Migreeni on sitkeä ja kova vastus, mutta tehokkaan hoidon etsiminen kannattaa. Jos ensimmäinen tai toinen lääke ei toimi, vielä on vaihtoehtoja. Uusin on ryppypistoksista tuttu botox.

Kipu sykkii kovana toisella puolella päätä. Oksettaa, äänet ja valo tuntuvat raastavilta. Onko tämä migreeniä?

— Kun potilas kertoo vielä vetäytyvänsä säryn aikana pimeään huoneeseen lepäämään, diagnoosi on jo aika varma, neurologian erikoislääkäri Ville Artto HYKSistä toteaa.

Omin voimin ja käsikauppalääkkeillä ei ole fiksua sinnitellä vuosikausia. Migreeni on sairaus, jota osataan hoitaa.

Kohtalotovereitakin on: migreeni on tuttua joka 6. naiselle ja joka 20. miehelle.
Migreenin vastaisessa taistossa on tärkeintä tunnistaa, mitkä asiat altistavat juuri minut kohtauksille. Toisilla se on pähkinät, voimakkaat juustot tai punaviini, toisilla epäsäännöllinen syöminen ja unirytmi. Myös kirkkaat valot, kuten kevätaurinko ja säiden voimakkaat vaihtelut voivat laukaista kohtauksen.

— Kannattaa kuulostella itseään. Kun oppii tunnistamaan, mitkä aiheuttavat migreeniä, pystyy välttämään kohtauksia tai osaa ainakin varautua niihin.

Oma cocktail kokeilemalla

Osa selviää migreenistään ilman reseptiä myytävillä särkylääkkeillä tai vain levolla. Jos näin on, voi olla tyytyväinen eikä järeämpiä hoitoja tarvitse hamutakaan.

Särkylääkkeen käytössä on yksi ohjenuora yli muiden: sitä on otettava heti riittävän iso annos. Se tarkoittaa esimerkiksi parasetamolia tai asetyylisalisyylihappoa 1 000 mg tai ibuprofeenia 800—1 200 mg. Pienten annosten napsiminen useita kertoja ei katkaise kohtausta vaan pitkittää sitä.

Kun kipu on kovaa ja haittaa toistuvasti elämää, ei pidä sinnitellä reseptivapailla tuotteilla. On aika kokeilla migreenin täsmälääkkeitä, triptaaneja. Ne supistavat kohtauksen laajentamia verisuonia ja estävät kipuimpulssin kulkemisen aivoissa.

Triptaaneja on seitsemän, ja ne on kaikki todettu tehokkaiksi. Sopivin löytyy kokeilemalla — etukäteen ei voi tietää, mikä kenelläkin toimii parhaiten.

— Migreenin taustalta arvellaan löytyvän kymmeniä, jollei satoja sairaudelle altistavia geeniä. Ei ole vain yhtä migreeniä, ja siksi hoidonkin on oltava räätälöityä, Artto korostaa.

Joskus apu löytyy täsmälääkkeen ja tulehduskipulääkkeen yhdistelmästä. Cocktailiinsa voi liittää vielä pahoinvointilääkkeen, joka voimistaa lääkkeiden imeytymistä.

Kaikissa migreenin kohtauslääkkeissä on muistettava, ettei niitä saa napsia päivittäin. Jatkuva tulehduskipulääkkeiden syönti voi aiheuttaa mahahaavan ja lääkepäänsäryn.

Myös triptaaneista voi saada lääkepäänsäryn: liikaa käytettynä särkylääkkeet eivät lievitäkään kipua vaan ylläpitävät sitä. Triptaanien turvallisen käytön rajana pidetään 10 päivää kuukaudessa.

Parempi estää ennalta

Jos migreeni jysähtää päälle useammin kuin kolme kertaa kuukaudessa, lääkäri harkitsee estolääkkeitä. Ne vähentävät sairauspäiviä ja tehostavat joillakin myös kohtauslääkkeiden vaikutusta.

Ennen lääkekokeiluja suositellaan päänsärkypäiväkirjan pitämistä. Kuukauden kirjanpito kohtauspäivistä, oireista ja niihin käytetyistä lääkkeistä kertoo lääkärille paljon sairauden luonteesta. Myös itselle voi paljastua yllättäviä asioita, vaikkapa kohtausten yhteys raskaisiin urheilusuorituksiin, valvottuihin öihin tai kuukautisten alkamiseen.

Migreeniin ei ole omaa estolääkettä, vaan kohtauksia pyritään pitämään poissa verenpaine- ja epilepsilääkkeillä sekä vanhanpolven masennuslääkkeillä. Valintaan vaikuttaa se, mitä muita sairauksia tai vaivoja on.
 

Univaikeuksista tai niska- ja hartiasäryistä kärsivälle voi soveltua trisyklinen masennuslääke.

Kohonneet verenpainearvot taas saattavat hoitua samalla kuin migreenikin, kun estolääkkeeksi otetaan verenpainelääke. Mutta jos tuolilta nouseminen normaalistikin huimaa, verenpainelääke saattaisi madaltaa jo ennestään alhaisia paineita liikaa.

Estolääkkeet eivät lopeta kohtauksia kokonaan, mutta jo määrän puolittuminen tekee elämästä siedettävämpää.

Tehokkaan ja sopivan estolääkkeen valinta ei aina onnistu ensimmäisellä kerralla. Hyvään lopputulokseen päästäkseen kannattaa nähdä vähän vaivaa. Joskus joudutaan turvautumaan kahden tai jopa kolmen lääkkeen yhdistelmään.

Uusia lääkkeitä odotetaan

Migreenin hoidon todellinen mullistus tapahtui 1990-luvulla, kun triptaanit tulivat apteekkeihin. Uusia täsmälääkkeitä on odotettu jo vuosia, mutta ainakaan vielä ei ole tihkunut tietoja siitä, että valmista olisi tullut.

Uusin hoitomuoto on paremmin kauneudenhoidosta tunnettu botox. Botuliinipistoksia antaneet lääkärit huomasivat, että samalla kun naamarypyt silottuivat, lähtivät pääsärytkin.

Pään, niskan ja hartian seudulle pistettyjen piikkien vaikutus voi kestää kolmisen kuukautta, joillakin jopa pidempään. Botoxin hyödyistä on näyttöä niillä, joilla on kuukaudessa vähintään 15 migreenipäivää.

— Botox on yksi vaihtoehto, josta toiset migreenikot tuntuvat hyötyvän huomattavasti, toiset eivät lainkaan, Artto toteaa.

Myös rentoutusta käytetään migreenin, kuten muidenkin pitkäaikaisten kipujen, hoidossa. Kuvantamistutkimuksista tiedetään, että rentoutusharjoituksen aikana aivojen kipualueiden aktiivisuus vähenee. Nopeaa, vain sekunneissa tapahtuvaa rentoutumista harjoitellaan psykologin vetämissä ryhmissä.

Suurimmat odotukset tulevaisuuden hoidoissa kohdistuvat CGRP-antagonisteihin. Ne on todettu kaksoissokkokokeissa yhtä tehokkaiksi kuin triptaanit. Niiden etuna on se, että ne eivät supista aivoverisuonia vaan estävät niiden laajenemisen. Ne soveltuisivat myös niille, joille tripaanit eivät valtimosairauden takia käy.

Toinen kehitteillä oleva lääke on 5HT-1F-agonisti, joka sekin sopii verisuonisairaalle migreenikolle.

Luonto tietää

Vaikka migreenikohtaus saattaa tuntua pelottavalta, se on sairaus, joka useimmiten helpottaa ajan myötä. Naisilla helpotusta on odotettavissa vaihdevuosien jälkeen, miehillä jo aiemmin, jos pystyy elämään ilman suuria stressikertoimia.

Parasta migreenin hoitoa olisikin stressin välttäminen, mikä on helpommin sanottu kuin tehty. Moni migreeniä sairastava huomaa kohtauksen hiipivän päälle juuri, kun suurin kiire alkaa hellittää: kun aikaa vienyt projekti on saatu päätökseen, viikonloppuna tai loman aluksi.

Migreenistä kärsivät osaavat yleensä hoitaa kohtauksen juuri niin kuin kuuluu: painua lepoon pimeään huoneeseen. Osa helpottaa oloaan painamalla otsalleen märän ja kylmän rätin.

— Luonto ajaa toimimaan oikein, Artto toteaa.

Lääkärinä hän käy potilaan kanssa läpi myös sitä, miten elämän voisi järjestää sellaiseksi, että migreenikohtausten määrä jäisi mahdollisimman pieneksi. Säntillisyys on kaiken avain: Ruokarytmi kannattaa pitää säännöllisenä, samoin unirytmi. Viikonloppunakaan ei parane venyttää tunneilla nukkumaanmenoa eikä vastaavasti nukkua puoleen päivään. Se kostautuu voimat vievänä migreeninä.

Nestetasapainostaankin on pidettävä huolta. Rankan urheilusuorituksen aiheuttama nestehukka on muistettava korvata juomisella, ja saunomisessakin kohtuullisuus on paras ohjenuora.

— En minä suomalaisilta mene saunomista kieltämään. Kunhan muistaa juoda riittävästi vettä, Artto naurahtaa.

Lue lisää
Nuoren migreenistä
Migreenistä ja vaihdevuosista
Tunnista vakava pääkipu

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Otat ratkaisevan askelen kohti parempaa unta, kun tunnistat, mikä sinua valvottaa. Sopivatko nämä oireet sinun unettomuuteesi?

KATKEILEEKO UNI?

Uniapnea on hengityshäiriö, jossa nukkujan ylemmät hengitystiet sulkeutuvat kymmeniäkin kertoja yön aikana eri pituisiksi ajoiksi ja hän havahtuu tai herää monta kertaa yössä.

Uniapnean tunnistaminen voi olla hankalaa, sillä moni ei aamulla muista havahtuneensa vähän väliä hereille. Katkonainen uni vaikuttaa kuitenkin siten, että väsymys jää päälle. Monilla myös päätä särkee ja muisti pätkii. Joskus uniapneasta kertovat vain yöhikoilu tai tihentynyt yöllinen virtsaamistarve.

Jos voimakas väsymys jatkuu, kannattaa hakeutua tarkempiin tutkimuksiin. Ensisijaisena hoitona uniapneassa on painonhallinta. Keskivaikeassa ja vaikeassa uniapneassa myös ylipainehoito (CPAP) on yleensä tarpeen.

Lue lisää Uniapnea pilaa yön

KUTITTAAKO JALKOJA?

Arviolta 5–15 prosenttia suomalaisista kärsii ajoittain levottomat jalat -oireyhtymästä. Jalkoja kihelmöi, polttelee tai kutittaa levossa ja nukahtaminen vaikeutuu. Reilu 20 prosenttia raskaana olevista naisista kärsii levottomista jaloista etenkin raskauden loppuvaiheessa.

Vaikka oireet olisivat lieviä, moni nukkuu jatkuvasti huonosti. Jalkojen levottomuuteen on olemassa lääkitys, joka helpottaa samalla unen saantia.

Oireyhtymän sukulaista, periodista raajaliikehäiriötä (PLMD) on vaikeampi tunnistaa, sillä se oireilee pelkästään unen aikana jalkojen liikahduksina. Oireet eivät vaikeuta nukahtamista, mutta rikkovat yöunta ja voivat siten aiheuttaa voimakasta väsymystä päiväsaikaan.

Lue lisää Levottomat jalat – misten rauhaa yöksi?

HERÄTTÄÄKÖ HIKOILU?

Vaihdevuosien alkaessa 45–55 vuoden iässä unen rakenne muuttuu. Jotkut saavat hormonikorvaushoidosta apua uniongelmiin, mutta eivät kaikki. Gynekologi voi määrätä unilääkkeitä, mutta pitkäaikaisen unettomuuden hoitoon ne eivät sovi.

Menopaussi voi laukaista myös uniapnean. Jos vaihdevuosi-ikäisen naisen uni on katkonaista, hän hikoilee öisin, kuorsaa tavallista enemmän ja myös verenpaine nousee, kannattaa tarkistaa voisiko kyseessä olla uniapnea. Oireet voivat olla lieviäkin.

Lue lisää Mistä yöhikoilu keertoo?

VALVOTKO LIIKAA?

Teini-ikäiset ja nuoret aikuiset kärsivät usein unirytmin viivästymisestä. He saattavat valvova pikkutunneille, vaikka aamulla on menoa. Nuoret elävät eri rytmissä arkena ja viikonloppuna, ja rytmin kääntäminen joka maanantai on haastavaa. Jatkuvan univajeen takia moni nuori pilkkii koulussa eikä pysty keskittymään opetukseen.

Melatoniini auttaa tutkitusti vuorokausirytmin säätelyssä, mutta siitäkään ei ole apua ilman unenhuoltoa eli elämäntapojen muutosta. Vaikka melatoniini on reseptivapaa lääke, sen käytöstä olisi hyvä keskustella lääkärin kanssa.

Lue lisää Unirytmi sekaisin – tee korjausliike

KERTYYKÖ UNIVAJE?

Riittävä unensaanti on usein priorisointikysymys. Moni kärsii kroonisesta unenpuutteesta, koska nipistää jatkuvasti aikaa yöunista. Suurin osa aikuisista tarvitsee unta 7–8 tuntia yössä, mutta harva suo sen itselleen. Teinien unentarve on 9 tuntia ja peruskoululaisen 10 tuntia. Tarhaikäisten lasten tulisi nukkua 10–11 tuntia yössä ja välillä päiväunet päälle.

Unen määrästä ja laadusta huolehtimisen pitäisi olla arkista rutiinia. Jos viikolla kertyy parina yönä univajetta, tutkimusten mukaan univelkoja ei pysty kuittaamaan viikonlopun aikana. ■

Uniliiton nettisivuilta löydät paikallisten uniyhdistysten yhteystiedot. Yhdistyksistä voit saada tietoa oman alueesi unihoitajista ja muista unihäiriöihin erikoistuneista terveydenhuollon ammattilaisista.

Asiantuntija: ylilääkäri, neurologi Gabriele Sved, Helsingin Uniklinikka.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Rauta nousee salilla mutta kun poimit sukan lattialta, saat selkäsi jumiin. Mikä selkää oikein vaivaa? Todennäköisimmin välilevyt – nuo selkärangan iskunvaimentimet – ovat kuluneet. Silloin ei paljon tarvita, että kipu yllättää.

– Selkäkipuja ei voi kukaan kokonaan välttää, koska selkärankamme alkaa rappeutua jo keski-iässä. Samoin kuin ihoon tulee ryppyjä iän myötä, myös selkä vanhenee, sanoo fysiatrian erikoislääkäri Timo Pohjolainen.

Huono uutinen on siis se, että joustavat välilevyt alkavat kuivua jo 30 ikävuoden jälkeen. Lisäksi tupakointi, tapaturmat ja raskas työ, jossa nostat, kannat, taivuttelet ja kurkottelet, huonontavat välilevyjen aineenvaihduntaa ja nopeuttavat niiden rappeutumista. Välilevyt, tarkemmin sanoen välilevyjä ympäröivät syyrustoiset renkaat, alkavat repeillä, välilevyt madaltuvat, nikamien pikkuniveliin tulee nivelrikkoa ja selän liikkuvuus rajoittuu. Selkä ajoittain alkaa kipuilla.

Hyviäkin uutisia on: rappeumakipu tulee ja menee. Se uusiutuu, mutta toipuminen on nopeaa. Eniten selkäkipuja on 40–55-vuotiailla ja lähes 90 prosenttia niistä on hyväennusteisia alaselkäkipuja.

Aamusta pehmeitä liikkeitä

Välilevyjen rappeumasta kertoo se, että selkä on aamuisin jäykkä ja kipeä. Selkä väsyy myös istumisesta ja kipu tuntuu ylös noustessa. Aamuisin selkä kuitenkin vetreytyy puolessa tunnissa, kun se on saanut liikettä.

– Kevyt aamuliikunta on hyvä tapa. Hyvä tapa on jumpata jo sängyssä ja herätellä näin kehoa, Pohjolainen sanoo.

Liian rasittava treeni, raskaat nostot ja repiminen aamutuimaan voi sen sijaan vaurioittaa välilevyjä, sillä ne ovat jäykimmillään aamulla.

– Silloin kun selkä on hyvässä kunnossa, kannattaa harrastaa monipuolisesti liikuntaa, kuitenkin sellaisia lajeja, joissa ei synny tärähdyksiä.

Pohjolainen suosittelee turvallisena lajina kävelyä ja vesijuoksua. Vesijuoksuun on hurahtanut moni sellainen mies, joka ei pysty kuivalla maalla juoksemaan.

Lue lisää Selkä kiittää liikkeestä

Noidannuolesta iskiakseen

Noidannuoli on äkillinen selkäkipu, joka kramppaa lihakset kipukohdan ympäriltä. Syy on yleensä pieni repeämä välilevyn syyrustoisessa renkaassa tai vaurio selkärangan pikkunivelessä.

Vaiva paranee muutamassa päivässä tai parissa viikossa.

Noidannuoli edeltää usein iskiasta eli välilevyn pullistumaa tai välilevytyrää. Sellainen syntyy, kun välilevyn syyrustoinen rengas repeää kokonaan, välilevyn pehmeä ydinosa pursuaa repeämästä ja alkaa painaa iskiashermoa.

Vajaalla kymmenellä prosentilla selkäkipuisista on iskiasoireita, jolloin puutuminen säteilee alaraajaan. Heistä noin puolella hermojuuri on ärtynyt välilevyrappeuman aiheuttaman kemiallisen ärsytyksen tai välilevytyrän tai -pullistuman aiheuttamana.

Timo Pohjolainen painottaa, että vaikeakin välilevytyrän tai -pullistuman aiheuttama iskias paranee useimmiten ilman leikkausta.

Kun selkä jäykistyy iän myötä, kipukin vähenee. Tosin vanhemmiten hermojuuri- tai selkäydinkanavan ahtauma eli spinaalistenoosi voi aiheuttaa selkä- ja alaraajakipua, jos rappeumamuutokset ahtauttavat hermorakenteita.

Lue lisää Selkävaivoista

Leikkausko lopullinen apu?

Leikkaus on tarpeen, jos alaraajassa on voimakas tuntohäiriö, lihasvoima heikentynyt tai on häiriöitä virtsaamisessa ja ulosteen pidätyskyvyssä. Leikkausaihe on myös, jos hermojuuren puristus on kestänyt 6–8 viikkoa, kipu on voimakasta ja magneettikuvissa näkyy selvä oireilevaan puoleen ja tasoon sopiva löydös.

Vaikea selkäydinkanavan ahtauma ja katkokävelyoire on myös tyypillinen leikkausta vaativa tilanne.

Luudutusleikkaus tehdään usein silloin, kun nikamat ovat toisiinsa nähden siirtyneet ja nikamavälissä on liiallista liikkuvuutta. Pohjolaisen mukaan luudutusleikkauksia tehdään enenevästi, vaikka niiden tehoa ei ole osoitettu.

–Tarmokas kuntoutus eli vatsa- ja selkälihasten tiivis harjoittaminen antaa yhtä hyvät tulokset kuin luudutusleikkaus. Se on myös halvempaa eikä leikkauksen riskejä, kuten infektioita, vuotoja ja hermovaurioita, tarvitse pelätä.

Timo Pohjolainen pitää tärkeänä, että leikatun selän kuntoutus tehdään tiiviissä fysioterapeutin ohjauksessa. Fysioterapeutin on hyvä tavata potilasta 3–5 kertaa ja käydä jumppaohjelma hänen kanssaan joka kerta läpi sekä kertoa, miksi mikäkin liike tehdään.

Aktiivinen selkä- ja vatsalihasten harjoittaminen tulee aloittaa viimeistään neljän viikon kuluttua välilevytyrän leikkauksesta.

Luudutusleikkauksen jälkeen muutamaan viikkoon saa tehdä vain harjoituksia, joissa lihasta jännitetään, mutta rankaa ei liikaa taivuteta tai venytetä.

Ahtaumaleikkauksen jälkeen arkiliikkuminen ja käveleminen on heti tärkeää. Selän ja vatsalihasten aktiivinen voimistaminen alkaa 5–6 viikon jälkeen leikkauksesta.

Syöpä säteilee selkään

Joskus selkäkipu liittyy vakavaan sairauteen.

– Kun 50–60-vuotias mies saa vakavia selkäoireita, on tutkittava mahdolliset eturauhasongelmat. Sekä eturauhasen tulehdus että syöpä voivat aiheuttaa kovaa selkäkipua. Eturauhasongelmiin liittyy myös virtsaamisvaikeuksia ja kirvelyä, Timo Pohjolainen sanoo.

Joskus hermojuurisäteilyn syyksi paljastuu paksusuolen syöpä.

– Vakavissa sairauksissa kipu ei helpotu yöllä eikä levossa, vaan pahenee. Yleisoireena on myös ruokahaluttomuutta ja painonlaskua.

Yksin ei saa jäädä

Eri ihmiset tuntevat ja kokevat kivun eri tavoin. Ovathan vaivatkin hyvin erilaisia. Jollakin on rappeumaa yhdessä välilevyssä, toisella useassa. Myös lääkkeet eri vaivoihin ovat erilaiset.

– Kipua ei saa kokonaan pois, jos hermojuurivaurio on syntynyt ja krooninen kipu on kehittynyt. Kipua voi kuitenkin hallita. Siihen tarvitaan lääkehoitoa, liikuntaa, selkä- ja vatsalihasten harjoitusta, helpotuksia työoloissa ja työasentojen muuttamista.

Timo Pohjolainen näkee selkälääkärin työssään, että kipu aiheuttaa ahdistusta, masennusta ja pelkotiloja. Ahdistukseen liittyy liiallista pelkoa ja masennus puolestaan vahvistaa kiputuntemuksia.

–Kroonistunut kipu pahenee, jos eristäytyy neljän seinän sisään, hän sanoo ja kehottaa pitämään kiinni harrastuksista ja ihmissuhteista sekä hakemaan hauskoja asioita elämään.

–Yksin ei saa jäädä. Sosiaaliset suhteet on hoidettava kuntoon. Ja jokainen selkäkipuinen tarvitsee lääkärin, joka kannustaa ja johon voi luottaa.

Lue lisää Kipulääkärin omat keinot krooniseen selkäkipuun

Asiantuntija: Timo Pohjolainen, fysiatrian erikoislääkäri, dosentti, Helsinki Hospital.

Lue lisää Alaselän kivun käypä hoito -suositus.

Vierailija

Selkäkipu yllättää – miten siitä selviää?

Alaselän kipuilusta kirjoitetaan paljon ammattitaidotonta pötyä, vaikka tiede tuntee hyvin kipuilun ja rappeutuman syntysyyt ja myös hoidon. Niitä ei haluta nähdä, koska sairaanhoitoyhtiöt haluavat pyörittää kallista ja kannattavaa hoitorulettia. Ylivoimainen juurisyy on pitkäkestoinen pyöreäselkäinen istuminen. Tavallinen tuoli pakottaa selän siihen ja siksi meillä on n. 800.000 selkäkipuista ja n. 6000 vuodessa saa varhaiseläkkeen selkärappeuman takia. Selkäleikkauksia tehdään luokkaa 20.000...
Lue kommentti