Lahnasta lapamato, makkarasta syöpä, ampiaisesta allergia. Kesäloma on täynnä tosia ja kuviteltuja terveysuhkia. Professori Jouko Tuomisto Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta kumoaa väärinkäsitykset.

1. Mätäkuussa bakteerin saa herkemmin kuin muulloin.

Osittain totta. Lämpimässä säässä bakteerit viihtyvät paremmin muun muassa vesissä ja ruoassa, joten ruokamyrkytysten mahdollisuus on suurempi. Muutoin bakteerien saaminen riippuu enemmän hygieniasta kuin vuodenajasta.

2. Savustetusta lahnasta voi saada lapamadon.

Osittain totta. Lapamadon voi saada, jos kala ei ole kuumentunut kunnolla läpi asti.

3. Kun hyttysten, hirvikärpästen ja mäkärien antaa pistää, niille tulee immuuniksi.

Tarua. Päinvastoin osa ihmisistä voi herkistyä niille.

4. Ampiaisen pisto voi aiheuttaa kenelle vain henkeä uhkaavan allergisen reaktion.

Tarua. Yksittäinen ampiaisen pisto aiheuttaa useimmille ihmiselle kivun ja turvotuksen pistokohdassa. Toistuva altistuminen mehiläisten pistoille voi allergisoida ihmisen siten, että hän voi sen jälkeen saada vakavan allergisen reaktion yhdestäkin pistosta. Kokonaisen parven hyökkäyksen kohteeksi joutuminen voi olla hengenvaarallista kenelle tahansa, mutta silloin ei ole kyse allergiasta.

5. Jos punkin saa ihosta irti vuorokaudessa, punkkitauti ei ehdi tarttua.

Tarua. Punkki tulisi poistaa vuorokauden sisällä, koska infektioriski suurenee ajan kuluessa. Mutta kyllä tauti voi tarttua aikaisemminkin.

6. Punkki irtoaa, jos sen sivelee voilla.

Pääasiassa tarua. Paras on poistaa se punkkipihdeillä. Voin ja öljyn käyttäminen perustuu siihen ajatukseen, että estetään punkin hengitys, jolloin se irrottaa itsensä saadakseen ilmaa. Menetelmä on epävarma ja voi lisätä infektion mahdollisuutta.

7. Kärventynyt grillimakkara aiheuttaa syöpää.

Käytännössä tarua. Syövällä on harvoin yhtä syytä. Etenkin runsas rasvainen ruoka näyttää olevan syövän riskitekijä. Samoin kärventyneessä ruoassa on muun muassa heterosyklisiä amiineja ja polyaromaattisia hiilivetyjä, joiden on eläinkokeissa osoitettu aiheuttavan suurina annoksina syöpää. Syöpä syntyy eräänlaisella lottoperiaatteella, se tarvitsee useita peräkkäisiä ”oikein-rasteja”. Jokainen tietää, että on helppo saada kaksi tai kolme ”oikein”, mutta seitsemän oikein on jo hyvin paljon epätodennäköisempää. Siten jokainen riskitekijä lisää riskiä osaltaan, mutta syövän ”aiheuttaminen” yksilötasolla olisi ihan muuta.

8. Jos tissuttelee alkoholia päivittäin loman ajan, keho ei ehdi levätä.

Totta, mutta riippuu määrästä. Alkoholi säännöllisesti, olipa sitten työssä tai lomalla, rasittaa sekä maksaa että hermostoa. Siksi 1970-luvulta asti käytetty suositus juoda ”sivistyneesti kuin ranskalaiset” on terveyden kannalta tuhoisa, ja se näkyy selvästi muun muassa maksakirroosin lisääntymisenä Suomessa. Turvallinen määrä lienee noin yksi annos (olutpullo tai viinilasi) päivässä. Vielä parempi säästää sekin juhliin.

9. Uusi peruna, jossa on vihreää, pitää heittää pois.

Totta. Perunan mukuloista on jalostuksella saatu perunalle tyypilliset myrkyt solaniini ja kakoniini melko hyvin pois, mutta valo aiheuttaa vihertymistä ja sen mukana tulee myös näitä myrkkyjä. Jos vihertymä on komean perunan yhdessä nurkassa, sen voi kyllä leikata pois.

10. Sinileväistä vettä ei saa käyttää saunavetenä.

Totta. Jos vedessä on selvästi sinilevää, on parempi viedä löylyvesi mukana mökille.

11. Kantapäässä oleva rakko paranee nopeammin, kun sen puhkaisee.

Totta. Rakko suojaa uuden ihon kehittymistä jonkin aikaa, mutta paksu iho ei välttämättä puhkea itse. Rakkoa ei kuitenkaan kannata puhkaista heti, sillä silloin se tulehtuu helpommin. Rakko kannattaa puhkaista vasta parin päivän päästä puhtaalla neulalla ja peittää puhtaalla siteellä, joka painaa irronneen ihon alustaa vasten suojaksi.

12. Hattu suojaa auringonpistokselta.

Totta. Lierit ovat mainio lisä. Auringonpistos eli lievä lämpöhalvaus aiheutuu ruumiinlämmön noususta etenkin, kun se yhdistyy nestehukkaan. Siten runsas juominen (ei alkoholia) ja suojautuminen liialliselta paisteelta ovat tärkeimmät ehkäisykeinot. Kauan sitten mainos väitti: ”Vain aasi kulkee ilman hattua”. Ehkä siinä oli järkeä.

13. Koiran punkkipanta sisältää myrkkyä ja voi aiheuttaa ihmiselle, joka koskettelee koiraa, vakavia allergiaoireita.

Totta ja tarua. Punkkipantoja on ainakin kahdenlaisia. Toiset sisältävät deltametriiniä, joka on pyretroideihin kuuluva hyönteismyrkky. Se ei aiheuta allergioita kovin usein päinvastoin kuin luonnon pyretriini. Toiset pannat sisältävät hajusteita, joiden oletetaan karkottavan punkkeja. Tuskin nekään aiheuttavat allergioita kovin herkästi, mutta periaatteessa allergia on mahdollista lähes kaikille aineille.

Lue lisää eläinten levittämistä taudeista.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Jos terveydentilasi epäilyttää, älä kysy lääkäriltä lupaa matkustamiseen, sillä hän ei voi sitä antaa.

– Vastuu on aina matkustajalla itsellään, lääkäri Ari Kinnunen Matkustajan Lääkäripalvelusta muistuttaa.

Hänen mukaansa joka vuosi kymmenet matkalla sairastuneet ja hoidosta huimasti maksaneet suomalaiset kokevat tulleensa petetyiksi, koska eivät ole tulleet ajatelleeksi, että omalla riskillä mennään. Jos vaikka Aasiassa kiertomatkalla sairastuu, jää yksin oman kielitaitonsa varassa sairaalaan, kun muut jatkavat matkaansa.

Matkavakuutuskaan ei aina pelasta. Se korvaa kyllä odottamattoman sairauden hoitokulut, mutta jos olemassa oleva sairaus pahenee matkalla, korvataan korkeintaan 7–14 vuorokauden välttämätön lääketieteellinen hoito. Muu hoito ja kuljetukset menevät omasta pussista.

– Ja jos paluu ei onnistu omalla lennolla, kroonikko maksaa myös matkansa ja sen vaatimat erikoisjärjestelyt. Ambulanssilento mantereelta toiselle maksaa 100 000 euroa, Ari Kinnunen muistuttaa.

Euroopassa turvallista sairastua

Kun matkustaa EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä, on paremmassa turvassa. Matkalainen saa sairastuessaan lääkärin hoitoa samalla hinnalla kuin paikalliset. Sellainen sairaus hoidetaan, jonka hoito ei voi odottaa kotiinpaluuta.

Jos on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saa matkan aikana hoitoa myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kortin voi tilata ennen matkaa verkossa tai puhelimitse.

Apua hakevan on kuitenkin hyvä muistaa, että hoidon laatu ja määrä vaihtelee maittain. Esimerkiksi Espanjassa ja Portugalissa turisti ohjataan helposit yksityiselle puolelle hoitoon, koska julkinen on ruuhkautunut. Sitä Kela ei korvaa.

Pohjoismaissa ei välttämättä tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia, koska hoidon saa myös esittämällä voimassa olevan passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen.

Euroopan ulkopuolella hoitoa voi saada paikallisen asiakasmaksun hinnalla ainoastaan Australian julkisessa terveydenhuollossa, kun esittää Kela-kortin ja passin. Muissa maissa joutuu maksamaan hoidon kaikki kustannukset itse.

Se on kuitenkin hyvä muistaa, että Suomen valtio ei maksa ulkomailla sairastuneiden tai kuolleiden kuljetusta kotimaahan.

Lue lisää Kelan sivuilta hoidon korvaamisesta ulkomailla

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Ientulehdus on flunssan jälkeen toiseksi tavallisin infektiosairaus, jota moni potee tietämättään. Koska bakteerit eivät pysy vain suussa, tulehdus kannattaa pysäyttää alkuunsa.

Ienverenvuoto on tuttua lähes jokaiselle, mutta usein verenvuoto tulee ja menee. Jos se hetkeksi loppuu, koko asia unohtuu. Ientulehdus on kuitenkin mainio naamioituja. Se saattaa tehdä tihutöitään kaikessa rauhassa, vaikka verenvuoto hiipuisikin. Tupakoitsijoilla tilanne on astetta salakavalampi, sillä tupakka on myrkkyä ikenille. Nikotiini supistaa myös verisuonia, jolloin verenvuotoa ei aina tule.

– Ainoa tapa huomata suun piilevät tulehdukset onkin käydä säännöllisesti hammaslääkärissä, muistuttaa iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil.

Terve ien on väriltään kauniin vaaleanpunainen. Jos ikenet tihkuvat vähänkin verta, ne ovat tulehtuneet. Yksi ientulehduksen merkki onkin punastunut omena. Kun omenaa puraisee, siihen jää verinen viiru. Tulehtunut ien on myös usein turvonnut ja kipeä. Pahanhajuinen hengityskin voi kieliä infektiosta.

Hätkähdyttävää on, että jopa 65 prosentilla yli kolmikymppisistä todetaan syventyneitä ientaskuja, he siis sairastavat ientulehdusta, usein tietämättään. Ientulehdus saattaa iskeä herkästi esimerkiksi raskauden aikana, sillä tietyntyyppiset suun bakteerit lisääntyvät hormonaalisten tekijöiden vuoksi ja pääsevät aiheuttamaan ientulehdusta. Myös syljen eritys vähenee odotusaikana, jolloin hampaat reikiintyvät helpommin.

– Ientulehdusta aiheuttavat bakteerit siirtyvät syljen välityksellä jo äidistä vauvaan. Usein se tapahtuu niin, että tutin tippuessa lattialle äiti puhdistaa sen omassa suussaan tai maistaa samasta lusikasta, onko ruoka sopivan lämpöistä.

Aikuisilla bakteerit tarttuvat etenkin suudellessa.

Yksi hammas tai koko suu

Ientulehdus johtuu usein siitä, että ienrajojen ja hammasvälien säännöllinen puhdistaminen tuppaa unohtumaan, jolloin ienrajoihin kertyy bakteeripeitettä, plakkia. Kun bakteerit tekevät tuttavuutta syljen suolojen kanssa, muodostuu hammaskiveä, jonka karkea ja röpelöinen pinta on bakteerimagneetti. Toisille hammaskiveä syntyy puhdistuksesta huolimatta nopeammin, jopa parissa viikossa.

Kortteja ei jaeta tasan terveydenkään suhteen. On pieni joukko ihmisiä, joilla ientulehdus ei hoitamattomanakaan etene, mutta useimmille syntyy ajan mittaan kiinnityskudossairautena tunnettu parodontiitti. Silloin elimistön puolustussolut ryntäävät paikalle ja yrittävät vimmaisesti tappaa bakteereita.

Hammasta leukaluuhun kiinnittävät sidekudossäikeet haurastuvat, lopulta myös luuta tuhoutuu. Kun kudostuho etenee, hampaat alkavat liikkua, yläetuhampaat viuhkaantuvat ja hampaiden väliin syntyy rakoja.

–Pahimmillaan hammas voi irrota. Vaikeasti tulehtuneessa ikenessä ientaskumittari hurahtaa juuren kärkeen. Suun limakalvoille voi ilmestyä myös märkäpesäkkeitä, kertoo von Troil.

Parodontiitti voi rajoittua vain yhden hampaan tuntumaan, mutta pahimmillaan koko suu voi olla tulehduksen peitossa. Silloin tulehtuneen alueen pinta-ala saattaa olla kämmenen kokoinen. Harva meistä katselisi kovin pitkään tulehtunutta kämmentä.

Parodontiitti saattaa olla oireeton ja kivuton.

Sen kehittyminen vie yleensä vuosia, mutta joskus se voi kehittyä nopeamminkin.

Vaarallinen yleisinfektio

Vaikeaa, märkäistä ientulehdusta esiintyy erityisesti poikkeuksellisessa stressitilanteissa. Sitä nähdään joskus pakolaisilla ja sotien aikaan niin sanottu juoksuhautasuu oli yleinen myös Suomessa.

Jos ihminen sairastuu äkillisesti esimerkiksi keuhkokuumeeseen, influenssaan, syöpään tai sydäninfarktiin, suun tulehdus voi ryöstäytyä käsistä, sillä kehon puolustusta tarvitaan muualla. Kuume, yleiskunnon lasku ja nielemisvaikeudet ovat merkki siitä, että pitää mennä päivystävälle hammaslääkärille.

Kun bakteerit pääsevät verenkiertoon, ne voivat tarttua esimerkiksi vaurioituneisiin sydänläppiin tai keinoniveliin. Tulehdus voi johtaa myös ennenaikaiseen synnytykseen.

– Hoitamaton tulehdus saattaa viedä hampaat suusta, johtaa sydäninfarktiin, aivoverenkierron häiriöihin tai hengenvaaralliseen yleisinfektioon. Joka vuosi satoja ihmisiä joutuu sairaalaan, jopa tehostettuun hoitoon hammastulehduksen vuoksi. Usein heillä on jokin perussairaus tai haastava elämäntilanne, kuvailee von Troil.

Koska suussa muhivat tulehdukset heikentävät immuunipuolustusta, ne voivat pahentaa jo puhjenneita sairauksia. Joskus toistuvan poskiontelotulehduksen taustalta löytyy hammasjuuren infektio.

Diabeetikolla hoitamaton ientulehdus saattaa johtaa siihen, että verensokerit sahaavat ylös alas, insuliinin teho kudoksissa heikkenee ja lisäsairauksien vaara kasvaa. Reumaatikolla sairaus voi pahentua. Tulehtunut suu voi romahduttaa myös syöpäpotilaan kunnon ja heikentää syöpähoitojen tehoa. Syöpähoitojen alkaessa, samoin kuin esimerkiksi ennen lonkkanivelleikkausta, on tärkeää saada suusta tulehduspesäkkeet pois.

Kuin ruosteinen auto

Ihminen saattaa ajatella, että jos hammas parodontiitin vuoksi irtoaa tai joudutaan poistamaan ja jos tilillä on muutama tonni ylimääräistä, tilalle voi kätevästi pistää keinojuuren, implantin. Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen.

– Samat bakteerit käyvät myös implantin kimppuun ja voivat irrottaa senkin. Puhutaan peri-implantiitista, muistuttaa von Troil.

Hammaslääkäri vertaa parodontiittia ruosteiseen autoon, jota voidaan hoitaa monella tavalla. Yksi vaihtoehto on laittaa maalia päälle, mutta jos saranatkaan eivät liiku, pitää vaihtaa koko ovi. Sama pätee parodontiittiin.

– Jos vaurioita on paljon, pelkästään mekaaninen puhdistus, hammaskiven poisto ja antibioottikuuri eivät auta. Tarvittaessa ientasku pitää avata ja vaurioitunutta aluetta hoitaa kirurgisesti. Joskus hampaita joudutaan myös poistamaan, ettei tulehdus etenisi, von Troil sanoo.

Parodontiitin hoidossa tarvitaan erikoishammaslääkäriä. Hoitosuunnitelma tehdään aina yksilöllisesti. Parodontologisen hoidon päättymisen jälkeen hoitoa voidaan myös jakaa hammaslääkärin ja suuhygienistin kesken, mikä laskee kustannuksia.

Asiantuntija: iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil, Oral Hammaslääkärit.