Ravitsemustutkimukset kertovat vuodesta toiseen, että suomalaiset syövät monipuolisesti ja saavat ravinnostaan riittävästi vitamiineja. Väestötasolla näin on, mutta pitääkö tämä paikkansa, kun puhutaan yksilöistä ja arjesta? Elimistön stressitila saattaa kuluttaa arvokkaat vitamiinit nopeammin kuin arvaammekaan.

Jokaisella meistä on aikoja, jolloin emme ehdi kiinnittää huomiota ravitsemukseemme. On myös tilanteita, joissa vitamiineja ja ravinteita kuluu tavallista enemmän. Uusimpien käsitysten mukaan saatamme tarvita erityisesti antioksidanttivitamiineja paljon enemmän kuin luulemmekaan.

Usein ajatellaan, että C-vitamiinia on niin runsaasti kasviksissa ja ja E-vitamiinia esimerkiksi ruisleivässä, ettei niiden saantiin tarvitse kiinnittää paljonkaan huomiota. Kunhan vain syö monipuolisesti, vitamiinit tulevat itsestään. Nämä elimistömme tärkeimmät antioksidantit kuitenkin kuluvat käytössä ja vaativat täydennystä jatkuvasti.

Antioksidantit toimivat solutason passipoliiseina, jotka pyydystävät stressitilassa syntyviä vahingollisia happiradikaaleja ja tekevät ne vaarattomiksi. Niiden merkitys korostuukin silloin, kun elimistön stressitila kärjistyy tavalla tai toisella.

Tupakoitsijalle erityissuojaa

Tyypillisin tapa stressata solujaan on tupakoida. Tupakan savussa on runsaasti happiradikaaleja muodostavia oksidantteja, joten C- ja E-vitamiinia kuluu jokaisella henkosella. Tämä on todennettu tutkimuksissa, joissa tupakoitsijoilta on mitattu alhaisempia C- ja E-vitamiinin pitoisuuksia kuin ei-tupakoitsijoilta.

Tupakoitsijoiden ongelmana on, että tupakka vähentää nälän tunnetta ja vaikuttaa myös makuaistimukseen.

Tupakoitsijat syövät vähemmän ja tutkimusten mukaan muuta kuin kasviksia ja hedelmiä, joita he nimenomaan tarvitsisivat täydentääkseen antioksidanttejaan. Samasta syystä he jäävät ilman monia muitakin ravinteita, kuten B-vitamiinia. Tupakoitsijoilla todettu B-vitamiinien puute voi olla osatekijä tupakoitsijoiden syöpäriskin lisääntymisessä, sillä esimerkiksi B6-vitamiini ja folaatti ovat välttämättömiä DNA:n normaalille toiminnalle.

Puute kiihdyttää tulehdustauteja

Happiradikaalit eivät kuitenkaan liity pelkästään tupakointiin. Päinvastoin. Kun räkätauti yllättää tai tulehdus iskee salakavalasti, elimistössämme syntyy runsain mitoin happiradikaaleja – ja silloin tarvitaan C- ja E-vitamiinia niitä metsästämään. Tämä on erityisen tärkeää kroonisissa tulehduksellisissa sairauksissa kuten astmassa, keuhkoahtaumataudissa (COPD), valtimonkovettumataudissa ja metabolisessa oireyhtymässä. Jos antioksidantteihin ei saada täydennystä hedelmistä ja kasviksista, sairauden eteneminen voi kiihtyä.

Tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä, että C-vitamiini ja kasvisravinto lievittävät esimerkiksi astman ja COPD:n oireita ja vähentävät riskiä sairastua näihin tauteihin. Parannuskeino ne eivät kuitenkaan ole. Valtimonkovettumataudissa ja metabolisessa oireyhtymässä runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio ja liikunta sen sijaan voivat saada ihmeitä aikaan.

Tuntematon homokysteiini

B-vitamiinien puute on ollut viime vuosina kiihkeän tutkimuksen kohteena. On arveltu, että B-vitamiinien puute altistaisi sydän- ja verisuonisairauksille, masennukselle, Alzheimerin taudille ja dementialle. On myös ehdotettu, että kaikille 50 vuotta täyttäneille pitäisi antaa B-vitamiinilisiä.

Syy tähän innostukseen on aminohappo nimeltä homokysteiini. Tutkijat ovat havainneet, että homokysteiinin kohonneet pitoisuudet veressä altistavat ihmisen kaikille edellä mainituille sairauksille. On myös havaittu, että homokysteiinin pitoisuudet saadaan alas B-vitamiineilla. B6- ja B12-vitamiinit sekä B-vitamiineihin lukeutuvan foolihapon esiaste folaatti pilkkovat homokysteiinia. Jos homokysteiinin tasot saadaan B-vitamiineilla alas, vaikuttaako se mainittujen sairauksien kulkuun?

Vastaus on kaikkea muuta kuin yksinkertainen. Tutkimuksista saatu viisaus osoittaa, että B-ryhmän vitamiinien puutos kyllä altistaa kaikille näille sairauksille, mutta ylimääräisten vitamiinilisien hyödyistä ei ole yksimielisyyttä.

Asian tekee pulmalliseksi se, että homokysteiinin merkitystä ei täysin tunneta. Sydän- ja verisuonisairauksissa se ei ilmeisesti ole sinänsä haitallinen molekyyli vaan pikemminkin varoitusmerkki elimistön hälytystilasta. Vaikka B-vitamiineilla siis saadaan homokysteiinitasot alas, muut riskitekijät eivät katoa mihinkään.

Aivosairauksissa syy-yhteys voi olla suorempi, sillä homokysteiinin tiedetään vahingoittavan hermosoluja. Kuopion yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että masennus on kaksi kertaa yleisempää folaatin puutteesta kärsivillä. Ihmiset myös toipuivat masennuksesta sitä pikemmin, mitä korkeampia folaattipitoisuuksia heidän verestään mitattiin.

Uutta tietoa A-vitamiinista

Elimistölle välttämätön A-vitamiini saattaa myös olla yksi niistä ravintoaineista, jonka puutteesta monet kärsivät tietämättään. Koska A-vitamiini on suurina annoksina myrkyllinen, sen saannin turvaamiseksi on suositeltu lähinnä beetakaroteenia sisältävien ruokien, kuten porkkanan, syömistä. A-vitamiinia tarvitaan hämäränäön, solujen erilaistumisen ja kasvun sekä ihon ja limakalvojen ylläpidossa. Beetakaroteeni varastoituu maksaan ja muodostaa siellä A-vitamiinia.

Hiljattain on havaittu, että beetakaroteeni ei muutukaan A-vitamiiniksi noin vain. Beetakaroteenista muodostuu A-vitamiinia vain siinä tapauksessa, että elimistössä on jo valmiina A-vitamiinia. Beetakaroteenin varastoitumista on ilmeisesti myös liioiteltu. Varastot näyttäisivät hupenevat hyvin nopeasti, jos ravinnosta ei saa täydennystä. Lisäksi varastoitunut beetakaroteeni ilmeisesti muuttuu A-vitamiiniksi huonommin kuin ”tuore” beetakaroteeni. On myös todettu, että yllättävän monilla naisilla on geenimutaatio, joka heikentää elimistön kykyä muuntaa beetakaroteeni A-vitamiiniksi.

Paljonko on tarpeeksi?

Koska tutkimustulokset ovat vielä hyvin tuoreita, kukaan ei osaa tarkkaan sanoa, mitä ne tarkoittavat. On kuitenkin mahdollista, että esimerkiksi A-vitamiinin kohdalla aletaan laajemmin sallia valmista A-vitamiinia sisältävien ruokien, kuten maksan ja kananmunan, syömistä. Varmaa on ainakin se, että antioksidanttivitamiineja sisältävää ruokaa, kuten hedelmiä, marjoja, vihanneksia, hyviä kasvirasvoja ja täysjyväviljaa, kannattaa syödä riittävästi. Erityisesti silloin, kun elimistö on stressitilassa esimerkiksi tupakoinnin tai flunssan vuoksi.

Vitamiinitutkimuksessa on vielä paljon tehtävänä. Tässä vaiheessa fiksuin tapa syödä on ajatella kokonaisuutta ja miettiä, miten kokoaa viisaan ruokalautasen. Mikäli erityisiä riskitekijöitä tai viitteitä erityistarpeista on, kannattaa asiantuntijan kanssa miettiä yksittäisten ravintoaineiden osuutta.
Omin päin tehdyissä vitamiinikokeiluissa on vaaransa. Tutkijoillakin on vielä tuoreena mielessä mitä tapahtui, kun koehenkilöille alettiin syöttää epätavallisen suuria määriä yksittäistä ravintoainetta - beetakaroteenia.

Sen sijaan että beetakaroteeni olisi suojannut potilaita keuhkosyövältä ja sydän- ja verisuonitaudeilta, se lisäsikin niiden riskiä.

Parasta on hankkia vitamiininsa mieluummin ruokalautaselta kuin pilleripurkista. Omenassa tai porkkanassa ravintoaineet tulevat valmispakettina eikä liika-annostuksen vaaraa juuri ole. Ja mukana on satoja sellaisiakin aineita, joiden merkitystä emme vielä tunne mutta joilla saattaa olla oma tärkeä tehtävänsä.

Asiantuntijana elintarviketieteen lisensiaatti Eeva Voutilainen Helsingin yliopistosta

 

Kuva Shutterstock

Magnesium on keskeinen tekijä sadoissa aineenvaihdunnan tapahtumissa. Puutostilasta kärsivät vain harvat, sillä magnesiumia saa vaikka mistä.

Hivenaine magnesiumin tärkeyttä ei pidä väheksyä. Se osallistuu solujen perusaineenvaihdunnan säätelyyn, aivojen välittäjäaineiden toimintaan, perintötekijöiden rakentumiseen sekä hermojen ja lihasten yhteispelin sujumiseen.

Magnesiumin saantisuositus on miehillä 350 milligrammaa ja naisilla 280 mg päivässä. Puutostila on harvinainen ja johtuu yleensä runsaasta virtsanerityksestä, joka voi liittyä munuaissairauteen, diabetekseen, pitkäaikaiseen nesteenpoistolääkkeiden käyttöön tai alkoholismiin. Ajan kanssa lieväkin puutos voi kuitenkin johtaa ongelmiin. Oireita ovat väsymys, oksentelu, vapina ja lihasten nykiminen.

Magnesiumlisien tehoa suonenvedon estämiseen ei ole todistettu pätevillä tutkimuksilla, mutta niitä voi hyvin käyttää, jos ne tuntuvat auttavan.

Asiantuntija: sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

 

NÄISTÄ SAAT MAGNESIUMIA

Vehnälese 822 mg/100 g

Siemenet 447 mg

Pähkinät 208 mg

Tumma suklaa 130 mg

Banaani 31 mg

Tyrnimarja 30 mg

Kala 30 mg

Kaurapuuro 30 mg

Avokado 29 mg

Jauheliha 25 mg

Vadelma 25 mg

Lähde: Fineli.fi

Kuva Shutterstock

Pitääkö superfoodeista pitää taukoa? Käytän macaa, spirulinaa ja chiaa. Voiko superfoodeja ja kanelia käyttää, jos maksa -arvot ovat kohonneet?

Maca eli andienkrassi eli perun ginseng (Lepidium meyenii) on Andeilta peräisin oleva juurikasvi, jota on käytetty jo inkakulttuurissa. Suomessa sitä käytetään kuivattuna, jauhettuna juurena. Juuri sisältää aminohappoja, hiilihydraatteja, hieman rasvaa ja kivennäisistä mm. kalsiumia, kaliumia ja jodia. Macan väitetään lisäävän vireyttä, seksuaalista halua, hedelmällisyyttä ja helpottavan vaihdevuosioireita. Vaikutuksista ei ole tieteellistä näyttöä.

Haittoja ei ole systemaattisesti tutkittu, mutta ei ole toisaalta tietoa siitäkään, että maca aiheuttaisi maksahaittoja.

Spirulina on siniviherlevää, jota käytetään kuivattuna jauheena ja kapseleina. Se sisältää proteiinia, hiilihydraattia, rasvoja, vitamiineja ja mineraaleja. Käyttömäärien pitäisi kuitenkin olla runsaita, jotta spirulinan sisältämillä ravintoaineilla olisi merkitystä ruokavaliossa. Spirulinan on väitetty auttavan mm. pitkittyneeseen väsymykseen, rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin ja tehostavan vastustuskykyä, mutta tieteellistä näyttöä näistä vaikutuksista ei ole. On julkaistu potilastapaus, jossa spirulinan epäiltiin aiheuttaneen maksavaurion. Siniviherlevien sisältämiä myrkkyjä voi olla mukana myös spirulinatuotteissa. Muina haittoina voi esiintyä suolisto-oireita, kuten vatsan turvotusta, ripulia ja ilmavaivoja. Jos maksa-arvot ovat koholla, spirulinavalmiste pitää lopettaa ja kääntyä lääkärin puoleen. Maksa-arvot on tarkistettava muutaman viikon kuluttua valmisteen lopettamisesta. Jos maksa-arvot korjaantuvat spirulinan käytön loputtua, maksahaitta saattaa olla spirulinan aiheuttama. Muut syyt maksa-arvojen koholla oloon on tietysti myös selvitettävä.

Chia (Salvia hispanica L.) on mintulle sukua oleva viljelykasvi, jonka siemeniä ja niistä puristettua öljyä käytetään ravintona. Chia on nyt suosittua FODMAP-ruokavaliossa, koska sen ajatellaan tasapainottavan vatsan toimintaa. Ravintosisältö on tyypillinen siemenille, eli chia sisältää kuitua, pehmeää rasvaa ja proteiineja. Tutkimustietoa chian terveysvaikutuksista tai haitoista on rajallisesti, eikä sen mahdollisista maksavaikutuksista ole mitään tietoa.

Lue lisää FODMAP-ruokavaliosta

Jauhettu kanelipuun kuori, mausteena käytetty kaneli, on tavanomaisina määrinä turvallista. Tavallisemman eli kassiakanelin runsasta käyttöä on syytä välttää sen sisältämän haitallisen kumariinin vuoksi. Ceyloninkanelissa kumariinipitoisuus on huomattavasti pienempi. Kaneliöljy ja kanelipuun kuoriuutteet sisältävät kanelijauheeseen verrattuna moninkertaisia määriä kasvin ainesosia, ja ne ovatkin aiheuttaneet haittavaikutuksia. Paikallisesti käytettynä kaneliöljy voi aiheuttaa allergisia reaktioita ja ihottumaa. Suun kautta nautittu kaneliöljy voi suurina annoksina lamata keskushermostoa.

Kaneliöljyä ja kaneliuutteita on vältettävä, jos sairastaa maksasairautta, koska kanelin sisältämä kinnamaldehydi on maksalle haitallista. Mausteena kanelia voi silti käyttää ruoassa.

Kasveista valmistettuja ravintolisiä olisi parasta käyttää vain kuuriluonteisesti, koska niiden pitkäaikaiskäytön turvallisuutta ei ole yleensä varmistettu.

Mainituista "superfoodeista" ainakin spirulina ja kaneliuutteet voivat aiheuttaa maksavaurion, joten ne on jätettävä kokonaan pois käytöstä, jos maksa-arvot ovat koholla.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

 

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

 

 

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Spiruliinan syöjä

Voiko superfoodeista olla harmia?

Vierailija kirjoitti: Astronautit syö spiruliinaa eikä heillä ole maksavaurioita. Spiruliina on kasvatettua levää eli ruokaa. Liika hiilari rasvoittaa maksa ja siten saa rasvamaksan. Artikkelissa ei sanota että Spiruliina AIHEUTTAA maksavaurion vaan että VOI aiheuttaa maksavaurion, aivan kuten liika hiilarikin VOI. Kiinalaiset ovat kovia riisinsyöjiä, onko heillä kaikilla rasvamaksa?
Lue kommentti