeuden saavuttamiseksi. Esimerkiksi aspartaami on 200 kertaa makeampaa kuin sokeri, jolloin sen käyttömäärä voidaan pitää hyvin pienenä.

Kumpi on parempi hampaille, sokeri vai makeutusaineet?

Sokeri aiheuttaa happohyökkäyksen ja aiheuttaa näin reikiintymistä. Useimmilla makeutusaineilla ei ole tällaista vaikutusta. Hampaille harmittomia ovat esimerkiksi aspartaami ja asesulfaami K. Makeutuksessa käytetyistä sokerialkoholeista ksylitoli jopa edistää hampaiden terveyttä, sillä se estää reikiintymistä. Sen makeutus teho on yhtä suuri kuin sokerin ja sitä käytetäänkin usein purukumien ja pastillien makeuttamiseen.

 

Onko makeutusaineiden käyttö turvallista?

Makeutusaineiden kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta nykytietämyksen valossa niiden kohtuullinen käyttö on turvallista. Makeutusaineiden runsaalla käytöllä on kuitenkin todettu olevan samoja terveyshaittoja kuin sokerilla. Niiden säännöllinen runsas käyttö kasvattaa riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, sekä aikuisiän diabetekseen.

Kaikille makeutusaineille ei ole asetettu päivittäistä saantisuositusta, mutta esimerkiksi aspartaamin enimmäissuositus vuorokaudessa on 40 mg painokiloa kohti. Esimerkiksi 70-kiloisella henkilöllä määrä täyttyy neljästä litrasta virvoitusjuomia.

 

Kirjoittaja opiskelevat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa terveystieteiden kandidaatti- ja maisteriohjelmassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terveystieteet, liikuntatieteellinen tiedekunta

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on helikobakteerin aiheuttama mahakatarri. Bakteeri on häädetty, mutta oireet eivät tunnu hävinneen. Tarvitsisin luotettavia ruokaohjeita sekä listan tuotteista: mitä saa syödä ja mitä ei. Netistä kun etsii, niin yhdessä sanotaan yhtä ja toisessa toista.

Mikäli oireet jatkuvat hoidon päättymisen jälkeen, on syytä hakeutua lääkärin arvioitavaksi, sillä sairaus voi uusia ja tällöin tarvitaan uusi hoito.

Lääkärin vastaanottoa odotellessa voi kokeilla seuraavia: alkoholijuomien, kahvin sekä rasvaisten, käristettyjen ja mausteisten ruokien välttäminen sekä useimpien hedelmä- ja marjamehujen välttäminen niiden happamuuden vuoksi.

Ruokarytmin säännöllisyys helpottaa useimpia vatsavaivoja eli valveillaoloaikana on hyvä nauttia ruokaa ja juomaa noin kolmen tunnin välein. Annoskokojen kohtuullisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota. Kysymyksestä ei käy ilmi, tupakoiko kysyjä. Tupakoinnin lopettaminen usein helpottaa oireita.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.