Virtsatietulehdus kirvelee yleensä niin kovasti, että lääkäriin on pakko päästä. Oireiden kanssa ei kannatakaan odotella.

Joka päivä Suomessa aloitetaan 600 antibioottikuuria virtsatietulehdukseen.

— Yleensä kirvely ja vessahätä hellittävät melko pian, kun potilas saa nielaistua kolmen tai viiden päivän antibioottikuurista ensimmäiset tabletit. Runsas vedenjuominen ja tulehduskipulääkekin helpottavat oireita, tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Savolainen Kuopiosta sanoo.

Antibiootilla virtsan bakteeripitoisuus laskee ja tulehdus sammuu. Lääkäri voi kirjoittaa lääkekuurin ilman virtsanäytettäkin, jos potilas itse tunnistaa oireet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

— Tosin antibioottien kanssa ollaan nykyään melko tarkkoja ja turhia lääkkeitä pyritään välttämään, jotta mikrobilääkkeiden teho voitaisiin säilyttää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meillä kaikilla on virtsassa enemmän ja vähemmän bakteereja, eikä niitä häädetä pois, jos ne eivät aiheuta oireita. Oireetonta bakteerivirtsaisuutta, bakteriuriaa, etsitään ja hoidetaan vain raskaana olevilta. Heillä hoito estää muun muassa ennenaikaisen synnytyksen riskiä ja pienipainoisen lapsen syntymistä.

— Siksi on hyvä, että kirvely ja tihentynyt virtsaamistarve ajavat lääkäriin. Kun oireet tulevat, niiden kanssa ei kannata odotella.

Lääkärin puoleen on hyvä kääntyä myös siksi, että samalla tulee poissuljettua sukupuolitauditemätintulehdukset tai eturauhastulehdukset.

— Klamydiabakteeri kirvelee virtsatessa, mutta sekin voi olla oireeton. Klamydiankin kulku pyritään mahdollisimman nopeasti pysäyttämään, ettei se mene kohdun kautta munasarjoihin ja aiheuta lapsettomuutta, Savolainen sanoo.

Virtsatietulehduksista joka kymmenes ehtii kuitenkin äityä niin vakavaksi, ettei kotikuuri riitä vaan tarvitaan sairaalahoitoa.

—  Bakteerit voivat edetä virtsaputkesta rakkoon, rakosta munuaisaltaisiin ja munuaisiin asti, mutta ennen sitä kipu vie useinmiten lääkäriin, eikä munuaistulehdusta synny, Raija Savolainen sanoo.

Lue lisää
Näin estät ja hoidat virtsavaivat
Rauhoita virtsarakon kirvely
Onko korkeasta kreatiinista haittaa?

TeeTree-öljyä sopivan lämpöiseen veteen muutamia tippoja ja vaikkapa suolihuuhtelupussia apuna käyttäen emätinhuutelu ja virtsateiden valelu laimentamattomalla öljyllä. Toimii minulla.

  • ylös 21
  • alas 11

Minullakin alkoivat illalla tulehduksen oireet. Onneksi löytyi karpaloita pakkasesta, söin heti illalla desin ja seuraavana aamuna toisen. Oireet helpottvati, ja jatkoin vielä pari päivää. Tauti parani.

  • ylös 14
  • alas 17
Sisältö jatkuu mainoksen alla