Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Fysiatri Jari Arokoski vastaa lukijoiden nivelvaivoja ja niiden hoitoa koskeviin kysymyksiin.

1. Ylimääräisiä kiloja on reilusti ja kaikki ponnistelu hengästyttää. Koipikipu iskee rappusissa ja autoon istuessa. Miten pääsisin liikkeelle?

Sinun kannattaa hakeutua terveyskeskus- tai työterveyslääkärillesi päästäksesi alkuun. Hän arvioi, mitä kivunhoitoa tarvitset liikkumisen helpottamiseksi. Pelkkä liikkuminen ei kuitenkaan riitä laihtumiseen: tarvitaan myös lautasen koostumuksen muuttamista. Ylipaino rasittaa niveliäsi, samoin kuin esimerkiksi sydäntäsi ja keuhkojasi. Terveyskeskuksen kautta voit päästä painonhallintaryhmään, josta saat tukea ja kannustusta eväiden muuttamiseen.

Uiminen, vesijuoksu tai vesijumppa voisi sopia sinulle. Alkuun tarvitset ehkä ohjeita fysioterapeutilta. Harkitsisin myös ryhmä¬ohjausta vesilajeihin. Aloita kevyesti ja lisää liikuntakertojen määrää ja kestoa pikku hiljaa.

Lue lisää jalkapohjan kivuista ja niidne hoidosta


2. Sairastan alkavaa nivelrikkoa. Korjaantuuko vika, jos odotan seitsemän vuotta – ajassa jossa luuston sanotaan uusiutuvan?

Kerran alettuaan nivelrikko ei korjaannu. Se saattaa kuitenkin pysyä samalla tasolla ja kivuttomana useita vuosia. Sairauden alkuvaiheessa ei osata ennustaa, kenellä se etenee nopeasti ja kenellä hitaasti. Niveloireet voivat olla pitkiäkin jaksoja poissa, mutta paranemista ei nykykeinoin ole odotettavissa.
Alkavaa nivelrikkoa hoidat parhaiten liikkumalla.

Lue lisää nivelrikn hoitokeinoista

 
3. Olin lonkkaleikkauksessa puoli vuotta sitten. Lempilajejani ovat laskettelu ja tennis. Onko minun hylättävä ne?

Sinun ei tarvitse hylätä lempilajejasi. Lonkan ja polven tekonivel ei välttämättä tarkoita merkittäviä rajoituksia leikkauksen jälkeiseen liikkumiseen. Muista kuitenkin vahvistaa niveltä ympäröivää lihaksistoa sekä kiinnittää huomiota harrastamiesi lajien oikeaan tekniikkaan.

Lue Arto Hyvösen tarina neljästä tekonivelleikkauksesta toipumisesta

 
4. Polveni kipeytyvät luisteluhiihdossa ja rullaluistelussa. Kyykistelykin tekee todella kipeää. Miten välttäisin joutumasta tekonivelleikkauksen?

Ehkäiset nivelrikkoa parhaiten välttämällä ylipainoa ja liikkumalla. Se riittää, muita ihmetemppuja et voi tehdä.

Kun polvia särkee, kannattaa välttää sitä lajia, josta saa kipu toistuvasti alkunsa. Yhden kahden päivän lepo yleensä riittää. Lepopäivinä voit kokeilla jotakin toista lajia.
 

Lue Mikä on paras hoito polvikipuun?


5. Lääkäri suositteli nivelreumaani uintia ja vesijuoksua. Oikeastaan en ole vesi-ihmisiä: uimahallin melu ja veden likaisuus ällöttävät. Onko vaihtoehtoja?

Lääkäri suosittelee vesiliikuntaa, koska se sopii hyvin nivelkipuiselle: vesi vähentää kuormitusta, lievittää särkyä ja helpottaa liikuntaharjoitusten tekoa. Muitakin vaihtoehtoja toki on. Mitä jos hankkisit kotiisi kuntopyörän? Fysioterapeutti voi myös tehdä sinulle henkilökohtaisen jumppaohjelman, jota voit tehdä vaikka olohuoneessasi.
 

Lue lisää Mikä liikunta sopii nivelreumaatikolle?


6. Minulla on aina ollut ns. yliliikkuvat nivelet. Nilkat ovat jo lapsesta olleet kovilla ainakin epätasaisessa maastossa. Pitääkö minun varoa nilkkojen muljahtelua?

Sinun ei tarvitse välttää liikuntaa löysien nilkkojesi takia. Ehkä ei kuitenkaan kannata valita lajiksi sählyä. Siinä on suuri vammavaara, jos asennon hallinta ei ole huipussa.

Tarra- tai nauhakiinnitteisistä nilkkatuista voi olla apua oikean asennon hakemisessa. Tuet eivät estä vammautumista mutta ne antavat tunteen siitä, että nilkat kestävät kovassakin vauhdissa. Voisit saada apua myös ympäröivän lihaksiston vahvistamisesta sekä tasapaino- ja koordinaatioharjoittelusta vaikka tasapainolaudalla.
 

Lue lisää Jumppa, joka vakautta ayliliikkuvia nivleiä


7. Olen kärsinyt tenniskyynärpäästä useamman kerran. Voiko pelaaminen kuluttaa kyynärpääni lopulta käyttökelvottomaksi?

On hyvin epätodennäköistä, että tenniksen peluu tuhoaisi kyynärpääsi. Tenniskyynärpää on pitkäaikainen vaiva, joka kipuilee yleensä puoli vuotta, joskus kaksikin vuotta riippumatta siitä, mitä temppuja sille tehdään.
Lajinvaihtoa en sinulle suosittele. Päätään ei kannata silti hakata seinään: pieni tauko pahimman kivun aikaan on paikallaan. Vaivan uusimisen välttämiseksi voisit pyytää tennisvalmentajaa tarkistamaan mailasi ja lyöntitekniikkasi.
 

Lue lisää Jumppaa tenniskyynärpää kuntoon

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.