Minulla on Zolt 30 mg -kuuri vatsakipuihin. Otan 2 kapselia päivässä. Pakkausselosteessa ei mainita lääkkeen sopimattomuudesta alkoholin kanssa. Syötyäni ravintolassa illallisen ja juotuani pari lasillista viiniä, mieheni joutui melkein taluttamaan minut kotiin. Sen jälkeen nukuin 2,5 tuntia ja yön perään. Aamullakin olin huonovointinen. Käytän erittäin harvoin alkoholia. Terveyskirjasto.fi:n sivuilta luin, että ko. lääkkeellä on antabusvaikutus, eikä kuurin aikana saa nauttia alkoholia. Miksi asiasta ei mainita pakkausselosteessa?

Zolt sisältää lansopratsolia, joka on niin kutsuttu protonipumpun estäjä. Sitä käytetään ylävatsavaivojen hoitoon sekä maha- ja pohjukaissuolihaavaa aiheuttavan helikobakteerin häätöhoitoon yhdessä mikrobilääkkeiden, kuten metronidatsolin, kanssa. Tavallisimmin ylävatsavaivoissa riittää 30 mg lansopratsolia vuorokaudessa, mutta esim. vaikean ruokatorventulehduksen hoitoon tai helikobakteerin häätöhoitoon tarvitaan joskus annosta
30 mg kahdesti vuorokaudessa.

Zoltin yleisiä haittoja (useammalla kuin yhdellä sadasta mutta harvemmalla kuin yhdellä kymmenestä käyttäjästä) ovat mm. päänsärky, huimaus, pahoinvointi, ripuli, mahakipu, ummetus, oksentelu, ilmavaivat, suun tai nielun kuivuminen, maksaentsyymiarvojen suureneminen, kutina, ihottuma ja uupumus. Useimmiten protonipumpun estäjät ovat hyvin siedettyjä lääkkeitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Antabusreaktion oireet ovat punoitus, pahoinvointi, hikoilu, verenpaineen lasku sekä sykemuutokset. Reaktio johtuu siitä, että disulfiraamia sisältävän Antabus-lääkkeen vaikutuksesta elimistöön kertyy ylimääräistä asetaldehydiä alkoholin juomisen yhteydessä. Antabusta onkin käytetty alkoholismin hoitoon, kun on ajateltu, että antabusreaktion oireiden pelossa alkoholia ei uskallettaisi käyttää. Myös metronidatsolin käytön yhteydessä on kuvattu antabusreaktion kaltaisia oireita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Etsin turhaan terveyskirjasto.fi-sivuilta tietoa lansopratsolia sisältävien Lanzo-lääkkeiden antabusvaikutuksesta. Yhteisvaikutusta ei löytynyt Lanzon tuotetiedoista eikä yhteisvaikutustietokannasta. En löytänyt myöskään tieteellisiä julkaisuja tai tapausselostuksia aiheesta.

Lääkkeen tuotetietoja päivitetään, kun käsillä on riittävästi tietoa esim. lääkkeiden uusista haitta- tai yhteisvaikutuksista.

Annikka Kalliokoski
kliinisen farmakologian erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla