Syömisongelmat, epävakaa purenta tai vain häiritsevä peilikuva — jokainen näistä on riittävä syy aloittaa hampaiden oikomishoito vielä aikuisena. Mutta mitä se vaatii ja mitä se maksaa?
1. Pitääkö ”rautojen” näyttää aina raudoilta?
Ei tarvitse. Materiaaleissa on eroja, ja kiinnikkeet voivat olla teräksen värisiä tai värittömiä. Moni aikuinen valitsee mieluummin hampaistoon paremmin sulautuvat kojeet.
2. Onko mitään uudempia tapoja oikoa?
Jos oikomistarve on pieni, voidaan käyttää niin sanottua linguaalitekniikkaa. Siinä kiinnikkeet kiinnitetään hammaskaaren sisäpinnoille. Tekniikan etuna on oikomisen huomaamattomuus, mutta kaikkien purentavirheiden hoitoon se ei sovellu.
Hampaita voidaan myös liikuttaa irrotettavin kojein joko perinteisillä oikomislevyillä tai käyttämällä ohuesta muovista prässättyjä, huomaamattomia kiskoja. Menetelmä soveltuu esimerkiksi hieman toisen hampaan päällä olevan hampaan siirtämiseen.
3. Miten voi estää ruoantähteiden kertymisen oikomiskojeisiin?
Sitä ei voi estää muutoin kuin välttämällä tarrautuvia ruokalajeja, kuten persiljaa tai salaattia. Laukussa kannattaa pitää mukana hammasharjaa.
Muita oikomiskojeiden mukanaan tuomia pikkuhankaluuksia on esimerkiksi se, että välillä huuli ei laskeudukaan ihan helposti hymyn jälkeen hampaiden päälle tai että koje hankaa joskus suun limakalvoa ja kojeen päälle pitää laittaa suojavahaa.
4. Paljonko ja kauanko?
Valtaosa aikuisten oikomishoidoista tehdään yksityisillä oikomiseen erikoistuneilla hammaslääkäreillä. Heitä on aika vähän ja joskus oikomishoitoon voi yhdellä hammaslääkärillä olla kuukausien jonot.
Raaka hinta- ja kestohaarukka oikomisissa on tällainen: 2–3 hampaan oionta maksaa noin 1 000 euroa ja kestää noin vuoden; ylä- ja alahammaskaaren tasoitus saattaa kestää kaksikin vuotta ja maksaa noin 4 000 euroa. Sitäkin laajempi oikomishoito, johon usein liittyy myös hampaiden poistoja, voi viedä 2,5 vuotta ja maksaa noin 6 000 euroa. Kela ei korvaa yksityistä oikomishoitoa.
ASIANTUNTIJANA Janna Waltimo-Sirén dosentti, oikomishoidon erikoishammaslääkäri, Helsingin yliopisto