Ruokaisia sämpylöitä voi täytellä mielensä mukaan kinkulla, lohella tai vaikkapa kasvisraasteella.

16 KPL

Yksi annos 140 kcal, laktoositon

TAIKINA

5 dl vettä

1 pss kuivahiivaa

1 tl sokeria

½ tl suolaa

2 rkl tomaattipyreetä

3 dl täysjyvävehnäjauhoja

7 dl sämpyläjauhoja

PÄÄLLE

500 g kirsikkatomaatteja

2 rkl timjamia tai basilikaa

1 rkl oliiviöljyä

mustapippuria

16 siivua (50 g) ilmakuivattua kinkkua

75 g juustoraastetta (12 %)

  1. Lämmitä taikinaneste 42-45 asteiseksi. Sekoita kuivahiiva, sokeri, suola, täysjyvävehnäjauhot ja osa sämpyläjauhoista keskenään. Lisää neste ja tomaattipyree. Sekoita tasaiseksi ja vaivaa loput jauhot taikinaan. Peitä taikina liinalla ja anna kohota 15-20 minuuttia lämpimässä paikassa.
  2. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois jauhotetulla pöydällä. Jaa 16 osaan ja pyöritä sämpylöiksi. Nosta sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille ja anna kohota noin 20 minuuttia. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  3. Sekoita keskenään halkaistut tomaatit, yrttisilppu, öljy ja pippuri. Paina kohonneisiin sämpylöihin syvennys, johon tulee viipale kinkkua ja maustetut tomaatit. Ripottele päälle juustoraastetta. Paista uunin keskiosassa 10-12 minuuttia.

VINKKI

  • Kokeile sämpylöihin erilaisia päällysteitä:

    1) Kylmäsavuporoa, piparjuuriraastetta ja hiven hunajaa.

    2) Kesäkurpitsaraastetta ja aurinkokuivattua tomaattia.

    3) Kylmä- tai lämminsavulohta, ruohosipulia ja sinappia.

  • Taikinassa voi veden sijaan käyttää maitoa, piimää, jogurttia tai tomaattimehua.
  • Sämpylä- tai leipätaikinaan voi hyödyntää tähteeksi jääneen puuron.

 

OIVALLUS

  • Väriltään tummat täysjyvävehnäjauhot eli grahamjauhot on jauhettu kokonaisista vehnän jyvistä. Niissä on tallella kaikki vitamiinit, kivennäisaineet ja ravintokuitu.
  • Sämpyläjauhoissa on vehnäjauhoja, -rouhetta ja -hiutaletta, sitä saa myös moniviljavalmisteena.