
Suomalainen mies hellii mielessään pärjäämisen ihannetta. Miehen on kestettävä mikä eteen tulee, eikä apua haeta ennen kuin pää on täysin sekaisin. Koska olet elämäsi tärkein mies, haluat varmasti pitää huolta terveydestäsi ja elää pitkän hyvän elämän.
Miehen elämänkaari näyttää rumalta. Suomalaisten miesten odotettavissa oleva elinikä on lyhyempi kuin missään muussa Pohjoismaassa, vain 75,6 vuotta. Naisemme elävät yli seitsemän vuotta pidempään. Miesten tappajista itsemurhien ja sepelvaltimotaudin suuri osuus on suomalainen ilmiö. Alkoholi on syynä joka kolmanteen työikäisen miehen kuolemaan.
Nämä madonluvut tuntuvat nurinkurisilta, kun niitä vertaa lasten ja nuorten terveyteen. Suomalaiset vauvat ja lapset ovat maailman terveimpiä, jopa terveempiä kuin muissa Pohjoismaissa. Suomalaiset pojat aloittavat elämän siis vähintään samalta viivalta kuin ruotsalaispojat, mutta jostain syystä nuupahtavat kesken matkan.
Miksi näin tapahtuu?
Lastenpsykiatri ja Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Jukka Mäkelä uskoo tilanteen kertovan siitä, ettei suomalainen mies välitä itsestään yhtä paljon kuin miehet muissa maissa.
– Koska pahoinvoiva mies on nimenomaan suomalainen, syytä on etsittävä suomalaisuudesta eikä miehuudesta, hän sanoo.
Välittäminen alkaa kotona
Itsestä välittäminen alkaa lapsuudessa. Pohjana on turvallinen kiintymyssuhde vanhempiin. Kun lapsi kokee, että joku lähellä oleva ihminen välittää hänestä, hänkin oppii välittämään itsestään.
– Ihminen, joka välittää itsestään, välittää myös muista, Mäkelä sanoo.
Turvalliset kiintymyssuhteet muodostuvat, kun vanhempi reagoi lapsensa tarpeisiin; hoitaa, huoltaa, leikkii, hymyilee ja pitää sylissään. Suomalainen kasvatuskulttuuri, jota Mäkelä kutsuu vältteleväksi, sen sijaan korostaa lapsen varhaista itsenäistämistä.
Välttelevä kasvatuskulttuuri koettelee poikia enemmän kuin tyttöjä. Koska pojat reagoivat yleensä voimakkaasti, he tarvitsevat enemmän apua vanhemmiltaan. Poikien tapa pyytää apua on heittäytyä maahan, ruikuttaa tai valittaa, mikä herättää torjuntaa välttelevästi kasvatetuissa vanhemmissa. Vanhempien reaktio on: ”Älä nyt taas jaksa valittaa.”
Kun poikien stressipiikki alkaa nousta, he tarvitsisivat ehdottomasti syliä oppiakseen tyynnyttämään itsensä.
– Jos lapsi ei opi hallitsemaan stressiään ohjatusti, vanhemman kautta, hän käsittelee sitä myöhemminkin hallitsemattomasti. Hänestä voi tulla aggressiivinen ja ennalta-arvaamaton. Tai sitten hän voi kääntyä sisäänpäin ja reagoida stressaaviin tilanteisiin vetäytymällä niistä pois, Mäkelä sanoo.
Jos lapsi kokee, ettei hänen vanhempansa kykene antamaan hoivaa, hän alkaa itse hoitaa vanhempiaan. Lapsi huomaa, että kun hän on hauska tai pelleilee tai hymyilee tai tekee niin kuin äiti haluaa, hän saa vanhemmaltaan vastakaikua. Hän oppii ennakoimaan vanhempansa mielenliikkeet ja tietää, mitä vanhempi haluaa.
Tragedia on siinä, ettei näille lapsille kehity riittävän voimakasta minuutta, ei sisäistä tahtoa tai halua pyrkiä johonkin. He rimpuilevat puolelta toiselle sen mukaan, mitä heiltä kulloinkin odotetaan. Aikuisina heistä voi tulla alkoholisteja, läheisriippuvaisia, kilttejä suorittajia; munattomia miehiä ja sohvaperunoita, jotka ajelehtivat tahdottomina elämän lävitse.
Hiljaiset itsemurhaajat
Saarijärvellä yli kolmekymmentä vuotta terveyskeskuslääkärinä toimineen Tapani Kiminkisen mukaan suomalaisen miehen välinpitämättömyys omasta terveydestään näkyy vastaanotolla kahdella tavalla.
Ensinnäkin miehet eivät yksinkertaisesti tule lääkäriin. Toiseksi kun he vihdoin tulevat lääkäriin, he ovat niin rapakunnossa etteivät elä enää pitkään ilman rajuja elämäntapamuutoksia.
Kun lääkäri sitten kertoo, mistä kaikesta miesten pitäisi luopua, he kokevat sen rangaistuksena, eivätkä enää tule uudestaan lääkäriin. Seuraava matka tehdään ambulanssilla sairaalaan.
Tyypillisimmät syyt, jotka ajavat miehet lääkäriin, ovat kaikille terveyskeskuslääkäreille tuttuja: henkeä ahdistaa, väsyttää, ei jaksa, sieltä täältä kolottaa. Uni ei tule tai aamulla herätessä ei ole yhtään sen virkeämpi kuin nukkumaan mennessä. He tuntevat yleistä haluttomuutta, aivan kuin olisivat menettäneet elämänvoimansa. Masennus on yleistä eivätkä itsetuhoiset ajatukset harvinaisia.
– Vaikka joskus oireiden taustalta löytyy lääketieteellinen syy, suurimmalla osalla ongelmana ovat viina, tupakka ja ylipaino, sanoo Kiminkinen.
He tekevät hiljaista itsemurhaa ja tietävät sen. Viinasta, tupakasta ja ”miehen annoksesta” on tullut osa identiteettiä, ja niistä luopuminen merkitsee heille luopumista elämästä sellaisena kuin he ovat oppineet sen tuntemaan.
Vaimo tai työ pelastaa
Kiminkisen mukaan kaksi miesryhmää ovat terveytensä puolesta muita paremmassa asemassa: työssäkäyvät ja parisuhteessa elävät. Työssäkäyvät miehet kuuluvat työterveyshuollon piiriin ja joutuvat lääkärintarkastusten yhteydessä säännöllisesti miettimään terveydentilaansa. Parisuhteessa elävät taas hakeutuvat lääkäriin usein puolison kehotuksesta.
– Vaimot ovat pelastaneet tässä maassa varmasti enemmän miehiä kuin mikään muu taho, sanoo Kiminkinen.
Hän onkin eniten huolissaan yksinäisistä työttömistä miehistä.
Kiminkisen mukaan terveysongelmista kärsivien miesten kohdalla korjataan nyt sitä satoa, joka syntyi sota-aikana ja sitä seuraavina vuosina. Pojilta puuttui samastumiskohteita, kun isät olivat rintamalla. Monet miehet jäivät sille tielleen tai tulivat muuttuneina takaisin. Perheet olivat suuria, kaikesta oli puutetta, ja kun syliä oli vähän jaettavana, pojat saivat sitä yleensä vähiten.
– Siihen vielä päälle 1950-luvun alistava karttakepillä sormille -opetus, niin tuloksena oli nippu nujerrettuja itsetuntoja, sanoo Kiminkinen.
Elämäsi tärkein mies
Tutkijat ovat huolestuneita siitä, missä jamassa nyt kasvava poikien sukupolvi on parinkymmenen vuoden päästä. Missä kunnossa ovat silloin ne pojat, jotka nyt karkaavat välitunnilla tupakalle, juopottelevat viikonloppuna ja sotkeutuvat kaikenlaisiin ongelmiin?
Jukka Mäkelän mukaan keskeistä on se, minkälaisen viestin ympäristö näille pojille antaa. Tutkimusten mukaan kotona poikia sylitellään vähemmän ja heidän itkuunsa reagoidaan huonommin kuin tyttöjen. Päiväkodissa poikia ojennetaan koko ajan, ja he saavat kuulla olevansa liian villejä ja kurittomia. Koulussa he riutuvat ja häiriköivät teoriatunneilla, koska kaipaisivat oikeasti jotakin paljon toiminnallisempaa.
– Viesti pojille on, että he ovat vääränlaisia ja haluavat vääränlaisia asioita, Mäkelä sanoo.
Itsestä välittämisen ei kuitenkaan tarvitse kaatua näihin epäkohtiin. Tapani Kiminkinen kehottaa sekä miehiä että poikia kysymään itseltään: Onko minun elämässäni ketään tärkeämpää ihmistä kuin minä?
– Jos olet elämäsi tärkein ihminen, haluat varmasti pitää huolta terveydestäsi ja elää pitkän ja hyvän elämän, Kiminkinen sanoo.
Sen voi aloittaa jo tänään neuvolla, jolla amerikkalaisia alkoholisteja kannustetaan kun ryyppy on taas karannut käsistä:
– Mene kotiin, ota lämmin suihku ja ajattele hyviä asioita itsestäsi. Olet hyvä ihminen, oikeasti.
Miehen tappajat
Itsemurha
Suomalainen mies ratkaisee ongelmansa liian usein itsemurhalla. Siihen päätyy vuosittain noin 600–900 miestä, mikä on neljä kertaa enemmän kuin naisilla ja yleisin nuorten miesten kuolinsyy. Suurin osa miesten itsemurhista tapahtuu syrjäseuduilla. Pahin itsemurhapiikki koetaan joka vuosi toukokuussa.
Suurin itsemurhille altistava tekijä on mielenterveyden häiriö, useimmiten vakava masennus. Muita riskitekijöitä ovat epävakaa tunne-elämä, päihderiippuvuus ja käytöshäiriöt. Alkoholinkulutuksen kasvu näkyy lähes aina miesten itsemurhien lisääntymisenä.
Tee edes tämä: Katkaise itsetuhoisten ajatusten ketju. Itsemurha on harvoin äkillinen päähänpisto vaan prosessi, jota haudotaan pitkään. Mitä pidempään itsemurha pyörii mielessä, sitä enemmän se alkaa näyttää ainoalta mahdolliselta vaihtoehdolta. Tämän prosessin voi katkaista puhumalla lääkärille tai muulle ammattiauttajalle. Jos itsetuhoisten ajatusten taustalla on masennus, kuten usein on, se on hoidettava.
Lisää pika-apua www.tukinet.fi.
Alkoholi
Viina on perinteisesti ollut suomalaisen miehen yleislääke kaikenlaisiin sairauksiin ja sydänsuruihin. Tämä heijastuu kuolleisuustilastoissa järkyttävällä tavalla, sillä vuonna 2007 Suomessa kuoli viinaan 1?425 miestä (naisia 371). Alkoholin merkitys miesten tappajana on kasvanut joka vuosi, niin että vuonna 2007 joka kolmas keski-iässä kuollut mies kuoli alkoholiin.
Tilannetta pahentaa se, että alkoholikuolemiin lasketaan mukaan vain alkoholimyrkytykseen ja maksakirroosiin kuolleet. Alkoholi lisää kuitenkin riskiä sairastua myös suun ja nielun syöpään, ruokatorven ja kurkunpään syöpään, maksasyöpään, verenpainetautiin, aivohalvaukseen ja haimatulehdukseen. Humalahakuinen juominen ja suuret kerta-annokset lisäävät myös riskiä sairastua masennukseen.
Tee edes tämä: Jos juominen on sinulle ongelma, myönnä se ja etsi apua. Harva raitistuu kertaheitolla, mutta kun juomattomia jaksoja kertyy yhä enemmän, huomaat miten hyvältä elämä tuntuu ilman krapulaa ja jatkuvaa viinanhimoa. Aina ei ole tärkeintä päästä kokonaan alkoholista eroon, vaan alistaa se isännän paikalta rengiksi. Lisää neuvoja www.paihdelinkki.fi.
Tupakka
Tupakoinnin syntilista on lähes loputtoman pitkä. Se aiheuttaa Suomessa vuosittain yli 6 000 ennenaikaista kuolemaa. Koska miehet tupakoivat enemmän, suurin osa uhreistakin on miehiä.
Tupakan aiheuttamista sairauksista tunnetuin on keuhkosyöpä. Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan tupakka on kuitenkin osatekijänä kaikissa miesten syövissä. Tupakointi myös paksuntaa verta ja ahtauttaa verisuonia, minkä vuoksi tupakoitsijoilla on yli kaksinkertainen riski sairastua sepelvaltimotautiin tai saada aivohalvaus. Tupakka aiheuttaa myös keuhkoahtaumatautia ja astmaa sekä heikentää potenssia.
Tee edes tämä: Vähennä ensin. Osta sellaista merkkiä, jota et koskaan polttaisi. Pysyttele erossa tilanteista, jotka herättävät tupakanhimosi. Riko rutiinit, joihin tupakka kuuluu, ja keksi uusia tupakattomia rutiineja. Järjestä itsesi tilanteisiin, joissa et voi tupakoida. Jos pystyt tähän, olet enää askelen päässä tupakoinnin lopettamisesta. Elämä ilman tupakkaa tulee olemaan aluksi koettelemus, johon tarvitset ympäristön tukea.
Lopetusneuvoja osoitteesta www.stumppi.fi
Ylipaino
Lihavuus ei tunne sukupuolirajoja, mutta Suomessa on enemmän lihavia miehiä kuin naisia. Suomalaiset nuoret miehet liikkuvat yhä vähemmän ja syövät enemmän roskaruokaa. Tämä näkyy varusmiesten painossa, joka on kasvanut viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana tasaisesti. Keski-ikäisistä suomalaisista peräti 70 prosenttia on ylipainoisia.
Ylipaino aiheuttaa monia terveysongelmia, joista tunnetuimpia ovat metabolinen oireyhtymä, tyypin 2 diabetes ja sydän- ja verisuonitaudit. Ylipainoisilla ihmisillä on myös usein unihäiriöitä, itsetunto-ongelmia ja hengitystiesairauksia. Ylipaino altistaa myös monille syöville.
Tee edes tämä: Ylipainoon ei ole parempaa lääkettä kuin liikkuminen. Vaikka liikkuminen ei heti näy painossa, jo yksi reipas kävelylenkki lisää hyvän kolesterolin määrää ja parantaa rasva-arvoja. Hyvä olo tuntuu vielä pitkään lenkin jälkeenkin. Kun kuntosi kohenee ja olosi tuntuu paremmalta, voit monipuolistaa liikuntamuotojasi. Suomalaisen miehen parasta lenkkeilymaastoa on tietenkin metsä.
Apua painonhallintaan www.kiloklubi.fi
Yksinäisyys
Miehen kyky verkostoitua on usein heikompi kuin naisen ja avioerossa lapsetkin jäävät usein äidille, joten miehet elävät naisia useammin yksin. Yksinäisyys on kuitenkin myrkkyä terveydelle. Yksinäinen kokevat elämänsä usein onnettomaksi, ja yksinäisyys murentaa itsetuntoa. Yksin asuvat miehet käyttävät eniten alkoholia, ja yksinasujilla on enemmän masennus- ja ahdistusoireita kuin yhdessä asuvilla.
Yksinäisiltä terveiltä ihmisillä on mitattu myös korkeita tulehdusarvoja, jotka voivat altistaa ihmisen monille eri sairauksille. Eräs näistä kohonnut riski sairastua sydänsairauksiin.
Tee edes tämä: Pakota itsesi hymyilemään. Onnellisuus tarttuu, masennus ei. Hakeudu harrastuksiin, järjestötoimintaan tai vapaaehtoistyöhön. Mene tapaamaan sukulaisiasi tai ota yhteys vanhaan luokka- tai armeijatoveriin. Hanki vaikka koira kaveriksi ja tapaa muita koiraihmisiä. Eräs syy siihen, miksi itsemurhat ovat viime vuosina hieman vähentyneet, on luultavasti matkapuhelinten yleistyminen: käytä sitä.
Lisää neuvoja www.miessakit.fi
Testaa tartutko pulloon liian hanakasti.