Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Äitini sairastaa fibromyalgiaa ja nivelrikkoa. Onko olemassa sopivia luontaistuotteita, jotka voisivat olla avuksi? Glukosamiinista ei ole apua.

Sairauksien hoitoon tarkoitetut valmisteet ovat lääkkeitä, kun taas ravintolisät on tarkoitettu tukemaan elimistön normaalia toimintaa. Valitettavasti sen paremmin fibromyalgiaan kuin nivelrikkoonkaan ei ole parantavaa hoitoa, joten lääkkeilläkin voidaan vain lievittää oireita.

Nivelrikko on nivelsairaus, jossa nivelruston pinta vaurioituu ja osittain häviää, nivelkapselissa voi olla myös liikakasvua ja tulehdusta. Nivelrikon syytä ei tiedetä, mutta nivelen runsas kuormitus (myös ylipaino) ja sukuriski lisäävät sen vaaraa. Tavallisimmin nivelrikkoa (”kulumia”) on polvissa, lonkissa, selkänikamissa ja käsissä. Kivun lisäksi oireena voi olla jäykkyyttä varsinkin aamuisin ja liikkeelle lähtiessä. Nivelvau­rioista voi seurata nivelten virheasentoja ja liikerajoituksia, jotka vaikeuttavat mm. kävelyä ja käsien käyttöä.

Fibromyalgian syy on vielä epäselvä, mutta sen aiheuttamaan oireyhtymään voi kuulua kipuja eri puolilla elimistöä, yleistä uupumusta, unihäiriöitä, keskittymis­vaikeuksia, masentuneisuutta, puutumista, pistelyä, vatsa- ja sydän­oireita, päänsärkyä jne.

Suomessa on seuraavia rekisteröityjä perinteisiä kasvirohdosvalmisteita lihas- ja nivelsäryn hoitoon: etelänarnikin kukista tehtyä geeliä ja pirunkourajuuriuutetta sisältäviä tabletteja. Näiden käyttö perustuu vain pitkään jatkuneeseen käyttöön, ei tutkimustietoon. Muualla Euroopassa on rekisteröity nivelvaivojen hoitoon muun muassa nokkostuotteita (kuivatut nokkosen lehdet, puristemehut, nokkosjauhe ja -tee ym. uutteet) ja pirunkouran juuri-, mesiangervon kukka-, mustaherukanlehti- ja saarninlehtiteevalmisteita. Perinteisesti niveloireita on lievitetty myös etelänarnikin kukista tehdyillä hauteilla ja kylpyyn lisättävillä rosmariinin lehdillä tai rosmariini- ja katajaöljyllä. Millään näistä ei ole tieteellistä tehonäyttöä, mutta ne lienevät varsin haitattomia. Rosmariiniöljy ja katajaöljy, kuten yleensäkin eteeriset öljyt, on säilytettävä tarkoin lasten ulottumattomissa, koska ne voivat suun kautta otettuna aiheuttaa myrkytyksen.

Jos äidillänne on fibromyalgiasta johtuvaa unettomuutta, ilman reseptiä saatavat rohto­virmajuuriuutetta sisältävät lääketabletit saattavat auttaa. Uupumukseen voi kokeilla ginseng­valmisteita, vaikkakaan niiden tehosta ei ole tutkimusnäyttöä.

Fibromyalgian ja nivelrikon aiheuttamat kivut ovat monesti vaikeahoitoisia, joten on ymmärrettävää, että apua etsitään tavanomaisten lääkkeiden lisäksi luontaistuotteista. Ravintolisiä ei ole tarkoitettu sairauden oireisiin, joten niiden käyttöä en suosittele äidillenne. Jos hänellä on käytössä muita lääkkeitä, on tärkeää neuvotella oman lääkärin kanssa, sillä rohdoksilla voi olla yhteisvaikutuksia lääkehoidon kanssa.

Lääkkeettömiä hoitoja ei kannata unohtaa. Ylipainoisella laihdutus lievittää usein jalkojen nivelrikon oireita ja voi hidastaa nivelrikon etenemistä. Nivelrikkoa voidaan hoitaa fysikaalisesti, kuten lihas- ja liikkuvuusharjoitteilla ja tulehdusvaiheissa kylmähoidolla. Liikunta voi merkitsevästi lievittää oireita, kunhan se ei sisällä toistuvia iskuja. Kävely, pyöräily, vesivoimistelu ja hiihto sopivat niveloireisille. Liikkumista voi myös auttaa apuvälineillä kuten kävelykepillä tai kävelytelineellä. Nivelrikon yksilöllisen fysikaalisen ja liikuntahoidon suunnitteluun tarvitaan yleensä muutama fysioterapeutin käynti. Hoitojen teho näkyy vasta pitkän ja säännöllisen harjoittelun myötä.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Maija

Mikä helpottaisi nivelkipua?

Ei ole totta, että fibromyalgiaan olisi vain oireenmukaisia hoitoja. Pieniannoksinen naltreksoni (LDN) vaikuttaa itse sairausprosessiin mm. hillitsemällä mikrogliojen aktivaatiota eli suomeksi aivojen tulehdusta. Stanfordin yliopistossa on tehty useita tutkimuksia. Se on reseptilääke, maksaa parikymppiä kuussa. Myös nivelrikkoon on hoitoja, jotka mitä ilmeisimmin lievittävät itse sairausprosessia, kuten bromelaiini ja kurkumiini. Nämä taas ovat lisäravinteita.
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.