Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Lannepisto ja luuydinnäyte ovat tutkimuksia, joilla selvitellään vakavia tulehduksia tai tauteja. Lue miten ne tehdään.

Lumbaalipunktio eli lannepisto

Lannepisto tehdään, kun halutaan selvittää mitä tahansa keskushermoston tulehdusta, kuten aivokalvon tulehdusta, aivotulehdusta tai MS-tautia tai todeta aivovaltimon pullistumaan liittyvä kallonsisäinen verenvuoto (SAV), jolloin näytteessä on verta.

Miten?

Hoitaja desinfioi pistoskohdan, jonka jälkeen lääkäri pistää ohuen, onton neulan lanneselän nikamien välistä selkäydinnestetilaan. Selkäydin päättyy ylempänä, joten sen vaurioitumista ei tarvitse pelätä. Näytettä otetaan muutamia millilitroja ja se tippuu pisara kerrallaan. Tutkimus kestää 10 minuuttia. Potilas on kyljellään selkä köyristettynä ja polvet koukistettuina lähelle vatsaa tai istuvassa asennossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miltä tuntuu?

Neulan pistos tuntuu selässä hetken. Puudutusta ei yleensä käytetä, koska siitä ei ole apua. Osa saa jälkeenpäin voimakastakin päänsärkyä, joka hellittää makuuasennossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luuydinnäyte

Luuydinnäyte otetaan, kun epäillään veritautia tai pahanlaatuista verisairautta, selvitellään anemiaa, valkosolujen tai verihiutaleiden puutosta tai halutaan seurata hoidon onnistumista. Näytteestä voidaan tehdä erityistutkimuksia, kuten solujen perimätutkimuksia.

Miten?

Luuytimestä otetaan koepala tai imunäyte. Usein riittää imunäyte, joka otetaan rintalastasta tai lantionluusta. Koepala otetaan lantionluusta. Rentouttavan esilääkityksen saa tarvittaessa lihakseen. Tutkittava makaa kyljellään tai vatsallaan tutkimuspöydällä. Lääkäri puuduttaa näytteenottokohdan ihon ja luukalvon, jonka jälkeen hän vie onton punktioneulan luuytimeen. Tutkimus kestää noin kymmenen minuuttia.

Miltä tuntuu?

Puudutusaine kirvelee hetken. Kun nestemäistä luuydintä imaistaan ruiskulla, saattaa tuntua kiskaisevaa, sähköiskumaista kipua, joka johtuu paineen vaihtelusta. Toimenpiteen jälkeen pistokohtaa voi aristaa, ja siihen voi tulla mustelmia. Tavallinen särkylääke auttaa.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla