Lahnasta lapamato, makkarasta syöpä, ampiaisesta allergia. Kesäloma on täynnä tosia ja kuviteltuja terveysuhkia. Professori Jouko Tuomisto Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta kumoaa väärinkäsitykset.

1. Mätäkuussa bakteerin saa herkemmin kuin muulloin.

Osittain totta. Lämpimässä säässä bakteerit viihtyvät paremmin muun muassa vesissä ja ruoassa, joten ruokamyrkytysten mahdollisuus on suurempi. Muutoin bakteerien saaminen riippuu enemmän hygieniasta kuin vuodenajasta.

2. Savustetusta lahnasta voi saada lapamadon.

Osittain totta. Lapamadon voi saada, jos kala ei ole kuumentunut kunnolla läpi asti.

3. Kun hyttysten, hirvikärpästen ja mäkärien antaa pistää, niille tulee immuuniksi.

Tarua. Päinvastoin osa ihmisistä voi herkistyä niille.

4. Ampiaisen pisto voi aiheuttaa kenelle vain henkeä uhkaavan allergisen reaktion.

Tarua. Yksittäinen ampiaisen pisto aiheuttaa useimmille ihmiselle kivun ja turvotuksen pistokohdassa. Toistuva altistuminen mehiläisten pistoille voi allergisoida ihmisen siten, että hän voi sen jälkeen saada vakavan allergisen reaktion yhdestäkin pistosta. Kokonaisen parven hyökkäyksen kohteeksi joutuminen voi olla hengenvaarallista kenelle tahansa, mutta silloin ei ole kyse allergiasta.

5. Jos punkin saa ihosta irti vuorokaudessa, punkkitauti ei ehdi tarttua.

Tarua. Punkki tulisi poistaa vuorokauden sisällä, koska infektioriski suurenee ajan kuluessa. Mutta kyllä tauti voi tarttua aikaisemminkin.

6. Punkki irtoaa, jos sen sivelee voilla.

Pääasiassa tarua. Paras on poistaa se punkkipihdeillä. Voin ja öljyn käyttäminen perustuu siihen ajatukseen, että estetään punkin hengitys, jolloin se irrottaa itsensä saadakseen ilmaa. Menetelmä on epävarma ja voi lisätä infektion mahdollisuutta.

7. Kärventynyt grillimakkara aiheuttaa syöpää.

Käytännössä tarua. Syövällä on harvoin yhtä syytä. Etenkin runsas rasvainen ruoka näyttää olevan syövän riskitekijä. Samoin kärventyneessä ruoassa on muun muassa heterosyklisiä amiineja ja polyaromaattisia hiilivetyjä, joiden on eläinkokeissa osoitettu aiheuttavan suurina annoksina syöpää. Syöpä syntyy eräänlaisella lottoperiaatteella, se tarvitsee useita peräkkäisiä ”oikein-rasteja”. Jokainen tietää, että on helppo saada kaksi tai kolme ”oikein”, mutta seitsemän oikein on jo hyvin paljon epätodennäköisempää. Siten jokainen riskitekijä lisää riskiä osaltaan, mutta syövän ”aiheuttaminen” yksilötasolla olisi ihan muuta.

8. Jos tissuttelee alkoholia päivittäin loman ajan, keho ei ehdi levätä.

Totta, mutta riippuu määrästä. Alkoholi säännöllisesti, olipa sitten työssä tai lomalla, rasittaa sekä maksaa että hermostoa. Siksi 1970-luvulta asti käytetty suositus juoda ”sivistyneesti kuin ranskalaiset” on terveyden kannalta tuhoisa, ja se näkyy selvästi muun muassa maksakirroosin lisääntymisenä Suomessa. Turvallinen määrä lienee noin yksi annos (olutpullo tai viinilasi) päivässä. Vielä parempi säästää sekin juhliin.

9. Uusi peruna, jossa on vihreää, pitää heittää pois.

Totta. Perunan mukuloista on jalostuksella saatu perunalle tyypilliset myrkyt solaniini ja kakoniini melko hyvin pois, mutta valo aiheuttaa vihertymistä ja sen mukana tulee myös näitä myrkkyjä. Jos vihertymä on komean perunan yhdessä nurkassa, sen voi kyllä leikata pois.

10. Sinileväistä vettä ei saa käyttää saunavetenä.

Totta. Jos vedessä on selvästi sinilevää, on parempi viedä löylyvesi mukana mökille.

11. Kantapäässä oleva rakko paranee nopeammin, kun sen puhkaisee.

Totta. Rakko suojaa uuden ihon kehittymistä jonkin aikaa, mutta paksu iho ei välttämättä puhkea itse. Rakkoa ei kuitenkaan kannata puhkaista heti, sillä silloin se tulehtuu helpommin. Rakko kannattaa puhkaista vasta parin päivän päästä puhtaalla neulalla ja peittää puhtaalla siteellä, joka painaa irronneen ihon alustaa vasten suojaksi.

12. Hattu suojaa auringonpistokselta.

Totta. Lierit ovat mainio lisä. Auringonpistos eli lievä lämpöhalvaus aiheutuu ruumiinlämmön noususta etenkin, kun se yhdistyy nestehukkaan. Siten runsas juominen (ei alkoholia) ja suojautuminen liialliselta paisteelta ovat tärkeimmät ehkäisykeinot. Kauan sitten mainos väitti: ”Vain aasi kulkee ilman hattua”. Ehkä siinä oli järkeä.

13. Koiran punkkipanta sisältää myrkkyä ja voi aiheuttaa ihmiselle, joka koskettelee koiraa, vakavia allergiaoireita.

Totta ja tarua. Punkkipantoja on ainakin kahdenlaisia. Toiset sisältävät deltametriiniä, joka on pyretroideihin kuuluva hyönteismyrkky. Se ei aiheuta allergioita kovin usein päinvastoin kuin luonnon pyretriini. Toiset pannat sisältävät hajusteita, joiden oletetaan karkottavan punkkeja. Tuskin nekään aiheuttavat allergioita kovin herkästi, mutta periaatteessa allergia on mahdollista lähes kaikille aineille.

Lue lisää eläinten levittämistä taudeista.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 23-vuotias hoikka nainen, joka kärsii jatkuvista vatsavaivoista ja valtavan voimakasäänistä vatsan murinasta. Laktoosi-intoleranssi on todettu lapsena. Kaikkia mahdollisia ruokavalioita on kokeiltu, ja nytkin on laktoositon ja gluteeniton ruokavalio. Ylä- ja alavatsa on tähystetty, mutta mitään poikkeavaa ei ole löytynyt. Murina on niin voimakasta, että kuuluu kymmenien metrien päähän. Vaivat rajoittavat pahasti elämää, kun ei kehtaa kotoa enää lähteä juuri mihinkään. Mitään syytä vaivaan ei löydy. Miksei?

Vatsavaivat, joiden taustalta ei asianmukaisista tutkimuksista huolimatta löydy sairautta luokitellaan toiminnallisiksi vaivoiksi. Se tarkoittaa, että suolen toiminta on jollain lailla poikkeavaa mutta syytä ei voida osoittaa. Kyseessä ei ole sairaus, vaan ominaisuus. Osa ihmisistä on luonnostaan herkkävatsaisia.

Heidän elimistönsä reagoi stressiin tai muihin poikkeustiloihin suolisto-oireilla. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on tavallisin toiminnallinen vatsavaiva. Siihen liittyy tyypillisesti vatsan turvottelua, paikkaa vaihtavia vatsakipuja ja vaihtelevaa suolen toimintaa.

Toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa tärkeintä on noudattaa terveellisiä elintapoja eli minimoida stressi, pyrkiä säännölliseen vuorokausirytmiin, huolehtia riittävästä unesta, harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Tiettyjen imeytymättömien ns. FODMAP-hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliossa auttaa hillitsemään suolikaasun muodostumista, ja moni saa tästä avun. Ummetusta, ripulia, suolikaasujen ylimääräistä muodostusta ja vatsakipuja voidaan tarvittaessa hoitaa lääkkeillä, mutta toiminnallisissa vatsavaivoissa näiden käyttö tulisi rajoittaa tilapäiseksi.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Vatsan murina hävettää

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella. Viljojen ja/tai maidon sekä rypsiöljyn karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Liian korkean verenpaineen kanssa eläminen on hengenvaarallista. Onneksi paineiden tasaamiseen on keinoja.

1. Milloin korkea verenpaine muuttuu verenpainetaudiksi?

Verenpainetaudista puhutaan, kun verenpaine on toistuvissa mittauksissa noin 140/90 elohopeamillimetriä tai tämän yli. Kotimittauksissa tämä vastaa arvoa 135/85. Jos selkeää tulosta ei saada, tutkittava voi pitää vuorokauden ajan verenpainetta rekisteröivää laitetta.

2. Mistä verenpainetauti johtuu?

Kohonnen verenpaineen taustalla voivat vaikuttaa perinnöllisten seikkojen lisäksi elämäntapatekijät, kuten stressi, runsas suolan käyttö, ylipaino, tupakointi, reipas alkoholin juominen tai liikunnan vähäisyys. Myös tulehduskipulääkkeiden runsas napsiminen ja joillakin vähäinenkin lakritsin syöminen

voi nostaa verenpainetta. Iän myötä verisuonet menettävät kimmoisuuttaan ja ylä- ja alapaineen välinen ero, niin sanottu pulssipaine, kasvaa. Joskus verenpainetta kohottavat sairaudet, kuten munuaisten vajaatoiminta.

3. Kuinka nopeasti verenpainetauti vaurioittaa?

Korkea verenpaine voi aiheuttaa välittömänkin hengenvaaran, mutta yleensä vaikutukset tulevat vuosien saatossa. Joskus sairauden ensimmäinen oire saattaa olla sydäninfarkti tai aivoverenkiertohäiriö, kuten aivoverisuonitukos tai aivoverenvuoto, mutta useimmiten tauti on oireeton. Jotkut valittavat päänsärkyä tai huimausta. Kun verenpainetauti saadaan hoidettua, monet kokevat olonsa paremmaksi.

Nykyään verenpainelääkitys pyritään lisävaurioiden välttämiseksi aloittamaan mahdollisimman vikkelästi.

4. Mitkä elimet ovat vaarassa verenpainetaudissa?

Aivot, sydän, munuaiset ja silmät. Silmänpohjan kovettuneet verisuonet saattavat ratkeilla ja tihkuttaa verta, jolloin näkökyky voi heikentyä pysyvästikin. Aivojen pieniin verisuoniin tulee hauraita kohtia ja pullistumia, jotka saattavat repeytyä. Syntyy vuotoja ja tukoksia. Myös verenvirtaus aivojen valkeassa

aineessa heikkenee, mikä kasvattaa Alzheimerin taudin riskin kymmenkertaiseksi. Munuaisten verisuonten vaurioituminen voi johtaa pahimmillaan munuaisten vajaatoimintaan ja keinomunuaishoitoon, dialyysiin. Verenpaineen murjoma sydänlihas saattaa jäädä vajaatoimintaiseksi, jolloin se ei enää jaksa pumpata verta kunnolla eteenpäin, myös rytmihäiriöt yleistyvät.

5. Korjaantuvatko elimistön vauriot, kun paine saadaan alas?

Syntyneitä vaurioita ei voida enää korjata, mutta uusien vaurioiden, kuten aivoverenkiertohäiriöiden syntyminen estyy.

6. Kuinka verenpainetautia hoidetaan?

Ruokavaliossa kannattaa suosia pehmeitä rasvoja, kuitupitoisia marjoja, kasviksia ja hedelmiä sekä hillitä suolan käyttöä tai siirtyä mineraalisuolaan. Myös liikunta, hyvä uni ja rentoutuminen on tärkeää. Aina elämäntapojen korjaaminen ei yksin riitä laskemaan verenpainetta ja silloin tarvitaan myös lääkitystä. Lääkitys aloitetaan, jos verenpaine on yli 140/90 elohopeamillimetriä 4–6 kuukauden elämäntaparemontin jälkeen tai joskus aiemminkin. Lääkityksen teho paranee selvästi, jos tekee samaan aikaan elämäntapamuutoksia. Verenpaine saadaan putoamaan eri keinoja ja lääkkeitä yhdistelemällä.

Asiantuntijat: Risto O. Roine, neurologian professori, Aivoliiton ylilääkäri. Päivi Korhonen, yleislääketieteen professori, Suomen Verenpaineyhdistyksen puheenjohtaja. Marja Ruuti, laillistettu ravitsemusterapeutti.

Vierailija

Keittääkö painekattila? Näin tasaat paineita

Korkea verenpaine ei ole itsenäinen sairaus, vaan oire niinkuin on esimerkiksi kuume. Molemmissa tapauksissa olisi hyvä selvittää oireen aiheuttaja. Aikuisista suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine ja verenpainelääkkeitä käyttää noin miljoona suomalaista. Liika natrium (yksi syy tusinasta, joka voi nostaa verenpainetta) ei kerry elimistöön vaan poistuu virtsan mukana. Siis normaalisti, kun elimistö on tasapainossa. Näin ei käy jos noudattaa virallisterveellistä (liikaa...
Lue kommentti