Lehahtelua, kutisevia patteja iholla. Apu yliherkkyysoireisiin löytyy, kun niiden aiheuttaja selviää.

1. Atooppinen ihottuma lehahtaa minun ja aikuisen tyttäreni kasvoille aika ajoin, eivätkä apteekin perusvoiteet tunnu riittävän. Mikä avuksi?

Perusvoiteet ovat voiteita, joissa ei ole lääkeainetta. Ne ovat toki tarpeen atooppisen ihon suojauksessa ja kosteutuksessa, mutta ihonne tarvitsee myös lääkevoiteita. Voisitte kokeilla ilman reseptiä saatavaa hydrokortisoni­voidetta 1—2 kertaa päivässä muutaman päivän ajan. Jos iho rauhoittuu, voitte uusia hoitokuurin kerran pari kuukaudessa.

Reseptittömät lääkevoiteet auttavat lievissä atopiatapauksissa. Elleivät ne riitä, on lähdettävä lääkärin pakeille. Hän määrää vahvempia kortisonivoiteita ja varmistaa, että kyse on oikeasti atooppisesta ihottumasta.

Atopiataipumus tarkoittaa sitä, että ihon läpäisevyys on lisääntynyt, eikä se tuota suojaavia rasvoja normaalin ihon tapaan. Atooppinen iho oireilee myös kutisemalla. Usein atopia on perinnöllistä.

Ihottuman hoitoon on myös uudempia lääkevoiteita, kuten takro- ja pimekrolimuusit. Voidetta käytetään aluksi päivittäin, ja kun oireilu hellittää, riittää että voidetta sivelee pari kolme kertaa viikossa.

2. Jälki nousi sormeeni järkyttävän nopeasti. Sormuksen kuva oli kuin poltettu ihooni ja punaista renkulaa kutitti vietävästi. Mille herkistyin?

Tavallisin koruallergia on nikkeliallergia ja useimmiten oireet johtuvat korvakorusta. Nikkeliallergia on kuitenkin vähentynyt huomattavasti EU:n nikkeliasetuksen myötä. Säädös sanoo, ettei nikkeliä saa irrota muun muassa sormuksista enempää kuin 0,49 mikrogrammaa kuutiosenttiä kohden viikossa.

Rei’ittämiskoruissa, kuten korva- ja lävistyskoruista, luku on 0,19. EU:n ulkopuolelta ostetuissa tai vanhoissa koruissa voi nikkeliä olla runsaastikin.
Jos sormus aiheutti sinulle kosketusihottuman eli kontaktiekseeman, ainoa tapa hoitaa oire pois on olla käyttämättä sormusta. Kutisevaan kohtaan voit sivellä reseptitöntä kortisonivoidetta ja ottaa suun kautta antihistamiinitabletteja.

Jos taas oireen takaa löytyy ärsytys, ihosi on reagoinut likaan ja kosteuteen. Ota vastaisuudessa sormus pois tiskatessa, siivotessa ja käsipesulla. Ärsytysoire haaltuu itsekseen muutamassa päivässä.

3. Iholleni nousi antibioottikuurin aikana punoittava, läiskäinen ja vähän kohollaan oleva kutiseva ihottuma. Teinkö oikein kun lopetin kuurin omin luvin?

Oikein teit. Nokkosihottuma eli urtikaria saattoi toki johtua käyttämästäsi antibiootista, mutta todennäköisemmin se oli taudin perua. Infektiosi olisi kuitenkin pitänyt hoitaa toisella antibiootilla, jos tautisi oli varmuudella bakteerin aiheuttama.

Urtikaria syntyy, kun ihossa vapautuu histamiinia. Laaja-alaisessa urtikariassa on syytä hakeutua lääkäriin, joskin ihottuma häviää itsekseenkin.

Asiantuntija Jussi Karjalainen, ylilääkäri, TAYSin allergiakeskus

Lue lisää
Atopia-teemasta
Kortisonin käytöstä

Vierailija

Mitä tehdä, kun iho-oireet yllättävät?

Onko atopiasi allergiaa? Allergiat ovat elimistön immuunijärjestelmän ylireagointia vieraisiin aineisiin, jonka todellinen syy voi olla kelvoton ruokavalio joka pitää hälytystilaa yllä kehossa. Kun elimistön pommittaminen väärällä ravinnolla lopetetaan, myös immuunijärjestelmä rauhoittuu. Kannattaa perehtyä aiheeseen, sillä voit päästä kaikista allergioista eroon vain muuttamalla ruokavaliotasi. Kuuntele tämä: https://soundcloud.com/helsinki-paleo/helsinki-paleo-podcast-episode23 Kohdasta [23...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.