Minulla on Zolt 30 mg -kuuri vatsakipuihin. Otan 2 kapselia päivässä. Pakkausselosteessa ei mainita lääkkeen sopimattomuudesta alkoholin kanssa. Syötyäni ravintolassa illallisen ja juotuani pari lasillista viiniä, mieheni joutui melkein taluttamaan minut kotiin. Sen jälkeen nukuin 2,5 tuntia ja yön perään. Aamullakin olin huonovointinen. Käytän erittäin harvoin alkoholia. Terveyskirjasto.fi:n sivuilta luin, että ko. lääkkeellä on antabusvaikutus, eikä kuurin aikana saa nauttia alkoholia. Miksi asiasta ei mainita pakkausselosteessa?

Zolt sisältää lansopratsolia, joka on niin kutsuttu protonipumpun estäjä. Sitä käytetään ylävatsavaivojen hoitoon sekä maha- ja pohjukaissuolihaavaa aiheuttavan helikobakteerin häätöhoitoon yhdessä mikrobilääkkeiden, kuten metronidatsolin, kanssa. Tavallisimmin ylävatsavaivoissa riittää 30 mg lansopratsolia vuorokaudessa, mutta esim. vaikean ruokatorventulehduksen hoitoon tai helikobakteerin häätöhoitoon tarvitaan joskus annosta
30 mg kahdesti vuorokaudessa.

Zoltin yleisiä haittoja (useammalla kuin yhdellä sadasta mutta harvemmalla kuin yhdellä kymmenestä käyttäjästä) ovat mm. päänsärky, huimaus, pahoinvointi, ripuli, mahakipu, ummetus, oksentelu, ilmavaivat, suun tai nielun kuivuminen, maksaentsyymiarvojen suureneminen, kutina, ihottuma ja uupumus. Useimmiten protonipumpun estäjät ovat hyvin siedettyjä lääkkeitä.

Antabusreaktion oireet ovat punoitus, pahoinvointi, hikoilu, verenpaineen lasku sekä sykemuutokset. Reaktio johtuu siitä, että disulfiraamia sisältävän Antabus-lääkkeen vaikutuksesta elimistöön kertyy ylimääräistä asetaldehydiä alkoholin juomisen yhteydessä. Antabusta onkin käytetty alkoholismin hoitoon, kun on ajateltu, että antabusreaktion oireiden pelossa alkoholia ei uskallettaisi käyttää. Myös metronidatsolin käytön yhteydessä on kuvattu antabusreaktion kaltaisia oireita.

Etsin turhaan terveyskirjasto.fi-sivuilta tietoa lansopratsolia sisältävien Lanzo-lääkkeiden antabusvaikutuksesta. Yhteisvaikutusta ei löytynyt Lanzon tuotetiedoista eikä yhteisvaikutustietokannasta. En löytänyt myöskään tieteellisiä julkaisuja tai tapausselostuksia aiheesta.

Lääkkeen tuotetietoja päivitetään, kun käsillä on riittävästi tietoa esim. lääkkeiden uusista haitta- tai yhteisvaikutuksista.

Annikka Kalliokoski
kliinisen farmakologian erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.