Kun sydämen rytmi sekoaa, syy voi löytyä eri kohdasta. Myös hoito vaihtelee syyn mukaan.

1. Eteisvärinä eli flimmeri

Oireet Sydämessä tuntuu normaalia nopeampi rytmi. Rytmi voi muuttua äkillisesti ja tuntua pyrähtelevältä ja epäsäännölliseltä. Aina oireita ei ole. Keski-iän jälkeen alkava tauti, nuorilla harvinainen.

Syyt Korkea verenpaine, joka lisää sydämen vasemman kammion paksuutta ja jäykkyyttä ja nostaa lepovaiheen painetasoa. Sydämen eteisessä paine nousee ja eteinen venyy. Kilpirauhasen liikatoiminta lisää vireyttä säätelevän hermoston toimintaa. Diabetes ja ylipaino lisäävät eteisvärinäriskiä.

Hoito Jos oireiden alusta on alle 48 tuntia, sydämen rytmi voidaan kääntää normaaliksi rytminsiirrolla. Rytminsiirto tehdään sähköisesti nukutuksessa, osalla lääkkeillä. Rytmi palaa usein pysyvästi normaaliksi, jos eteisvärinä on aivan uusi. Osalla potilaista aloitetaan eteisvärinän uusimista estävä lääkitys. Eteisvärinä uusii lääkkeestä huolimatta yli puolella potilaista vuoden kuluessa.
Pyrähtelytaipumusta hallitaan beetasalpaajilla ja digoksiinilla.

Eteisvärinää sanotaan sydämen ”toiseksi parhaimmaksi” rytmiksi. Kroonistunut eteisvärinä ei uhkaa henkeä, jos potilas syö verenhyytymislääkettä. Marevan vaatii säännöllisiä laboratoriokokeita, mutta on myös uusia, helpommin käytettäviä lääkkeitä.

Hankalaan eteisvärinään voidaan tehdä katetriablaatio, jossa estetään sähkön kulku keuhkolaskimon ja sydämen eteisten välillä.  

2. Sairas sinus -oireyhtymä

Oireet Vaihtelevat riippuen siitä, onko tauti lievä vai hankala. Ajoittaisia nopeita tykytystuntemuksia ja muljahteluja. Sydämen perusrytmi on harva ja harvenee lisää iän myötä. Harvalyöntisyyteen voi liittyä jaksoittaista sykkeettömyyttä.

Syyt Ikääntymisen tai sydänsairauksien takia sydämen sähköistä rytmiä ylläpitävä sinussolmuke laiskistuu. Oireyhtymä ennakoi myöhemmin kehittyvää eteisvärinää.

Hoito Ei välttämättä mitään, jos tauti on lievä. Tarvittaessa sykettä hidastava lääkitys. Jos ilmaantuu lisäksi satunnaista eteisvärinää, aloitetaan verenohennuslääkitys. Kun tauti iän myötä pahenee, tarvitaan nopealyöntisyyttä hillitseviä lääkkeitä sekä usein sydämentahdistin.

3. Kammiotakykardiat

Oireet Lyhytjaksoisia pyrähdyksiä esiintyy terveessäkin sydämessä, ja ne ovat vaarattomia. Pitkäkestoiset kammioperäiset tykytykset ovat hengenvaarallisia. Useammin kuin muilla rytmihäiriöillä niiden ensioire on tajunnanmenetys.

Syyt Sydämen vajaatoiminta, sepelvaltimotauti, sydänlihastulehdus tai jokin muu etenevä sydän­sairaus.

Hoito Perussydänsairauden hyvä hoito ja veren mahdollisen kalium-
vajeen korjaus lääkkeellä. Lääkehoito ja tarvittaessa sydämentahdistin.

4. Eteis-kammio­johtumishäiriö

Oireet Sydämen sykkeeseen ilmaantuu liian pitkiä taukoja, jolloin alkaa heikottaa. Jopa taju voi varoittamatta lähteä.

Syyt Sairauksien tai vanhenemisen seurauksena sähköä johtavat säikeet rappeutuvat, joten sähkön johtuminen sydämessä häiriintyy. Sydämen läppäviat, sepelvaltimotukokset ja erilaiset sydänlihassairaudet altistavat.

Hoito Sydämentahdistin, joka asetetaan solisluun alapuolelle, usein kehon oikealle puolelle. Tahdistinjohdot viedään sydämeen. Tahdistin korvaa hetkellisiä tai pysyviä puutteita sydämen sähkön kulussa.

Asiantuntijana kardiologian erikoislääkäri Sinikka Pohjola-Sintonen, Peijaksen sairaala

Lue lisää Pysy rytmissä, sydän

  • Rytminsiirrolla pyritään palauttamaan sydämen normaali rytmi antamalla sähköisku, joka pysäyttää sykkeen hetkellisesti. Toimen­pide on kivuton, kun se tehdään nukutuksessa. Rytminsiirto voidaan joskus tehdä myös lääkkeillä.
  • Katetriablaatio on toimenpide, jossa sydämeen viedään katetri, jolla tuhotaan polttamalla noin viiden millin kokoinen, rytmihäiriön synnyttävä alue. Toimenpide onnistuu lähes aina, jos kyseessä on ylimääräisen johtoradan tai kaksijakoisen eteiskammiosolmukkeen aiheuttama tiheälyöntisyys.
  • Sydämentahdistin asetetaan leikkauksessa ihon alle. Se ei estä rytmihäiriöiden uusiutumista mutta estää liian pitkät tauot sykkeessä. Hengenvaarallisissa rytmihäiriöissä asennetaan erityinen rytmihäiriötahdistin, joka pysäyttää rytmihäiriökohtaukse
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.