Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Selvitimme, miten ikä vaikuttaa ehkäisyn valintaan.

Alle 20 v

Nuori nainen voi aloittaa matalahormonisten yksivaihepillereiden käytön heti, kun sille on tarvetta. Yhdistelmäpillereitä on kaksi- ja yksivaiheisia. Nuorella terveellä naisella on vain harvoin esteitä minkään hormoniehkäisyn käytölle. Jos ei ole vakituisessa parisuhteessa, on aina käytettävä kondomia, joka suojaa sukupuolitaudeilta.
 

30 v

Hyväksi havaittua ehkäisymenetelmää voi jatkaa. PMS-oireista kärsivälle sopivat niin minipillerit kuin yhdistelmäpilleritkin. Minipillereissä on vain keltarauhashormonia eikä niillä voi siirtää kuukautisia kuten yhdistelmäehkäisypillereillä. Minipillereihin liittyy enemmän välivuotoja kuin yhdistelmäpillereihin.

Jos pillereiden ottamista on vaikea muistaa, yhdistelmäpillerin vaihtoehtoina ovat ehkäisylaastari ja emättimeen asetettava ehkäisyrengas. Minipillereitä unohtelevan vaihtoehto on ehkäisykapseli.

Markkinoille on tullut myös hormonikierukka, jonka ehkäisyteho kestää kolme vuotta aiemman viiden sijasta. Kolmen vuoden kierukka on kooltaan pienempi ja siksi helpompi asettaa myös synnyttämättömälle naiselle.

Jos naisella on korkea verenpaine, diabetes tai reilusti ylipainoa, yhdistelmäehkäisyvalmisteet eivät yleensä sovi. Liikapaino voi vähentää ehkäisytehoa.

Perheenlisäystä toivovien on hyvä muistaa, että naisen hedelmällisyys laskee merkittävästi 35 ikävuoden jälkeen.
 

Yli 40 v

Terve normaalipainoinen nainen voi jatkaa ehkäisyä, joka on toiminut tähänkin asti. Perinteistä yhdistelmäehkäisyä ei kuitenkaan kannata tässä vaiheessa aloittaa, jos sitä ei ole nuorempana käyttänyt.

Markkinoille on viime vuosina tullut myös luonnollista estrogeeniä sisältäviä yhdistelmäehkäisypillereitä, joiden vaikutukset aineenvaihduntaan ja veren hyytymistekijöihin ovat astetta turvallisemmat kuin perinteisemmillä pillereillä.

Noin 50-vuotiaana ei ehkäisyä enää tarvitse.
 

Mikä on mikä?

Yhdistelmäehkäisy

Yksivaihepillerit: Samanlaisia pillereitä syödään noin kolmen viikon ajan ennen taukoa, jonka aikana tulee kuukautisvuoto. Pillereissä on tasaisesti vakioitu määrä estrogeeniä ja progestiinia. Niillä voi siirtää vuodon tulemaan vaikka vain parin kolmen kuukauden välein.

Kaksivaihepillerit: Pillereiden hormonimäärät vaihtelevat kierron eri vaiheiden mukaan ja pillereitä on pillerilevyssä kolmea eri väriä. Estrogeenin ja progestiinin annokset vaihtelevat kierron eri vaiheissa.

Ehkäisylaastari: Vaihtoehto yhdistelmäehkäisypillerille on estrogeenia ja progestiinia sisältävä laastari, joka kiinnitetään iholle kerran viikossa aina samana viikonpäivänä kolmen viikon ajan, jonka jälkeen pidetään viikon tauko.

Ehkäisyrengas: Vaihtoehto yhdistelmäehkäisypillerille. Rengas asetetaan emättimeen kolmeksi viikoksi kerrallaan, välissä pidetään viikon tauko.

Keltarauhashormonia sisältävät

Minipillerit, jotka sisältävät vain progestiinia eli keltarauhashormonia. Käytön aikana voi välivuotoja tulla enemmän kuin yhdistelmäehkäisypillereillä.

Ehkäisykapseli, jonka teho kestää kolme tai viisi vuotta. Asetetaan käsivarren ihon alle.

Ruiske, joka annetaan lihakseen 12 viikon välein.

Hormonikierukka, jonka teho on kolme tai viisi vuotta.
 

Ei-hormonaalinen ehkäisy

Kondomi, joka suojaa tehokkaasti sukupuolitaudeilta.

Ehkäisyvaahto ja -puikko, joka tuhoaa siittiöitä. Toimii hyvin esimerkiksi pessaarin kanssa.

Kuparikierukka, joka toimii hyvin vakituisessa parisuhteessa. Sopii myös tupakoiville naisille.
 
Asiantuntija Mervi Halttunen, synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri, hormonipoliklinikka HUS Naistenklinikka

Vierailija

Mikä ehkäisyksi missäkin iässä?

Sterilisaatio puuttuu muuten ihan hyvästä listauksesta. Vähintään 30 vuotias, joka ei halua lapsia, tai minkä ikäinen tahansa, jolla on jo 3 lasta, on oikeutettu sterilisaatioon. Ei haittavaikutuksia, ei muistamista, huoleton ja varma, vaikkei tietysti 100 % varma, kuten ei mikään. Tuntuu, että sterilisaation mahdollisuutta koetetaan jotenkin pitää piilossa?
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.