Huumeet ovat vaaraksi terveydelle, mutta ne myös altistavat sosiaalisille ja yhteiskunnallisille ongelmille. Huumeongelmaisen hoidon tavoitteena onkin pysäyttää rikollisuus ja syrjäytyminen sekä kiinnittää huumeidenkäyttäjä takaisin yhteiskuntaan.

Huumeriippuvuudesta eroon haluava saattaa pelätä ongelmansa selvittelyä lääkärin kanssa, koska huumeiden käyttö on Suomessa rikos. Lääkärin tehtävänä on kuitenkin auttaa potilasta, ei toimia tuomarina. Kun haluaa eroon huumeriippuvuudesta tai pyrkii auttamaan läheistään, on syytä ensimmäiseksi ottaa yhteys lääkäriin tai paikkakunnan huumehoidosta vastaavaan yksikköön. Tietoa erilaisista vaihtoehdoista löytyy osoitteista www.paihdelinkki.fi ja www.stakes.fi/neuvoa-antavat

Erilaiset huumeet ja riskit

Kannabis on yleisin huume. Se aiheuttaa pääasiassa psyykkistä riippuvuutta. Kannabiksen polttaminen on sydämelle ja hengitysteille yhtä haitallista kuin tupakointi. Lisäksi se huonontaa esimerkiksi oppimista ja muita psykomotorisia suorituskykyjä vaativia toimintoja. Teini-ikäisellä kannabiksenkäyttäjällä on muita suurempi vaara sairastua myöhemmin skitsofreniaan.

Amfetamiini, sen johdokset, kokaiini sekä ekstaasi ovat voimakasta riippuvuutta aiheuttavia piristäviä aineita.
Buprenorfiini on lähes kokonaan syrjäyttänyt kalliin heroiinin. Se, kuten muutkin opioidit, lisää mielihyvän tunteita. Opioideja kohtaan kehittyy nopeasti sietokyky eli ainetta tarvitaan aina vain enemmän. Varsin pian huume ei enää tuo euforiaa, vaan riippuvainen käyttää sitä vierotusoireiden ehkäisyyn. Opioidien käyttäjien kuolleisuus on 20-kertainen verrattuna muuhun väestöön.

Sekakäyttäjien valikoimaan kuuluu alkoholia, rauhoittavia lääkkeitä ja unilääkkeitä. Sekakäyttö on yleistynyt viime vuosina. Stimuloivia lääkeaineita ja kipulääkkeitä käytetään usein suonensisäisesti, huumeiden tapaan.
Huumeongelmiin kietoutuu usein mielenterveyden häiriöitä. Päihteiden käyttö voi seurata mielenterveysongelmia tai aiheuttaa niitä.

Oireet

Yhtäkkiä alkanut aggressiivisuus ja vainoharhaisuus ovat tavallisesti merkki huumeiden käytöstä. Huumetestiä ei saa tehdä ilman tutkittavan henkilön lupaa, ellei kyse on vakavan taudin tai myrkytyksen erotusdiagnoosista tai hoidosta.
Huumeongelmaisen voi tuoda sairaalahoitoon infektio, tapaturma, vatsavaivat, verenkierron ongelmat sekä myrkytys- tai vieroitusoireet. Eri huumeiden yliannostukset johtavat erilaisiin oireisiin, mutta tavallisia ovat esimerkiksi kouristelu, kuumeilu sekä sydämen lyöntitiheyden kiihtyminen tai hidastuminen. Pahimmillaan oireet johtavat kuolemaan. Kaikissa tilanteissa, joissa on syytä epäillä huumeen aiheuttamaa myrkytystä, on kiire toimittaa potilas sairaalaan.

Hoito

Masennus, unihäiriöt, ahdistuneisuus, levottomuus, apatia, väsymys ja erilaiset fyysiset oireet kuuluvat lähes aina vieroitusoireisiin. Ne voivat kestää viikkoja.

Huumeongelmaisen hoidon perustana ovat psykososiaaliset menetelmät. Kannabisriippuvuuden hoitona on terapia. Kokaiinin vieroitusoireet helpottuvat usein ilman hoitoakin. Opioidiriippuvuuden hoidossa taas korvaushoito voi olla välttämätön hoidon onnistumiseksi. Tärkeintä huumeongelmaisen hoidossa on aina sitouttaa potilas hoitoon.

Lähde: Käypä hoito

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.