
Ruokaisia sämpylöitä voi täytellä mielensä mukaan kinkulla, lohella tai vaikkapa kasvisraasteella.
16 KPL
Yksi annos 140 kcal, laktoositon
TAIKINA
5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl sokeria
½ tl suolaa
2 rkl tomaattipyreetä
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
7 dl sämpyläjauhoja
PÄÄLLE
500 g kirsikkatomaatteja
2 rkl timjamia tai basilikaa
1 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
16 siivua (50 g) ilmakuivattua kinkkua
75 g juustoraastetta (12 %)
- Lämmitä taikinaneste 42-45 asteiseksi. Sekoita kuivahiiva, sokeri, suola, täysjyvävehnäjauhot ja osa sämpyläjauhoista keskenään. Lisää neste ja tomaattipyree. Sekoita tasaiseksi ja vaivaa loput jauhot taikinaan. Peitä taikina liinalla ja anna kohota 15-20 minuuttia lämpimässä paikassa.
- Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois jauhotetulla pöydällä. Jaa 16 osaan ja pyöritä sämpylöiksi. Nosta sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille ja anna kohota noin 20 minuuttia. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
- Sekoita keskenään halkaistut tomaatit, yrttisilppu, öljy ja pippuri. Paina kohonneisiin sämpylöihin syvennys, johon tulee viipale kinkkua ja maustetut tomaatit. Ripottele päälle juustoraastetta. Paista uunin keskiosassa 10-12 minuuttia.
VINKKI
- Kokeile sämpylöihin erilaisia päällysteitä:
1) Kylmäsavuporoa, piparjuuriraastetta ja hiven hunajaa.
2) Kesäkurpitsaraastetta ja aurinkokuivattua tomaattia.
3) Kylmä- tai lämminsavulohta, ruohosipulia ja sinappia.
- Taikinassa voi veden sijaan käyttää maitoa, piimää, jogurttia tai tomaattimehua.
- Sämpylä- tai leipätaikinaan voi hyödyntää tähteeksi jääneen puuron.
OIVALLUS
- Väriltään tummat täysjyvävehnäjauhot eli grahamjauhot on jauhettu kokonaisista vehnän jyvistä. Niissä on tallella kaikki vitamiinit, kivennäisaineet ja ravintokuitu.
- Sämpyläjauhoissa on vehnäjauhoja, -rouhetta ja -hiutaletta, sitä saa myös moniviljavalmisteena.