Oma apu riittää moniin kesämökin tapaturmiin. Jos nämä ohjeet eivät riitä, terveyskeskusten puhelinneuvonta antaa lisää. Hätätapauksessa pitää soittaa suoraan hälytysnumeroon 112.

HAAVAT pitää näyttää terveyskeskuksessa, jos ne ovat syviä, vuotavat runsaasti, syntyneet puremasta tai jos niissä epäillään olevan jokin vieras esine. Runsaasti vuotava haava tyrehdytetään painamalla esimerkiksi sormella tai puhtaalla nenäliinalla. Haava suojataan sidoksella, raajaa pidetään koholla ja otetaan yhteys terveyskeskukseen tai yleiseen hälytysnumeroon.

Haavat tulisi saada hoidettua kuuden tunnin kuluessa. Epäpuhtaassa haavassa voi kasvaa jäykkäkouristusbakteeri. Ennen lomaa kananttaa tarkistaa, että jäykkäkouristusrokotus on voimassa. Se pitää uusia kymmenen vuoden välein.

TIKKU poistetaan vetämällä siihen suuntaan, josta se tulikin. Jos ihoon jää osia tikusta ja haava tulehtuu, on syytä kääntyä terveyskeskuksen puoleen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

ONGENKOUKKU tarttuu korvaan, poskeen tai selkään väkäsestä, joka tulee esiin koukkua kierrettäessä. Väkäsen voi katkaista tongilla, ja koukun saa pois.Katkaistaessa kannattaa laittaa toinen käsi eteen suojaksi, ettei väkänen lennä omaan silmään. Koukut ovat niin kovia, että väkänen singahtaa irti äkkiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

VASARAN ISKUSTA sormeen kynnen alle voi tulla jomottava, vahva verenpurkauma. Se hoidetaan niin kuin terveyskeskuksen ensiavussa: paperiliitin vedetään auki, toinen pää kuumennetaan ja pistetään sillä kynnen päähän reikä. Purkautunut veri pääsee ulos ja paine helpottaa. Sormi huuhdellaan vielä hyvin.

NAULAAN ASTUNEEN pitää mennä terveyskeskukseen. Varsinkin ruosteiset naulat voivat aiheuttaa tulehduksen. Tulehduksen oireita ovat kuumotus, punoitus, turvotus ja sykkivä kova kipu.

KIVEEN KOLAHTAVA varvas voi murtua. Hoito on kolme koota: koholle, kylmää ja kompressio eli paineside. Liikkuminen helpottuu, kun murtunut varvas teipataan naapurivarpaaseen ja jalkaan vedetään tukevapohjainen kenkä. Isovarpaan murtuma on syytä tutkia terveyskeskuksessa.

NYRJÄHTÄNYT NILKKA hoidetaan kohoasennossa ja kietomalla nilkan ympärille kylmää ja tarvittaessa tukisidos. Murtumaa epäillään, jos jalan päälle ei voi astua. Silloin on hakeuduttava lääkäriin.

HYTTYSEN PUREMAT paranevat yleensä itsestään. Tarvittaessa ihottuman päälle voi sivellä mietoa kortisonivoidetta ja ottaa kutinaan antihistamiinia. Hyttysiltä kannattaa suojautua muutenkin, sillä ne voivat levittää virustauteja.

MÄKÄRÄISEN puremista voi seurata turvotusta ja paukamia jopa viikkokausia, jos on allerginen mäkäräisille. Hoito on kortisonivoide tai kyypakkaus, jonka kortisonitabletit otetaan pakkauksen ohjeen mukaan. Lisäksi kannattaa ottaa antihistamiinia.

PISTIÄISET kuten ampiainen, kimalainen ja mehiläinen voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Sen hoito on sama kuin mäkäräisen puremien.

Jos allergia ampiaiselle on todettu, mukaan suositellaan myös Epipen-pistosta. Joka vuosi kuolee muutama suomalainen monen ampiaisen pistoon. Niitä saadaan yleensä marjastaessa, kun jalka osuu ampiaisten maapesään.

OUTO IHOTTUMA voi tulla siitä, että nukahtaa nurmikolle siveltyään aurinkovoidetta ihoonsa. Voide reagoi nurmen kanssa, ja ihoon tulee nurmikosta kuvio. Aurinkoon kannattaa mennä vain aurinkovoidetta tai perusvoidetta ihollaan, sillä hajuvedet, deodorantit ja tuoksuvat voiteet voivat reagoida auringonvalon kanssa ja aiheuttaa ihottumaa. Ruohikossa loikoileva tarvitsee pyyhkeen tai viltin alleen.

LEVÄISEEN VETEEN ei pitäisi mennä uimaan, mutta jos veteen kuitenkin päätyy, iho pitää huuhdella uinnin jälkeen. Uimavedestä voi myös saada järvisyyhyn, joka nostaa jalkoihin pieninäppyläisen kutiavan ihottuman. Antihistamiini ja mieto kortisonivoide rauhoittavat kutinaa.

AURINGONPISTOKSESTA kertovat päänsärky, ärtyneisyys ja huimaus. Hoidoksi riittää lepo viileässä paikassa ja runsaasti juotavaa. Ennaltaehkäisyksi käy hattu.

PUUTIAISET ELI PUNKIT levittävät bakteeritauti borrelioosia ja virustauti TBE:tä eli Kumlingen tautia. Ihoon porautunut punkki pitää siksi yrittää poistaa heti, kun sen huomaa. Jos punkki ei irtoa, sitä voi yrittää irrottaa punkkipihdeillä, joita myydään apteekeissa. Käynti terveyskeskuksessa on tarpeen, jos punkkia ei saa itse pois.

Lääkäriin pitää lähteä lähipäivinä, jos iholle ilmaantuu pureman jälkeen punainen läiskä, joka laajenee renkaaksi. Kaikki ihottumat eivät kerro borrelioosista, ja lääkäri päättää
hoidosta.

KYYN PUREMAN ensiapu on kyypakkaus eli kortisonitabletit, mutta lääkäriin pitäisi lähteä mahdollisimman pian. Jos purema on raajassa, pidetään raaja paikallaan ja liikutetaan mahdollisimman vähän. Liikkuminen nopeuttaa myrkyn imeytymistä.

SYDÄNOIREET eivät ole mökillä epätavallisia, kun kevyttä työtä tekevät rasittavat ruumistaan. Sydäntaudin ensi oire voi olla rasitusrintakipu, ja sen tultua pitää heti lopettaa rasittava työ. Rintakipu voi säteillä kaulaan, käteen tai lapojen väliin. Ensiapuna pureskellaan pieni annos aspiriinia, jos ei ole aspiriiniallergiaa. Jos saatavilla on nitroja,
kielen alle otetaan yksi.

Mikäli nitrot eivät auta ja potilas on hikinen, on paras soittaa hälytysnumeroon 112 ja kertoa sydänoireista. Potilasta ei pidä lähteä kuljettamaan itse.

Lue myös:
Mökkeilijän lääkekaappi

Sisältö jatkuu mainoksen alla