Selvitimme, miten ikä vaikuttaa ehkäisyn valintaan.

Alle 20 v

Nuori nainen voi aloittaa matalahormonisten yksivaihepillereiden käytön heti, kun sille on tarvetta. Yhdistelmäpillereitä on kaksi- ja yksivaiheisia. Nuorella terveellä naisella on vain harvoin esteitä minkään hormoniehkäisyn käytölle. Jos ei ole vakituisessa parisuhteessa, on aina käytettävä kondomia, joka suojaa sukupuolitaudeilta.
 

30 v

Hyväksi havaittua ehkäisymenetelmää voi jatkaa. PMS-oireista kärsivälle sopivat niin minipillerit kuin yhdistelmäpilleritkin. Minipillereissä on vain keltarauhashormonia eikä niillä voi siirtää kuukautisia kuten yhdistelmäehkäisypillereillä. Minipillereihin liittyy enemmän välivuotoja kuin yhdistelmäpillereihin.

Jos pillereiden ottamista on vaikea muistaa, yhdistelmäpillerin vaihtoehtoina ovat ehkäisylaastari ja emättimeen asetettava ehkäisyrengas. Minipillereitä unohtelevan vaihtoehto on ehkäisykapseli.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Markkinoille on tullut myös hormonikierukka, jonka ehkäisyteho kestää kolme vuotta aiemman viiden sijasta. Kolmen vuoden kierukka on kooltaan pienempi ja siksi helpompi asettaa myös synnyttämättömälle naiselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos naisella on korkea verenpaine, diabetes tai reilusti ylipainoa, yhdistelmäehkäisyvalmisteet eivät yleensä sovi. Liikapaino voi vähentää ehkäisytehoa.

Perheenlisäystä toivovien on hyvä muistaa, että naisen hedelmällisyys laskee merkittävästi 35 ikävuoden jälkeen.
 

Yli 40 v

Terve normaalipainoinen nainen voi jatkaa ehkäisyä, joka on toiminut tähänkin asti. Perinteistä yhdistelmäehkäisyä ei kuitenkaan kannata tässä vaiheessa aloittaa, jos sitä ei ole nuorempana käyttänyt.

Markkinoille on viime vuosina tullut myös luonnollista estrogeeniä sisältäviä yhdistelmäehkäisypillereitä, joiden vaikutukset aineenvaihduntaan ja veren hyytymistekijöihin ovat astetta turvallisemmat kuin perinteisemmillä pillereillä.

Noin 50-vuotiaana ei ehkäisyä enää tarvitse.
 

Mikä on mikä?

Yhdistelmäehkäisy

Yksivaihepillerit: Samanlaisia pillereitä syödään noin kolmen viikon ajan ennen taukoa, jonka aikana tulee kuukautisvuoto. Pillereissä on tasaisesti vakioitu määrä estrogeeniä ja progestiinia. Niillä voi siirtää vuodon tulemaan vaikka vain parin kolmen kuukauden välein.

Kaksivaihepillerit: Pillereiden hormonimäärät vaihtelevat kierron eri vaiheiden mukaan ja pillereitä on pillerilevyssä kolmea eri väriä. Estrogeenin ja progestiinin annokset vaihtelevat kierron eri vaiheissa.

Ehkäisylaastari: Vaihtoehto yhdistelmäehkäisypillerille on estrogeenia ja progestiinia sisältävä laastari, joka kiinnitetään iholle kerran viikossa aina samana viikonpäivänä kolmen viikon ajan, jonka jälkeen pidetään viikon tauko.

Ehkäisyrengas: Vaihtoehto yhdistelmäehkäisypillerille. Rengas asetetaan emättimeen kolmeksi viikoksi kerrallaan, välissä pidetään viikon tauko.

Keltarauhashormonia sisältävät

Minipillerit, jotka sisältävät vain progestiinia eli keltarauhashormonia. Käytön aikana voi välivuotoja tulla enemmän kuin yhdistelmäehkäisypillereillä.

Ehkäisykapseli, jonka teho kestää kolme tai viisi vuotta. Asetetaan käsivarren ihon alle.

Ruiske, joka annetaan lihakseen 12 viikon välein.

Hormonikierukka, jonka teho on kolme tai viisi vuotta.
 

Ei-hormonaalinen ehkäisy

Kondomi, joka suojaa tehokkaasti sukupuolitaudeilta.

Ehkäisyvaahto ja -puikko, joka tuhoaa siittiöitä. Toimii hyvin esimerkiksi pessaarin kanssa.

Kuparikierukka, joka toimii hyvin vakituisessa parisuhteessa. Sopii myös tupakoiville naisille.
 
Asiantuntija Mervi Halttunen, synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri, hormonipoliklinikka HUS Naistenklinikka

Sterilisaatio puuttuu muuten ihan hyvästä listauksesta. Vähintään 30 vuotias, joka ei halua lapsia, tai minkä ikäinen tahansa, jolla on jo 3 lasta, on oikeutettu sterilisaatioon. Ei haittavaikutuksia, ei muistamista, huoleton ja varma, vaikkei tietysti 100 % varma, kuten ei mikään. Tuntuu, että sterilisaation mahdollisuutta koetetaan jotenkin pitää piilossa?

  • ylös 29
  • alas 18
Sisältö jatkuu mainoksen alla