Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Äitini sairastaa fibromyalgiaa ja nivelrikkoa. Onko olemassa sopivia luontaistuotteita, jotka voisivat olla avuksi? Glukosamiinista ei ole apua.

Sairauksien hoitoon tarkoitetut valmisteet ovat lääkkeitä, kun taas ravintolisät on tarkoitettu tukemaan elimistön normaalia toimintaa. Valitettavasti sen paremmin fibromyalgiaan kuin nivelrikkoonkaan ei ole parantavaa hoitoa, joten lääkkeilläkin voidaan vain lievittää oireita.

Nivelrikko on nivelsairaus, jossa nivelruston pinta vaurioituu ja osittain häviää, nivelkapselissa voi olla myös liikakasvua ja tulehdusta. Nivelrikon syytä ei tiedetä, mutta nivelen runsas kuormitus (myös ylipaino) ja sukuriski lisäävät sen vaaraa. Tavallisimmin nivelrikkoa (”kulumia”) on polvissa, lonkissa, selkänikamissa ja käsissä. Kivun lisäksi oireena voi olla jäykkyyttä varsinkin aamuisin ja liikkeelle lähtiessä. Nivelvau­rioista voi seurata nivelten virheasentoja ja liikerajoituksia, jotka vaikeuttavat mm. kävelyä ja käsien käyttöä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Fibromyalgian syy on vielä epäselvä, mutta sen aiheuttamaan oireyhtymään voi kuulua kipuja eri puolilla elimistöä, yleistä uupumusta, unihäiriöitä, keskittymis­vaikeuksia, masentuneisuutta, puutumista, pistelyä, vatsa- ja sydän­oireita, päänsärkyä jne.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomessa on seuraavia rekisteröityjä perinteisiä kasvirohdosvalmisteita lihas- ja nivelsäryn hoitoon: etelänarnikin kukista tehtyä geeliä ja pirunkourajuuriuutetta sisältäviä tabletteja. Näiden käyttö perustuu vain pitkään jatkuneeseen käyttöön, ei tutkimustietoon. Muualla Euroopassa on rekisteröity nivelvaivojen hoitoon muun muassa nokkostuotteita (kuivatut nokkosen lehdet, puristemehut, nokkosjauhe ja -tee ym. uutteet) ja pirunkouran juuri-, mesiangervon kukka-, mustaherukanlehti- ja saarninlehtiteevalmisteita. Perinteisesti niveloireita on lievitetty myös etelänarnikin kukista tehdyillä hauteilla ja kylpyyn lisättävillä rosmariinin lehdillä tai rosmariini- ja katajaöljyllä. Millään näistä ei ole tieteellistä tehonäyttöä, mutta ne lienevät varsin haitattomia. Rosmariiniöljy ja katajaöljy, kuten yleensäkin eteeriset öljyt, on säilytettävä tarkoin lasten ulottumattomissa, koska ne voivat suun kautta otettuna aiheuttaa myrkytyksen.

Jos äidillänne on fibromyalgiasta johtuvaa unettomuutta, ilman reseptiä saatavat rohto­virmajuuriuutetta sisältävät lääketabletit saattavat auttaa. Uupumukseen voi kokeilla ginseng­valmisteita, vaikkakaan niiden tehosta ei ole tutkimusnäyttöä.

Fibromyalgian ja nivelrikon aiheuttamat kivut ovat monesti vaikeahoitoisia, joten on ymmärrettävää, että apua etsitään tavanomaisten lääkkeiden lisäksi luontaistuotteista. Ravintolisiä ei ole tarkoitettu sairauden oireisiin, joten niiden käyttöä en suosittele äidillenne. Jos hänellä on käytössä muita lääkkeitä, on tärkeää neuvotella oman lääkärin kanssa, sillä rohdoksilla voi olla yhteisvaikutuksia lääkehoidon kanssa.

Lääkkeettömiä hoitoja ei kannata unohtaa. Ylipainoisella laihdutus lievittää usein jalkojen nivelrikon oireita ja voi hidastaa nivelrikon etenemistä. Nivelrikkoa voidaan hoitaa fysikaalisesti, kuten lihas- ja liikkuvuusharjoitteilla ja tulehdusvaiheissa kylmähoidolla. Liikunta voi merkitsevästi lievittää oireita, kunhan se ei sisällä toistuvia iskuja. Kävely, pyöräily, vesivoimistelu ja hiihto sopivat niveloireisille. Liikkumista voi myös auttaa apuvälineillä kuten kävelykepillä tai kävelytelineellä. Nivelrikon yksilöllisen fysikaalisen ja liikuntahoidon suunnitteluun tarvitaan yleensä muutama fysioterapeutin käynti. Hoitojen teho näkyy vasta pitkän ja säännöllisen harjoittelun myötä.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Maija

Ei ole totta, että fibromyalgiaan olisi vain oireenmukaisia hoitoja. Pieniannoksinen naltreksoni (LDN) vaikuttaa itse sairausprosessiin mm. hillitsemällä mikrogliojen aktivaatiota eli suomeksi aivojen tulehdusta. Stanfordin yliopistossa on tehty useita tutkimuksia. Se on reseptilääke, maksaa parikymppiä kuussa.

Myös nivelrikkoon on hoitoja, jotka mitä ilmeisimmin lievittävät itse sairausprosessia, kuten bromelaiini ja kurkumiini. Nämä taas ovat lisäravinteita.

  • ylös 27
  • alas 21
Sisältö jatkuu mainoksen alla