Pavlova on monen mielestä kakku ylitse muiden, pöydän kuningatar. Tuoreiden marjojen sijaan pinnalle sopivat paloitellut hedelmät tai koossa pysyvät pakastemarjat, kuten karpalot. Saat ihania lumikarpaloita, kun pyörittelet karpalot munanvalkuaisessa ja tomusokerissa.
Pavlova on monen mielestä kakku ylitse muiden, pöydän kuningatar. Tuoreiden marjojen sijaan pinnalle sopivat paloitellut hedelmät tai koossa pysyvät pakastemarjat, kuten karpalot. Saat ihania lumikarpaloita, kun pyörittelet karpalot munanvalkuaisessa ja tomusokerissa.

Pavlova täytetään tavallisesti runsaalla kermavaahdolla. Valitsimme täytteeksi vähärasvaisemman sitruunatahnan. Samalla tulivat käytetyiksi pohjan valmistamisesta ylijääneet keltuaiset.

pohja
4 kananmunan valkuaista
2½ dl hienoa sokeria (Siro)
2 tl maissitärkkelystä (Maizena)
1 tl sitruunan mehua
sitruunatahna (lemon curd)
2 luomusitruunaa
4 kananmunan keltuaista
2 dl hienoa sokeria
50 g laktoositonta voita
1 tl vaniljasokeria
lisäksi
marjoja, esim. karpaloita ja mustikoita
granaattiomenan siemeniä
mintunlehtiä
tomusokeria

1. Vatkaa valkuaiset teräskulhossa kevyesti. Lisää puolet sokerista ja jatka vatkaamista voimakkaasti. Sekoita maissitärkkelys jäljellä olevaan sokeriin. Lisää seosta vähitellen vaahtoon koko ajan vatkaten niin, että lopputulos on kovaa ja kiiltävää. Sekoita joukkoon sitruunamehutilkka.

2. Piirrä leivinpaperiarkille halkaisijaltaan 20–25 cm:n ympyrä. Voit öljytä alueen kevyesti, jotta marenki irtoaa helpommin. Levitä alueelle lusikalla kerros valkuaisvaahtoa. Nostele reunoille loppu vaahto ja nostele sitä hieman, että syntyy huippuja. Muotoile vielä keskikohtaa, että siihen jää kuoppa täytettä varten.

3. Paista pohjaa 125-asteisessa uunissa 1½–2 tuntia, kunnes pinta on oljenvaalea mutta sisus kuin vaahtokarkkia. Tarkkaile paistumista uuninluukun läpi. Jos pinta alkaa ruskistua liikaa, vähennä uunin lämpö 100 asteeseen. Jätä pohja jäähtymään.

4. Pese sitruunat ja raasta ulointa kuorta (noin 2 rkl). Puserra mehut (noin 1 dl). Vatkaa keltuaiset ja sokeri teräskulhoon ja aseta kulho kiehuvan vesikattilan päälle. Kuumenna, kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää joukkoon varovasti sekoitellen kuoriraaste ja mehu. Siirrä sitruunavaahto pois kattilan päältä ja sekoita joukkoon voi ja vaniljasokeri.

5. Nosta marenkipohja varovasti kahden lastan avulla tarjoilualustalle. Täytä keskusta sitruunatahnalla.  Lisää marjat ja granaattiomenan siemenet sekä tuoreita mintunlehtiä. Tuprauta marjoille tomusokeria teesiivilän läpi.

Vinkki
Pohjan ja täytteen voit tehdä hyvissä ajoin, mutta täyttämisen jälkeen tarjoa pavlova välittömästi.

10 annosta
Valmistusaika 2 h 10 min
Gluteeniton, laktoositon

Yhdessä annoksessa
● energiaa 240 kcal
● hiilihydraatteja 40 g
● rasvaa 6,5 g (tyydyttynyt 3 g)
● proteiinia 3 g
● kuitua 1,5 g
● suolaa 0,1 %