Vatsavaivat ovat hankalia selvitettäviä. Neljä lukijaamme saivat vastauksen omiin oireisiinsa allergologilta.

1. Olen koivuallerginen, mutta en ruoka-allergikko. Silti tomaatti ja omena ovat minulle ”kiellettyjä hedelmiä”. Onko koivulla ja kasviksilla jokin yhteys?

On, ja tuota yhteyttä kutsutaan ristiallergiaksi. Ristiallergia selittyy sillä, että hedelmien ja kasvisten allergeenit muistuttavat siitepölyallergeeneja. Koivuallergikolle monet tuoreet hedelmät ja kasvikset aiheuttavat usein lieviä suu­oireita, lähinnä kutinaa suupielissä ja suun limakalvoilla.

Hankalat ristioireet ovat harvinaisia. Voit vältellä tomaattia ja omenaa, mutta luultavasti voit syödä niitä kypsennettyinä. Omenalajikkeen vaihtokin saattaa tepsiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Auta armias, jos syön vähänkin kalaa. Vatsaoireet, ihottuma, kutina ja nuha kestävät viikon. Tuttuni ”siedätti” itseään kalalle pienin annoksin vuosien mittaan ja pääsi allergiastaan eroon. Uskallanko kokeilla samaa?

Aikuisiän ruoka-allergia oirehtii yleensä suun kutinana, joskus ihottumana ja suolioireina — ripulina ja ilmavaivoina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voit varovasti kokeilla kotioloissa pieniä kala-annoksia, kunhan aloitat vaikkapa teelusikallisesta päivässä. Jos siedät sitä, voit hiljalleen lisätä kalan määrää. Aikuisen ruoka-allergikon sietokyky on useimmiten kasvatettavissa.

Jos oireesi ovat pahat ja saat kalasta esimerkiksi hengitysvaikeuksia tai laajan nokkosihottuman, älä ryhdy testailemaan omin päin vaan lähde lääkärin juttusille.

3. Vehnävälipala ja sen jälkeen tehty hölkkälenkki aiheuttivat minulle voimakkaan tukehtumiskohtauksen ja päädyin ambulanssilla hoitoon. Nyt pelottaa: voiko sama tapahtua uudelleen?

Sinulle kehittyi todennäköisesti vaarallinen allerginen tila nimeltä rasitusanaflylaksia. Se syntyy tyypillisimmin vehnäallergiselle, joka ei oireile vehnästä muutoin kuin fyysisessä rasituksessa.

Anafylaktiseen reaktioon kuuluu nokkosihottuman nousu iholle, paha hengenahdistus, nielun turpoaminen ja joskus verenpaineen nopea lasku. Silloin on kiire saada yhteys hätäkeskuksen numeroon 112. Hoitona on adrenaliini.

Mukanasi pitää aina olla adrenaliinikynä, jonka saa reseptillä ja joka on tarkoitettu anafylaksian ensiavuksi. Opettele pistosohjeet huolella. Kynän käytön jälkeen on lähdettävä päivystykseen, sillä oireet saattavat uusiutua.

4. Olen varma, että keitin korvasienet kahteen kertaan. Silti ystäväni oksensi pian syötyään tekemääni sienimuhennosta. Itse voin mainiosti, joten myrkytys se ei voinut olla. Mutta mitä sitten?

Ystävälläsi voi olla sienisokerin imeytymishäiriö, trehaloosi. Se on melko harvinainen entsyymipuutos. Tyypillisiä oireita ovat kovat ilmavaivat ja ripuli.
Jos tällainen ihminen on syönyt sieniä, ei auta kuin odottaa että oireet menevät ohitse. Sienten syömistä on syytä välttää lopun ikää.

Asiantuntija Jussi Karjalainen, ylilääkäri, TAYSin allergiakeskus

Lue lisää
Siedätystä ruoka-allergiaan
Lapsen ruoka-allergiasta
Allergialle stoppi alkuunsa

Sisältö jatkuu mainoksen alla