Hyvällä hoidolla pidät jalat kauniina ja estät useimmat jalkavaivat: kivun, väsymisen, turvotuksen ja jopa virheasennot. Lue jalkaterapeutin vinkit kotihoitoon.

Moni jalkavaiva jäisi syntymättä, jos hoitaisimme jalkojamme niin kuin helsinkiläinen jalkaterapeutti Riitta Saarikoski suosittaa. Hän sanoo, että jalkoja pitäisi huoltaa yhtä usein kuin hampaita.

— Joka päivä siis! Koko elämämme seisoo jalkojemme päällä. Siksi terveet jalat ovat yksi omatoimisuutemme ja liikkumiskykymme tärkeimpiä mittareita, Saarikoski muistuttaa.

Jalkapohjiin, jalkaterään, varpaisiin tai kynsiin ei tule kiinnitettyä huomiota, ennen kuin jalka sairastuu. Vai voitko väittää, etteikö rakko tai hiertymä, sienitulehdus tai kipeä känsä muka hidastaisi menoasi?

— Aina emme edes voi välttyä jalkavaivoilta. Tartunnat, vähäinen liikunta, ylipaino tai monet krooniset sairaudet, kuten reuma tai diabetes, näkyvät myös jalkojen kunnossa. Suurin osa jalkaongelmista on kuitenkin ehkäistävissä.

Ihan alkuun Riitta Saarikoski kieltäisi liian pienet kengät ja jatkuvassa käytössä myös korkkarit ja kapeamalliset muotikengät.

— Kävelyyn tarvitaan taipuisat jalkineet, joissa on melko ohut pohja, enintään sentin korko sekä kärjessä riittävästi tilaa varpaiden liikkua. Jalka tarvitsee liikuntaa, jotta laskimoveri kiertää kunnolla ja nivelet ja lihakset saavat kaipaamaansa kuormitusta.

Turha hävetä

Omahoidon perusta ovat jalkojen pesu, liikunta, mukavat kengät sekä sukat ja jalkojen rasvaus.

— Unohda raspi, sillä raspaus rikkoo myös tervettä ihoa. Rasvaus riittää koppuraistenkin jalkojen jokailtaiseksi rutiiniksi ja siihen käy mainiosti apteekista hankittu rasvainen perusvoide.

Saarikoski kehottaa jalkavaivaista kääntymään rekisteröidyn jalkojenhoitajan tai jalkaterapeutin puoleen mieluummin liian aikaisin kuin turhan myöhään. Jalka-ammattilaisia löytyy muun muassa lääkärikeskuksista.

— Jalkavaivat jäävät kiusaamaan siksi, ettei niitä oteta tosissaan tai hoitamattoman näköisiä jalkoja hävetään.

Paljain jaloin

Aika moni odottaa jalkahoitoon lähtöä siihen saakka, että kävely kärsii jo. Kun askel ontuu, kasvaa koko kehon tuki- ja liikuntaelimien kuorma.

— Ajoissa aloitettu hoito estää oireita pahenemasta ja ehkäisee jopa jalan ja kehon virheasentojen syntymistä.

Jalkaterapeutti vinkkaa, että kotihoitotuokiot ovat myös rentouttavaa hemmottelua.

— Viileä jalkakylpy saa verenkiertosi ja koko yleisvointisi virkistymään.

Kesän tullen sukat ja kengät kannattaa riisua.

— Kävele avojaloin nurmikolla ja poluilla. Paljasjalkakävely pistää jalkaterän lihakset töihin ja pitää vasaravarpaat ja vaivaisenluun loitolla. Huomaat syksyn tullen, että ryhtisikin on parantunut, Riitta Saarikoski sanoo.

Jalkaterapeutin hoito-ohjeet kotiin
 

1. Hiertymien kotihoidon a ja o huolellinen, jokailtainen rasvaus. Rasvauksen idea on yksinkertainen: joustava ja elastinen iho kestää kulutusta paremmin kuin kuiva ja hoitamaton iho.

Hiertymiin on lääkehoitoakin, kuten suihkeita. Runsaasti hikoileviin jalkoihin voi sirotella talkkia. Kivuliaat hiertymät on hyvä suojata. Apteekeista saa huopakankaisia suojia, silikonisuojia ja hydrokolloidilaastareita.

2. Kipeän vesikellon voi puhkaista vaikka parsinneulalla, kunhan pitää huolen siitä, että neula ja kädet ovat puhtaat.

Kun vesi on saatu ulos, rakkoa ei pidä mennä enää neulalla tökkimään. Rakon päälle kannattaa laittaa rakko- tai rasvalaastari, joita saa apteekeista. Laastarin alle voi välillä kurkistaa ja katsoa, että ihorikko on alkanut parantua. Jos rakko punoittaa eikä tunnu paranevan, on syytä mennä lääkäriin. Rakossa voi kasvaa esimerkiksi streptokokkibakteeri.

3. Kovettuman kotihoitona on huolellinen, päivittäinen rasvaus. Jos kovettuma on päässyt pahaksi, ei sitä pidä kotona ryhtyä pehmittämään. Oikea osoite on jalkojenhoitaja, joka osaa poistaa kovettuman niin, ettei ympäröivä terve iho vaurioidu.

4. Rikkinäisiä kantapäitä pitää rasvata uutterasti kotona, mutta syvempiin ihokerroksiin päässeet halkeamat on syytä hoidattaa alan ammattilaisella.

5. Vasaravarpaita voi ehkäistä varvassukilla. Sukissa joka varpaalle on oma lokeronsa ja se estää varvasvälejä hautumasta ja alkavien vasaravarpaiden hankaumia. Varvassukalla varpaita ei voi vetää puristavaan sumppuun niin kuin tavallisella sukalla.

Alkavia koukistumia kannattaa päivittäisen rasvauksen ohessa suoristella sormin. Yhtä tärkeää on tarkistaa kengän koko.

6. Vaivaisenluuta kannattaa jumpata. Ohjeita voi kysyä jalkojenhoitajalta tai kokeilla Hyvän terveyden vaivaisenluujumppaa.

Lue lisää
Jalkakivuista eroon
Suoristu vaivaisenluu!
Ehkäise jalkavaivat kotikonstein

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.