Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Fysiatri Jari Arokoski vastaa lukijoiden nivelvaivoja ja niiden hoitoa koskeviin kysymyksiin.

1. Ylimääräisiä kiloja on reilusti ja kaikki ponnistelu hengästyttää. Koipikipu iskee rappusissa ja autoon istuessa. Miten pääsisin liikkeelle?

Sinun kannattaa hakeutua terveyskeskus- tai työterveyslääkärillesi päästäksesi alkuun. Hän arvioi, mitä kivunhoitoa tarvitset liikkumisen helpottamiseksi. Pelkkä liikkuminen ei kuitenkaan riitä laihtumiseen: tarvitaan myös lautasen koostumuksen muuttamista. Ylipaino rasittaa niveliäsi, samoin kuin esimerkiksi sydäntäsi ja keuhkojasi. Terveyskeskuksen kautta voit päästä painonhallintaryhmään, josta saat tukea ja kannustusta eväiden muuttamiseen.

Uiminen, vesijuoksu tai vesijumppa voisi sopia sinulle. Alkuun tarvitset ehkä ohjeita fysioterapeutilta. Harkitsisin myös ryhmä¬ohjausta vesilajeihin. Aloita kevyesti ja lisää liikuntakertojen määrää ja kestoa pikku hiljaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue lisää jalkapohjan kivuista ja niidne hoidosta

Sisältö jatkuu mainoksen alla


2. Sairastan alkavaa nivelrikkoa. Korjaantuuko vika, jos odotan seitsemän vuotta – ajassa jossa luuston sanotaan uusiutuvan?

Kerran alettuaan nivelrikko ei korjaannu. Se saattaa kuitenkin pysyä samalla tasolla ja kivuttomana useita vuosia. Sairauden alkuvaiheessa ei osata ennustaa, kenellä se etenee nopeasti ja kenellä hitaasti. Niveloireet voivat olla pitkiäkin jaksoja poissa, mutta paranemista ei nykykeinoin ole odotettavissa.
Alkavaa nivelrikkoa hoidat parhaiten liikkumalla.

Lue lisää nivelrikn hoitokeinoista

 
3. Olin lonkkaleikkauksessa puoli vuotta sitten. Lempilajejani ovat laskettelu ja tennis. Onko minun hylättävä ne?

Sinun ei tarvitse hylätä lempilajejasi. Lonkan ja polven tekonivel ei välttämättä tarkoita merkittäviä rajoituksia leikkauksen jälkeiseen liikkumiseen. Muista kuitenkin vahvistaa niveltä ympäröivää lihaksistoa sekä kiinnittää huomiota harrastamiesi lajien oikeaan tekniikkaan.

Lue Arto Hyvösen tarina neljästä tekonivelleikkauksesta toipumisesta

 
4. Polveni kipeytyvät luisteluhiihdossa ja rullaluistelussa. Kyykistelykin tekee todella kipeää. Miten välttäisin joutumasta tekonivelleikkauksen?

Ehkäiset nivelrikkoa parhaiten välttämällä ylipainoa ja liikkumalla. Se riittää, muita ihmetemppuja et voi tehdä.

Kun polvia särkee, kannattaa välttää sitä lajia, josta saa kipu toistuvasti alkunsa. Yhden kahden päivän lepo yleensä riittää. Lepopäivinä voit kokeilla jotakin toista lajia.
 

Lue Mikä on paras hoito polvikipuun?


5. Lääkäri suositteli nivelreumaani uintia ja vesijuoksua. Oikeastaan en ole vesi-ihmisiä: uimahallin melu ja veden likaisuus ällöttävät. Onko vaihtoehtoja?

Lääkäri suosittelee vesiliikuntaa, koska se sopii hyvin nivelkipuiselle: vesi vähentää kuormitusta, lievittää särkyä ja helpottaa liikuntaharjoitusten tekoa. Muitakin vaihtoehtoja toki on. Mitä jos hankkisit kotiisi kuntopyörän? Fysioterapeutti voi myös tehdä sinulle henkilökohtaisen jumppaohjelman, jota voit tehdä vaikka olohuoneessasi.
 

Lue lisää Mikä liikunta sopii nivelreumaatikolle?


6. Minulla on aina ollut ns. yliliikkuvat nivelet. Nilkat ovat jo lapsesta olleet kovilla ainakin epätasaisessa maastossa. Pitääkö minun varoa nilkkojen muljahtelua?

Sinun ei tarvitse välttää liikuntaa löysien nilkkojesi takia. Ehkä ei kuitenkaan kannata valita lajiksi sählyä. Siinä on suuri vammavaara, jos asennon hallinta ei ole huipussa.

Tarra- tai nauhakiinnitteisistä nilkkatuista voi olla apua oikean asennon hakemisessa. Tuet eivät estä vammautumista mutta ne antavat tunteen siitä, että nilkat kestävät kovassakin vauhdissa. Voisit saada apua myös ympäröivän lihaksiston vahvistamisesta sekä tasapaino- ja koordinaatioharjoittelusta vaikka tasapainolaudalla.
 

Lue lisää Jumppa, joka vakautta ayliliikkuvia nivleiä


7. Olen kärsinyt tenniskyynärpäästä useamman kerran. Voiko pelaaminen kuluttaa kyynärpääni lopulta käyttökelvottomaksi?

On hyvin epätodennäköistä, että tenniksen peluu tuhoaisi kyynärpääsi. Tenniskyynärpää on pitkäaikainen vaiva, joka kipuilee yleensä puoli vuotta, joskus kaksikin vuotta riippumatta siitä, mitä temppuja sille tehdään.
Lajinvaihtoa en sinulle suosittele. Päätään ei kannata silti hakata seinään: pieni tauko pahimman kivun aikaan on paikallaan. Vaivan uusimisen välttämiseksi voisit pyytää tennisvalmentajaa tarkistamaan mailasi ja lyöntitekniikkasi.
 

Lue lisää Jumppaa tenniskyynärpää kuntoon

Sisältö jatkuu mainoksen alla