Pavlova on monen mielestä kakku ylitse muiden, pöydän kuningatar. Tuoreiden marjojen sijaan pinnalle sopivat paloitellut hedelmät tai koossa pysyvät pakastemarjat, kuten karpalot. Saat ihania lumikarpaloita, kun pyörittelet karpalot munanvalkuaisessa ja tomusokerissa.
Pavlova on monen mielestä kakku ylitse muiden, pöydän kuningatar. Tuoreiden marjojen sijaan pinnalle sopivat paloitellut hedelmät tai koossa pysyvät pakastemarjat, kuten karpalot. Saat ihania lumikarpaloita, kun pyörittelet karpalot munanvalkuaisessa ja tomusokerissa.

Pavlova täytetään tavallisesti runsaalla kermavaahdolla. Valitsimme täytteeksi vähärasvaisemman sitruunatahnan. Samalla tulivat käytetyiksi pohjan valmistamisesta ylijääneet keltuaiset.

pohja
4 kananmunan valkuaista
2½ dl hienoa sokeria (Siro)
2 tl maissitärkkelystä (Maizena)
1 tl sitruunan mehua
sitruunatahna (lemon curd)
2 luomusitruunaa
4 kananmunan keltuaista
2 dl hienoa sokeria
50 g laktoositonta voita
1 tl vaniljasokeria
lisäksi
marjoja, esim. karpaloita ja mustikoita
granaattiomenan siemeniä
mintunlehtiä
tomusokeria

1. Vatkaa valkuaiset teräskulhossa kevyesti. Lisää puolet sokerista ja jatka vatkaamista voimakkaasti. Sekoita maissitärkkelys jäljellä olevaan sokeriin. Lisää seosta vähitellen vaahtoon koko ajan vatkaten niin, että lopputulos on kovaa ja kiiltävää. Sekoita joukkoon sitruunamehutilkka.

2. Piirrä leivinpaperiarkille halkaisijaltaan 20–25 cm:n ympyrä. Voit öljytä alueen kevyesti, jotta marenki irtoaa helpommin. Levitä alueelle lusikalla kerros valkuaisvaahtoa. Nostele reunoille loppu vaahto ja nostele sitä hieman, että syntyy huippuja. Muotoile vielä keskikohtaa, että siihen jää kuoppa täytettä varten.

3. Paista pohjaa 125-asteisessa uunissa 1½–2 tuntia, kunnes pinta on oljenvaalea mutta sisus kuin vaahtokarkkia. Tarkkaile paistumista uuninluukun läpi. Jos pinta alkaa ruskistua liikaa, vähennä uunin lämpö 100 asteeseen. Jätä pohja jäähtymään.

4. Pese sitruunat ja raasta ulointa kuorta (noin 2 rkl). Puserra mehut (noin 1 dl). Vatkaa keltuaiset ja sokeri teräskulhoon ja aseta kulho kiehuvan vesikattilan päälle. Kuumenna, kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää joukkoon varovasti sekoitellen kuoriraaste ja mehu. Siirrä sitruunavaahto pois kattilan päältä ja sekoita joukkoon voi ja vaniljasokeri.

5. Nosta marenkipohja varovasti kahden lastan avulla tarjoilualustalle. Täytä keskusta sitruunatahnalla.  Lisää marjat ja granaattiomenan siemenet sekä tuoreita mintunlehtiä. Tuprauta marjoille tomusokeria teesiivilän läpi.

Vinkki
Pohjan ja täytteen voit tehdä hyvissä ajoin, mutta täyttämisen jälkeen tarjoa pavlova välittömästi.

10 annosta
Valmistusaika 2 h 10 min
Gluteeniton, laktoositon

Yhdessä annoksessa
● energiaa 240 kcal
● hiilihydraatteja 40 g
● rasvaa 6,5 g (tyydyttynyt 3 g)
● proteiinia 3 g
● kuitua 1,5 g
● suolaa 0,1 %

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen ryhtynyt osavegaaniksi syksyllä. Syön 2–4 kananmunaa ja 2 purkkia rahkaa viikossa ja kerran kuukaudessa sushia, muuten vain kasvista. Käytän kalsium+D-vitamiinivalmistetta mutta en muita. Pitäisikö? Kuinka pian vitamiinipuutos voi ilmetä? Syön paljon kasviksia, papuja, pähkinöitä, soijarouhetta, täysjyvätuotteita ja öljyjä päivittäin.

VEGAANINEN ruokavalio ei sisällä mitään eläinkunnan tuotteita, minkä vuoksi on kiinnitettävä huomiota riittävään proteiinin, B12-vitamiinin, riboflaviinin (B2-vitamiini), D-vitamiinin, raudan, kalsiumin, sinkin, seleenin ja jodin saantiin.

Se, että ruokavaliosi sisältää kananmunia ja rahkaa sekä hieman kalaa, tasapainottaa ravintoaineiden saantia huomattavasti.

B12-vitamiinia on elimistön hyödynnettävässä muodossa vain eläinkunnan tuotteissa. Kananmunista ja rahkasta saat kuitenkin hyvin B12-vitamiinia.

Tosin sen saanti ei ole aivan suositellulla tasolla. Elimistössä on 2–3 vuoden varastot eli B12-vitamiinin puutoksen kehittyminen vie aikaa, vaikka saanti

ruokavaliosta olisikin kovin niukkaa.

Riboflaviinia ja jodia saat myös, mutta niidenkään saanti ei riitä suositeltuun. Seleenin ja sinkin saannin arviointi on vaikeaa, kun esim. täysjyväviljatuotteiden

käyttömäärä ei käy kysymyksestä ilmi.

D-vitamiinilisän on hyvä olla 10 mikrogrammaa ja kalsiumin 500 mg päivässä.

Raudan riittävästä saannista kertoo hemoglobiini ja rautavarastoja kuvaavat laboratoriomääritykset, jotka ovat aivan rutiinimäärityksiä. Niiden perusteella

ratkeaa rautalisän tarve.

Saat siis erityishuomiota vaativia ravintoaineita täysin vegaaniruokavaliota noudattavaa enemmän. Saanti ei kuitenkaan todennäköisesti ole aivan riittävää, joten halutessasi voisit käyttää apteekin monivitamiinikivennäisainevalmistetta silloin tällöin, esim. 2–3 kertaa viikossa, riittävän ravintoaineiden saannin varmistamiseksi.

Proteiinin riittävän määrän ja optimaalisen laadun turvaamiseksi kananmuna ja rahka ovat erinomainen lisä ruokavaliossasi. Yleisesti ottaen  vegaaniruokavaliossa on tärkeää, että joka aterialla on proteiininlähteitä. Niitä tulee käyttää monipuolisesti eli soijaa, palkokasveja, pähkinöitä, manteleita, siemeniä ja täysjyväviljatuotteita.

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Onko kasvisruokavaliossa riskejä?

Vegaaniruuassa ei ole lainkaan: D3-vitamiinia (D2-vitamiini imeytyy 70% huonommin kuin D3-vitamiini). Onhan käytännössä mahdotonta saada riittävää D-vitamiinimäärää ruokavaliosta oli se millainen tahansa. D3-vitamiinin tarve on 30-100µg päivässä riippuen iästä ja painosta eli sitä tarvitaan purkista. K2-vitamiinia Hemirautaa, joka imeytyy huomattavasti paremmin kuin kasvikunnan rauta. Piilevä puutos esiintyy jopa 30 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista. Raudanpuuteanemia on...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Teetä aamuun ja iltaan, juomaksi läpi aterian, juhlahetkiin ja virkistykseksi. Jos et vielä ole hurmaantunut erilaisista teelajeista, aloita tutustuminen hennoista mauista voimakkaampiin.

MUSTA TEE on käsitellyin tee. Vihreät teelehdet muuttuvat monivaiheisessa hapetusprosessissa tummiksi. Tutuimpia laatuja ovat Earl grey, Lapsang souchong ja Chai-latte, jossa on muun muassa kanelia, chiliä, mustapippuria, lakritsinjuurta ja jeeraa.

 Chai-latte on ihana jälkiruoka vaahdotetun maidon kera.

VALKOINEN TEE on luonnonmukaisin teelaatu. Teen lehdet on poimimisen jälkeen vain kuivattu ja pakattu. Maku on hento ja hienostunut. Baihao yienzhen (hopeaneulatee) on kallein teelaatu, johon käytetään ainoastaan parhaita silmuja.

 Juomaksi juhlahetkiin.

VIHREÄ TEE on Kiinan kansallisjuoma. Sitä ei hapeteta, teen lehdet joko paahdetaan tai höyrytetään kevyesti. Tunnetuimpia ovat Gunpowder, Longjing, Matcha ja Sencha.

 Sopii juotavaksi vaikka läpi aterian.

OOLONG-TEE (WULONG) on hapetettu mustan ja vihreän teen välimuoto. Oolong-teet ovat tuoksuvia ja hienostuneita. Tutuimpia ovat kukkainen Oriental beauty ja hedelmäinen Tie guanyin.

 Kokeile virkistävänä taukoteenä.

TEEHAUDUKKEET eivät ole teetä laisinkaan. Rooibos on kofeiiniton ja vatsaystävällinen yrttijuoma, joka sisältää antioksidantteja ja flavonoideja. Yerba maté taas sisältää runsaasti kofeiinia , C-vitamiinia ja muita antioksidantteja.

 Rooibos sopii iltateeksi, yerba maté energiajuomaksi kylmänä tai kuumana.