Lehahtelua, kutisevia patteja iholla. Apu yliherkkyysoireisiin löytyy, kun niiden aiheuttaja selviää.

1. Atooppinen ihottuma lehahtaa minun ja aikuisen tyttäreni kasvoille aika ajoin, eivätkä apteekin perusvoiteet tunnu riittävän. Mikä avuksi?

Perusvoiteet ovat voiteita, joissa ei ole lääkeainetta. Ne ovat toki tarpeen atooppisen ihon suojauksessa ja kosteutuksessa, mutta ihonne tarvitsee myös lääkevoiteita. Voisitte kokeilla ilman reseptiä saatavaa hydrokortisoni­voidetta 1—2 kertaa päivässä muutaman päivän ajan. Jos iho rauhoittuu, voitte uusia hoitokuurin kerran pari kuukaudessa.

Reseptittömät lääkevoiteet auttavat lievissä atopiatapauksissa. Elleivät ne riitä, on lähdettävä lääkärin pakeille. Hän määrää vahvempia kortisonivoiteita ja varmistaa, että kyse on oikeasti atooppisesta ihottumasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Atopiataipumus tarkoittaa sitä, että ihon läpäisevyys on lisääntynyt, eikä se tuota suojaavia rasvoja normaalin ihon tapaan. Atooppinen iho oireilee myös kutisemalla. Usein atopia on perinnöllistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihottuman hoitoon on myös uudempia lääkevoiteita, kuten takro- ja pimekrolimuusit. Voidetta käytetään aluksi päivittäin, ja kun oireilu hellittää, riittää että voidetta sivelee pari kolme kertaa viikossa.

2. Jälki nousi sormeeni järkyttävän nopeasti. Sormuksen kuva oli kuin poltettu ihooni ja punaista renkulaa kutitti vietävästi. Mille herkistyin?

Tavallisin koruallergia on nikkeliallergia ja useimmiten oireet johtuvat korvakorusta. Nikkeliallergia on kuitenkin vähentynyt huomattavasti EU:n nikkeliasetuksen myötä. Säädös sanoo, ettei nikkeliä saa irrota muun muassa sormuksista enempää kuin 0,49 mikrogrammaa kuutiosenttiä kohden viikossa.

Rei’ittämiskoruissa, kuten korva- ja lävistyskoruista, luku on 0,19. EU:n ulkopuolelta ostetuissa tai vanhoissa koruissa voi nikkeliä olla runsaastikin.
Jos sormus aiheutti sinulle kosketusihottuman eli kontaktiekseeman, ainoa tapa hoitaa oire pois on olla käyttämättä sormusta. Kutisevaan kohtaan voit sivellä reseptitöntä kortisonivoidetta ja ottaa suun kautta antihistamiinitabletteja.

Jos taas oireen takaa löytyy ärsytys, ihosi on reagoinut likaan ja kosteuteen. Ota vastaisuudessa sormus pois tiskatessa, siivotessa ja käsipesulla. Ärsytysoire haaltuu itsekseen muutamassa päivässä.

3. Iholleni nousi antibioottikuurin aikana punoittava, läiskäinen ja vähän kohollaan oleva kutiseva ihottuma. Teinkö oikein kun lopetin kuurin omin luvin?

Oikein teit. Nokkosihottuma eli urtikaria saattoi toki johtua käyttämästäsi antibiootista, mutta todennäköisemmin se oli taudin perua. Infektiosi olisi kuitenkin pitänyt hoitaa toisella antibiootilla, jos tautisi oli varmuudella bakteerin aiheuttama.

Urtikaria syntyy, kun ihossa vapautuu histamiinia. Laaja-alaisessa urtikariassa on syytä hakeutua lääkäriin, joskin ihottuma häviää itsekseenkin.

Asiantuntija Jussi Karjalainen, ylilääkäri, TAYSin allergiakeskus

Lue lisää
Atopia-teemasta
Kortisonin käytöstä

Onko atopiasi allergiaa?

Allergiat ovat elimistön immuunijärjestelmän ylireagointia vieraisiin aineisiin, jonka todellinen syy voi olla kelvoton ruokavalio joka pitää hälytystilaa yllä kehossa. Kun elimistön pommittaminen väärällä ravinnolla lopetetaan, myös immuunijärjestelmä rauhoittuu.

Kannattaa perehtyä aiheeseen, sillä voit päästä kaikista allergioista eroon vain muuttamalla ruokavaliotasi.

Kuuntele tämä:
https://soundcloud.com/helsinki-paleo/helsinki-paleo-podcast-episode23

Kohdasta [23.18]

Atopia on yksi monista sairauksista, joiden edessä virallinen lääketiede on aivan voimaton. Näin sairausteollisuuden toimesta atopia onkin julistettu parantumattomaksi sairaudeksi. Totuus on kuitenkin ihan jotain muuta, sillä atopia on ainakin useimmissa tapauksissa täysin parannettavissa oleva ongelma. Itse asiassa jo hyvin pienillä teoilla voi saada aikaiseksi dramaattista apua tähän ikävään vaivaan.

1. Huolehdi riittävästä D-vitamiinin saannista. Aikuiselle tuo riittävä tarkoittaa 100 µg päiväannosta. Alle 10 vuotiaille 50µg.

2. Suosisin mahdollisimman paljon kasviksia ja rasvoista erityisesti kalaöljyä, pähkinöitä, siemeniä, kookosöljyä ja avokadoa.

3. Viljat pois! Tämän neuvon voi antaa melkein minkä sairauden kohdalla tahansa ja se toimii. Koita ja hämmästy.
http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm

4. Prosessoitu maito pois. Kypsä juusto voi käydä.

5. Ihmisille uskotellaan, ettei atopia johdu millään tapaa kivennäisaine- tai vitamiinivajareista. On kuitenkin erittäin tyypillistä, että atopiaa sairastavilla on tosi ankara vitaaliaineiden puute. Eli kannattaa harkita perusteellista tankkausta, jossa käyttää apuna esimerkiksi spirulinaa, chlorellaa, laadukasta viherjauhetta, runsaasti hyvää C-vitamiinia jne…

6. Valkoinen sokeri kokonaan pois ja tavallisen pöytäsuolan tilalle raffinoimaton merisuola.

Suomen kasveissa on monia ihonkin ravintoaineita!
http://personal.inet.fi/koti/magge/iho.pdf

Kuuntele Paula Heinosta, joka kertoo ruokavaliosta atopian hoidossa:
29.09.13

Osa 1/5 (5:26)
Osa 2/5 (4:42)
http://www.terveydentukipilarit.fi/radio-ohjelma/mediasali/

Kannattaa huomioida, että mitään koetta ei ole olemassa, joka näyttäisin yliherkkyyden viljoille ja/tai prosessoidulle lehmänmaidolle. Ainoa koe on oma välttämiskoe, jolla saa selville, jos viljat ja/tai maito ei sovi.

Iho on ihmisen suurin elin, joten EI ole ihan sama, mitä suuhunsa laittaa, vaikka niin kuvittelisi. Syö terveellisesti! Terveellinen ravinto on kauniin ihon salaisuus. Muutamia omia käsityksiäni miten saa terveen ihon:
http://blogit.iltalehti.fi/christer-sundqvist/2014/02/07/ihmettelen-ihmiselimiston-ihmeellisyyksia-ihme-nro-2-iho/

Turun Yliopiston tutkimus: Äidin saamat probiotiit alentavat atooppisen ihottuman riskiä lapsella!
http://www.terveydentukipilarit.fi/terveysinfo/uutiset/53/

Kookosöljyä iholle ja sisäisesti:
http://personal.inet.fi/koti/remeli/alzheimer.htm#Kookosoljy

Öljyt hellivät ihoa:
http://aijaa.com/x8ilQ8

Myydään markettien öljyhyllyssä.

Suoliston kunto vaikuttaa myös ihon kuntoon. Ruokavalio on tässäkin keskeisessä asemassa, jos haluaa jotain parantumista tapahtuvan. Siis jos haluaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla