Voiko avattua tonnikalapurkkia pitää jääkaapissa? Saako säilykkeistä samat vitamiinit kuin tuoretuotteista? Ota selville, mitä säilykepurkit oikeasti sisältävät.

1. Oliiveista, punajuurista, hillosipuleista ja muista pitkään avattuna säilytettävistä säilykepurkeista ei saa kaataa nestettä, koska silloin tuotteet pilaantuvat. Kaikkien palasten tulee olla liemen alla.

Oikein. Jos tuote pääsee ilman kanssa tekemisiin, bakteerit, homeet ja hiivat voivat alkaa kasvaa. Yleensä liemi on se säilövä elementti: pH voi olla alhainen, siinä voi olla säilöntäaineita ja suolaa, jotka estävät bakteerien kasvua.

2. Avattu, etikkaan säilötty jalapeno- tai chilipurkki säilyy jääkaapissa jopa kuukausia.

Oikein ja väärin. Nesteen alla ja viileässä tuote voi säilyä jopa kuukausia, sillä bakteerit eivät pääse kasvamaan. Mutta vaikka bakteereita ei syntyisikään, tuotteen laatu voi muuten heiketä. Sen kemiallinen koostumus tai maku saattaa muuttua, eikä se enää vastaa uutta. 3–4 viikkoa on sopiva säilytysaika. Jos valmistaja on antanut avatulle tuotteelle säilyvyysajan, noudata sitä.

3. Viimeinen käyttöpäivä on vain ohjeellinen. Avaamattomana säilytettyä tuotetta voi huoletta syödä pari kuukautta, tai puolikin vuotta viimeisen käyttöpäivän jälkeen.

Väärin. Viimeinen käyttöpäivä tarkoittaa aina viimeistä käyttöpäivää. Sen sijaan parasta ennen -merkittyjä tuotteita voi käyttää niin kauan kuin ne pysyvät hyvinä. Säilykkeissä on parasta ennen -merkintä, sillä viimeistä käyttöpäivää käytetään vain helposti pilaantuvissa tuotteissa, kuten jauhelihassa.

4. Metallipurkkisäilykettä, kuten tonnikalaa tai ananasta, ei saa säilyttää avattuna jääkaapissa, koska purkista liukenee säilykkeeseen tinaa.

Oikein. Avattua tuotetta ei saa säilyttää metallipurkissa, koska siitä voi liueta terveydelle haitallisia aineita. Etenkin happamat tuotteet pitää siirtää toiseen säilytysastiaan.

5. Kolhiintunutta säilykepurkkia ei saa käyttää, sillä sen sisäpinta on rikkoontunut ja pilannut säilykkeen.

Oikein. Kolhiintuneessa tai ruttaantuneessa purkissa olevaa säilykettä ei kannata syödä, sillä sisäpinta todella saattaa olla rikkoontunut. Jos purkkiin on tullut reikä, bakteerit pääsevät pilaamaan tuotteen.

6. Säilykepurkkia ei pidä säilyttää jääkaapissa, sillä kylmyys pilaa tuotteet nopeammin.

Oikein ja väärin. Kylmyys ei sinänsä pilaa tuotetta, mutta säilykkeitä ei silti pitäisi säilyttää jääkaapissa. Kylmässä ja kosteassa purkki voi ruostua puhki. Tämä kannattaa huomioida myös, jos aikoo jättää säilykkeitä kesämökille talven yli. Säilykkeet tulisi säilyttää kuivassa paikassa, huoneenlämmössä.

7. Lasipurkin korkin pitää napsahtaa ensimmäistä kertaa avatessa, muutoin säilyke on mennyt pilalle.

Oikein. Kannen on oltava tiukka ja napsahdettava avatessa. Kun purkki suljetaan kuumana, sinne syntyy alipaine, joka aiheuttaa napsahduksen paineen vapautuessa.

8. Säilykkeet ovat suolaisempia, sokeroidumpia ja rasvaisempia kuin tuoretuotteet, eikä niissä ole yhtä paljon hyödyllisiä ravinteita kuten vitamiineja.

Oikein. Yleensä säilykkeet varmaan ovat suolaisempia ja sokerisempia kuin tuoretuotteet. Aina ja välttämättä näin ei kuitenkaan ole. Onhan sitä ananasta omassa liemessäänkin. Rasvaisuus vaihtelee, tonnikalaa on sekä öljyssä että vedessä. Vitamiinien vähyys pitää paikkansa. Kuumennus tuhoaa osan vitamiineista.

9. Pelkillä säilykkeillä ei voi elää, elimistö vaatii tuoreita kasviksia ja muuta tuoretta ruokaa.

Oikein. Etenkään kaikkia kasviksia ei kannata vaihtaa säilöttyihin vihanneksiin, sillä kuumennus tuhoaa muiden muassa terveydelle välttämättömän C-vitamiinin.

10. Puolukan oma mehu riittää säilömään marjat vuodeksi, sokeria ei tarvita.

Oikein. Mutta puolukat pitää muistaa survoa huolellisesti ja säilyttää viileässä. Puolukkasurvoksen mehu on niin hapanta, että siinä eivät bakteerit kasva. Sen sijaan home sietää aika happamia olosuhteita, joten hometta voi tulla survoksen pinnalle, etenkin jos kaikki marjat eivät jää mehun alle.

11. Mitä halvempi tonnikala, sitä huonompi kalan laatu ja sitä nopeammin avattu purkki pilaantuu.

Väärin. Ei pidä paikkaansa, ei ainakaan saisi pitää. Elintarvikkeiden kohdalla halpa hinta ei saa tarkoittaa huonompaa laatua.

12. Kotimainen säilyke on turvallisempi kuin ulkomainen.

Väärin. Kaikkien säilykkeiden tulee olla turvallisia. Jos jotain pitäisin riskinä, niin kotisäilykkeitä. Sen sijaan teollista prosessia valvotaan hyvin, sekä Suomessa että ulkomailla.

13. Säilykkeisiin päätyy pienikokoisempaa ja heikkolaatuisempaa ylijäämäruokaa, joka ei tuoreena mene kaupaksi.

Väärin. Säilykkeitä ei voi tehdä huonolaatuisesta tavarasta vaan ne pitää valmistaa ensiluokkaisista raaka-aineista. Säilykkeeseen pitää valita moitteeton laatu. Esimerkiksi säilykehernekeitossa lihan sidekudos turpoaa ja laajenee. Siksi hernekeittolihan pitää olla erityisen hyvää lihaa, jossa on vähän sidekudosta. Jos liha on huonoa, sitä keittoa ei kyllä syö kukaan. Joihinkin murskattuihin säilykkeisiin voi laittaa pienikokoisempaa tavaraa, esimerkiksi pienempiä ananaksia tai sieniä, mutta laadun pitää olla hyvä.

14. Lisäaineet ovat haitallisia ihmisen terveydelle.

Väärin ja oikein. Oikein käytettynä ja suosituksia noudattaen nautittuna lisäaineet ovat turvallisia. Jos ne olisivat terveydelle vaarallisia, niitä ei saisi käyttää. Lisäaineita käytetään parantamaan ruoan makua, väriä, rakennetta tai muuta ominaisuutta. Lisäaineita on monenlaisia, eivät ne kaikki ole mitään kemiallisia E-koodiyhdisteitä. Esimerkiksi suola on lisäaine. Tai lisätty C-vitamiini. Lisäaineissakin kannattaa noudattaa raja-arvoja ja ohjeita. Lisäaine voi olla vaarallinen sille allergiselle henkilölle.

Vastaajana ylitarkastaja Taina Niskanen Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

FODMAP rajoittaa syömistä, mutta tekee monien elämästä nautittavampaa. Se helpottaa tutkitusti monia vatsaoireita. Mistä siinä on oikein kysymys?

MIKÄ ON FODMAP?

FODMAP on ruokavalio, jossa kartetaan huonosti ohutsuolessa imeytyviä hiilihydraattiyhdisteitä, jotka voivat alkaa käydä eli fermentoitua paksusuolessa. Tällainen käymisreaktio ja sen suolessa aiheuttamat muutokset synnyttävät ärtyvän suolen oireyhtymän tyypilliset oireet: ilmavaivat, turvotuksen, kivut ja muutokset ulosteessa.

MITÄ SIINÄ VÄLTETÄÄN?

FODMAP-nimitys tulee fermentoituvien hiilihydraattiyhdisteiden englanninkielisistä nimistä (Fermentable Oligo-, Di- and Monosaccharides, and Polyols). Suomeksi niitä ovat fruktaanit, galakto-oligosakkaridit, polyolit eli sokerialkoholit, laktoosi sekä fruktoosi, jos sitä on liikaa suhteessa glukoosiin. Ruokavaliossa siis vältetään näitä sisältäviä ruoka-aineita, kuten:

  • makeutusaineista hunajaa, ksylitolia, maltitolia, mannitolia ja sorbitolia
  • hedelmistä kivellisiä hedelmiä sekä omenaa ja päärynää
  • kasviksista erilaisia sipuleita, punajuurta, herneitä, papuja ja linssejä
  • viljoista ruista, vehnää ja ohraa
  • maitotuotteista kaikkia, joissa on laktoosia.

MITÄ SAA SYÖDÄ?

Kaikkea FODMAP-hiilihydraatteja sisältämätöntä ravintoa mahdollisimman monipuolisesti. FODMAP-yhdisteitä sisältävä vilja korvataan muulla täysjyväviljalla, maitotuotteet laktoosittomilla vaihtoehdoilla ja omenan sijaan kannattaa syödä appelsiini. Myös FODMAP-hiilihydraatteja on hyvä syödä jonkin verran, kunhan ensin antaa mahan ja suoliston rauhoittua tiukemmalla ruokavaliolla.

MITEN FODMAP ALOITETAAN?

Vähintään ensimmäiset neljästä kuuteen viikkoa on hyvä karsia kaikki FODMAP-hiilihydraatit lautaselta ja myös kaapeista. Se voi tuntua vaikealta, ja kauppareissut voivat venähtää pitkiksi tuoteselosteita lukiessa, sillä FODMAPeja on yllättävissäkin paikoissa. Käynti ravitsemusterapeutilla voi selkiyttää omia vaihtoehtoja ja antaa muutenkin hyviä vinkkejä ja neuvoja.

Joillakin menee kuukausia, ennen kuin olo helpottuu. Kun oireet ovat rauhoittuneet, voi alkaa testata, mitä FODMAP-ruokia kestää ainakin vähän tai jopa kokonaan. Yleensä kannattaa kokeilla yhtä ruoka-ainetta kerrallaan, jotta voi olla varma mistä mahdolliset vatsaoireet tulivat.

KAUANKO FODMAPILLA VOI OLLA?

Periaatteessa lopun elämää. Siitä pitää kuitenkin saada todella merkittävää apua, jotta näin rajoittavalla ruokavaliolla pitkään jatkaminen olisi mielekästä. Kun vatsa on rauhoittunut, moni voiv onneksi syödä FODMAP-ruokia silloin tällöin, ilman että niistä olisi haittaa.

ONKO SEN TOIMIVUUS TODISTETTU TUTKIMUKSISSA?

Yksittäisten FODMAP-yhdisteiden, kuten laktoosin ja sokerialkoholien, on havaittu aiheuttavan vatsaoireita jo 1960-luvulla. FODMAP-ruokavaliota alettiin kehittää Australiassa vuonna 2005. Sen jälkeen sitä on tutkittu eri puolilla maailmaa Australiasta Pohjoismaihin ja Englannista Meksikoon. Kaikissa eri ruokakulttuureissa siitä on saatu sama apu: oireet helpottuvat suurimmalla osalla.

MITÄ KYSYMYSMERKKEJÄ VIELÄ ON?

Myös hyvät suolistobakteerit käyttävät FODMAP-yhdisteitä ravintonaan. Koska FODMAP on aika uusi ruokavalio, sen pitkän aikavälin vaikutuksia niihin ei vielä tiedetä.

KEILLE SE SOPII?

Elämää häiritsevistä vatsaoireista, etenkin ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville.

KEILLE SE EI SOVI?

Niille, joilla ei ole merkittäviä vatsaongelmia. Ruokavalio vaatii motivaatiota, eikä satunnaisen vatsan turvotuksen takia kannata rajoittaa syömistä näin paljoa.

Asiantuntija: laillistettu ravitsemusterapeutti, terveystieteiden maisteri Leena Putkonen.

Kuuntele vatsaa

Ketä FODMAP-ruokavalio auttaa? Ja ketä ei?

Kauraa kannattaa suosia, sen totesi lääkärinikin. Kauran sisältämä Beetaglukaani estää sydän- ja verisuonitauteja ja parantaa suoliston toimintaa. Itse käytän myös leseitä ja Splettiä. Leipää kannattaa kohtuudella syödä joka päivä. Jos sen tekee itse voi taikinaan lisätä terveellisempiä jauhoja ja lorauksen öljyä. Moni unohtaa että kotimaiset marjat sopivat hyvin ja smoothiessa (rahkan kanssa) maistuvat hyvältä. Vesimelonia suositellaan monissa ruokaohjelmissa esim. laihduttajalle mutta...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Maistuvan salaattikastikkeen pyöräytät helposti lisäämällä hyvään öljyyn vaikkapa tuoreita marjoja ja lempimausteitasi.

Öljypohjaisia salaattikastikkeita kannattaa käyttää päivittäin, sillä niistä saa elimistön tarvitsemaa pehmeää rasvaa. Valmiskastikkeissa pahiksena on usein sokeri, jota on usein liikaa, mutta terveellisen kastikkeen valmistat nopeasti itsekin.

Käytä kylmäpuristettua rypsi- tai oliiviöljyä, maustettuja viinietikoita ja hedelmä- ja marjasoseita. Chili, inkivääri, valkosipuli ja kapris sekä tuoreet yrtit antavat kastikkeeseen kiksiä. Kuivamausteet voi paahtaa pannulla, jolloin niiden aromit irtoavat parhaiten.

SALAATILLE MAKUHUNTUJA

HUNAJAINEN

½ dl rypsi- tai oliiviöljyä
¼ dl valkoviinietikkaa
1 tl hunajaa
1 murskattu valkosipulinkynsi
1 tl väkevää sinappia

 

MARJAINEN

½ dl rypsi- tai oliiviöljyä
¼ dl balsamietikkaa
1 rkl murskattuja vadelmia
1 rkl tuoretta sitruunamelissaa
½ tl ruokosokeria

CHILINEN

½ dl rypsi- tai oliiviöljyä
¼ dl tomaattipyrettä
1 rkl tuoretta basilikaa
½ tl mustapippuria
1 tl makeaa chilikastiketta

HEDELMÄINEN

½ dl rypsi- tai oliiviöljyä
½ dl mangososetta
½ tl soijakastiketta
1 tl raastettua inkivääriä
1 rkl tuoretta korianteria

Artikkeli jatkuu alapuolella
Ruokaisten salaattien parhaat
Ruoka
Ruokaisten salaattien parhaat