Uskalla kokeilla
Nopeasti hyvää

Itse tehty currytahna ei vaadi kuin kasan tarveaineita, kokkaaminen on helppoa.

Moni turvautuu kaupan currytahnaan, koska ajattelee, että sen tekeminen on työlästä. Sitä se ei itse asiassa ole. Tarvikkeiden hankkimiseen tosin pitää nähdä vähän vaivaa. Se on kuitenkin sen arvoista, sillä tuoreista aineksista tehty tahna maistuu täysin erilaiselta kuin kaupan purkissa.

Vihreä currytahna

4 hengelle

5 min + liottaminen 15 min

Gluteeniton, Munaton, Laktoositon

Tarvitset:

2 kuivattua kaffirlimetinlehteä

2 vihreää chiliä

1 salottisipuli

2 valkosipulinkynttä

1 ruukku tuoretta korianteria

1 tl sitruunaruohotahnaa (esim. Spice Up)

1 tl hienonnettua galangal-juurta

1 tl katkaraputahnaa (shrimp paste)

1/2 tl korianterin siemeniä

1. Laita kaffirlimetinlehdet pehmenemään lämpimään veteen noin 15 minuutiksi.

2. Hienonna chilit, salottisipuli ja valkosipulinkynnet. Taita korianterin varret ja lehdet ruukustaan.

3. Laita kaikki currytahnan ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi tahnaksi.

 

Yhdessä annoksessa:

energiaa 22 kcal

hiilihydraatteja  2 g

rasvaa 1 g

proteiinia 0 g

kuitua 0 g

suolaa 0,7%

 

Voit käyttää tahnaa esimerkiksi vihreä curryn pohjana.

Kasviscurry

4 annosta

25 min

Gluteeniton, Munaton, Laktoositon

200 g vihreitä pitkiä papuja (pakaste)

150 g soijapapuja (pakaste)

3 kevätsipulin vartta

200 g tofua

100 g lehtikaalia

1–2 vihreää chiliä

1 rkl rypsiöljyä

2 rkl vihreää currytahnaa

400 g kookosmaitoa

2 kaffirlimetin lehteä

2 rkl kalakastiketta

2 tl palmusokeria tai tavallista sokeria

1/2 ruukku tuoretta thaibasilikaa

lisäksi täysjyväriisiä

limelohkoja

1. Keitä jäisiä vihreitä papuja ja soijapapuja parin minuutin ajan kiehuvassa vedessä. Jäähdytä kylmän veden alla.

2. Leikkaa kevätsipuli ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa tofu noin sentin kuutioiksi. Poista lehtikaalista kova keskiruoti ja suikaloi lehdet. Hienonna chili.

3. Kuumenna öljy paistokasarissa. Lisää kevätsipuli, currytahna ja tofukuutiot, ja paista muutama minuutti niin, että tofukuutiot saavat hieman väriä ja paistopintaa. Lisää hienonnettu chili, kookosmaito, kaffirlimetin lehdet, kalakastike ja sokeri ja anna kiehahtaa. Lisää lopuksi lehtikaali, vihreät pavut ja soijapavut ja kuumenna nopeasti mutta älä enää keitä jotta pavut ja lehtikaali säilyttävät vihreytensä ja napakan rakenteensa.

4. Hienonna curryn pinnalle runsaasti tuoretta thaibasilikaa ja tarjoile lisukkeena täysjyväriisiä.

Vinkki: Tuoreita vihreitä papuja tulee keittää ainakin noin 10 minuutin ajan. Niissä on elimistölle haitallisia aineita, jotka hajoavat vasta riittävän pitkän kuumakäsittelyn jälkeen. Pakastepavuille sen sijaan riittää pikainen kiehauttaminen.

 

Yhdessä annoksessa (ilman riisiä):

energiaa 390 kcal

hiilihydraatteja 15 g

rasvaa 29 g (tyydyttynyt 20 g)

proteiinia 14 g

kuitua 7 g

suolaa 0,7 %