Tuntuu siltä, että pinnasi palaa yhä helpommin. Selvitä ensin, onko kiukkusi syy hormonaalinen. Sen jälkeen voit kokeilla asiantuntijamme kotikonsteja niin tunteiden kuin hormonienkin tasaamiseen.

Pelkäätkö salaa, että sysäät nalkutuksesi hormonien niskaan syyttä? Perusta päiväkirja ja selvitä, onko kiukkusi hormonaalista.

 1. Kirjoita ruutuvihkoon lista oireistasi.
 2. Valitse jokaiselle oireelle oma väri.
 3. Kun joku oireista ilmaantuu, väritä ruutu oireen tunnusvärillä. Jos oireet ovat voimakkaat, väritä koko ruutu. Jos lievät, väritä vain osa. Täydennä vihkoa päivittäin.
 4. Merkitse myös, mihin väliin kuukautiset sijoittuvat.
 5. Kun katsot päiväkirjaasi 2–3 kuukauden päästä, näet selvästi, mitkä oireistasi liittyvät hormoneihin ja kuukautiskiertoon.

Ennen kuin räjähdät...

 • Katsele itseäsi ulkopuolisen silmin, kuin olisit elokuvan roolihahmo. Etkö näytäkin hassulta äkäisenä? Ja kuuntelehan – taasko suustasi putkahtavat nuo samat surkuhupaisat lauseet, joita jankutat aina kun olet vihainen? Naura vaahtoamisellesi vaikka väkisin.
 • Kuvittele mieleesi liikennevalot. Punainen valo tarkoittaa: pysähdy! Älä reagoi vielä mitenkään, keskity rauhoittumaan. Keltainen valo: odota! Kun olet rauhoittunut, mieti mitä tapahtui ja miten voisit toimia tilanteessa rakentavasti. Vihreä valo: toimi!
 • Tanssi talon ympäri, kuori kiivaasti kilo perunoita, heittäydy lahnaksi lattialle, ala laulaa. Tee mitä vain, kunhan rauhoitut.

Muista, että viini villitsee testosteronisi

Jos haluat hallita hormonejasi, pysy selvin päin. Alkoholi vinksauttaa hormonitoimintasi yllättävin tavoin.

Kun nainen humaltuu, hänen testosteroninsa singahtavat huippulukemiin. Testosteronitujaus synnyttää yleensä voiman ja mielihyvän tunnetta, mutta osan naisista viini muuttaa miehekkään räyhäkkäiksi – jopa väkivaltaisiksi.

– Testosteroni on voimahormoni, joka vahvistaa naisen seksuaalista, aggressiivista ja riippuvuuskäyttäytymistä. Alkoholi heikentää kyseisten tunteiden säätelyä, joten humalassa ne ottavat tavallista helpommin vallan, erikoistutkija Peter Eriksson Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta sanoo.

E-pillerien ja testosteronin kova cocktail herättää kysymyksen: jos pillereitä käyttävän naisen humala on tavanomaista palkitsevampi ja tukee riippuvuuden tunnetta, voivatko e-pillerit altistaa alkoholin liikakäytölle?

– Asiaa ei ole todistettu, mutta sitä olisi syytä tutkia, Eriksson toteaa.

Myös alkoholin vaikutuksia PMS-oireisiin ja vaihdevuosiin on tutkittu, mutta luotettavia tuloksia ei ole toistaiseksi saatu.

Alkoholi vaikuttaa nurinkurisesti myös miehiin. Pienet annokset eivät testosteronin määrää hetkauta, mutta pitkäaikainen juopottelu tekee miehestä naismaisen.

– Alkoholistimiehille kasvaa usein rinnat ja tukka vahvistuu. Naisalkoholistit sen sijaan miehistyvät.

Testosteroni vaikuttaa myös juhlien jälkeiseen aamuun. Koska krapula ei romahduta naisten testosteronitasoa yhtä rajusti kuin miesten, naiset ovat aamupöhnässään usein seksuaalisesti miehiä vireämpiä.

Jos nainen käyttää e-pillereitä tai munasolu on juuri irtoamassa, testosteronilukemat nousevat vielä terävämmin.

Lue lisää PMS-oireista.

Kotikonstit vaihdevuosivaivoihin

 • Nauti kevyistä herkuista, vältä suolaa ja rasvaa. Soijatuotteiden vaikutuksista vaihdevuosioireisiin ei ole vahvaa tieteellistä näyttöä.
 • Vältä alkoholia, tupakointia ja liiallista kahvittelua.
 • Kävele, ui, tanssi! Liikunta saa mielihyvähormonisi hyrräämään.
 • Ota tarvittaessa D-vitamiini- ja kalsiumlisiä. Ne lujittavat luustoasi.
 • Sauno hillitysti. Pitkä löylyttely saattaa aiheuttaa tuskallisen jälkihien.
 • Jos limakalvoja vaivaa kuivuus, paras lääke on harrastaa paljon seksiä.
 • Kehu ja hemmottele itseäsi. Yllätä rakkaasi samppanja-aamiaisella tai soita sille ystävättärellesi, joka naurattaa sinut aina hepulin partaalle. Stressi aiheuttaa usein vaihdevuosien kaltaisia oireita.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti