Tuntuu siltä, että pinnasi palaa yhä helpommin. Selvitä ensin, onko kiukkusi syy hormonaalinen. Sen jälkeen voit kokeilla asiantuntijamme kotikonsteja niin tunteiden kuin hormonienkin tasaamiseen.

Pelkäätkö salaa, että sysäät nalkutuksesi hormonien niskaan syyttä? Perusta päiväkirja ja selvitä, onko kiukkusi hormonaalista.

  1. Kirjoita ruutuvihkoon lista oireistasi.
  2. Valitse jokaiselle oireelle oma väri.
  3. Kun joku oireista ilmaantuu, väritä ruutu oireen tunnusvärillä. Jos oireet ovat voimakkaat, väritä koko ruutu. Jos lievät, väritä vain osa. Täydennä vihkoa päivittäin.
  4. Merkitse myös, mihin väliin kuukautiset sijoittuvat.
  5. Kun katsot päiväkirjaasi 2–3 kuukauden päästä, näet selvästi, mitkä oireistasi liittyvät hormoneihin ja kuukautiskiertoon.

Ennen kuin räjähdät...

  • Katsele itseäsi ulkopuolisen silmin, kuin olisit elokuvan roolihahmo. Etkö näytäkin hassulta äkäisenä? Ja kuuntelehan – taasko suustasi putkahtavat nuo samat surkuhupaisat lauseet, joita jankutat aina kun olet vihainen? Naura vaahtoamisellesi vaikka väkisin.
  • Kuvittele mieleesi liikennevalot. Punainen valo tarkoittaa: pysähdy! Älä reagoi vielä mitenkään, keskity rauhoittumaan. Keltainen valo: odota! Kun olet rauhoittunut, mieti mitä tapahtui ja miten voisit toimia tilanteessa rakentavasti. Vihreä valo: toimi!
  • Tanssi talon ympäri, kuori kiivaasti kilo perunoita, heittäydy lahnaksi lattialle, ala laulaa. Tee mitä vain, kunhan rauhoitut.

Muista, että viini villitsee testosteronisi

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos haluat hallita hormonejasi, pysy selvin päin. Alkoholi vinksauttaa hormonitoimintasi yllättävin tavoin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun nainen humaltuu, hänen testosteroninsa singahtavat huippulukemiin. Testosteronitujaus synnyttää yleensä voiman ja mielihyvän tunnetta, mutta osan naisista viini muuttaa miehekkään räyhäkkäiksi – jopa väkivaltaisiksi.

– Testosteroni on voimahormoni, joka vahvistaa naisen seksuaalista, aggressiivista ja riippuvuuskäyttäytymistä. Alkoholi heikentää kyseisten tunteiden säätelyä, joten humalassa ne ottavat tavallista helpommin vallan, erikoistutkija Peter Eriksson Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta sanoo.

E-pillerien ja testosteronin kova cocktail herättää kysymyksen: jos pillereitä käyttävän naisen humala on tavanomaista palkitsevampi ja tukee riippuvuuden tunnetta, voivatko e-pillerit altistaa alkoholin liikakäytölle?

– Asiaa ei ole todistettu, mutta sitä olisi syytä tutkia, Eriksson toteaa.

Myös alkoholin vaikutuksia PMS-oireisiin ja vaihdevuosiin on tutkittu, mutta luotettavia tuloksia ei ole toistaiseksi saatu.

Alkoholi vaikuttaa nurinkurisesti myös miehiin. Pienet annokset eivät testosteronin määrää hetkauta, mutta pitkäaikainen juopottelu tekee miehestä naismaisen.

– Alkoholistimiehille kasvaa usein rinnat ja tukka vahvistuu. Naisalkoholistit sen sijaan miehistyvät.

Testosteroni vaikuttaa myös juhlien jälkeiseen aamuun. Koska krapula ei romahduta naisten testosteronitasoa yhtä rajusti kuin miesten, naiset ovat aamupöhnässään usein seksuaalisesti miehiä vireämpiä.

Jos nainen käyttää e-pillereitä tai munasolu on juuri irtoamassa, testosteronilukemat nousevat vielä terävämmin.

Lue lisää PMS-oireista.

Kotikonstit vaihdevuosivaivoihin

  • Nauti kevyistä herkuista, vältä suolaa ja rasvaa. Soijatuotteiden vaikutuksista vaihdevuosioireisiin ei ole vahvaa tieteellistä näyttöä.
  • Vältä alkoholia, tupakointia ja liiallista kahvittelua.
  • Kävele, ui, tanssi! Liikunta saa mielihyvähormonisi hyrräämään.
  • Ota tarvittaessa D-vitamiini- ja kalsiumlisiä. Ne lujittavat luustoasi.
  • Sauno hillitysti. Pitkä löylyttely saattaa aiheuttaa tuskallisen jälkihien.
  • Jos limakalvoja vaivaa kuivuus, paras lääke on harrastaa paljon seksiä.
  • Kehu ja hemmottele itseäsi. Yllätä rakkaasi samppanja-aamiaisella tai soita sille ystävättärellesi, joka naurattaa sinut aina hepulin partaalle. Stressi aiheuttaa usein vaihdevuosien kaltaisia oireita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla