Virtsatietulehdus kirvelee yleensä niin kovasti, että lääkäriin on pakko päästä. Oireiden kanssa ei kannatakaan odotella.

Joka päivä Suomessa aloitetaan 600 antibioottikuuria virtsatietulehdukseen.

— Yleensä kirvely ja vessahätä hellittävät melko pian, kun potilas saa nielaistua kolmen tai viiden päivän antibioottikuurista ensimmäiset tabletit. Runsas vedenjuominen ja tulehduskipulääkekin helpottavat oireita, tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Savolainen Kuopiosta sanoo.

Antibiootilla virtsan bakteeripitoisuus laskee ja tulehdus sammuu. Lääkäri voi kirjoittaa lääkekuurin ilman virtsanäytettäkin, jos potilas itse tunnistaa oireet.

— Tosin antibioottien kanssa ollaan nykyään melko tarkkoja ja turhia lääkkeitä pyritään välttämään, jotta mikrobilääkkeiden teho voitaisiin säilyttää.

Meillä kaikilla on virtsassa enemmän ja vähemmän bakteereja, eikä niitä häädetä pois, jos ne eivät aiheuta oireita. Oireetonta bakteerivirtsaisuutta, bakteriuriaa, etsitään ja hoidetaan vain raskaana olevilta. Heillä hoito estää muun muassa ennenaikaisen synnytyksen riskiä ja pienipainoisen lapsen syntymistä.

— Siksi on hyvä, että kirvely ja tihentynyt virtsaamistarve ajavat lääkäriin. Kun oireet tulevat, niiden kanssa ei kannata odotella.

Lääkärin puoleen on hyvä kääntyä myös siksi, että samalla tulee poissuljettua sukupuolitauditemätintulehdukset tai eturauhastulehdukset.

— Klamydiabakteeri kirvelee virtsatessa, mutta sekin voi olla oireeton. Klamydiankin kulku pyritään mahdollisimman nopeasti pysäyttämään, ettei se mene kohdun kautta munasarjoihin ja aiheuta lapsettomuutta, Savolainen sanoo.

Virtsatietulehduksista joka kymmenes ehtii kuitenkin äityä niin vakavaksi, ettei kotikuuri riitä vaan tarvitaan sairaalahoitoa.

—  Bakteerit voivat edetä virtsaputkesta rakkoon, rakosta munuaisaltaisiin ja munuaisiin asti, mutta ennen sitä kipu vie useinmiten lääkäriin, eikä munuaistulehdusta synny, Raija Savolainen sanoo.

Lue lisää
Näin estät ja hoidat virtsavaivat
Rauhoita virtsarakon kirvely
Onko korkeasta kreatiinista haittaa?

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.