Suussa tai kasvoissa voi olla monista syistä johtuvia kipuja, kuten suunpoltetta, aftoja tai nivelrikkoa. Tepsivä hoito löytyy, kunhan vaivan aiheuttaja löytyy.

Hammassärky

Oireet Kukapa ei olisi kipeää hammasta potenut? Reikäkipu on yleensä viiltävää ja ohimenevää. Kuumat ja kylmät ruoat vihlaisevat. Yleensä näiden vaivojen tullessa osataan hakeutua paikkaushoitoon ajoissa.

Jos karieksen kanssa vetkuttelee liian pitkään, hampaan ydinhermo voi tulehtua. Hoitamaton hermotulehdus voi siirtyä hampaan juuren kautta lopulta leukaluuhun. Seurauksena on yleensä posken ja leuan seudun turvotusta. Silloin hammas on jo todella puruarka.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hammassäryt ovat ehdottomasti yleisin syy hakeutua hammaslääkäriin. Hän onkin suun kiputilojen paras asiantuntija. Suun kipuja ei kuitenkaan pidä sekoittaa nieluun ja sen kiputiloihin. Jos nielu tai kurkku on kipeä, oikea osoite on ”tavallinen” lääkäri eli esimerkiksi omalääkäri terveyskeskuksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hoito Reikiintynyt hammas paikataan. Yleisimpiä paikkamateriaaleja ovat nykyisin muovit. Vanhan ajan amalgaamikin on mainettaan parempi, vain hyvin harvoin se voi aiheuttaa allergiaoireita.

Jos hampaan ydinhermo on tulehtunut ja tulehdus levinnyt leukaluuhun, hampaaseen tehdään juurihoito. Sillä kipu helpottaa ja tulehdus paranee.

Purenta jumissa

Oireet Kipeytyneet puremalihakset aristavat aluksi syödessä poskien ja leuan seutuvilla. Jauhaminen väsyttää ja purenta tuntuu jäykältä. Suu ei ehkä avaudukaan yhtä vetreästi kuin ennen.

Puremalihasten kipeytyminen on tavallisimmin stressaajien ja lihasjännitykseen taipuvaisten vaiva. Jos niska ja hartiat menevät herkästi jumiin, voi purentakin uupua. Silloin on kyse niin sanotusta jännityssärystä. Moni myös kirskuttelee yöllä hampaitaan, mikä on omiaan kipeyttämään koko purukalustoa.

Purennan ongelmat eivät aina johdu lihasten ja suun seudun jännittämisestä. Taustalla voi myös olla selkeä purentavika, jossa ylä- ja alaleuan hampaat eivät osu yhteen. ”Ryhditön” purenta on melko tavallinen suun ongelmien syypää.

Hoito Jännityskivussa kannattaa panostaa rentoutukseen. Lepuuta leukaa välillä ja koeta kiinnittää huomiota tilanteisiin, joissa havaitset jännittäväsi suuta ja purentaa. Vältä kivun iskiessä sitkeää ja kovaa syötävää.

Jännitykselle alttiita puremalihaksia voi päivän mittaan huoltaa venyttelemällä niitä. Suu siis rohkeasti apposen ammolleen, takaisin kiinni ja taas auki!

Purkan hyödyllisyydestä jännityskivun laukaisussa ollaan useampaa mieltä. Joidenkin hammaslääkärien mielestä jatkuva purkan mässytys vahingoittaa puremalihaksia, toiset taas suosittelevat ksylitolipurukumia. Kohtuus lienee viisainta: lopeta purkan käyttö, jos puremalihaksesi tuntuvat kipeytyvän!

Purentavikaa ja hampaiden öistä kirskuttelua hammaslääkärit hoitavat usein purentakiskolla. Akryylista valmistettua kiskoa pidetään nukkuessa hampaiden välissä. Tarkkaan ei tiedetä, mihin purentakiskon hyvää tekevä vaikutus perustuu. Moni potilas kokee saavansa kiskosta apua, sillä ainakin se tasaa purentarasitusta sekä rentouttaa suuta ja leukaa.

Rasittuneet ja kipeät purentalihakset pitävät myös lämpimästä. Helli kipeytynyttä poskea ja leuan seutua lämpöhautein.

Nivelrikko

Oireet Leuassako välilevyvikoja? Kyllä vain. Kipeytyneet leukanivelet voivat olla seurausta paikoiltaan siirtyilevistä välilevyistä.

Vaiva antaa ensimmäiset oireensa yleensä leukaa liikuteltaessa, ja kipu paikantuu silloin yleensä korvan lähettyville. Nivelet saattavat naksua, eikä suu avaudu suosiolla.

Suun välilevy voi luiskahtaa paikoiltaan yhtä kiusallisin seurauksin kuin selänkin välilevy: kuuluu vain ”klonks”, ja suu on loksahtanut takalukkoon.

Leukanivelissä voi myös olla kulumaa. Leuan nivelrikko on yleensä varttuneemman väen ongelma. Nivelrikkoisen leukanivel aristaa ja pureskelu tekee kipeää. Suu ei avaudu kunnolla.

Jossain vaiheessa nivelrikkoinen leukanivel alkaa rahista. Kun leukanivel vielä sattuu sijaitsemaan korvan edessä, rahinaa ei voi olla kuulematta.

Hoito Leuan nivelrikko kuulostaa pahemmalta vaivalta kuin se lopulta onkaan. Toisin kuin vaikkapa polven nivelrikossa leuan niveloireet häviävät yleensä itsestään, vaikka kulumamuutos on pysyvä. Leukanivelen nivelrikko oirehtii tavallisesti joitakin kuukausia, joskus jopa vuoden. Sen jälkeen vaivat rauhoittuvat.

Leukanivelongelmiin pätevät samat itsehoito-ohjeet kuin purentalihasvaivoihin. Rentouta, voimistele ja lepuuta. Kuuntele kipuasi – syö ja pureskele kivun vaatimaan tahtiin. Käy hammaslääkärissä, joka tarkistaa tilanteesi ja ottaa leuoista röntgenkuvan. Kipuun voidaan lyhyeksi aikaa määrätä kipulääkettä ja joskus valmistetaan purentakisko. Kirurgiaa tarvitaan hyvin harvoin.

Leukalukkokin hellittää yleensä kotvan kuluttua ja suun saa taas auki. Jos näin ei käy, on syytä kääntyä hammaslääkärin puoleen.

Kirvelyä suussa

Oireet Suun limakalvoille, kuten ikeniin ja poskiin, ilmaantuu silloin tällöin laikkuja, haavaumia ja erilaisia limakalvomuutoksia. Kivuliaita mutta vaarattomia ovat aftat. Aftojen syytä ei tiedetä, mutta niillä saattaa olla yhteys erilaisiin puutostiloihin tai keliakiaan.

Suun limakalvomuutokset kipuilevat ensisijaisesti kirvelemällä. Punajäkälä-nimisen ihottuman puolestaan tunnistaa verkkomaisesta, vaaleasta hyhmästä limakalvon pinnalla, limakalvon punoituksesta sekä jäkälän peittämän alueen kipuherkkyydestä.

Hoito Tuskallisia, mutta vaarattomia aftoja voi koettaa hoitaa kortisonisalvalla sekä apteekin aftalaastareilla. Laastari asetetaan haavauman päälle ja se nopeuttaa limakalvon paranemista.
Punajäkälään tepsii parhaiten kortisoni.

Hammaslääkärit tunnistavat limakalvomuutokset, ja epäilyttävästä muutoksesta otetaan tarvittaessa koepala. Vuosia tupakoinut ja runsaasti alkoholia käyttänyt on paljon suuremmassa vaarassa saada esimerkiksi suu- tai kielisyövän kuin savutonta ja raitista elämää viettänyt.

Kielipolte

Oireet Kipeän kielen syynä on useimmiten kielen- tai suunpoltteeksi kutsuttu vaiva. Silloin kielessä tuntuu polttavaa, voimakkaaksikin yltyvää kipua. Maustetut ruoat ja etenkin tomaatti sekä sitrushedelmät ärsyttävät.

Kielenpoltekipu voi tuntua myös huulilla ja suulaessa. Kielenpolte on kuitenkin täysin vaaraton kiusa, eikä potilaan suusta löydy hammaslääkärin tuolissa minkäänlaista vikaa.

Tutkimusten persuteella vaikuttaa siltä, että kielenpolte on häiriö kielen kipua välittävässä hermotuksessa.

Hoito Kovin kivuliasta kielenpoltetta voidaan hoitaa neuropaattisen eli hermoperäisen kivun hoitoon tarkoitetuilla reseptilääkkeillä.

Lievempiin kipuihin voi kokeilla sokerittomia pastilleja, sillä niiden imeskelyn on huomattu tepsivän poltteluun. Ksylitolipurukumi on kielenpoltteeseenkin oiva kotikonsti.

Voimakkaasti maustettuja ruokia kannattaa välttää.

Kasvokipu

Oireet Pitkittyneet kasvokivut voivat johtua suusta. Hampaiden poistot, juurihoidot ja muut pienet toimenpiteet saattavat vaurioittaa kasvojen hermoja.

Syntyy hermovamma, joka kipuilee pitkäänkin, ja kipu voi ajan mittaan laajentua muuallekin kasvoilla. Joillakin potilailla toimenpiteessä vaurioitunut hermo kipeytyy pysyvästi, eli kroonistuu.

Kasvojen krooninen hermovauriokipu ei päästä helpolla. Kipu on monesti jatkuvaa, polttelevaa tai pistelevää.

Hoito Krooninen, vaikea hermokipu kasvoilla on harvinaista. Suurimmalla osalla potilaista hampaan poisto sujuu ongelmitta ja poistokuoppa paranee jälkiä ja tuntemuksia jättämättä.Vaikeaan kipuun on hermokipulääkkeitä.

Asiantuntijana suukirurgian ja kivun hoidon erikoishammaslääkäri, dosentti Heli Forssell Turun yliopistosta

Lue lisää:

Kivun kierre katki

Terve suu terveessä ruumiissa

Käypä hoito -suositus: purentalihasten toimintahäiriöt

Sisältö jatkuu mainoksen alla