Suurin osa munasarjasyövistä tulee keski-iän ylittäneille naisille. Eniten tätä syöpää löydetään 65–69-vuotiailta. Munasarjasyöpä on Suomessa neljänneksi yleisin naisten syöpä.
Riskit
Lapsettomuus lisää munasarjasyövän riskiä ja monet synnytykset näyttäisivät suojaavan siltä. Imetys, ehkäisypillereiden käyttö, sterilisaatio ja kohdunpoisto hiukan pienentävät riskiä.
Oireet
Munasarjasyöpä antaa varhaisvaiheessa harvoin oireita. Pitkälle ehtineen taudin oireita voivat olla laihtuminen, pahoinvointi, verenvuoto, epämääräinen väsymys ja vatsan turvotus, joka johtuu nesteen kertymisestä vatsaonteloon.
Hoito
Kaikki munasarjakasvaimet eivät ole pahanlaatuisia, vaan osa niistä on oireettomia hyvänlaatuisia kystia. 70–80 prosenttia kasvaimista häviää hoidotta, joten nuoremmilla naisilla riittää usein pelkkä seuranta. Jos kasvain ei ole hävinnyt puolessa vuodessa, se leikataan. Vaihdevuosi-iän ylittäneiltä naisilta hyvänlaatuiseltakin vaikuttava kasvain ja kohdun sivuelimet poistetaan aina.
Munasarjakasvaimia on monenlaisia ja niiden ennuste vaihtelee. Joskus hoidoksi riittää leikkaus, mutta tavallisesti tarvitaan muitakin menetelmiä, kuten solunsalpaajahoitoa.
Hoidon jälkeen seuranta on tärkeää, sillä kasvain voi uusia. Alkuvaiheessa seuranta on tiheää, sillä useimmat uusiutumat löytyvät kolmen vuoden sisällä. Jos tauti ei ole parannettavissa, hoidoilla pyritään pidentämään jäljellä olevaa elämää ja lievittämään taudin aiheuttamia oireita.
Lähde: Käypä hoito -suositus
www.kaypahoito.fi