geenitesti, sairausriski, syöpäriski
Kuva Shutterstock

Kannatko rintasyövälle altistavia geenejä tai onko riskisi sairastua diabetekseen muita suurempi? Tällaisiin kysymyksiin vastaavat tee se itse -geenitestit, joita voi ostaa internetistä.

Epätietoisille ja tulevaisuudestaan huolestuneille ihmisille tarjotaan nykyään tee se itse -geenitestejä, joiden avulla voi selvittää riskiään sairastua jos jonkinlaisiin sairauksiin.

Testeillä voi seuloa, kannammeko kenties jollekin syövälle altistavia geenejä tai olemmeko saaneet sukurasituksena sellaisen kokoelman geenimuunnoksia, joiden vaikutuksesta olemme tavallista suuremmassa vaarassa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Tutkijat eivät niele geenitestien lupauksia mukisematta. Jotkut väittävät niitä nykyajan käärmeöljyksi, mutta osa uskoo, että ennen pitkää ne voivat tarjota ihmisille todellista tietoa.

Sylkeä purkkiin

Sairauksia seulovia tee se itse -geenitestejä voi tilata Iso-Britanniasta tai Yhdysvalloista, jossa niistä on tullut kukoistavaa liiketoimintaa. Kukin yritys tarjoaa omanlaista pakettiaan, mutta kaikki toimivat periaatteessa samalla tavalla.

Yritys lähettää asiakkaalle näytteenottopaketin, johon asiakas antaa sylkinäytteen. Näyte lähetetään takaisin yritykselle, joka lukee näytteen sisältämän DNA:n ja etsii sieltä paketin hintaan sisältyvät geenit tai geenimuunnokset.

Pakettien hinta vaihtelee alle sadasta eurosta tuhanteen euroon riippuen siitä mitä se pitää sisällään: luetaanko kaikki geenit vai etsitäänkö jotakin tiettyä. Useimmat yritykset tarjoavat myös neuvontaa erillishintaan.

Ota vastuu terveydestä

Tee se itse -geenitestejä tarjoavat yritykset vetoavat ihmisiä ottamaan vastuun omasta terveydestään. Jos ihmiset vain tietäisivät ajoissa millaisille sairauksille he ovat alttiita, he voisivat välttää tämän geneettisen kohtalonsa elämäntapamuutoksilla tai ainakin varautua tulevaan.

– Periaatteessa tämä on hyvä ajatus, mutta suhtaudun varauksella palveluntarjoajien toimintatapaan, sanoo akatemiaprofessori Lauri A. Aaltonen Biomedicumista.

Hyvä esimerkki on BRCA-geenimutaatioita seulova testi. BRCA1- ja BRCA 2-mutaatiot kohottavat rintasyöpäriskin 70–80-prosenttiseksi ja lisäävät myös riskiä sairastua munasarjasyöpään. Jos nämä geenimutaatiot löytyvät ajoissa, potilas voi varautua tulevaan käymällä säännöllisesti tutkimuksissa, jolloin syöpä voidaan havaita varhaisvaiheessa.

Aaltonen kuitenkin muistuttaa, että ennen kuin ihmiset päättävät ottaa BRCA-testin, heidän pitäisi ehdottomasti keskustella asiantuntijan kanssa siitä, mitä positiivinen tulos heidän kannaltaan tarkoittaa.

– Positiivinen tulos ei koske ainoastaan testin tehnyttä henkilöä vaan myös hänen sukulaisiaan ja tyttäriään, syntymättömiäkin. Haluavatko myös he tietää olevansa mahdollisesti rintasyöpägeenin kantajia?

Aaltonen on huolissaan siitä, että tämä neuvontaporras jää pois tai puutteelliseksi tee se itse -testaajalla.

Toiseksi BRCA-mutaatiot selittävät vain 3–4 prosenttia kaikista rintasyöpätapauksista, joten negatiivinen tulos ei vapauta ketään rintasyövän riskistä.

Tutkimista vai hutkimista?

Kyseenalaisia ovat myös monien yritysten tarjoamat ”paketit”, joiden väitetään ennustavan diabeteksen, metabolisen oireyhtymän tai sydän- ja verisuonitautien riskiä. Näissä paketeissa kohteena ovat geenit, jotka säätelevät muun muassa kolesterolia, rasva-aineenvaihduntaa, veren hyytymistekijöitä tai sukupuolihormoneja.

Näiden geenien joukosta etsitään muunnoksia, jotka ovat yleisempiä esimerkiksi diabeetikoilla kuin ei-diabeetikoilla. Koska tutkijat ilmoittavat uusista mahdollisista altistajageeneistä lähes viikoittain, yritykset voivat koota yhä monipuolisempia paketteja.

Aaltosen näkemys näistä testeistä on selvä: ennenaikaista.

– Vaikka tutkijat etsivät ja kuvaavat altistavia geenejä kuumeisesti, kukaan ei kykene tällä hetkellä arvioimaan yksilöllistä riskiä niiden perusteella, hän sanoo.

Jos altistusgeenejä vertaisi palapeliin, niin nykytilanteessa tutkijoilla on koossa vasta osa paloista ja nekin sikin sokin. Puuttuvien palojen joukossa on esimerkiksi suojaavia geenimuunnoksia, joista tiedetään vielä varsin vähän.

Monien asiantuntijoiden arvio tee se itse -geenitesteistä on, että ne edustavat hutkimista ilman tutkimista.

Hyvä esimerkki on monien yritysten tarjoama CYP2D6-testi. Tällä geenillä on keskeinen rooli monien lääkkeiden aineenvaihdunnassa, ja joidenkin tutkimusten mukaan geenin eräs muunnos heikentää rintasyöpälääke tamoksifeenin tehoa. Yritykset markkinoivat testiä tamoksifeeniä käyttäville naisille, jotta nämä tietäisivät, kuuluvatko he tähän riskiryhmään.

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan syöpätautien klinikan toimialajohtaja Heikki Joensuu suhtautuu testiin epäilevästi.

– Ensinnäkin ongelma koskee vain noin prosenttia kaikista rintasyöpäpotilaista ja useimmat alan asiantuntijat ovat sitä mieltä, että tehdyt tutkimukset ovat liian pieniä ja näyttö riittämätöntä. Lisäksi monia rintasyöpäpotilaita hoidetaan tamoksifeenin ja aromataasi-inhibiittorin yhdistelmällä, jolloin CYP2D6-geeni ei ilmeisesti vaikuta hoitojen tehoon.

Pandoranlipas aukeaa

Jotkut tutkijat ovat kritisoineet tee se itse -paketteja siitä, että ne herättävät ihmisissä huolta manaamalla esiin sydäntautien tai diabeteksen riskitekijöitä mutta eivät tarjoa niihin mitään ratkaisua.

Jos geenitesti esimerkiksi osoittaa, että jollekin henkilölle on kasaantunut suuri määrä diabetekselle altistavia geenimuunnoksia, häntä voidaan ohjeistaa liikkumaan säännöllisesti, syömään monipuolisesti ja välttämään alkoholia, tupakkaa, valvomista ja muita epäterveellisiä elämäntapoja. Näitä elämäntapoja voi noudattaa ilman satojen eurojen geenitestiäkin.

Toisaalta, riskiryhmiin valikoituvia henkilöitä voitaisiin myös lääkitä ennaltaehkäisevästi, jolloin testit voisivat lunastaa osan lupauksistaan.

Vaikka tutkijat suhtautuvat tee se itse -geenitesteihin vielä melko kielteisesti, se ei tarkoita, että tilanne pysyisi aina samanlaisena.

– Sinä päivänä kun tutkijat kykenevät paremmin ennustamaan sairauden riskiä tiettyjen geeniyhdistelmien perusteella, testeistä voi tulla käyttökelpoinen työkalu terveydenhoidossa, Lauri A. Aaltonen uskoo.

Geenitestien yleistyminen tuo kuitenkin omat ongelmansa. Aaltosen mukaan tutkijat löytävät ennen pitkää geeniyhdistelmiä, jotka ovat yhteydessä matemaattiseen lahjakkuuteen, musikaalisuuteen, sosiaalisuuteen tai esimerkiksi masennustaipumukseen. Pelkona on, että alamme näpelöidä näitä ominaisuuksia biokemiallisesti tai medikalisoimme nuoruuden ailahtelut liian helposti kliiniseksi masennukseksi ja alamme lääkitä sitä.

Miten varaudumme näihin pulmiin?

– Minulla ei ole vastauksia, mutta minulla on nämä kysymykset, sanoo professori Aaltonen.

Testataanko riski vai oire?

Geenitieto ei välttämättä merkitse entistä täsmällisempiä diagnooseja, esimerkkinä laktoosi-intoleranssi. Aikaisemmin laktoosi-intoleranssi selvitettiin laktoosirasitustestillä. Jos testi osoittautui positiiviseksi, potilas saattoi olla varma, että hänellä on laktoosi-intoleranssi.

Nykyään laktoosirasitustestin tilalla on geenitesti, joka testaa vain alttiutta sairastua laktoosi-intoleranssiin. Kun potilas siis hakeutuu vatsavaivojen vuoksi lääkäriin ja saa geenitestistä positiivisen tuloksen, hän ei vieläkään tiedä onko hänellä laktoosi-intoleranssi. Jos oireet lievittävät kun maitotuotteet jätetään pois, se luultavasti on sitä, mutta diagnoosi puuttuu edelleen.

Näin geenitieto vie meidät tilanteeseen, jossa sairauden sijasta diagnosoidaan riskiä.

Lue lisää periytyvästä syövästä.

Vinkki: Jos tee se itse -geenitestiä myyvä yritys tarjoaa lisähintaan ravinnelisiä, vitamiineja tai muita ihmeaineita, varoituskellojen pitäisi kilkattaa.

Pulma: Tee se itse -geenitesteille ei ole olemassa mitään laadunvalvontajärjestelmää, joten kuluttajan on lähes mahdotonta tietää ostaako hän sian säkissä.

Suomessa: Apteekeista saa isyyttä ja sukulaisuutta selvittäviä tee se itse -testejä.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti