Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 49-vuotias ja painoindeksini on 27,4. Oikeassa polvessa on nivelrikko. Pitäisikö minun laihduttaa? Auttavatko inkivääri ja vihersimpukka? Entä muut ohjeet?

Paino lisää selvästi vaaraa sairastua polven nivelrikkoon. Kun painoa on liikaa 15 kiloa tai enemmän (painoindeksi yli 30), polven nivelrikon riski on kolminkertainen normaalipainoisiin verrattuna. Jos nivelrikko on pääsyt jo kehittymään, ylipaino luonnollisesti aiheuttaa rasittaa polvea, jolloin vaivoja on enemmän.

Kysyjän painoindeksin perusteella ylipainoa on 6–8 kiloa, mikä ei ole kovin paljoa. Kai sekin polvia rassaa, joten laihduttaminen varmasti jonkin verran hidastaa nivelrikon pahenemista.

Nivelrikossa on hyvä erottaa toisistaan itse nivelrikko-diagnoosi ja siihen liittyvät vaivat. Diagnoosi perustuu yleensä röntgenkuvaan, nykyään yhä useammin magneettikuvaan, jossa nähdään nivelrikolle tyypillisiä muutoksia: nivelpintojen rustot ovat osittain hävinneet ja reunoilla on luun liikakasvua. Oireet ja vaivat on niitä, joita polven omistaja tuntee liikkuessaan.

Polvivaivoilla ja kuvissa näkyvillä muutoksilla on yllättävän vähän yhteyttä keskenään. On ihmisiä, joilla kuvissa näkyy pahoja muutoksia mutta jotka kävelevät aivan normaalisti. Toisaalta on henkilöitä, joilla vähäisempiin muutoksiin liittyy kiusallisia vaivoja. Pelkkä nivelrikko-diagnoosi ei siis automaattisesti ole mikään tuomio vaikeaan liikkumiseen.

Nivelet tarvitsevat sopivan määrän kuormitusta voidakseen hyvin. Tämä merkitsee, että liikkumattomuus tekee niille huonoa ja liikunta hyvää. Polvea ympäröivien lihasten hyvä kunto ehkäisee vaivoja, sillä lihasten avulla polvi pysyy vakaampana. Yksi vaivojen syy voi olla, että jumiutuneet lihakset vetävät polven seudun virheelliseen asentoon.

Kysyjä voi varmaan auttaa polviaan enemmän liikunnalla kuin laihduttamalla. Sopivia lajeja ovat uinti, hiihto ja pyöräily. Kävely käy myös, mutta hölkkääminen ei välttämättä ole hyvä laji polville. Reisien lihaksia voi vahvistaa erityisillä liikkeillä, ja lihasten venyttely voi korjata polvien asentoa normaalimmaksi. Opastusta lihasharjoitteluun ja venyttelyyn saa lääkintävoimistelijoilta. Sen sijaan inkivääristä ja vihersimpukoista eivät nivelrikkoiset polvet paljoa hyödy.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.