Siika sisältää välttämättömiä omega-3-rasvahappoja ja D-vitamiinia. Pikantissa mojo rojo -kastikkeessa on aineenvaihduntaa tehostavaa chiliä.

Uunikasvikset
500 g porkkanoita
500 g palsternakkaa
500 g perunoita (kiinteä lajike)
4–5 oksaa tuoretta timjamia tai oreganoa
2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1/2 tl suolaa
Uunisiika
1 iso (n. 600 g) nahallinen siikafilee
(tai 2 pienempää fileetä)
1 tl suolaa
vastajauhettua mustapippuria
1/2 tl punaista currytahnaa
1 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
Mojo rojo -kastike
2 rkl punaviinietikkaa
2 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 tl kuminansiemeniä
1 tl kuivattua oreganoa
1 iso punainen paprika
1/2 punainen chili
1 rkl paahdettuja ja rouhittuja mantelilastuja
1 viipale kuivahtanutta vaaleaa leipää
1 tl paprikajauhetta
ripaus cayennenpippuria
1/4 tl suolaa

1. Valmista mojo rojo -kastike. Mittaa tehosilppuriin viinietikka, öljy, kuoritut ja paloitellut valkosipulinkynnet, kuminansiemenet ja oregano. Pyöräytä tasaiseksi.

2. Huuhtele ja halkaise paprika, poista siitä siemenet. Kuutioi paprika pieneksi ja lisää se silputun chilin kanssa tehosilppuriin. Pyöräytä hetki.

3. Lisää vielä mantelit, murennettu leipä, paprikajauhe sekä ripaus cayennea ja suolaa. Pyöräytä tasaiseksi tahnaksi. Tarkista maku. Jos kastike on liian paksua, lisää tilkka vettä. Siirrä kastike peitettynä jääkaappiin odottamaan.

4. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kuori kasvikset ja viipaloi tai lohko ne. Siirrä kasvikset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja mausta yrtillä ja öljyllä. Kypsennä uunin keskitasolla kasviksia noin 30 minuuttia tai kunnes ne kypsyvät ja saavat kauniin värin.

5. Mausta siikafilee suolalla ja pippurilla. Yhdistä currytahna ja öljy ja sivele seoksella kalan pinta (ei nahkapuoli). Nosta kalafilee kavisten päälle, nahkapuoli ylöspäin. Kypsennä vielä uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes kalan liha on läpikuultamatonta ja nahka irtoaa kätevästi.

5 annosta
Valmistusaika 60 min
Gluteeniton (gluteenittomalla leivällä), maidoton (maidottomalla leivällä), munaton
Yhdessä annoksessa:
energiaa 440 kcal
hiilihydraattia 36 g
rasvaa 19 g (tyydyttynyttä 5 %, yksittäistyydyttymätöntä 22 %, monityydyttymätöntä 9 %)
proteiinia 25 g
kuitua 4 %

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Suu kaipaa makeaa, mutta onko se viisaampaa nauttia vanhana kunnon sokerina vai uusina makeutusaineina?

Jokainen on varmasti törmännyt kaupan hyllyllä herkulliselta näyttävään tuotteeseen, jonka kyljessä komeilee teksti “sokeriton”.  Millä nämä tuotteet makeutetaan ja onko makeutusaineiden käytöllä samanlaisia terveyshaittoja kuin sokerilla? Kokosimme keskeisiä faktoja makeutusaineiden ja sokerin eroista.

Millä aineilla sokeri korvataan “sokerittomissa” tuotteissa?

Yleisimpiä elintarvikkeissa käytettyjä keinotekoisia makeutusaineita ovat aspartaami, asesulfaami-K, sakariini ja syklamaatti. Lisäksi makeuttamiseen käytetään luonnollisia sokerialkoholeja, kuten ksylitolia.

Sisältävätkö makeutusaineet vähemmän kaloreita kuin sokeri?

Useat makeutusaineet sisältävät hyvin vähän, jos lainkaan kaloreita. Kalorimäärä pysyy alhaisena myös siksi, että makeutusainetta tarvitaan usein pienempi määrä saman makeuden saavuttamiseksi. Esimerkiksi aspartaami on 200 kertaa makeampaa kuin sokeri, jolloin sen käyttömäärä voidaan pitää hyvin pienenä.

Kumpi on parempi hampaille, sokeri vai makeutusaineet?

Sokeri aiheuttaa happohyökkäyksen ja aiheuttaa näin reikiintymistä. Useimmilla makeutusaineilla ei ole tällaista vaikutusta. Hampaille harmittomia ovat esimerkiksi aspartaami ja asesulfaami K. Makeutuksessa käytetyistä sokerialkoholeista ksylitoli jopa edistää hampaiden terveyttä, sillä se estää reikiintymistä. Sen makeutus teho on yhtä suuri kuin sokerin ja sitä käytetäänkin usein purukumien ja pastillien makeuttamiseen.

 

Onko makeutusaineiden käyttö turvallista?

Makeutusaineiden kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta nykytietämyksen valossa niiden kohtuullinen käyttö on turvallista. Makeutusaineiden runsaalla käytöllä on kuitenkin todettu olevan samoja terveyshaittoja kuin sokerilla. Niiden säännöllinen runsas käyttö kasvattaa riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, sekä aikuisiän diabetekseen.

Kaikille makeutusaineille ei ole asetettu päivittäistä saantisuositusta, mutta esimerkiksi aspartaamin enimmäissuositus vuorokaudessa on 40 mg painokiloa kohti. Esimerkiksi 70-kiloisella henkilöllä määrä täyttyy neljästä litrasta virvoitusjuomia.

 

Kirjoittaja opiskelevat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa terveystieteiden kandidaatti- ja maisteriohjelmassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terveystieteet, liikuntatieteellinen tiedekunta

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on helikobakteerin aiheuttama mahakatarri. Bakteeri on häädetty, mutta oireet eivät tunnu hävinneen. Tarvitsisin luotettavia ruokaohjeita sekä listan tuotteista: mitä saa syödä ja mitä ei. Netistä kun etsii, niin yhdessä sanotaan yhtä ja toisessa toista.

Mikäli oireet jatkuvat hoidon päättymisen jälkeen, on syytä hakeutua lääkärin arvioitavaksi, sillä sairaus voi uusia ja tällöin tarvitaan uusi hoito.

Lääkärin vastaanottoa odotellessa voi kokeilla seuraavia: alkoholijuomien, kahvin sekä rasvaisten, käristettyjen ja mausteisten ruokien välttäminen sekä useimpien hedelmä- ja marjamehujen välttäminen niiden happamuuden vuoksi.

Ruokarytmin säännöllisyys helpottaa useimpia vatsavaivoja eli valveillaoloaikana on hyvä nauttia ruokaa ja juomaa noin kolmen tunnin välein. Annoskokojen kohtuullisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota. Kysymyksestä ei käy ilmi, tupakoiko kysyjä. Tupakoinnin lopettaminen usein helpottaa oireita.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.