Lehahtelua, kutisevia patteja iholla. Apu yliherkkyysoireisiin löytyy, kun niiden aiheuttaja selviää.

1. Atooppinen ihottuma lehahtaa minun ja aikuisen tyttäreni kasvoille aika ajoin, eivätkä apteekin perusvoiteet tunnu riittävän. Mikä avuksi?

Perusvoiteet ovat voiteita, joissa ei ole lääkeainetta. Ne ovat toki tarpeen atooppisen ihon suojauksessa ja kosteutuksessa, mutta ihonne tarvitsee myös lääkevoiteita. Voisitte kokeilla ilman reseptiä saatavaa hydrokortisoni­voidetta 1—2 kertaa päivässä muutaman päivän ajan. Jos iho rauhoittuu, voitte uusia hoitokuurin kerran pari kuukaudessa.

Reseptittömät lääkevoiteet auttavat lievissä atopiatapauksissa. Elleivät ne riitä, on lähdettävä lääkärin pakeille. Hän määrää vahvempia kortisonivoiteita ja varmistaa, että kyse on oikeasti atooppisesta ihottumasta.

Atopiataipumus tarkoittaa sitä, että ihon läpäisevyys on lisääntynyt, eikä se tuota suojaavia rasvoja normaalin ihon tapaan. Atooppinen iho oireilee myös kutisemalla. Usein atopia on perinnöllistä.

Ihottuman hoitoon on myös uudempia lääkevoiteita, kuten takro- ja pimekrolimuusit. Voidetta käytetään aluksi päivittäin, ja kun oireilu hellittää, riittää että voidetta sivelee pari kolme kertaa viikossa.

2. Jälki nousi sormeeni järkyttävän nopeasti. Sormuksen kuva oli kuin poltettu ihooni ja punaista renkulaa kutitti vietävästi. Mille herkistyin?

Tavallisin koruallergia on nikkeliallergia ja useimmiten oireet johtuvat korvakorusta. Nikkeliallergia on kuitenkin vähentynyt huomattavasti EU:n nikkeliasetuksen myötä. Säädös sanoo, ettei nikkeliä saa irrota muun muassa sormuksista enempää kuin 0,49 mikrogrammaa kuutiosenttiä kohden viikossa.

Rei’ittämiskoruissa, kuten korva- ja lävistyskoruista, luku on 0,19. EU:n ulkopuolelta ostetuissa tai vanhoissa koruissa voi nikkeliä olla runsaastikin.
Jos sormus aiheutti sinulle kosketusihottuman eli kontaktiekseeman, ainoa tapa hoitaa oire pois on olla käyttämättä sormusta. Kutisevaan kohtaan voit sivellä reseptitöntä kortisonivoidetta ja ottaa suun kautta antihistamiinitabletteja.

Jos taas oireen takaa löytyy ärsytys, ihosi on reagoinut likaan ja kosteuteen. Ota vastaisuudessa sormus pois tiskatessa, siivotessa ja käsipesulla. Ärsytysoire haaltuu itsekseen muutamassa päivässä.

3. Iholleni nousi antibioottikuurin aikana punoittava, läiskäinen ja vähän kohollaan oleva kutiseva ihottuma. Teinkö oikein kun lopetin kuurin omin luvin?

Oikein teit. Nokkosihottuma eli urtikaria saattoi toki johtua käyttämästäsi antibiootista, mutta todennäköisemmin se oli taudin perua. Infektiosi olisi kuitenkin pitänyt hoitaa toisella antibiootilla, jos tautisi oli varmuudella bakteerin aiheuttama.

Urtikaria syntyy, kun ihossa vapautuu histamiinia. Laaja-alaisessa urtikariassa on syytä hakeutua lääkäriin, joskin ihottuma häviää itsekseenkin.

Asiantuntija Jussi Karjalainen, ylilääkäri, TAYSin allergiakeskus

Lue lisää
Atopia-teemasta
Kortisonin käytöstä

Vierailija

Mitä tehdä, kun iho-oireet yllättävät?

Onko atopiasi allergiaa? Allergiat ovat elimistön immuunijärjestelmän ylireagointia vieraisiin aineisiin, jonka todellinen syy voi olla kelvoton ruokavalio joka pitää hälytystilaa yllä kehossa. Kun elimistön pommittaminen väärällä ravinnolla lopetetaan, myös immuunijärjestelmä rauhoittuu. Kannattaa perehtyä aiheeseen, sillä voit päästä kaikista allergioista eroon vain muuttamalla ruokavaliotasi. Kuuntele tämä: https://soundcloud.com/helsinki-paleo/helsinki-paleo-podcast-episode23 Kohdasta [23...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.