
Huimaus on hyvin tavallista ja lisääntyy iän myötä. LL Riina Niemensivu HYKSin korvaklinikasta kertoo, milloin sen selvittely vaatii lääkäriä.
1. Onko huimaus sairaus, oire vai ohimenevä häiriö?
Huimaus voi olla kaikkia noita. Se voi olla sairaus, kuten vestibulaarineuroniitti eli sisäkorvan tasapainoelimen häiriö, tai oire neurologisesta sairaudesta, esimerkiksi MS-taudista. Se voi olla myös ohimenevä häiriö, jonka aiheuttaa vaikkapa pään matala verensokeri.
2. Miten tavallista huimaus on?
Huimaus on tavallista ja lisääntyy iän myötä. Noin joka kolmas vanhus kärsii siitä, ja myös kahdeksan prosenttia neuvola- ja kouluikäisistä lapsista on tuntenut huimausta joskus elämänsä aikana.
3. Jos lapsena huimaa, huimaako herkemmin myös aikuisena?
Lapsilla melko yleinen huimauksen syy on hyvänlaatuinen lapsuusiän kohtauksittainen huimaus, joka paranee ennen teini-ikää. Tosin monille kehittyy myöhemmin nuoruus- tai aikuisiällä migreeni, johon voi taas liittyä huimausta. Eli tietyt lasten huimaussairaudet voivat merkitä enemmän huimausta myös aikuisiällä.
4. Milloin huimaus on vaarallista?
Lisätutkimukset ovat tarpeen, jos huimaukseen liittyy sitkeää päänsärkyä, neurologisia oireita kuten näköhäiriöitä, tai jos sitä on edeltänyt pään vamma. Huimaus on syytä selvittää myös, jos se toistuu, on haitallista ja sen syy on epäselvä.
5. Mitkä ovat huimauksen yleisimmät syyt?
Aikuisilla yleisimmät todellisen kiertohuimauksen syyt ovat hyvänlaatuinen asentohuimaus, Meniérèn tauti ja vestibulaarineuroniitti. Lapsilla tavallisimmat syyt ovat hyvänlaatuinen lapsuusiän kohtauksittainen huimaus, migreeniin liittyvä huimaus ja korvatulehdukseen liittyvä huimaus.
6. Liittyykö huimaus erityisesti joihinkin ikä-, kehitys- tai elämänvaiheisiin?
Lapsilla tasapainojärjestelmä ja sen väliset hermoradat ovat vasta kehittymässä ja kypsymässä. Tähän vaiheeseen liittyy tasapainon hakemista, ei suoranaista huimausta. Vanhuksilla taas tasapainoon vaikuttavat aistit, kuten näköaisti, tasapainoelin ja lihasten asentotuntoaistit, alkavat rappeua ja tasapainon ylläpito vaikeutuu.
7. Voiko huimaus johtua stressistä, jännityksestä tai vaikka hartioita painavasta repusta?
Huimausta voivat aiheuttaa psyykkiset syyt, kuten stressi ja jännitys. Stressi voi myös pahentaa esimerkiksi Meniérèn taudin oireita ja aiheuttaa kohtauksen. Myös mekaaniset syyt, kuten niska-hartialihaksia ja verenkiertoa painava reppu, voivat aiheuttaa huimausta.
8. Onko huimaus yleistä joidenkin sairauksien yhteydessä?
Migreeniin ja joihinkin neurologisiin sairauksiin kuten MS-tautiin liittyy usein huimausta. Se saattaa liittyä myös aivoverenkierron häiriöihin tai kilpirauhasen toimintahäiriöihin. Koska taustalla voi olla hyvin erilaisia sairauksia, hyvillä esitiedoilla on suuri merkitys huimailevia ihmisiä tutkittaessa.
9. Mitä eroa on huimauksella ja pyörtymisellä?
Sanoja käytetään usein synonyymeinä, vaikkeivät ne tarkoita aivan samaa. Huimaus aiheutuu usein sisäkorvassa olevan tasapainoelimen häiriöstä. Pyörtyminen voi johtua vaikka psyykkisistä syistä, verenpaineen säätelyyn liittyvistä syistä tai verensokerin häiriöstä.