Elimistö voi oppia sietämään aineita, joille se on herkistynyt. Esimerkiksi koiralle positiivinen ihotesti ei kerro, saako henkilö oireita, jos perheeseen otetaan koira.

Positiivinen allergiatestitulos ei aina tarkoita allergiaa, ja turhalla välttämisellä lieväkin allergia voi muuttua vaikeaksi.

— Aiemmin tehtiin hyvinkin laajoja välttämisdieettejä pelkkien ihotestien perusteella. Niistä ei ole todettu olevan hyötyä, mutta sietokyvyn tukemisesta sen sijaan on, allergialääkäri Jussi Karjalainen korostaa.

Ihmisen immuunijärjestelmän tarkoitus on suojata meitä ikäviltä vierailta, kuten bakteereilta, viruksilta ja loisilta. Niitä on kuitenkin nykyisessä ylihygieenisessä elinympäristössämme niin vähän, että yhä useamman elimistö ryhtyy taistelemaan vaarattomia aineita vastaan.

Noin miljoona suomalaista kärsii allergian oireista, kuten nuhasta, ihottumasta ja kutinasta. Pahimmillaan allergia aiheuttaa astmaa tai jopa hengenvaarallisen yleisreaktion, anafylaksian.

Ei testejä varmuuden vuoksi

Hyvä uutinen on, että allergia ei ole pysyvä sairaus, vaan elimistö voi oppia sietämään aineita, joille se on herkistynyt. Silloin oireita ei enää kehity tai ne muuttuvat lievemmiksi. Allergiatesti voi silti edelleen antaa positiivisen tuloksen, joten sitä ei pidä yksin käyttää allergian toteamisessa.

— Allergiatesti ei kerro sietokyvystä. Vasta positiivinen testitulos ja allergian oireet yhdessä kertovat allergiasta, Karjalainen toteaa.

Jos oireet ovat vähäisiä tai niiden aiheuttaja tiedetään muutenkin, testejä ei tarvita lainkaan. Oireita kannattaa kuitenkin hoitaa mahdollisimman hyvin.

— Varmuuden vuoksi allergiaa ei pidä testata. Esimerkiksi koiralle positiivinen ihotesti ei välttämättä kerro, saako henkilö oireita, jos perheeseen otetaan koira.

Allergiaa ei myöskään ehkäistä välttämällä mahdollisia allergian aiheuttajia. Asia on juuri päinvastoin: jos lapsella on perinnöllinen taipumus allergiaan, eläinten kanssa oleskelu lisää hänen sietokykyään ja vähentää allergia­riskiä. Tai koiralle aikoinaan allergiseksi testattu aikuinen saattaa pärjätä hyvin oman koiran kanssa.

Vakavissa tapauksissa allergian aiheuttajaa tulee toki visusti välttää, mutta silloinkin siedätyshoito voi helpottaa oireita.

Useimmat allergikot sietävät allergeenia pieniä määriä, ja sen käyttö ravinnossa voi estää allergian pahenemista. Siitepölyallergian siedätyshoito helpottaa myös ruoasta tulevia allergiaoireita.

Sama allergia, eri oireet

Viime vuosina on ymmärretty sekin, miksi sama allergian lähde voi aiheuttaa eri henkilöille hyvin erilaisia oireita. Esimerkiksi toinen saa pähkinästä vaikean yleisreaktion, toinen vain lievää suun kutinaa.

Aiemmin molempia kehotettiin välttämään pähkinää tarkasti, koska altistus saattaisi olla hengenvaarallinen. Tämä aiheutti paljon huolta ja pelkoa, sillä monissa elintarvikkeissa saattaa olla pieniä määriä pähkinää.

Nykyisin tiedetään, että pähkinässä on useita eri proteiineja, joille ihminen voi olla allerginen. Näitä pikku hiukkasia kutsutaan allergeeneiksi. Osa niistä aiheuttaa vakavia oireita, osa vain lieviä oireita, jos niitäkään.

— Laajassa englantilaisessa tutkimuksessa todettiin, että vain yksi neljästä testien mukaan pähkinäallergisesta sai altistuksessa oireita. Kolme neljästä oli siis välttänyt pähkinää turhaan, Jussi Karjalainen kertoo.

Perinteinen ihotesti kertoo, että henkilö on herkistynyt esimerkiksi pähkinälle tai omenalle, mutta se ei pysty erottelemaan, mitkä allergeenit ovat oireiden takana.

— Uudella mikrosirutekniikalla allergian aiheuttaja voidaan selvittää proteiinitasolla. Testit ovat kuitenkin kalliita, joten ne varataan tilanteisiin, joissa hankalan allergian aiheuttaja uhkaa muuten jäädä epäselväksi, Karjalainen summaa.

Allergiarokote mullistaa hoidon

Suomalainen tutkimusryhmä kehittää rokotetta, joka voi auttaa jopa miljoonia allergiasta kärsiviä ympäri maailmaa.

Rokotteen periaate on sama kuin siedätyshoidossa: elimistö totutetaan allergian aiheuttajaan eli allergeeniin vähitellen. Rokotteessa käytetyt allergeenit ovat kuitenkin geneettisesti muokattuja. Ne aiheuttavat vähemmän oireita kuin alkuperäiset allergeenit mutta siedättävät silti.

– Voisimme käyttää siedätyshoidossa nykyistä suurempia annoksia, jolloin vaikutus saataisiin nopeammin ilman merkittäviä haitta­vaikutuksia, kertoo johtava neuvonantaja Hans Söderlund VTT:ltä.

Rokotteita kehitetään tavallisimpiin siite­pöly- ja ruoka-allergioihin. Tavoitteena on 20–25 rokotteen valikoima. Koeputkessa tehdyistä tutkimuksista on saatu lupaavia tuloksia.

Asiantuntijat: Jussi Karjalainen, ylilääkäri, Tampereen yliopistollisen sairaalan Allergiakeskus.
Hans Söderlund, johtava neuvon­antaja, VTT.

Lue lisää: Allergia selviää kokeilemalla
Siedätyshoito nitistää allegian

Siedätyshoito on kokenut 2000-luvulla uuden tulemisen. Sen suosio laski 1980-luvulla, kun allergian hoitoon saatiin uusia, entistä tehokkaampia lääkkeitä. Siedätys koettiin vaivalloiseksi ja jopa vaaralliseksi.

— Kuitenkin vain siedätys vaikuttaa oikeasti sairauden kulkuun, kun lääkkeet hoitavat pelkkiä oireita. Siedätyksestä on lisäksi saatu tutkimuksissa hyviä pitkäaikaistuloksia.

Nykyisin siedätyshoitoa suositellaan, jos allergia aiheuttaa häiritseviä oireita lääkityksestä huolimatta. Siedätystä annetaan viiden vuoden iästä alkaen, ja se kestää yleensä kolme vuotta.

Yleisimmin siedätyshoitoa käytetään koivu- ja heinä­allergiassa, jonkin verran myös pujon, eläinten ja pölypunkkien aiheuttamiin oireisiin. Siedätys on hyödyllistä myös silloin, jos ampiaisen tai mehiläisen pistos on aiheuttanut vakavan yleisreaktion.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Jos terveydentilasi epäilyttää, älä kysy lääkäriltä lupaa matkustamiseen, sillä hän ei voi sitä antaa.

– Vastuu on aina matkustajalla itsellään, lääkäri Ari Kinnunen Matkustajan Lääkäripalvelusta muistuttaa.

Hänen mukaansa joka vuosi kymmenet matkalla sairastuneet ja hoidosta huimasti maksaneet suomalaiset kokevat tulleensa petetyiksi, koska eivät ole tulleet ajatelleeksi, että omalla riskillä mennään. Jos vaikka Aasiassa kiertomatkalla sairastuu, jää yksin oman kielitaitonsa varassa sairaalaan, kun muut jatkavat matkaansa.

Matkavakuutuskaan ei aina pelasta. Se korvaa kyllä odottamattoman sairauden hoitokulut, mutta jos olemassa oleva sairaus pahenee matkalla, korvataan korkeintaan 7–14 vuorokauden välttämätön lääketieteellinen hoito. Muu hoito ja kuljetukset menevät omasta pussista.

– Ja jos paluu ei onnistu omalla lennolla, kroonikko maksaa myös matkansa ja sen vaatimat erikoisjärjestelyt. Ambulanssilento mantereelta toiselle maksaa 100 000 euroa, Ari Kinnunen muistuttaa.

Euroopassa turvallista sairastua

Kun matkustaa EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä, on paremmassa turvassa. Matkalainen saa sairastuessaan lääkärin hoitoa samalla hinnalla kuin paikalliset. Sellainen sairaus hoidetaan, jonka hoito ei voi odottaa kotiinpaluuta.

Jos on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saa matkan aikana hoitoa myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kortin voi tilata ennen matkaa verkossa tai puhelimitse.

Apua hakevan on kuitenkin hyvä muistaa, että hoidon laatu ja määrä vaihtelee maittain. Esimerkiksi Espanjassa ja Portugalissa turisti ohjataan helposit yksityiselle puolelle hoitoon, koska julkinen on ruuhkautunut. Sitä Kela ei korvaa.

Pohjoismaissa ei välttämättä tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia, koska hoidon saa myös esittämällä voimassa olevan passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen.

Euroopan ulkopuolella hoitoa voi saada paikallisen asiakasmaksun hinnalla ainoastaan Australian julkisessa terveydenhuollossa, kun esittää Kela-kortin ja passin. Muissa maissa joutuu maksamaan hoidon kaikki kustannukset itse.

Se on kuitenkin hyvä muistaa, että Suomen valtio ei maksa ulkomailla sairastuneiden tai kuolleiden kuljetusta kotimaahan.

Lue lisää Kelan sivuilta hoidon korvaamisesta ulkomailla

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Ientulehdus on flunssan jälkeen toiseksi tavallisin infektiosairaus, jota moni potee tietämättään. Koska bakteerit eivät pysy vain suussa, tulehdus kannattaa pysäyttää alkuunsa.

Ienverenvuoto on tuttua lähes jokaiselle, mutta usein verenvuoto tulee ja menee. Jos se hetkeksi loppuu, koko asia unohtuu. Ientulehdus on kuitenkin mainio naamioituja. Se saattaa tehdä tihutöitään kaikessa rauhassa, vaikka verenvuoto hiipuisikin. Tupakoitsijoilla tilanne on astetta salakavalampi, sillä tupakka on myrkkyä ikenille. Nikotiini supistaa myös verisuonia, jolloin verenvuotoa ei aina tule.

– Ainoa tapa huomata suun piilevät tulehdukset onkin käydä säännöllisesti hammaslääkärissä, muistuttaa iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil.

Terve ien on väriltään kauniin vaaleanpunainen. Jos ikenet tihkuvat vähänkin verta, ne ovat tulehtuneet. Yksi ientulehduksen merkki onkin punastunut omena. Kun omenaa puraisee, siihen jää verinen viiru. Tulehtunut ien on myös usein turvonnut ja kipeä. Pahanhajuinen hengityskin voi kieliä infektiosta.

Hätkähdyttävää on, että jopa 65 prosentilla yli kolmikymppisistä todetaan syventyneitä ientaskuja, he siis sairastavat ientulehdusta, usein tietämättään. Ientulehdus saattaa iskeä herkästi esimerkiksi raskauden aikana, sillä tietyntyyppiset suun bakteerit lisääntyvät hormonaalisten tekijöiden vuoksi ja pääsevät aiheuttamaan ientulehdusta. Myös syljen eritys vähenee odotusaikana, jolloin hampaat reikiintyvät helpommin.

– Ientulehdusta aiheuttavat bakteerit siirtyvät syljen välityksellä jo äidistä vauvaan. Usein se tapahtuu niin, että tutin tippuessa lattialle äiti puhdistaa sen omassa suussaan tai maistaa samasta lusikasta, onko ruoka sopivan lämpöistä.

Aikuisilla bakteerit tarttuvat etenkin suudellessa.

Yksi hammas tai koko suu

Ientulehdus johtuu usein siitä, että ienrajojen ja hammasvälien säännöllinen puhdistaminen tuppaa unohtumaan, jolloin ienrajoihin kertyy bakteeripeitettä, plakkia. Kun bakteerit tekevät tuttavuutta syljen suolojen kanssa, muodostuu hammaskiveä, jonka karkea ja röpelöinen pinta on bakteerimagneetti. Toisille hammaskiveä syntyy puhdistuksesta huolimatta nopeammin, jopa parissa viikossa.

Kortteja ei jaeta tasan terveydenkään suhteen. On pieni joukko ihmisiä, joilla ientulehdus ei hoitamattomanakaan etene, mutta useimmille syntyy ajan mittaan kiinnityskudossairautena tunnettu parodontiitti. Silloin elimistön puolustussolut ryntäävät paikalle ja yrittävät vimmaisesti tappaa bakteereita.

Hammasta leukaluuhun kiinnittävät sidekudossäikeet haurastuvat, lopulta myös luuta tuhoutuu. Kun kudostuho etenee, hampaat alkavat liikkua, yläetuhampaat viuhkaantuvat ja hampaiden väliin syntyy rakoja.

–Pahimmillaan hammas voi irrota. Vaikeasti tulehtuneessa ikenessä ientaskumittari hurahtaa juuren kärkeen. Suun limakalvoille voi ilmestyä myös märkäpesäkkeitä, kertoo von Troil.

Parodontiitti voi rajoittua vain yhden hampaan tuntumaan, mutta pahimmillaan koko suu voi olla tulehduksen peitossa. Silloin tulehtuneen alueen pinta-ala saattaa olla kämmenen kokoinen. Harva meistä katselisi kovin pitkään tulehtunutta kämmentä.

Parodontiitti saattaa olla oireeton ja kivuton.

Sen kehittyminen vie yleensä vuosia, mutta joskus se voi kehittyä nopeamminkin.

Vaarallinen yleisinfektio

Vaikeaa, märkäistä ientulehdusta esiintyy erityisesti poikkeuksellisessa stressitilanteissa. Sitä nähdään joskus pakolaisilla ja sotien aikaan niin sanottu juoksuhautasuu oli yleinen myös Suomessa.

Jos ihminen sairastuu äkillisesti esimerkiksi keuhkokuumeeseen, influenssaan, syöpään tai sydäninfarktiin, suun tulehdus voi ryöstäytyä käsistä, sillä kehon puolustusta tarvitaan muualla. Kuume, yleiskunnon lasku ja nielemisvaikeudet ovat merkki siitä, että pitää mennä päivystävälle hammaslääkärille.

Kun bakteerit pääsevät verenkiertoon, ne voivat tarttua esimerkiksi vaurioituneisiin sydänläppiin tai keinoniveliin. Tulehdus voi johtaa myös ennenaikaiseen synnytykseen.

– Hoitamaton tulehdus saattaa viedä hampaat suusta, johtaa sydäninfarktiin, aivoverenkierron häiriöihin tai hengenvaaralliseen yleisinfektioon. Joka vuosi satoja ihmisiä joutuu sairaalaan, jopa tehostettuun hoitoon hammastulehduksen vuoksi. Usein heillä on jokin perussairaus tai haastava elämäntilanne, kuvailee von Troil.

Koska suussa muhivat tulehdukset heikentävät immuunipuolustusta, ne voivat pahentaa jo puhjenneita sairauksia. Joskus toistuvan poskiontelotulehduksen taustalta löytyy hammasjuuren infektio.

Diabeetikolla hoitamaton ientulehdus saattaa johtaa siihen, että verensokerit sahaavat ylös alas, insuliinin teho kudoksissa heikkenee ja lisäsairauksien vaara kasvaa. Reumaatikolla sairaus voi pahentua. Tulehtunut suu voi romahduttaa myös syöpäpotilaan kunnon ja heikentää syöpähoitojen tehoa. Syöpähoitojen alkaessa, samoin kuin esimerkiksi ennen lonkkanivelleikkausta, on tärkeää saada suusta tulehduspesäkkeet pois.

Kuin ruosteinen auto

Ihminen saattaa ajatella, että jos hammas parodontiitin vuoksi irtoaa tai joudutaan poistamaan ja jos tilillä on muutama tonni ylimääräistä, tilalle voi kätevästi pistää keinojuuren, implantin. Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen.

– Samat bakteerit käyvät myös implantin kimppuun ja voivat irrottaa senkin. Puhutaan peri-implantiitista, muistuttaa von Troil.

Hammaslääkäri vertaa parodontiittia ruosteiseen autoon, jota voidaan hoitaa monella tavalla. Yksi vaihtoehto on laittaa maalia päälle, mutta jos saranatkaan eivät liiku, pitää vaihtaa koko ovi. Sama pätee parodontiittiin.

– Jos vaurioita on paljon, pelkästään mekaaninen puhdistus, hammaskiven poisto ja antibioottikuuri eivät auta. Tarvittaessa ientasku pitää avata ja vaurioitunutta aluetta hoitaa kirurgisesti. Joskus hampaita joudutaan myös poistamaan, ettei tulehdus etenisi, von Troil sanoo.

Parodontiitin hoidossa tarvitaan erikoishammaslääkäriä. Hoitosuunnitelma tehdään aina yksilöllisesti. Parodontologisen hoidon päättymisen jälkeen hoitoa voidaan myös jakaa hammaslääkärin ja suuhygienistin kesken, mikä laskee kustannuksia.

Asiantuntija: iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil, Oral Hammaslääkärit.