Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 49-vuotias ja painoindeksini on 27,4. Oikeassa polvessa on nivelrikko. Pitäisikö minun laihduttaa? Auttavatko inkivääri ja vihersimpukka? Entä muut ohjeet?

Paino lisää selvästi vaaraa sairastua polven nivelrikkoon. Kun painoa on liikaa 15 kiloa tai enemmän (painoindeksi yli 30), polven nivelrikon riski on kolminkertainen normaalipainoisiin verrattuna. Jos nivelrikko on pääsyt jo kehittymään, ylipaino luonnollisesti aiheuttaa rasittaa polvea, jolloin vaivoja on enemmän.

Kysyjän painoindeksin perusteella ylipainoa on 6–8 kiloa, mikä ei ole kovin paljoa. Kai sekin polvia rassaa, joten laihduttaminen varmasti jonkin verran hidastaa nivelrikon pahenemista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nivelrikossa on hyvä erottaa toisistaan itse nivelrikko-diagnoosi ja siihen liittyvät vaivat. Diagnoosi perustuu yleensä röntgenkuvaan, nykyään yhä useammin magneettikuvaan, jossa nähdään nivelrikolle tyypillisiä muutoksia: nivelpintojen rustot ovat osittain hävinneet ja reunoilla on luun liikakasvua. Oireet ja vaivat on niitä, joita polven omistaja tuntee liikkuessaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Polvivaivoilla ja kuvissa näkyvillä muutoksilla on yllättävän vähän yhteyttä keskenään. On ihmisiä, joilla kuvissa näkyy pahoja muutoksia mutta jotka kävelevät aivan normaalisti. Toisaalta on henkilöitä, joilla vähäisempiin muutoksiin liittyy kiusallisia vaivoja. Pelkkä nivelrikko-diagnoosi ei siis automaattisesti ole mikään tuomio vaikeaan liikkumiseen.

Nivelet tarvitsevat sopivan määrän kuormitusta voidakseen hyvin. Tämä merkitsee, että liikkumattomuus tekee niille huonoa ja liikunta hyvää. Polvea ympäröivien lihasten hyvä kunto ehkäisee vaivoja, sillä lihasten avulla polvi pysyy vakaampana. Yksi vaivojen syy voi olla, että jumiutuneet lihakset vetävät polven seudun virheelliseen asentoon.

Kysyjä voi varmaan auttaa polviaan enemmän liikunnalla kuin laihduttamalla. Sopivia lajeja ovat uinti, hiihto ja pyöräily. Kävely käy myös, mutta hölkkääminen ei välttämättä ole hyvä laji polville. Reisien lihaksia voi vahvistaa erityisillä liikkeillä, ja lihasten venyttely voi korjata polvien asentoa normaalimmaksi. Opastusta lihasharjoitteluun ja venyttelyyn saa lääkintävoimistelijoilta. Sen sijaan inkivääristä ja vihersimpukoista eivät nivelrikkoiset polvet paljoa hyödy.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla