Kolesterolini ovat olleet koholla jo useita vuosia enkä haluaisi ryhtyä syömään kolesterolilääkkeitä. Olen kokeillut viime syksystä alkaen luontaistuotekaupasta saatavia tyrnikapseleita sekä käyttänyt ruokakaupan hyllyllä olevia kolesterolia alentavia tuotteita (Becel). Arvot pysyvät vain ennallaan mutta eivät nousekaan. Kuinka kauan niitä on käytettävä ennen kuin vaikutus alkaa näkyä?

Korkeita kolesteroliarvoja halutaan alentaa, jotta estettäisiin ikäviä valtimosairauksia, kuten sydäninfarkteja ja aivohalvauksia. Hoito perustuu aina elämäntapamuutoksiin: ravinnon pitäisi olla terveellistä, liikuntaa tulisi harrastaa säännöllisesti, tupakointi lopettaa ja ylipainoisten pitäisi laihduttaa. Esimerkiksi Suomen Sydänliitosta saa ohjeita terveellisistä elintavoista (www.sydanliitto.fi).

Kysyjä on ilmeisesti siirtynyt käyttämään enemmän pehmeitä rasvoja kovien rasvojen sijaan, hienoa! Tyrniöljyn mainostetaan olevan hyväksi sydämelle. Ei ole kuitenkaan näyttöä siitä, että tyrniöljykapselien käyttö vähentäisi valtimosairauksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sydänterveelliseen ruokavalioon siirtymisen jälkeen muutoksia koles­teroliarvoissa voisi odottaa aikaisintaan noin kuukauden, viimeistään kuuden kuukauden kuluttua. Muutoksen nopeus riippuu siitä, kuinka ketterästi on onnistunut omaksumaan ruokavaliomuutokset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pelkkää korkeaa kolesteroliarvoa ei hoideta lääkkeellä. Lääkehoidon tarpeen arvioiminen perustuu siihen, kuinka suuri riski ihmisellä on sairastua valtimosairauksiin. Vaaraan vaikuttavat kolesteroliarvon lisäksi muun muassa ikä, sukupuoli, tupakointi, verenpaine, diabetes, suku-rasitus, ylipaino ja vähäinen liikunta. Tarkemmin tästä riskiarvioinnista voi lukea netissä www.kaypahoito.fi > Potilaalle > Dyslipidemiat. Myös hoidon tavoite eli se

LDL-kolesterolitaso, mihin pyrit√§√§n, riippuu valtimosairauden riskin suuruudesta.Jos valtimosairauden riski on suuri eiv√§tk√§ el√§m√§ntapamuutokset riit√§ laskemaan kolesteroliarvoa, aloitetaan l√§√§kitys, yleens√§ statiini. My√∂s l√§√§kityksen aikana jatketaan terveellisi√§ el√§m√§ntapoja. Statiinin vaikutus alkaa n√§ky√§ kolesteroliarvoissa noin 2‚Äď3 viikossa.

Statiinit ovat olleet käytössä pitkään, ne ovat tehokkaita ja varsin hyvin siedettyjä lääkkeitä. Jos haittavaikutuksia tulee, ne kohdistuvat useimmiten lihaksiin, joskus maksaan. Jos sydäninfarktin tai aivohal-vauksen riski on suuri, suosittelen painokkaasti kolesterolilääkkeen käyttöä, jotta kolesteroliarvot saadaan kohdalleen.

Annikka Kalliokoski
kliinisen farmakologian erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysytt√§v√§√§ Hyv√§n terveyden asiantuntijoilta? Lue lis√§√§ Kysy asiantuntijalta ‚Äďsivulta.

Tämän artikkelin ns. asiantuntijaosuuden kirjoittaja, eli kysymykseen vastannut kliinisen farmakologian erikoislääkäri Annikka Kalliokoski puhuu täyttä paskaa suoraan statiinilääketehtaiden laariin ja ihmisten tietoisen tappamisen puolesta.

Statiinit eivät ole pelastaneet kenenkään henkeä. Suomessa tapahtuu koko ajan noin 22 000 sydän- ja verisuonitautikuolemaa vuodesta 1990-2013. Sinä aikana statiinien käyttäjien määrä on 88 kertaistunut. Eniten on kasvanut pahimmin tappavan ja todennäköisesti Alzheimerin tautia aiheuttavan simvastatiinin myynti.

Kukaan ei ole välttynyt infarktilta statiinien syönnin ansiosta. Eikä  kokonaiskolesterolilla ja pelkällä LDL-kolesteroliarvolla ole mitään tekemistä infarktikuolleisuuden kanssa.

Sveitsiläisillä on maailman korkein kokonaiskolesteroli ja heillä on maailman alhaisin infarktikuolleisuus. Australian aboriginaaleilla on maailman alhaisin kokonaiskolesteroliarvo ja heillä on maailman korkein infarktikuolleisuus.

Näistä asioista voi lukea Antti Heikkilän ja Christer Sunqvistin sivuilta.

T√§rkein ennuste infarktiriskiss√§ on veren homokysteiinipitoisuus. Sit√§ ei mitata normaalisti koskaan, koska siihen ei ole olemassa kallista l√§√§kett√§. Riitt√§√§,¬† kun ihminen saa riitt√§v√§sti B6-, B9- ja B12-vitamiineja, ne alentavat homokysteiinipitoisuutta. Halvin kaikki B-vitamiiniti sis√§lt√§v√§ purkki maksaa K-Supermaket- ja S-Market- ja sit√§¬† isommissa n√§idenkauppparyhmien kaupoissa 4‚ā¨/100 kpl, mik√§ riitt√§√§ kolmeksi kuukaudeksi.

Suomen homokysteiinin viitearvo on 5-15. 15 on liian korkea, oikea yläarvo on 11, sen ylittyessä infarktiriski kasvaa merkittävästi.

Eli, älkää uskoko koskaan mitään, mitä "Hyvä Terveys" lehti kirjoittaa. Kaikki kirjoitukset menevät suoraan lääketeollisuuuden laariin, kansanterveyden- ja -talouden tappioksi.

Kari Kurki

Terveysvalistaja

karikurki@hotmail.com

050 558 2104

  • yl√∂s 35
  • alas 28

Kylmäpuristettua rypsiöljyä 1-2 rkl/pvä on tehokas apu. Itse sain tämän neuvon ja siitä oli 6kk:ssa selvä apu ja arvot normalisoituivat.

  • yl√∂s 26
  • alas 28
Sisältö jatkuu mainoksen alla