Vatsavaivat ovat hankalia selvitettäviä. Neljä lukijaamme saivat vastauksen omiin oireisiinsa allergologilta.

1. Olen koivuallerginen, mutta en ruoka-allergikko. Silti tomaatti ja omena ovat minulle ”kiellettyjä hedelmiä”. Onko koivulla ja kasviksilla jokin yhteys?

On, ja tuota yhteyttä kutsutaan ristiallergiaksi. Ristiallergia selittyy sillä, että hedelmien ja kasvisten allergeenit muistuttavat siitepölyallergeeneja. Koivuallergikolle monet tuoreet hedelmät ja kasvikset aiheuttavat usein lieviä suu­oireita, lähinnä kutinaa suupielissä ja suun limakalvoilla.

Hankalat ristioireet ovat harvinaisia. Voit vältellä tomaattia ja omenaa, mutta luultavasti voit syödä niitä kypsennettyinä. Omenalajikkeen vaihtokin saattaa tepsiä.

2. Auta armias, jos syön vähänkin kalaa. Vatsaoireet, ihottuma, kutina ja nuha kestävät viikon. Tuttuni ”siedätti” itseään kalalle pienin annoksin vuosien mittaan ja pääsi allergiastaan eroon. Uskallanko kokeilla samaa?

Aikuisiän ruoka-allergia oirehtii yleensä suun kutinana, joskus ihottumana ja suolioireina — ripulina ja ilmavaivoina.

Voit varovasti kokeilla kotioloissa pieniä kala-annoksia, kunhan aloitat vaikkapa teelusikallisesta päivässä. Jos siedät sitä, voit hiljalleen lisätä kalan määrää. Aikuisen ruoka-allergikon sietokyky on useimmiten kasvatettavissa.

Jos oireesi ovat pahat ja saat kalasta esimerkiksi hengitysvaikeuksia tai laajan nokkosihottuman, älä ryhdy testailemaan omin päin vaan lähde lääkärin juttusille.

3. Vehnävälipala ja sen jälkeen tehty hölkkälenkki aiheuttivat minulle voimakkaan tukehtumiskohtauksen ja päädyin ambulanssilla hoitoon. Nyt pelottaa: voiko sama tapahtua uudelleen?

Sinulle kehittyi todennäköisesti vaarallinen allerginen tila nimeltä rasitusanaflylaksia. Se syntyy tyypillisimmin vehnäallergiselle, joka ei oireile vehnästä muutoin kuin fyysisessä rasituksessa.

Anafylaktiseen reaktioon kuuluu nokkosihottuman nousu iholle, paha hengenahdistus, nielun turpoaminen ja joskus verenpaineen nopea lasku. Silloin on kiire saada yhteys hätäkeskuksen numeroon 112. Hoitona on adrenaliini.

Mukanasi pitää aina olla adrenaliinikynä, jonka saa reseptillä ja joka on tarkoitettu anafylaksian ensiavuksi. Opettele pistosohjeet huolella. Kynän käytön jälkeen on lähdettävä päivystykseen, sillä oireet saattavat uusiutua.

4. Olen varma, että keitin korvasienet kahteen kertaan. Silti ystäväni oksensi pian syötyään tekemääni sienimuhennosta. Itse voin mainiosti, joten myrkytys se ei voinut olla. Mutta mitä sitten?

Ystävälläsi voi olla sienisokerin imeytymishäiriö, trehaloosi. Se on melko harvinainen entsyymipuutos. Tyypillisiä oireita ovat kovat ilmavaivat ja ripuli.
Jos tällainen ihminen on syönyt sieniä, ei auta kuin odottaa että oireet menevät ohitse. Sienten syömistä on syytä välttää lopun ikää.

Asiantuntija Jussi Karjalainen, ylilääkäri, TAYSin allergiakeskus

Lue lisää
Siedätystä ruoka-allergiaan
Lapsen ruoka-allergiasta
Allergialle stoppi alkuunsa

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.