Jumitutko tuntikausiksi työpöydän ääreen? Jäykistyykö niska, jomottaako hiirikäsi? Pienet muutokset työtavoissa voivat säästää monelta säryltä.

Istumatyötä on pidetty perinteisesti kevyenä puuhana, koska se kuormittaa hengitys- ja verenkiertoelimistöä vähemmän kuin seisomatyö. Paikoillaan olo, kierrot, kumarrukset ja hankalat asennot rasittavat kuitenkin niskaa, selkää ja käsiä yllättävän paljon. Liika istuminen hyvässäkin asennossa on haitallista.

Runsas istuminen kiihdyttää iän mukana erityisesti alaraajojen luiden haurastumista. Tutkimuksessa on teodettun, että se lisää yli 50-vuotiailla naisilla myös kaatumisista johtuvien luunmurtumien riskiä.

Pitkään istuminen ja television katseluajan pidentyminen lisäävät välillisesti vyötärön ympärysmittaa, kohottavat painoa sekä veren rasva- ja sokeriarvoja. Istuminen passivoi, ja runsasenergiset välipalat ja juomat edistävät lihomista. Diabeteksen esiintyvyyden on laskettu kasvavan naisilla 26 prosenttia jokaista päivittäistä television katselutuntia kohti.

Katkot vähentävät kuitenkin istumisen haittoja. Mitä useammin niitä on, sitä hoikempi on vyötärö ja sitä paremmat veren rasva- ja sokeriarvot sokerirasituskokeessa saadaan.

Testaa tuoleja

Yli puolet meistä käyttää työssään tietokonetta. Istumme koneella 5–20 tuntia viikossa, aktiivisimmat jopa 70–80 tuntia viikossa. Nuoret käyttävät tietokoneita enemmän kuin vanhemmat, mutta ero pienenee koko ajan.

Näyttöpäätetyössä kannattaa ottaa huomioon seuraavat kysymykset: Istutko oikein? Ovatko työtuolisi ja pöytäsi oikean kokoiset? Pystytkö säätämään niitä? Onko sinulla tarpeeksi tilaa, onko tietokoneen näyttö suoraan edessäsi ja oikealla etäisyydellä? Millainen hiiri sinulla on? Näetkö hyvin? Mistä valo tulee?

Jokaisella pitäisi olla työtuoli, jossa on juuri käyttäjälleen oikeat mitat ja mahdollisuus säätöihin.

On hyvä, jos uutta tuolia voi kokeilla viikon pari ennen ostopäätöstä. Kunnon työtuoli tukee istujaa tyypillisissä työasennoissa. Sen on oltava myös helposti liikuteltava. Selkänoja tukee hyvin lanneselkää ja kapenee ylöspäin, jotta käsiä voi liikutella työssä vapaasti.

Satulatuoli voi olla hyvä vaihtoehto, mutta se ei sovi ainoaksi istuimeksi. Se saattaa helpottaa selkävaivoja, koska sitä käytettäessä lanneranka asettuu luonnolliseen kaareen ja selän kuormitus vähenee. Se vaatii kuitenkin istujalta koko ajan aktiivista lihastyötä. Selkää pitää voida välillä myös tukea ja lepuuttaa.

Istu ryhdikkäästi

Selkätuki ei auta, jos istuu etukenossa, tuolin syrjällä. Ei ihme, että päätä särkee ja niskat ovat jumissa. Hyvä istuma-asento on pysty, ja jalat ovat tukevasti lattialla, selkä suora ja hyvin tuettu ja vartalon ja reisien kulma noin 90 astetta. Niska on suorassa, hartiat rentoina ja olkavarret vartalon vieressä.

Pidä pää pystyssä, jotta leuka ei painu alas tai nouse ylös. Näin kaularanka ja niskan lihakset kuormittuvat tasaisesti. Pää painaa viisi kiloa, joten sen kannattelu käy lihaksille. Olkapäiden lysähtäminen eteenpäin kiristää hartiaseudun lihaksia ja lysyssä istuminen myös väsyttää, sillä hengitys vaikeutuu eivätkä kudokset saa tarpeeksi happea.

Työtuolin säätöjen pitää olla niin helppoja, että säätövipua ei joudu etsimään. Istuimen korkeutta, kallistusta ja syvyyttä pitää voida säätää itselle sopiviksi. Reuna ei saa painaa polvitaivetta. Ristiselän tuen on oltava tarpeeksi alhaalla, jotta lanneselän asento pysyy hyvänä.

Käsinojat tukevat rentoa asentoa. Niitäkin pitää voida säätää korkeus- ja leveyssuunnassa. Jos kädet ja käsivarret saavat työtasolta hyvän tuen, käsinojia ei välttämättä tarvita.

Raivaa jalkatilaa

Pöydän jalat tai tukiraudat eivät saa estää jalkojen liikuttelua eikä pöydän alla pitäisi olla tavaraa. Jalkoja voi lepuuttaa tarvittaessa erillisellä jalkatuella. Pöydän on hyvä olla noin 120 sentin levyinen, jotta saat tilaa välineille ja aineistolle.

Käsille tulee olla noin 15 sentin leveä tila, jotta saat hyvän tuen. Jos työpiste rakentuu erillisistä pöytätasoista, niiden tulisi olla samalla korkeudella. Pöydässä ei saa olla teräviä kulmia eikä mielellään kiiltävää pintaa. Kyynärvarret ovat työtasolla noin 90 asteen kulmassa.

Työpiste on hyvä sijoittaa niin, että kasvot eivät ole suoraan ikkunaan päin. Epäsuora valaistus vähentää heijastuksia.

Näytön paikka

Kun näyttö on suoraan edessä ja alaviistossa, vältät jatkuvaa niskan ja pään liikettä ja turhaa kurottelua. Mattapintainen näyttöruutu ehkäisee heijastuksia. Näytön hyvä etäisyys käyttäjästä on yleensä noin 60–70 senttiä. Sitä pitäisi voida säätää alas- ja ylöspäin.

Toimistokäytössä on nyt paljon kaarevia mahakolopöytiä, joissa pääsee helposti lähelle näyttöä. Ne sopivat parhaiten töihin, joissa ei tarvita nopeaa esteetöntä liikkumista pöydän äärellä. Usein parhaimman ja vaihtelevimman työasennon saa kuitenkin suoran pöytäpinnan ääressä.

Näppäimistön ja hiiren yhteiskäyttöä helpottavat katkaistut näppäimistöt, joissa oikean puolen numeronäppäimet puuttuvat ja näppäimistöstä on näin saatu lyhyempi. Oikealla kädellä käytettävä hiiri asettuu lähemmäksi vartaloa, ja hartioita jumittava olkavarren kurottelu ja kierto vähenevät. Myös ranteen asento paranee.

Hiirikäsi vauhtiin

Sopivin hiiri löytyy kokeilemalla. Siihen, mikä hiiri on paras, vaikuttaa ennen muuta se, mitä työtä teet. Optinen hiiri ja langaton hiiri ovat perusmalleja. Kannettavissa tietokoneissa on pieniä kuulahiiriä ja näppäimiä tai pyyhkäisypinta.

Kun käytät hiirtä, pidä olkavarsi vartalon lähellä ja tartu hiireen kevyesti. Opettele käyttämään molempia käsiä ja vaihtele hiirikättä. Kipeytyneestä hiirikädestä kärsii noin joka kymmenes käyttäjä. Kättä rasittavat tukematon ja yksipuolinen työasento, liikkumattomuus ja kova, tauoton työtahti.

Vaivat tuntuvat olkapäästä sormiin asti ja usein niihin liittyy myös niska- ja hartiaoireita. Vaiva alkaa yleensä työpäivän jälkeen ja kipua voi olla levossakin. Pelkkä käden hoito ei riitä, vaan työasentoa ja työskentelyä tulee arvioida ja korjata.

Ensiapuna on lepoa, tulehdusta ja kipuja lievittävää lääkitystä tai kylmähoito. Myös käden tukeminen lastalla ja kyynärvarren lihasten hierominen voivat helpottaa kipuja.

Mieti, mistä kivut johtuvat. Onko työasentosi huono tai unohdatko pitää taukoja? Toimiiko hiiri kunnolla? Kokeile hiirijumppaa ja ota se tavaksi. Kun pysyt liikkeessä, vältyt monelta harmilta.

Kokeile hiirijumppaa

Nämä venytykset rentouttavat jomottavaa hiirikättä. Pinnistä liikkeet niin pitkälle kuin mahdollista. Pidä asento pari sekuntia ja palaa alkuasentoon. Rentoutumiseen riittää, kun toistat liikkeen viisi kertaa. Tee liikkeitä päivittäin mahdollisimman usein.

  1. Vie kädet vuorotellen vatsan päälle ja sivuille.
  2. Taivuta ranteita sisäänpäin ja vedä samalla sormet nyrkkiin. Jatka liikettä taivuttamalla ranteita ulospäin ja ojenna sormet.
  3. Taivuta ranteita vuorotellen peukaloa ja pikkusormea kohti. Ravistele käsiä.
  4. Pyöritä ranteita molempiin suuntiin.
  5. Kierrä kämmeniä ylös- ja alaspäin.
  6. Heitä kädet rennosti eteen, ristiin ja sivuille.

Lue lisää työlaseista.

Asiantuntijana työfysioterapeutti Gabriella Cedercreutz Työterveyslaitoksesta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Rauta nousee salilla mutta kun poimit sukan lattialta, saat selkäsi jumiin. Mikä selkää oikein vaivaa? Todennäköisimmin välilevyt – nuo selkärangan iskunvaimentimet – ovat kuluneet. Silloin ei paljon tarvita, että kipu yllättää.

– Selkäkipuja ei voi kukaan kokonaan välttää, koska selkärankamme alkaa rappeutua jo keski-iässä. Samoin kuin ihoon tulee ryppyjä iän myötä, myös selkä vanhenee, sanoo fysiatrian erikoislääkäri Timo Pohjolainen.

Huono uutinen on siis se, että joustavat välilevyt alkavat kuivua jo 30 ikävuoden jälkeen. Lisäksi tupakointi, tapaturmat ja raskas työ, jossa nostat, kannat, taivuttelet ja kurkottelet, huonontavat välilevyjen aineenvaihduntaa ja nopeuttavat niiden rappeutumista. Välilevyt, tarkemmin sanoen välilevyjä ympäröivät syyrustoiset renkaat, alkavat repeillä, välilevyt madaltuvat, nikamien pikkuniveliin tulee nivelrikkoa ja selän liikkuvuus rajoittuu. Selkä ajoittain alkaa kipuilla.

Hyviäkin uutisia on: rappeumakipu tulee ja menee. Se uusiutuu, mutta toipuminen on nopeaa. Eniten selkäkipuja on 40–55-vuotiailla ja lähes 90 prosenttia niistä on hyväennusteisia alaselkäkipuja.

Aamusta pehmeitä liikkeitä

Välilevyjen rappeumasta kertoo se, että selkä on aamuisin jäykkä ja kipeä. Selkä väsyy myös istumisesta ja kipu tuntuu ylös noustessa. Aamuisin selkä kuitenkin vetreytyy puolessa tunnissa, kun se on saanut liikettä.

– Kevyt aamuliikunta on hyvä tapa. Hyvä tapa on jumpata jo sängyssä ja herätellä näin kehoa, Pohjolainen sanoo.

Liian rasittava treeni, raskaat nostot ja repiminen aamutuimaan voi sen sijaan vaurioittaa välilevyjä, sillä ne ovat jäykimmillään aamulla.

– Silloin kun selkä on hyvässä kunnossa, kannattaa harrastaa monipuolisesti liikuntaa, kuitenkin sellaisia lajeja, joissa ei synny tärähdyksiä.

Pohjolainen suosittelee turvallisena lajina kävelyä ja vesijuoksua. Vesijuoksuun on hurahtanut moni sellainen mies, joka ei pysty kuivalla maalla juoksemaan.

Lue lisää Selkä kiittää liikkeestä

Noidannuolesta iskiakseen

Noidannuoli on äkillinen selkäkipu, joka kramppaa lihakset kipukohdan ympäriltä. Syy on yleensä pieni repeämä välilevyn syyrustoisessa renkaassa tai vaurio selkärangan pikkunivelessä.

Vaiva paranee muutamassa päivässä tai parissa viikossa.

Noidannuoli edeltää usein iskiasta eli välilevyn pullistumaa tai välilevytyrää. Sellainen syntyy, kun välilevyn syyrustoinen rengas repeää kokonaan, välilevyn pehmeä ydinosa pursuaa repeämästä ja alkaa painaa iskiashermoa.

Vajaalla kymmenellä prosentilla selkäkipuisista on iskiasoireita, jolloin puutuminen säteilee alaraajaan. Heistä noin puolella hermojuuri on ärtynyt välilevyrappeuman aiheuttaman kemiallisen ärsytyksen tai välilevytyrän tai -pullistuman aiheuttamana.

Timo Pohjolainen painottaa, että vaikeakin välilevytyrän tai -pullistuman aiheuttama iskias paranee useimmiten ilman leikkausta.

Kun selkä jäykistyy iän myötä, kipukin vähenee. Tosin vanhemmiten hermojuuri- tai selkäydinkanavan ahtauma eli spinaalistenoosi voi aiheuttaa selkä- ja alaraajakipua, jos rappeumamuutokset ahtauttavat hermorakenteita.

Lue lisää Selkävaivoista

Leikkausko lopullinen apu?

Leikkaus on tarpeen, jos alaraajassa on voimakas tuntohäiriö, lihasvoima heikentynyt tai on häiriöitä virtsaamisessa ja ulosteen pidätyskyvyssä. Leikkausaihe on myös, jos hermojuuren puristus on kestänyt 6–8 viikkoa, kipu on voimakasta ja magneettikuvissa näkyy selvä oireilevaan puoleen ja tasoon sopiva löydös.

Vaikea selkäydinkanavan ahtauma ja katkokävelyoire on myös tyypillinen leikkausta vaativa tilanne.

Luudutusleikkaus tehdään usein silloin, kun nikamat ovat toisiinsa nähden siirtyneet ja nikamavälissä on liiallista liikkuvuutta. Pohjolaisen mukaan luudutusleikkauksia tehdään enenevästi, vaikka niiden tehoa ei ole osoitettu.

–Tarmokas kuntoutus eli vatsa- ja selkälihasten tiivis harjoittaminen antaa yhtä hyvät tulokset kuin luudutusleikkaus. Se on myös halvempaa eikä leikkauksen riskejä, kuten infektioita, vuotoja ja hermovaurioita, tarvitse pelätä.

Timo Pohjolainen pitää tärkeänä, että leikatun selän kuntoutus tehdään tiiviissä fysioterapeutin ohjauksessa. Fysioterapeutin on hyvä tavata potilasta 3–5 kertaa ja käydä jumppaohjelma hänen kanssaan joka kerta läpi sekä kertoa, miksi mikäkin liike tehdään.

Aktiivinen selkä- ja vatsalihasten harjoittaminen tulee aloittaa viimeistään neljän viikon kuluttua välilevytyrän leikkauksesta.

Luudutusleikkauksen jälkeen muutamaan viikkoon saa tehdä vain harjoituksia, joissa lihasta jännitetään, mutta rankaa ei liikaa taivuteta tai venytetä.

Ahtaumaleikkauksen jälkeen arkiliikkuminen ja käveleminen on heti tärkeää. Selän ja vatsalihasten aktiivinen voimistaminen alkaa 5–6 viikon jälkeen leikkauksesta.

Syöpä säteilee selkään

Joskus selkäkipu liittyy vakavaan sairauteen.

– Kun 50–60-vuotias mies saa vakavia selkäoireita, on tutkittava mahdolliset eturauhasongelmat. Sekä eturauhasen tulehdus että syöpä voivat aiheuttaa kovaa selkäkipua. Eturauhasongelmiin liittyy myös virtsaamisvaikeuksia ja kirvelyä, Timo Pohjolainen sanoo.

Joskus hermojuurisäteilyn syyksi paljastuu paksusuolen syöpä.

– Vakavissa sairauksissa kipu ei helpotu yöllä eikä levossa, vaan pahenee. Yleisoireena on myös ruokahaluttomuutta ja painonlaskua.

Yksin ei saa jäädä

Eri ihmiset tuntevat ja kokevat kivun eri tavoin. Ovathan vaivatkin hyvin erilaisia. Jollakin on rappeumaa yhdessä välilevyssä, toisella useassa. Myös lääkkeet eri vaivoihin ovat erilaiset.

– Kipua ei saa kokonaan pois, jos hermojuurivaurio on syntynyt ja krooninen kipu on kehittynyt. Kipua voi kuitenkin hallita. Siihen tarvitaan lääkehoitoa, liikuntaa, selkä- ja vatsalihasten harjoitusta, helpotuksia työoloissa ja työasentojen muuttamista.

Timo Pohjolainen näkee selkälääkärin työssään, että kipu aiheuttaa ahdistusta, masennusta ja pelkotiloja. Ahdistukseen liittyy liiallista pelkoa ja masennus puolestaan vahvistaa kiputuntemuksia.

–Kroonistunut kipu pahenee, jos eristäytyy neljän seinän sisään, hän sanoo ja kehottaa pitämään kiinni harrastuksista ja ihmissuhteista sekä hakemaan hauskoja asioita elämään.

–Yksin ei saa jäädä. Sosiaaliset suhteet on hoidettava kuntoon. Ja jokainen selkäkipuinen tarvitsee lääkärin, joka kannustaa ja johon voi luottaa.

Lue lisää Kipulääkärin omat keinot krooniseen selkäkipuun

Asiantuntija: Timo Pohjolainen, fysiatrian erikoislääkäri, dosentti, Helsinki Hospital.

Lue lisää Alaselän kivun käypä hoito -suositus.

Vierailija

Selkäkipu yllättää – miten siitä selviää?

Alaselän kipuilusta kirjoitetaan paljon ammattitaidotonta pötyä, vaikka tiede tuntee hyvin kipuilun ja rappeutuman syntysyyt ja myös hoidon. Niitä ei haluta nähdä, koska sairaanhoitoyhtiöt haluavat pyörittää kallista ja kannattavaa hoitorulettia. Ylivoimainen juurisyy on pitkäkestoinen pyöreäselkäinen istuminen. Tavallinen tuoli pakottaa selän siihen ja siksi meillä on n. 800.000 selkäkipuista ja n. 6000 vuodessa saa varhaiseläkkeen selkärappeuman takia. Selkäleikkauksia tehdään luokkaa 20.000...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock.
Kuva Shutterstock.

Unettomuutta ei tarvitse hyväksyä. Kun sen syy selvitetään, pätevä hoitokin löytyy. Unilääkkeillä on taipumus pahentaa ongelmaa, mutta mitä ovat unta parantavat lääkkeet?

Moni ”huono nukkuja” tyytyy kohtaloonsa ja uskoo, ettei apua löydy. Iso joukko suomalaisia käyttää säännöllisesti nukahtamis- tai unilääkkeitä uskoen, että ilman lääkkeitä uni ei ainakaan tule.

Helsingin Uniklinikan ylilääkäri, neurologi Gabriele Sved on toista mieltä.

– Kenenkään ei tarvitse hyväksyä unettomuutta. Uniongelmille voi aina tehdä jotain, Sved vakuuttaa.

Hänen mukaansa on harmillista, että nukkumisen ongelmiin tarjotaan ensisijaisesti lääkehoitoa. Jopa 280 000 suomalaista käyttää vuosittain nukahtamis- ja unilääkkeitä.

– Ensin pitäisi tutkia ja selvittää unettomuuden syy. Jos häiriöt johtuvat esimerkiksi levottomat jalat -oireyhtymästä tai uniapneasta, hoidetaan sairautta. Jos masennuksesta, hoidetaan masennusta. Jos käy ilmi, että unettomuus johtuu pääasiassa stressistä, unilääkkeistä ei ole apua, Sved kertoo.

Lääkkeissä on eroa

Lääkkeetön hoito on tutkitusti tehokkain tapa helpottaa unettomuutta. Isossa kansainvälisessä tutkimuksessa seurattiin kolmea ryhmää. Yksi ryhmä käytti unilääkkeitä, toinen ryhmä sai elämäntapojen muutokseen tähtäävää unenhuolto-opastusta ja kognitiivista terapiaa. Kolmas sai molempia: lääkkeitä sekä opastusta ja terapiaa. Vuoden seuranta-ajan jälkeen kävi ilmi, että lääkkeetöntä hoitoa saaneet nukkuivat parhaiten.

Myös unettomuuden käypä hoito -suosituksen mukaan parhaat tulokset saadaan aikaan lääkkeettömästi, kognitiivisella terapialla.

Gabriele Sved ymmärtää, että unihäiriöistä kärsivä haluaa avun nopeasti ja nukahtamislääke voi olla lyhytaikaisessa käytössä paikallaan.

– Valitettavasti lääkkeet vievät usein ojasta allikkoon ja haitat kääntyvät nopeasti hyötyä suuremmiksi.

Unen laatu heikkenee, jolloin pitkäkään uni ei virkistä. Päivisin väsyttää, keskittymiskyky herpaantuu ja muisti pätkii. Lääkkeet aiheuttavat myös riippuvuutta.

Poikkeuksena ovat niin sanotut unta parantavat lääkkeet.

Ne ovat yleensä mielialalääkkeitä, jotka erittäin pienellä annostuksella parantavat unen laatua. Nämä lääkkeet eivät aiheuta toimintakykyongelmia tai riippuvuutta ja niiden teho säilyy myös pitkäaikaisessa käytössä.

Hae apua nopeasti

Uniongelmat ovat yksilöllisiä. Toiset eivät saa unen päästä kiinni, toiset heräilevät kesken unien. Joku on jatkuvasti väsynyt, vaikka nukkuisikin öisin. Mistä sitten tietää, milloin unettomuuteen tulisi hakea apua?

Ensin kannattaa miettiä, onko ongelma tilapäinen vai jatkunut jo pitkään.

– Jokainen nukkuu välillä huonosti. Esimerkiksi työpaikan menetys, läheisen kuolema tai muu stressaava tilanne voi viedä yöunet. Jos uniongelmat jatkuvat vielä 2–3 viikon kuluttua, olisi hyvä hakea apua, Sved neuvoo.

Unettomuudesta tulee ongelma siinä vaiheessa, kun väsymys ja keskittymisvaikeudet haittaavat arkea ja vetävät mielen matalaksi.

Hoitoon kannattaisi siis hakeutua nopeasti. Valitettavan monet unettomat kärvistelevät vuosia ennen avun hakemista. Noin 30 prosenttia suomalaisista kärsii tilapäisestä unettomuudesta. Ikääntyneistä jopa joka toinen nukkuu välillä huonosti.

Jos unihäiriöt jatkuvat yli kolme kuukautta, puhutaan kroonisesta eli pitkäaikaisesta unettomuudesta. Se vaivaa noin joka kymmenettä suomalaista, ja vanhetessa unettomuus lisääntyy.

Opitko unettomaksi?

Pitkäaikainen unettomuus on yleensä niin sanottua toiminnallista unettomuutta eli unettomaksi on opittu vuosien varrella. Nukkumaanmeno jännittää ja pelottaa, mikä vaikeuttaa nukahtamista entisestään.

– Toiminnallinen unettomuus alkaa tyypillisesti jostain tietystä elämäntilanteesta. Esimerkiksi tuoreen äidin yöt häiriintyvät imettämisen ja muun vauvanhoidon takia, mutta kun vauva vihdoin alkaa nukkua, äiti ei nuku. Myös jokin muu stressaava elämäntilanne, kuten työpaikan vaihdos tai opiskelujen aloittaminen, voi laukaista uniongelmat. Ja vaikka stressaava tilanne rauhoittuu, unettomuus jatkuu. Tällöin unettomuus on opittua.

Voi olla, että ongelman laukaissut tekijä ehtii vuosien varrella unohtua, mutta nukahtamisvaikeuksista tai yöheräilystä on tullut tapa.

Malta rauhoittaa ilta

Tehokkain keino hoitaa opittua unettomuutta ovat lääkkeettömät hoitokeinot, eli kognitiivis-behavioraalinen terapia unettomuuteen. Unioppaista ja netistä löytyy pitkä lista nukkumistottumuksiin ja elämäntapoihin liittyviä vinkkejä ja ohjeita, jotka kohentavat unta ja vireyttä.

Untaan voi huoltaa muun muassa oikeanlaisella liikunnalla ja ravinnolla sekä erilaisilla stressinhallinta- ja rentoutumiskeinoilla.

Gabriele Svedin mukaan keinoista tärkein on rauhoittuminen illalla ennen nukkumaanmenoa. Eli ei roikuta sähköpostissa tai sosiaalisessa mediassa, eikä sängyssä tehdä töitä tai katsota tv:tä.

– Älypuhelimet ja tietokoneet häiritsevät unta, sillä niiden voimakas valo estää nukahtamiseen tarvittavan melatoniinin tuotantoa.

Hänen mukaansa suomalaisilla on myös huono tapa juoda iltaisin kahvia tai teetä.

–Kofeiini on iso ongelma, sillä sen puoliintumisaika voi olla jopa 11 tuntia. Pienikin annos illalla voi aiheuttaa unettomuutta. Jos tietää kärsivänsä unettomuudesta, kahvia tai kofeiinipitoista teetä ei pitäisi juoda lainkaan kello 14:n jälkeen.

Alkoholi on Svedin mukaan yksi Suomen yleisimmistä unilääkkeistä, sillä se väsyttää ja voi auttaa jännittynyttä tai ahdistunutta nukahtamaan, mutta se pilaa unen. Uni katkeilee eikä virkistä.

Kun tutkii, tietää

Kun unettomuutta on jatkunut pidempään, kannattaa hakeutua asiantuntijan pakeille. Yleislääkäriltä tai työterveyslääkäriltä voi pyytää lähetteen jatkotutkimuksiin.

Jos unettomuus johtuu kivusta, oikea osoite on kivunhoidon spesialisti tai fysiatri. Jos yöllä on kroonista yskää, hengitysvaikeuksia tai astmaoireita, kannattaa kääntyä keuhkolääkärin puoleen.

Joskus huono nukkuminen, voimakas väsymys ja siitä aiheutuvat arjen ongelmat ovat seurausta sairaudesta, kuten uniapneasta tai levottomista jaloista. Diagnoosin voi saada neurologilta tai unispesialistilta, mutta yleislääkäritkin tunnistavat ne.

Gabriele Svedin mukaan on tavallista, että unettomuuden taustalla on useampia syitä, joten myös hoidon tulisi olla kokonaisvaltaista.

Helsingin Uniklinikalla asiakkaat täyttävät ennen vastaanotolle tuloa laajan kyselylomakkeen, jossa käydään läpi muun muassa unen laatuun, unirytmiin, mielialaan ja kuorsaukseen liittyviä asioita.

Vastaanotolla univaikeuksien todetaan usein johtuvan toiminnallisesta unettomuudesta, jolloin hoidoksi riittää useimmiten pari tapaamista unihoitajan kanssa.

Unihoitajan vetämässä pienryhmässä käydään läpi unenhuoltoon liittyviä asioita ja muita lääkkeettömiä hoitokeinoja. Menetelmät perustuvat kognitiivis-behavioraaliseen terapiaan, jossa opetellaan omaan elämäntilanteeseen sopivia selviytymistaitoja.

Mittaukset paljastavat

Aktigrafia on helppo ja edullinen unihäiriöiden perustutkimus. Se tehdään rannekelloa muistuttavalla laitteella, joka seuraa viikon ajan vuorokausirytmiä, unen laatua ja unenaikaista liikehdintää.

Mittaaminen on tärkeää, sillä iso osa huonosti nukkuvista ihmisistä arvioi unensa väärin.

– Ihminen saattaa kokea nukkuneensa vain tunnin yön aikana, mutta aivosähkökäyrä osoittaa uniajan olleen 5–6 tuntia. Joskus jo tieto unen todellisesta rakenteesta vähentää nukkumiseen liittyvää stressiä. Toisaalta monet hyvin nukkuvat arvioivat unensa laadun liian hyväksi, mutta tämä ei ole ongelma niin kauan kuin he kokevat olevansa virkeitä ja toimintakykyisiä, Gabriele Sved sanoo.

Unipolygrafia on laajempi unitutkimus. Siinä seurataan yhden yön ajan muun muassa aivosähkökäyrää, hengitystä, jalkojen liikehdintää ja sydämen rytmiä.

Unipolygrafia tehdään, jos ongelmien syyksi epäillään jotain muuta kuin klassista toiminnallista unettomuutta – esimerkiksi levottomat jalat -oireyhtymää tai uniapneaa. Tarkempi tutkimus on paikallaan myös silloin, kun unenhuolto ei tuota tuloksia tai on syytä epäillä, että unettomuus johtuu jostain sairaudesta.

Lisäksi uniklinikoilla voidaan tehdä erilaisia vireystilatutkimuksia. Jos epäillään uni-valverytmiongelmia, voidaan mitata melatoniinin eritys syljestä. kas väsymys ja siitä aiheutuvat arjen ongelmat ovat seurausta sairaudesta, kuten uniapneasta tai levottomat jalat -oireyhtymästä. Diagnoosin voi saada neurologilta tai unispesialistilta, mutta yleislääkäritkin tunnistavat ne. Jalkojen levottomuuteen on olemassa lääkitys, joka helpottaa unen saantia.

Uniliiton nettisivuilta löydät paikallisten uniyhdistysten yhteystiedot. Yhdistyksistä voit saada tietoa oman alueesi unihoitajista ja muista unihäiriöihin erikoistuneista terveydenhuollon ammattilaisista.

 

Asiantuntija: ylilääkäri, neurologi Gabriele Sved, Helsingin Uniklinikka.