Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Puskaradio kertoi, ettei Marevan-verenohennuslääkettä käyttävä saa houkutella nukkumattia tällä ”luonnollisella” unilääkkeellä. Eikö melatoniini olekaan niin turvallista kuin on väitetty?  

”Pimeähormoni” melatoniinia erittyy käpyrauhasesta verenkiertoon erityisesti yöaikaan. Se helpottaa nukahtamista. Circadin 2 mg depottabletti on pitkävaikutteinen myyntiluvallinen lääkevalmiste, jota käytetään yli 55-vuotiaille unettomuuden lyhytaikaiseen hoitoon.Lisäksi melatoniinia voi ostaa ilman reseptiä apteekeista tai terveyskaupoista ravintolisänä.

Euroopan elintarvikeviranomainen EFSA hyväksyi 2012 melatoniinille kaksi terveysväittämää. Näiden mukaan melatoniini lyhentää nukahtamisaikaa (1 mg tovi ennen nukkumaanmenoaikaa) ja lievittää aikaeron yksilöllisiä vaikutuksia (0,5–5 mg tovi ennen nukkumaanmenoaikaa).

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Melatoniinilla on ollut vähän haittavaikutuksia, joskin tiedot vuosia kestävästä käytöstä puuttuvat. Tavallisimmat haitat ovat olleet päänsärky, nenänielun tulehdus, selkäkipu ja nivelkipu. Melatoniini on yliannoksinakin ollut hyvin siedetty toisin kuin muut unilääkkeet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jotkin lääkkeet vaikuttavat melatoniinin pitoisuuteen elimistössä. Esim. masennuslääke fluvoksamiini suurentaa melatoniinin pitoisuutta kun taas esim. tupakointi voi pienentää sitä. Pitoisuusmuutokset voivat vaikuttaa melatoniinin tehoon ja mahdollisiin haittoihin.

Lisäksi melatoniinilla voi olla yhteisvaikutuksia keskushermostoon vaikuttavien aineiden kanssa. Alkoholia ei tule käyttää yhdessä melatoniinin kanssa, sillä se heikentää melatoniinin vaikutusta nukkumiseen. Melatoniini saattaa voimistaa muiden unilääkkeiden vaikutusta.

Varsinaisesti melatoniinin ja Marevanin (varfariini) yhteisvaikutuksia ei ole tutkittu. Ei ole poissuljettu, etteikö melatoniini voisi hidastaa varfariinin hajoamista elimistössä. Lisäksi joidenkin havaintojen mukaan melatoniini saattaa hidastaa veren hyytymistä. Tällöin melatoniini voisi suurentaa verenvuotoriskiä minkä tahansa verenohennuslääkkeen kanssa käytettynä. INR-arvon seuraaminen kertoo varfariinihoidon tehosta, mutta uudemmille veren­ohennuslääkkeille ei ole olemassa vastaavaa mittaria. En kieltäisi melatoniinin ja verenohennuslääkkeiden käyttöä yhdessä, mutta mahdollisesti suurentuneesta vuotoriskistä on hyvä olla tietoinen.
 

Annikka Kalliokoski
kliinisen farmakologian erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla