Joka vuosi puoli miljoonaa suomalaista saa kutsun syöpä­seulontaan. Ja joka päivä seula löytää yhden syöpäpotilaan — ajoissa. Mutta miksi kaikkia syöpiä ei seulota?

Joka arkipäivä sata suomalaista saa lääkäriltä diagnoosin syövästä. Näistä sadasta 40 voitaisiin ehkäistä. Eräs keino estää syöpää ovat syöpäseulonnat, joilla saadaan joka päivä kiinni yksi sairastunut.

Suomi on syöpäseulonnoissa maailman kärkimaa. Valtakunnalliset kohdunkaulaa koskevat joukkotarkistukset aloitettiin 1967. Joukkotarkastusrekisteri perustettiin vuotta myöhemmin. Nykyisin suomalaisnaiset sairastavat vähiten kohdunkaulan syöpää Euroopassa: vuosittain todetaan 150—160 uutta tapausta. Maailmanlaajuisesti kohdunkaulan syöpä on naisten toiseksi yleisin syöpätauti, vain rintasyöpä on yleisempi. Suomessa — kiitos seulontojen — se on vasta sijalla 20.

Mammografiaan 50-vuotiaana

Viime vuosiin asti syöpäseulonnat ovat koskeneet lähinnä naisia. Rintasyöpää estetään mammografiatutkimuksin, jotka käynnistettiin koko maassa 1987.  Yleensä maksuton mammografia tarjotaan 50—69-vuotiaille naisille joka toinen vuosi. Kuntien kesken on kuitenkin eroja. Osa kunnista ei vielä järjestä seulontoja 69-vuotiaisiin asti.  

— Toistaiseksi olemme saaneet hyvää näyttöä siitä, että seulonta pienentää syöpäkuolleisuutta juuri 50—69-vuotiailla. Alle 45-vuotiailla näyttö ei ole yhtä selkeä. Mammografia on röntgenkuvaus rinnoista. Kuvaukset jatkuvat 70-vuotiaaksi saakka, joten jos ne aloitetaan kovin nuorena, röntgenistä saatava säteilyannos nousee vuosien myötä suureksi. Lisäksi rintojen tiiviyden vuoksi syöpien löytyminen nuorempana on vaikeampaa kuin vaihdevuosien jälkeen, kertoo Joukkotarkastusrekisterin johtaja, professori Nea Malila.

Haittojen ja hyötyjen puntaroinnissa ollaan siis sillä kannalla, että valtakunnallista seulontaa ei suositella alle 50-vuotiaille. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö itse voisi tai kannattaisi tilannetta seurata. Lääkärit suosittelevat, että naiset tutkisivat rintansa kerran kuussa. Paras hetki tähän on runsas viikko kuukautisten alkamisen jälkeen. Silloin hormoneista johtuvaa kipua ja turvotusta on vähiten.

Kohdunkaulan syöpään Papa vai HPV?

Parhaimmillaan joukkotarkastusohjelma toimii näin: testausväli ja ikäryhmä ovat perusteltuja, ja seulonnassa kiinnijääneiden jatkotutkimukset hoidetaan loppuun. Kohdunkaulan syövän seulonta on tällainen menestystarina.

Ensimmäinen kutsu kohdunkaulan syövän seulontatarkastukseen tulee 30-vuotiaana ja siitä viiden vuoden välein aina 60-vuotiaaksi asti.

Kaikkia syöpälajeja ei voi seuloa. Seulonta onnistuu, jos syövällä on piilevä vaihe, esiaste tai muoto — ja se voidaan myös hoitaa. On myös löydettävä luotettava seulontatesti. Joskus voi käydä niin, että vanha testi saa haastajan. Näin on esimerkiksi kohdunkaulan syövässä, jota on seulottu jo vuosikymmeniä Papa-kokeella.

Nyt tilalle on kehitetty papillooma-virusta seulova HPV-testi, jota on kokeiltu muutamissa kunnissa. HPV- eli papilloomavirustestillä tunnistetaan ne naiset, joilla on suurin riski saada vaikea-asteinen solumuutos. Kohdunkaulan syöpä ja sen esiasteet ovat tiettyjen papilloomavirusten aiheuttamia. Pitkittyvä virustulehdus saa aikaan solumuutoksia, joista pieni osa etenee esiasteiksi ja edelleen syöväksi. Ilman papilloomavirusta kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita ei käytännössä kehity. HPV-testillä etsitään nimenomaan näitä viruksia.

— Sekin on toimiva. Haittana ovat kuitenkin nuorilta naisilta löytyvät hyvänlaatuiset muutokset. HPV-tartunta on hyvin yleinen ja sen saa yleensä muutaman vuoden sisällä siitä, kun aloittaa seksin. Tulehdus paranee lähes aina itsestään vuosien kuluessa, joten nuorilla se ei ole välttämättä ehtinyt parantua ennen testin tekemistä. Liian varhainen HPV-seulonta tekee monesta terveestä sairaan — turhaan, kertoo professori Nea Malila.

Suolistosyöpä uusin seulonta

Suolistosyöpä ilmenee paksu- tai peräsuolessa. Vuonna 2004 aloitettiin niiden seulonta ja kutsuttujen määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Nykyään se koskee 60—69-vuotiaita miehiä ja naisia. Testi ja ohjeet tulevat kotiin.

Tutkimuksessa otetaan kotona kolmena perättäisenä päivänä ulostenäyte, josta etsitään piilevää verta. Pahvisiin testikortteihin sivellyt näytteet palautetaan postitse seulontakeskukseen. Jos näytteistä löytyy verta, tieto kulkeutuu kotikunnan terveydenhuoltoon ja näytteenantaja saa kutsun suoliston tähystykseen.   

Tähystys on tutkimusmenetelmä, jossa paksu- ja peräsuoli kuvataan kuljettamalla valaisevaa kameraa suolistossa. Koko suoliston kattavaa tähystystä kutsutaan kolonoskopiaksi. Tarkoitus on löytää muutokset tai pahanlaatuiset polyypit suolen seinämässä. Jos tällainen löytyy, lääkäri ottaa siitä näytteen.
Vaikka tähystykseen joutuisikin, se ei automaattisesti tarkoita huonoja uutisia. Suurimmalla osalla piilevä veri voi johtua peräpukamista, hyvänlaatuisesta polyypista tai suoliston tulehduksesta.

Mutta kaikki eivät niin tee, vaikka testipaketti kotiin tuleekin.  Kotoa saadulla kannustuksella lienee merkityksensä, sillä parhaiten miehistä seulontaan osallistuivat naimisissa olevat, huonoiten naimattomat.

Milloin eturauhassyöpä seulotaan?

Eturauhassyöpä on suomalaismiesten yleisin syöpäsairaus. Sairaustapauksia todetaan vuosittain viitisentuhatta. Toistaiseksi seulontoja ei järjestetä, mutta keskustelu puolesta ja vastaan on käynyt kuumana jo vuosia.

Testissä mitataan PSA-arvoja. Prostataspesifinen antigeeni (PSA) on eturauhasen erittämää ainetta, seriiniproteaasia, joka tekee siemennesteen juoksevaksi. Tätä ainetta vuotaa aina hieman verenkiertoon. Hälyttävänä pidetään määrää, joka ylittää 3,5—4 milligrammaa litrassa verta. Näissä mittatuloksissa mies passitetaan yleensä lisätutkimuksiin, joissa tarkistetaan, onko eturauhasissa kasvaimia.

Tästä päästäänkin eturauhasseulonnoista käytävän väittelyn ytimeen. On nimittäin niin, että lisätutkimuksissa voidaan löytää kasvaimia, jotka olisivat voineet jäädä oireettomiksi miehen loppuiäksi. Nyt niitä kuitenkin alettaisiin hoitaa.

Äkkiä ajateltuna hyvä asia, mutta vaa’assa painaa myös se, että eturauhassyövän leikkaus- sekä sädehoito heikentävät miehen elämänlaatua aiheuttamalla muun muassa virtsatieongelmia ja impotenssia. Toisaalta seulonnoilla on arvioitu estettävän noin 200 vuosittaista syöpäkuolemaa.

Uusia elämänlaatua ylläpitäviä hoitomuotoja etsitään koko ajan, mutta valtakunnallisia seulontoja ei vielä siis ole tulossa.

Lue lisää Tunnista eturauhasen liikakasvu, tulehdus ja syöpä

  • kohdunkaulan syöpää ehkäisevä seulonta
  • rintasyövän seulonta
  • suolistosyövän seulonta

Lue lisää syöpäseulonnoista Syöpäjärjestöjen sivuilta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.