Virtsatietulehdus kirvelee yleensä niin kovasti, että lääkäriin on pakko päästä. Oireiden kanssa ei kannatakaan odotella.

Joka päivä Suomessa aloitetaan 600 antibioottikuuria virtsatietulehdukseen.

— Yleensä kirvely ja vessahätä hellittävät melko pian, kun potilas saa nielaistua kolmen tai viiden päivän antibioottikuurista ensimmäiset tabletit. Runsas vedenjuominen ja tulehduskipulääkekin helpottavat oireita, tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Savolainen Kuopiosta sanoo.

Antibiootilla virtsan bakteeripitoisuus laskee ja tulehdus sammuu. Lääkäri voi kirjoittaa lääkekuurin ilman virtsanäytettäkin, jos potilas itse tunnistaa oireet.

— Tosin antibioottien kanssa ollaan nykyään melko tarkkoja ja turhia lääkkeitä pyritään välttämään, jotta mikrobilääkkeiden teho voitaisiin säilyttää.

Meillä kaikilla on virtsassa enemmän ja vähemmän bakteereja, eikä niitä häädetä pois, jos ne eivät aiheuta oireita. Oireetonta bakteerivirtsaisuutta, bakteriuriaa, etsitään ja hoidetaan vain raskaana olevilta. Heillä hoito estää muun muassa ennenaikaisen synnytyksen riskiä ja pienipainoisen lapsen syntymistä.

— Siksi on hyvä, että kirvely ja tihentynyt virtsaamistarve ajavat lääkäriin. Kun oireet tulevat, niiden kanssa ei kannata odotella.

Lääkärin puoleen on hyvä kääntyä myös siksi, että samalla tulee poissuljettua sukupuolitauditemätintulehdukset tai eturauhastulehdukset.

— Klamydiabakteeri kirvelee virtsatessa, mutta sekin voi olla oireeton. Klamydiankin kulku pyritään mahdollisimman nopeasti pysäyttämään, ettei se mene kohdun kautta munasarjoihin ja aiheuta lapsettomuutta, Savolainen sanoo.

Virtsatietulehduksista joka kymmenes ehtii kuitenkin äityä niin vakavaksi, ettei kotikuuri riitä vaan tarvitaan sairaalahoitoa.

—  Bakteerit voivat edetä virtsaputkesta rakkoon, rakosta munuaisaltaisiin ja munuaisiin asti, mutta ennen sitä kipu vie useinmiten lääkäriin, eikä munuaistulehdusta synny, Raija Savolainen sanoo.

Lue lisää
Näin estät ja hoidat virtsavaivat
Rauhoita virtsarakon kirvely
Onko korkeasta kreatiinista haittaa?

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.