Sitä mukaa kun kadut kuivuvat, tekee mieli hyvästellä talvisaappaat ja pukea jalat korkeisiin korkoihin. Niissä piilee kuitenkin suonikohjuriski.
Tiesitkö, että matalilla koroilla kulkeminen suojaa jalkojasi kiusallisilta ja ikävän näköisiltä suonikohjuilta?
Selitys piilee siinä, että korot heikentävät jalkojen laskimoiden toimintaa ja voivat altistaa laskimojen vajaatoiminnalle. Mitä korkeammat korot lempikengissäsi on, sitä suurempi on haitta.
Korkokengissä jalka joutuu usein tavallista enemmän puristuksiin, mikä lisää turvotusta. Turvotus, ainakin jos se on toistuvaa, altistaa sekin suonikohjuille. Lihaskrampit, kivut, jalkojen virheasennot ja nivelkulumat ovat niinikään yleisempiä korkoja käyttävillä kuin matalissa kengissä sipsuttavilla. Ideaalein jalkine on kenkä, jossa on maksimissaan 2cm:n korko.
Ei arkena, mutta sunnuntaina
Korkokenkien satunnaisesta käyttämisestä ei ole haittaa. Voit huoletta vetäistä vaikka viidentoista sentin korot sukulaisen häihin tai ystävän 50-vuotispäiville. Riskit korostuvat vain arkikäytössä.
Jos välttämättä tahdot kulkea koroissa toistuvasti, pidä välillä taukoa, ota kengät pois ja nosta jalat koholle. Voit myös tehdä jalkajumppaa: venytellä pohjelihaksia, pyöritellä nilkkoja ja kipristellä varpaita. Voimistelu saa veren kiertämään jaloissa ja vähentää näin turvotusta.
Raskaus on riski
Suonikohjujen syntyyn vaikuttavat myös perintötekijät sekä naisilla raskaus ja synnytykset. Erityisesti raskauden aikana korkokenkien käyttöä kannattaa välttää.
Kenkiin on saatavilla myös ohuita pehmusteita, jotka helpottavat paineen tuntua ja turvotusta jaloissa.
Lue lisää Millainen on suonikohjuleikkaus
Lue mitä neuvoja yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma antaa suonikohjujen ehkäisyyn ja hoitoon.