Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Saako raskaana ollessa syödä tyhjiöpakattua meetvurstia? Onko siinäkin olemassa listeriariski?

Listeria monocytogenes on ympäristössä yleisesti esiintyvä bakteeri, joka voi aiheuttaa vakavan infektion. Riskiryhmiä ovat raskaana olevat, vanhukset ja henkilöt, joilla on heikentynyt vastustuskyky.

Riskielintarvikkeita listerian suhteen ovat tuotteet, joilla on viikkoja pitkä säilyvyysaika ja ne syödään kuumentamatta, esimerkiksi tyhjiö- ja suojakaasupakatut, kylmäsavustetut ja graavisuolatut kalatuotteet sekä tyhjiöpakatut sillituotteet ja mäti. Myös raaka liha ja kala, pastöroimaton maito ja siitä valmistetut pehmeät juustot sekä tuoreet kasvikset voivat sisältää listeriaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran internet-sivustolla ei varoiteta meetvurstista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Listeria pystyy lisääntymään jääkaappilämpötilassa, mutta se tuhoutuu pastörointilämpötilassa (72 astetta). Tarkempia ohjeita, kuinka vähentää listeriariskiä löytyy osoitteesta www.evira.fi/portal/45985. Sivulta löytyvät myös tarkat ohjeet riskiryhmille listeroosin välttämiseksi.

Tärkeintä on kylmäsäilytystä vaativien tuotteiden säilyttäminen kylmässä, lihan ja kalan huolellinen kypsentämien, raa’an ja kypsän tuotteen säilyttäminen erillään toisistaan, kasvisten huolellinen pesu sekä pastöroimattoman maidon ja siitä tehtyjen tuotteiden välttäminen.  
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla