
Tiedän, että iäkkäämmän naisen maksan GT-arvon suositusyläraja on 75. Minulla se on välillä selvästi enemmän. Millaiset arvot ovat hälyttäviä? Onko tietoa luontais- ja detox-tuotteiden vaikutuksista maksaan? Viimeksi kun maksa-arvo mitattiin, olin taas syönyt useita luontaistuotteita ja arvo oli korkeampi kuin yleensä. Samoin detox-kuurien jälkeen arvot ovat olleet korkealla. Muut veriarvoni ovat aivan suositusten mukaisia. Olen terve ihminen mutta tykkään juoda välillä viiniä esim. hyvän kalaruuan kanssa. Saunaolut tai pari myös maistuu muttei suinkaan päivittäin.
GT-arvo eli glutamyylitransferaasi kuuluu niin sanottuihin maksaentsyymeihin. HUSLAB:in tutkimusohjekirjan mukaan sen viitearvo yli 40-vuotiailla naisilla on 10–75 U/l (samanikäisillä miehillä 15–115 U/l).
GT-arvo osoittaa herkästi maksavaurion, mutta ei kerro sen syystä. GT-arvon suureneminen voi liittyä esimerkiksi alkoholin tai tiettyjen lääkkeiden käyttöön, maksan rasvoittumiseen tai maksatulehduksiin. Yksittäiselle maksaentsyymiarvolle on vaikeaa antaa ”turvarajaa”, sillä arvio perustuu aina tutkittavan henkilön kokonaistilanteeseen.
Kysyjän GT-arvo on suurentunut toistuvasti luontaistuotteiden käytön tai detox-kuurien aikana, eli niistä on nähtävästi ollut maksalle haittaa. Luontaistuotteet ja detox-valmisteet luokitellaan ravintolisiksi, eikä niitä tutkita systemaattisesti kuten lääkkeitä. Lääketutkimusten aikanahan esimerkiksi verikokeita seurataan säännöllisesti. Ravintolisien haittavaikutuksia ei seurata systemaattisesti, vaan mahdolliset haitat tulevat esiin satunnaisesti. Esimerkiksi tunnetaan Herbalife-valmisteiden käytön yhteydessä syntyneitä maksavaurioita.
Detox-tuotteet eivät perustu lääketieteelliseen ajatteluun. Terveellisten elämäntapojen noudattaminen on hyvä asia, mutta erityisten detox-tuotteiden käyttäminen elimistön ”puhdistamiseen” on tarpeetonta.
Suomessa laillisesti myynnissä olevien ravintolisien lyhytaikainen käyttö on yleensä turvallista, kun noudatetaan pakkauksen annostusohjetta. Kannattaa aina kriittisesti miettiä, miksi mitäkin ravintolisää ajattelee tarvitsevansa. Ravintolisien päällekkäinen käyttö ei myöskään ole järkevää.
Annikka Kalliokoski
kliinisen farmakologian erikoislääkäri
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.