Tiedän, että iäkkäämmän naisen maksan GT-arvon suositusyläraja on 75. Minulla se on välillä selvästi enemmän. Millaiset arvot ovat hälyttäviä? Onko tietoa luontais- ja detox-tuotteiden vaikutuksista maksaan? Viimeksi kun maksa-arvo mitattiin, olin taas syönyt useita luontaistuotteita ja arvo oli korkeampi kuin yleensä. Samoin detox-kuurien jälkeen arvot ovat olleet korkealla. Muut veri­arvoni ovat aivan suositusten mukaisia. Olen terve ihminen mutta tykkään juoda välillä viiniä esim. hyvän kalaruuan kanssa. Saunaolut tai pari myös maistuu muttei suinkaan päivittäin.

GT-arvo eli glutamyylitransferaasi kuuluu niin sanottuihin maksaentsyymeihin. HUSLAB:in tutkimusohjekirjan mukaan sen viitearvo yli 40-vuotiailla naisilla on 10–75 U/l (samanikäisillä miehillä 15–115 U/l).

GT-arvo osoittaa herkästi maksavaurion, mutta ei kerro sen syystä. GT-arvon suureneminen voi liittyä esimerkiksi alkoholin tai tiettyjen lääkkeiden käyttöön, maksan rasvoittumiseen tai maksatulehduksiin. Yksittäiselle maksaentsyymiarvolle on vaikeaa antaa ”turvarajaa”, sillä arvio perustuu aina tutkittavan henkilön kokonaistilanteeseen.

Kysyjän GT-arvo on suurentunut toistuvasti luontaistuotteiden käytön tai detox-kuurien aikana, eli niistä on nähtävästi ollut maksalle haittaa. Luontaistuotteet ja detox-valmisteet luokitellaan ravintolisiksi, eikä niitä tutkita systemaattisesti kuten lääkkeitä. Lääketutkimusten aikanahan esimerkiksi verikokeita seurataan säännöllisesti. Ravintolisien haittavaikutuksia ei seurata systemaattisesti, vaan mahdolliset haitat tulevat esiin satunnaisesti. Esimerkiksi tunnetaan Herbalife-valmisteiden käytön yhteydessä syntyneitä maksa­vaurioita.

Detox-tuotteet eivät perustu lääketieteelliseen ajatteluun. Terveellisten elämäntapojen noudattaminen on hyvä asia, mutta erityisten detox-tuotteiden käyttäminen elimistön ”puhdistamiseen” on tarpeetonta.

Suomessa laillisesti myynnissä olevien ravintolisien lyhytaikainen käyttö on yleensä turvallista, kun noudatetaan pakkauksen annostusohjetta. Kannattaa aina kriittisesti miettiä, miksi mitäkin ravintolisää ajattelee tarvitsevansa. Ravintolisien päällekkäinen käyttö ei myöskään ole järkevää. 

Annikka Kalliokoski
kliinisen farmakologian erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.