Lehahtelua, kutisevia patteja iholla. Apu yliherkkyysoireisiin löytyy, kun niiden aiheuttaja selviää.

1. Atooppinen ihottuma lehahtaa minun ja aikuisen tyttäreni kasvoille aika ajoin, eivätkä apteekin perusvoiteet tunnu riittävän. Mikä avuksi?

Perusvoiteet ovat voiteita, joissa ei ole lääkeainetta. Ne ovat toki tarpeen atooppisen ihon suojauksessa ja kosteutuksessa, mutta ihonne tarvitsee myös lääkevoiteita. Voisitte kokeilla ilman reseptiä saatavaa hydrokortisoni­voidetta 1—2 kertaa päivässä muutaman päivän ajan. Jos iho rauhoittuu, voitte uusia hoitokuurin kerran pari kuukaudessa.

Reseptittömät lääkevoiteet auttavat lievissä atopiatapauksissa. Elleivät ne riitä, on lähdettävä lääkärin pakeille. Hän määrää vahvempia kortisonivoiteita ja varmistaa, että kyse on oikeasti atooppisesta ihottumasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Atopiataipumus tarkoittaa sitä, että ihon läpäisevyys on lisääntynyt, eikä se tuota suojaavia rasvoja normaalin ihon tapaan. Atooppinen iho oireilee myös kutisemalla. Usein atopia on perinnöllistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihottuman hoitoon on myös uudempia lääkevoiteita, kuten takro- ja pimekrolimuusit. Voidetta käytetään aluksi päivittäin, ja kun oireilu hellittää, riittää että voidetta sivelee pari kolme kertaa viikossa.

2. Jälki nousi sormeeni järkyttävän nopeasti. Sormuksen kuva oli kuin poltettu ihooni ja punaista renkulaa kutitti vietävästi. Mille herkistyin?

Tavallisin koruallergia on nikkeliallergia ja useimmiten oireet johtuvat korvakorusta. Nikkeliallergia on kuitenkin vähentynyt huomattavasti EU:n nikkeliasetuksen myötä. Säädös sanoo, ettei nikkeliä saa irrota muun muassa sormuksista enempää kuin 0,49 mikrogrammaa kuutiosenttiä kohden viikossa.

Rei’ittämiskoruissa, kuten korva- ja lävistyskoruista, luku on 0,19. EU:n ulkopuolelta ostetuissa tai vanhoissa koruissa voi nikkeliä olla runsaastikin.
Jos sormus aiheutti sinulle kosketusihottuman eli kontaktiekseeman, ainoa tapa hoitaa oire pois on olla käyttämättä sormusta. Kutisevaan kohtaan voit sivellä reseptitöntä kortisonivoidetta ja ottaa suun kautta antihistamiinitabletteja.

Jos taas oireen takaa löytyy ärsytys, ihosi on reagoinut likaan ja kosteuteen. Ota vastaisuudessa sormus pois tiskatessa, siivotessa ja käsipesulla. Ärsytysoire haaltuu itsekseen muutamassa päivässä.

3. Iholleni nousi antibioottikuurin aikana punoittava, läiskäinen ja vähän kohollaan oleva kutiseva ihottuma. Teinkö oikein kun lopetin kuurin omin luvin?

Oikein teit. Nokkosihottuma eli urtikaria saattoi toki johtua käyttämästäsi antibiootista, mutta todennäköisemmin se oli taudin perua. Infektiosi olisi kuitenkin pitänyt hoitaa toisella antibiootilla, jos tautisi oli varmuudella bakteerin aiheuttama.

Urtikaria syntyy, kun ihossa vapautuu histamiinia. Laaja-alaisessa urtikariassa on syytä hakeutua lääkäriin, joskin ihottuma häviää itsekseenkin.

Asiantuntija Jussi Karjalainen, ylilääkäri, TAYSin allergiakeskus

Lue lisää
Atopia-teemasta
Kortisonin käytöstä

Sisältö jatkuu mainoksen alla